Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
631 hozzászólás Oldal: 21 / 43
Előző 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 43 Következő
Sziasztok!

Én valamikor ősszel írtam, h végre nem hallom a zajt! Akkor kb. 2 hétig úgy volt, h csak hétvégén volt hallható zavaró szinten, de utána visszatért és azóta is van, hol így, hol úgy. Most viszont éjszaka és előtte (hétfő-kedd és kedd-szerda éjszaka) baromi erős volt, főleg hétfő-kedden. Érdekes módon vasárnap-hétfő éjszaka totál csend volt. Hát én ezt már soha nem fogom megérteni .....
????????????????? én se tudok már semmit kitalálni ..............kiváncsi lennék mi ez a szar pedig :?:
luinemo írta: Helló mindenki! Ez probléma minket is foglalkoztat jó ideje. Nekem van egy feltevésem ezzel kapcsolatban: a légifolyosók a fejünk felett! Lehet így elsőre komolytalan DE megfigyeltem előző lakhelyünkön Budapest szélén, Őrmezőn, (XI.ker), hogy megváltoztatták felettünk a légifolyosó irányát és íme megjelent egy monoton zaj. Amikor Pusztaszabolcsra költöztünk ugyan ezt a zajt észleltem és hallom éjszakánként. Ez azért mond valamit mert itt van a légifolyosók találkozó pontja! Így mondták. Lassan kezdem megszokni, remélem sikerül. Üdv

Lehet benne valami, nálam (Érden) egyébként azóta hallani, mióta Tökölön megnyitották újra a repteret pár éve. Aztán lehet véletlen egybeesés is, de szerintem inkább az van, hogy sok minden tevékenység zaja összeadódik, és így alakul ki maga a búgó hang. Az erőssége meg talán attól függ, hogy pillanatnyilag mennyi 'dolog' az, ami zajlik egyszerre.
Itt perpill. pár hete egész tűrhető a zajszint, most 21:45-kor amikor írom ezt, szinte néma csend van. Éjszaka szokott lenni búgás egészen délelőttig, de mostanában elviselhető. Ha ilyen lenne mindig, nem is foglalkoznék a témával.
"Az erőssége meg talán attól függ, hogy pillanatnyilag mennyi 'dolog' az, ami zajlik egyszerre."

Ez alapján viszont nappal elvileg erősebbnek kellene lennie. De nem így van.
Mostanában már nappal is hallom (pár hete még nem így volt), éjjel pedig már egyre brutálisabb. Hulla fáradtnak kell lennem ahhoz, hogy el tudjak aludni.

Érdekes a repülőtér felvetés. Korábban én is gondolkodtam ezen. Itt DNY-i irányból ered a zaj, és a Ferihegy is abban az irányban van.
Viszont azt nem értem, hogy 2-3 évvel ezelőtt miért nem volt ez a jelenség? A reptér már akkor is ott volt :-P
Továbbá sukunk jelzése egybecseng az irányt illetően (ny-dny).
Elképesztő szintet ütött meg 1 és 4 között !
Jó estét kívánok, Mindenkinek!

Tegnap akadtam rá a fórumra, nagyjából átfutottam szinte az összes eddigi bejegyzést, és megállapítottam, hogy a tapasztalataim nagyon sokakéval egybevágnak. Mi 2010-ben költöztünk ki Pestről Gyálra, akkor ősszel kezdtem el felfigyelni a búgó hangra, pontosabban arra, hogy egyre jobban zavar. Sokáig úgy voltam vele, hogy bizonyára a cirkó zúg, aztán tavasszal kezdtem el gyanakodni, hogy az nem lehet, hiszen már nem is fűtünk, keringető szivattyúnk pedig nincsen... Ezt követően úgy 1,5 évig figyelgettem, nyomoztam mindenfelé a hang eredetét, melytől egyre kevésbé tudtam aludni, de szólni még nem mertem róla senkinek, mert komolyan aggódtam, hogy esetleg a fejemben van a probléma.

Egy alkalommal aztán egy Üllői úti lakásban ültem, mikor is megállapítottam, hogy jé, itt CSÖND van! Ez volt az első alkalom, amikor megnyugodtam, hogy a hang nem a fejemben van, hanem bizony kívülről jön. Nem is akarom tovább ragozni, hiszen már sokan leírták előttem hasonló tapasztalataikat. Lényeg az, hogy igyekeztem szakembereket felkutatni, akik segíthetnek.

