Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
631 hozzászólás Oldal: 13 / 43
Előző 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 43 Következő
Plaszlo írta:
gtr323 írta: Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, halljátok-e a búgást olyan házban, amit kőzetgyapottal hőszigeteltek? A könnyűszerkezetes technológiával épített (csak a faszerkezetes) is érdekelne, hogy abban van-e zaj?

Üdv,
Péter

Sajnos ebben az alacsony frekvenciatartományban többméteres falak, vagy szigetelés kellene, olyan nagy a búgás hullámhossza. És a válasz igen, független, hogy tégla, fa, könnyűszerkezetes a ház és milyen szigetelés van rajta. :(
A kőzetgyapot csak a közepes és magas hangtartományban csillapítja jól a hangokat, az EPS meg sehol, mert merev és könnyű.

Ezek szerint a szabadban azért hallható kevésbé, mert kint a felharmonikusok kioltják a mélyebb hangokat, bentebb viszont a falak (szigetelten vagy anélkül) a közepes és magas frekvenciatartományt "kiszűrik" és csak a mélyet engedik tovább a ház belsejébe? :roll:
Ha ez az elmélet megállná a helyét akkor tovább agyalok: a talajban terjedő rezgéseket, amiket hőszivattyú, generátor, akármi okoz, átveszi a fal és abból kilépve szintén mély léghangként halljuk a búgást.
Amennyiben a ház falazatát az építés során egy rezgésszigetelő réteggel elválasztjuk az alaptól, akkor elméletileg nem mászik bele a talajból a rezgés és nem is tud membránként muzsikálni a fülünkbe. Persze, ha nincs kinti hangszennyezettség.
2,5 éve kínlódok ezzel az egésszel, éjjelenként ráérek agyalni. Mi új családi házat építettünk emiatt, mivel 17 év panel után új kertesbe mentünk egy igen csendes, akkor épülő részen amit 1,5 után eladtunk mert nem bírtam a csendben lévő búgást. A legnagyobb körültekintéssel, minden lehetséges zajforrástól messze Debrecen egyik kertvárosi részén találtunk telket, rezgésszigetelő gumiréteggel a téglafalak alá felépítettük az új házat és mi lett az eredmény, mit gondoltok?
Ha definiálhatnám úgy az egészet, hogy életem legnagyobb szívása, akkor ki lehet találni.
Üdv!
Nem hiszem, hogy hőszivattyúk lennének, mert ezek gépezetét lehet hangszigetelni, elválasztani a földtől, ráadásul már állandó a hang jelenléte minden évszakban. Pár éve kezdtem hallani a hangot, akkor még voltak szünetek, csendes szakaszok, de egy ideje csak az intenzitása változik, jelenléte állandó. a kültérben azért nem zavaró, mert ég a csendesebb helyeken is annyi különféle zaj van, ami elvonja az agy figyelmét a búgástól, kivéve ha extrém erősségű. A jóval csendesebb beltérben - mivel kiszűrhetetlen - jóval erősebbnek tűnik. Nem sokat tudsz tenni ellene, mentálisan kell megszabadulni tőle, az agyadat kell kényszeríteni, ne törődjön vele. Minél jobban kétségbeesel a hangtól, annál intenzívebben és hangosabban fogod hallani.
Az agy sok mindenre képes. Például a magadon viselt kölni, parfüm, arcvíz, dezodor illatát egy idő után nem érzed, holott más megérzi rajtad. Az agy kizárja azt az illatot ami állandóan körülvesz, hogy a többit megérezze. Valami ilyet kellene tenni a hanggal is.
Egy cikkben olvastam az infrahangot használó fegyverekről, azoknak olyan hullámhosszuk van, ami ellen csak több méteres, vagy több tíz méteres falakkal lehetne védekezni. Ennek a bugásnak is nagy a hullámhossza, az átlagos falakon lazán átmegy.
Egyetértek ! 2006 kőrül érzékelem először akkor még nem volt állandó ! Nappal is megy állandóan most már ! Én is próbáltam megszokni de nem megy ! :(
Egyébként valóban muszáj lesz megszokni. Nekem mostanában szerencsére elég
sok munkám van, és estére annyira fáradt vagyok, hogy pl. tegnap megint baromi
hangos volt a búgás, de nem értem rá ezzel foglalkozni, mert amint lefeküdtem,
egy percen belül bealudtam. Rá kellett jönnöm, hogy a hulla-fáradtság az egyetlen
ellenszere. ;)
Hiába vagyok hulla fáradt munka után ami zavaró az zavaró ! Nem tudom hogyha valakinek csiklandoznák a talpát napokon keresztül vajon el tudna e aludni mikor már nem aludt napokig ! Mondván neki hogy szokd meg és nem fog zavarni ! :lol:
Persze tudom jóindulatból mondod .......... de nem lehet megszokni ! :oops:
Tudod ez kicsit olyan, mintha utálnál valakit és ha ránézel, vagy találkozol vele, máris jobban utálod, mert már előre fel vagy spannolva. Ez is hasonló helyzet, zavar, utálod, nem tudsz szabadulni tőle (talán ez a legidegesítőbb benne), a jelenséget egy felfokozott, negatív élményű lelki állapotban éled át és ettől sokkal erősebben reagálsz rá, ami tovább fokozza ezt a negatív élményt. Meg kell próbálni máshogy tekinteni rá, hogy az alap ellenérzésedet kikapcsold, uralkodni tudj rajta. Nem lesz könnyű, de ha nem tudsz elvonatkoztatni ettől, akkor csak tovább romlik a helyzeted. :(
Ha kivagyok pihenve ami ritka akkor zúghat nem zavarja a szellemi vagy fizikai munkámat ! De az alvás minőségét jelentősen rontja ! Próbáltam forditottan hozzáállni ha zugot : ah de jó hogy hallom szeretem mert ettől alszom el ! stb mondat de nem vált be ! De értettem a párhuzami példát Doctor úr ! :D
Szeretni nem kell a zúgást, azt úgysem fogod elérni. :wink: A figyelmedet kell valamilyen módon elterelni, hogy ne ez legyen a központi kérdés. Már akkor felidegesíted magad és szorongsz, amikor készülsz lefeküdni, az eszedben jár a zúgás, előre stresszeled magad, ami tovább fokozza az ingerületet.
Valahogy mellékvágányra kellene terelni a jelenséged, ne ez legyen a központban. Utána már könnyebb lesz átlépni felette.
Hidd el nem gondolok rá mikor nincs ! De ha jön akkor nem tudok kitérni ! Elfoglalom magam de aludni is kell !
mordsithboy írta:
FoGyuri írta:

