gtr323 írta: Unalmasabb időimben én is járatom az agyam, hogy mi lehet. Ez rendszerint hajnal 4-7 között van.
1. Trafódoboz az utcánkban, amihez ha közel megyek, egy méterről hallok búgást belőle. Biztosan elmászik a rezgés a házunk faláig és belebújik, majd az én szórakoztatásomra hangként kimászik belőle. Amikor csend volt idebent, ugyanúgy búgott a trafó odakinn, így az elmélet megrogyott.
2. Jön a sok zaj egyszerre a város felől. A mély hangokat nem szűri meg a fal és a szigetelés, szépen átmásznak a falon és hopp, már bent is vannak. No, de mér' jönnek be akkor is, amikor kint síri csend van, a város felől semmi? Illetve miért nem jönnek be, amikor esetleg odakint mégis van egy kis hangzavar? A második elmélet is kuka.
3. Elektromos hálózat hangja lenne? Ha fizikailag elválasztanám a házunkat az elektromos hálózattól, tehát az kinti villanyoszlopon egyszerűen lenyisszantanám a drótot, akkor történne valami? Volt már csend és nem volt közben áramszünet...
4. A gázvezeték ugyanez. Lehet a gázcsőben rezgést mérni?
5. A csatornahálózat tud behozni az épületbe ilyen zajt? Erre ötletem nincs, hogyan lehetne ellenőrizni.
Aztán még kipihenetlen aggyal egyéb hülyeségeken is szoktam gondolkodni, de kezdem elfogadni, hogy nem lesz megoldás. Csak hergelem magam rajta, elcseszi az egész napomat egy olyan valami, amiről nem tudom, hogy mi a franc és miért b*szakodik velem.
A múlt héten nálunk volt egy debreceni zaj- és rezgésvédelemmel foglalkozó "szakember", fogalma nem volt, hogy miről beszélek, de amit mondtam az teljes egészében hülyeség. Aztán győzködött, hogy menjek hallásvizsgálatra mert szerinte a hiba az én készülékemben van. Bohóckodott egy műszerrel, aminek a mért zajspektrumából nem tudott értékelni semmit, mert nem tudja, hogy én mit hallhatok. Rezgésmérő műszere nincs, hoz valahonnan ha akarom de fölösleges. Elkért 5e Ft-ot a negyedórás produkcióért és elköszönt.
Lenne értelme rezgést mérni mennyezetben, padlóban, falban, szobaajtón, vízcsapban stb? Mind más anyag, másként viszi a hangot, hátha meglenne a membrán egy ilyen kísérletezéssel? Nem tudom, majd hajnalban tovább agyalok rajta.
Ja, idáig a legérthetetlenebb búgást ez egyik ismerősöm miskolctapolcai nyaralójában hallottam tavaly nyáron. Hegytetőn, mindentől messze egy hőszigetelt faházban.
Hahó!
Én is végigzongoráztam a lehetőségeket: villany, gáz, szomszéd keringetőszivattyúja (amúgy is "kedvel" már...)
Arra jutottam, hogy mindenhol vannak vízerek (mellettem is fut egy nagy: Tisza)
Zaj meg mindenfele képződik (ill. képzik szorgalmasan...)
Tehát a víz vezetheti el messzebbre is.
Mindennek van rezgése, a házaknak is.
Ha ez a rezgés felveszi az odaszállított rezgést, akkor felerősödik (ha hasonlóan rezeg, mint az...)
Én így képzelem a dolgot.
Okosabbat eddig nem tudtam kitalálni...
A rezgését meg kéne változtatni az adott házaknak.
Vagy a gépzajokat a minimálisra kéne csökkenteni.
Amúgy is nagyon nagy a zajszennyezés.
Ju