Először egy épületbiológus - radiesztétára találtam, aki egy egész műszer-arzenállal felszerelkezve bemérte a lakásunkat, és megállapította, hogy - többek között - a német épületbiológiai szabvány szerinti extrém anomália határérték 20-szorosa a hálószobáinkban az elektroszmog mértéke, mely okozhat furcsa hanghatásokat. Védekezésül árnyékoló festés alkalmazását javasolta, mint legolcsóbb megoldást. Túl is estünk a festésen, megtörténtek a kontroll mérések, az elektroszmog immár megszűnt - a hang azonban továbbra is hallható...

Januárban akusztikus mérnököt hívtam, aki egy rendkívül érzékeny műszert hozott magával. Természetesen, ekkor épp alig volt hallható a zúgás, Murphy úr jóvoltából, ennek ellenére a műszer egyértelműen kimutatott egy 10 és 12,5 Hz között ingadozó frekvenciájú, folyamatos háttérzajt. A hang tehát igenis létezik, nem csak a képzeletünkben és nem is tinnitus-ként, a fejünkben!

A szakember a következőt mondta nekem. Ennek az igen mély, infrahang tartományba eső hangjelenségnek a hullámhossza méterekben kifejezhető, a hanghullámoknak pedig az a tulajdonságuk, hogy a hullámhosszukkal összevethető méretű akadályok nem képesek a csillapításukra. Ez azt jelenti, hogy a hangforrás lehet két utcányira is, de akár 10 km távolságban is, a szélrózsa bármely irányában. A frekvencia alapján a hang forrása akár valamilyen teljesen hétköznapi dolog is lehet, a trafótól kezdve a generátorig bezárólag bármi bocsáthat ki ilyen hangot. A zúgás műszerrel mért erőssége - bármilyen idegesítő is - nem éri el a rendeletben meghatározott hangnyomásszint határértéket, így jogilag elvben nem nagyon lehet ellene fellépni, sajnos. Elmondta azt is, hogy nagyon sokan keresik meg őt hasonló problémával, bár nagyon ritka, hogy a bemért hang infra tartományba esik, mert arra csak kevesen érzékenyek. Viszont ez a frekvencia tartomány nagyon közel esik, sőt, egyeseknél akár meg is egyezik az emberi agy ébrenlét és elalvás közötti állapotbeli saját frekvenciájával, ezért érzékelhető fokozottan zavarónak és idegesítőnek, ez okozhat olyan jelenséget, hogy az ember úgy érzi, rezeg az agya és mindjárt szétesik a feje.

A magam részéről elmondhatom, hogy immár évek óta nem sikerült kialudnom magam, mert csak úgy vagyok képes elaludni, hogy megy a TV, ami a zúgást nem nyomja el, csak szerencsés esetben eltereli róla a figyelmemet. Kénytelen vagyok a TV-t egész éjjel bekapcsolva tartani, különben azonnal felébredek a zúgásra, de éjszakánként így is 3-4 alkalommal felriadok rá. Szerencse, hogy a családból csak én hallom a hangot, mert mást így nem zavar, bár az is ki van téve a - megítélésem szerint - káros hatásainak, aki nem hallja és akit emiatt nem zavar közvetlenül.

Érdekelne, hogy a fórumozók között vannak-e, akik azóta, hogy a hangot hallják illetve szenvednek attól, esetleg megbetegedtek, vagy családjukban fordult-e elő valamilyen megbetegedés, amit e jelenségnek tulajdonítanak. Sajnos, én megbetegedtem, és egyre határozottabb meggyőződésem, hogy ha valószínűleg nem is egyedüli oka ennek a hang, jelentős szerepe volt a betegségem kialakulásában és a gyógyulásomat is erősen hátráltatja, ha más miatt nem, azzal biztosan, hogy képtelen vagyok magam kipihenni.

Üdv!
2006 óta érzékelhető ! 2010 óta beszélhetünk állandó zúgásról ! Betegséget nem okozott eddig de ideges vagyok tőle az biztos ! Ez valami katonai cucc lehet szerintem !
zsofec írta: Érdekelne, hogy a fórumozók között vannak-e, akik azóta, hogy a hangot hallják illetve szenvednek attól, esetleg megbetegedtek, vagy családjukban fordult-e elő valamilyen megbetegedés, amit e jelenségnek tulajdonítanak. Sajnos, én megbetegedtem, és egyre határozottabb meggyőződésem, hogy ha valószínűleg nem is egyedüli oka ennek a hang, jelentős szerepe volt a betegségem kialakulásában és a gyógyulásomat is erősen hátráltatja, ha más miatt nem, azzal biztosan, hogy képtelen vagyok magam kipihenni.