Na még egyszer: tehát ha lenyomom a tenyérrel a fülemet mondjuk 1 percig, és utána!, ha elengedem, nem hallom a búgást
egy kis ideig. Próbáljátok ezt ki, kíváncsi vagyok, hogy nálatok is így működik-e!?

Most is van búgás és én csak a jobb fülemmel hallom, ugyanis ha lenyomom a bal fülemet, ugyanúgy hallom a búgást, de
ha a jobb fülemet nyomom le, akkor már nem.

A fül problémát nem egészségügyileg értem, hanem érzékenységre. A hallásom (túl) tökéletes, ezzel nincs gond.

Kipróbáltam, hasonló a jelenség! Akkor csak az egyik fülembe kell füldugó ?? :))
Nem hiszem, hogy fülprobléma. Esetleg nem mennél el egy hallásvizsgálatra, hogy melyik füled érzékenyebb. Az én fülészem síel. Viszont nagyon kíváncsi vagyok. Bal vagy jobb kezes vagy? Mert nekem pont ellenkezőleg történt a próbánál . A másik fülem hallja a zúgást :)
Zugás írta: Hidd el nem gondolok rá mikor nincs ! De ha jön akkor nem tudok kitérni ! Elfoglalom magam de aludni is kell !

Ez nem fog azonnal menni, ez egy folyamat. El kell kezdeni valahol és szépen lépésenként haladni az úton. De csak te tudod elkezdeni magadban, az agyadban a leválasztást, a zavaró tényező figyelmen kívül hagyását, vagy háttérbe szorítását. Biztos lesznek jobb és kevésbé jobb napok, amikor úgy érzed, nem fog sikerülni, de ne add fel. Az agy sokkal többre képes, mint amit mi valaha elképzeltünk róla. 8)

Csak egy érdekesség: amikor nem hallom a zúgást és ráébredek erre, ösztönösen elkezdek figyelni rá. Na ilyenkor kell azonnal mással elfoglalnom az agyamat, mert ha nem akkor elkezdem hallani egyre erősebben. Nem tudtam én sem kizárni, de már nem központi kérdés. :D
Gabri írta:
mordsithboy írta:
FoGyuri írta:

Na még egyszer: tehát ha lenyomom a tenyérrel a fülemet mondjuk 1 percig, és utána!, ha elengedem, nem hallom a búgást
egy kis ideig. Próbáljátok ezt ki, kíváncsi vagyok, hogy nálatok is így működik-e!?

Most is van búgás és én csak a jobb fülemmel hallom, ugyanis ha lenyomom a bal fülemet, ugyanúgy hallom a búgást, de
ha a jobb fülemet nyomom le, akkor már nem.

A fül problémát nem egészségügyileg értem, hanem érzékenységre. A hallásom (túl) tökéletes, ezzel nincs gond.

Kipróbáltam, hasonló a jelenség! Akkor csak az egyik fülembe kell füldugó ?? :))
Nem hiszem, hogy fülprobléma. Esetleg nem mennél el egy hallásvizsgálatra, hogy melyik füled érzékenyebb. Az én fülészem síel. Viszont nagyon kíváncsi vagyok. Bal vagy jobb kezes vagy? Mert nekem pont ellenkezőleg történt a próbánál . A másik fülem hallja a zúgást :)

Én is a jobb fülemben hallom a zúgást, a balban csak akkor, ha változik a frekvenciája. Ha a jobb fülemre sikerül úgy feküdnöm, hogy a párna jól le tudja zárni a fülemet, akkor nem hallom. Csak nem túl kényelmes így feküdni hosszabb távon. :wink:
Mellesleg jobb kezes vagyok és tudom, hogy nem egyformán hallok a két fülemmel. Gyermekkoromban mindkét fülemet operálták, és felnőtt koromban a jobb fülemet fel kellett szúrni, mert begyulladt. Lehet okokat keresni... 8)
Nálam is csak az segített, amikor belenyugodtam a megváltoztathatatlanba. Most is hallom, ma elég erős. De fogok tudni aludni, mert már nem azon pörgök, milyen szerencsétlen vagyok, kit/mit kéne felrobbantani, hogy elmúljon, stb. Ha nagyon hangos, beteszem a füldugót is.
Rengeteget segített, hogy megtudtam, nem vagyok egyedül ezzel, és bárhol máshol hallanám. Ettől kezdve már nem azon agyaltam, hogyan szabadulhatnék meg tőle.
Amúgy azt gondolom, aki nem tud hozzászokni, ne csendesebb, hanem zajosabb helyre költözzön! Ahol az alapzaj elnyomja a búgást. Mondjuk ahol éjszaka is van valamennyi forgalom. Persze ki nem próbáltam.
Plaszlo írta: Én is a jobb fülemben hallom a zúgást, a balban csak akkor, ha változik a frekvenciája. Ha a jobb fülemre sikerül úgy feküdnöm, hogy a párna jól le tudja zárni a fülemet, akkor nem hallom. Csak nem túl kényelmes így feküdni hosszabb távon. :wink:
Mellesleg jobb kezes vagyok és tudom, hogy nem egyformán hallok a két fülemmel. Gyermekkoromban mindkét fülemet operálták, és felnőtt koromban a jobb fülemet fel kellett szúrni, mert begyulladt. Lehet okokat keresni... 8)

Nekem meg pont úgy a rosszabb, ha a jobb oldalamon fekszem, olyankor mintha a párnából
jönne a búgó hang, ezért csak a bal oldalamon tudok elaludni.
Én is jobbkezes vagyok, de szerintem az mindegy :)
Viszont a végén kiderül, hogy mindenkinek volt korábban valamilyen fülproblémája?
(nem hallásproblémára célzok, hanem valamilyen gyulladás, vagy hasonlók)
Hello!
Én a bal oldalamon alszom, a bal fülemet kell elnyomnom. A jobb fülembe azért füldugót teszek. Ma reggel elmentem hallásvizsgálatra az eredmény : Jobb fülemre és a bal fülemre is jól hallok. Minimálisan a bal fülem a mélyre picivel jobban érzékeny, és a magas maximuma gyengébb. A jobb fülem estében a mélyet egy picivel kevésbé hallom a magasat jobban. Megtaláltam azt a személyt aki jövőhét után beméri a hangot . Utána jelentkezem...:)
Előző 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 43 Következő
631 hozzászólás Oldal: 13 / 43