Üdv!

Üdv. Zsofec!
Sajnos elég sokan vagyunk már, akik halljuk ezt a zajt, és attól tartok, egyre többen leszünk. Mert tapasztalásaim szerint szinte hónapról-hónapra erősebb, egyre agresszívabb szintet üt meg. Így aki kevésbé érzékeny a mély hangokra, lassan annak is elkezdi ingerelni az agyát.
Először is kíváncsi lennék, hogy a szabadban hallod-e ezt a hangot (mondjuk éjszaka, vagy egy olyan helyen, ahol nem nyomja el az autók, vonatok, stb. hangja)?
Én sokáig csak épületen belül éreztem, amint kiléptem az ajtón, vagy kihajoltam az ablakon, elhallgatott. Aztán jómúltkor kimentem egy jó csendes helyre, mélyen be egy erdőbe, és ott hallottam!
Szóval ha hallod, meg tudod-e határozni az irányát? Kérlek írd meg majd hogy mit tapasztalsz.
Itt Gödöllőn DNY az irány. Már nagyon sok lehetőséget végigvizsgáltunk, illetve kiejtettünk, de még az az egy foglalkoztat, hogy nem-e a Liszt Ferenc reptér, annak valamilyen radarja, berendezése, fene tudja mije okozza ezt. ha Nálad is DNY az irány, akkor ezt kizárhatjuk. Ha a reptér, akkor ott É kell legyen...

Ami a betegséget illeti, én hiszem, hogy -ha közvetlenül nem is- közvetve igenis okozhat megbetegedést.
Saját magamon tapasztalom, illetve sokan arról számolnak be, hogy kialvatlanok, feszültek, ingerlékenyek ettől. És én magamon tapasztalom, hogy nagyrészt igenis ez okozza. Ha nagy ritkán van egy pár perces, neadj' Isten órás szünet, azonnal megváltozik a hangulatom, eltűnik ez a nyomottság, ingerlékenység, mintha az agyamról 4 krumplis zsákot emeltek volna le :P
És mint tudjuk, nagyon sok betegség lelki hátterű, azaz valamiféle folytonos stresszelt idegállapotból ered.
Kíváncsi vagyok a tapasztalásaidra.
Üdv.:Bal
Kedves Bal!

Őszintén szólva, nagyon meglepődtem, amikor rátalálva erre a fórumra megláttam, hogy mennyien szenvednek ettől a zajtól, ha jól vettem ki a bejegyzésekből, az ország legkülönbözőbb területein, sőt, külföldön is.

Sokáig én is gyanakodtam a reptérre, hiszen Gyál igen közel van hozzá, ráadásul egy pár hónappal ezelőttig csak itt, és egy ismerősömnél Rákoscsabán hallottam a zúgást, és Rákoscsaba is igen közel fekszik Ferihegyhez. Dolgozik a reptéren ismerősöm, akitől megkérdeztem, hogy véletlenül nem infrahangot használnak-e náluk a madarak távol tartásához, de tudomása szerint nem, hanem hangágyút alkalmaznak, ami olyasmi, mint pl. a badacsonyi szőlőkben használt, időnként puskalövéshez hasonló hangot kiadó szerkezet.

Másik gyanúsítottam a gyáli víztorony volt egy ideig, gondolván, hogy biztosan elöregedett már a szivattyúja, azért olyan hangos, és mivel csak pár utcányira áll tőlünk, csillapítatlanul idevezeti a talaj a hangját. Úgy véltem, ha a víztorony lenne a bűnös, az megmagyarázná, hogy miért hallani a hangot éjjel-nappal, megszakítás nélkül, és miért pulzál olykor a zúgás. Viszont, mint kiderült, Rákoscsabán és környékén nincs víztorony...

Csak a házunkon belül hallottam eleinte, legerősebben a fürdőszobában, mert az kicsit visszhangzik a csempétől. Olyan érzésem volt mindig, hogy a ház falai doboz-szerűen felerősítik a zúgást. Aztán tavaly tavasszal döbbenten vettem észre, hogy ha az M0-ás hangja épp nem hallatszik ide - ami többek között függ a széliránytól és az időjárástól is -, kint is tökéletesen hallom a zúgást, főleg éjjel, de sokszor nappal is. Előfordul, hogy hazaérünk autóval, leállítjuk a motort, és abban a pillanatban hallom, már a kocsiban is. Elkeserítő.

Megfigyeléseim szerint, Gyál utcáit járva, a település különböző pontjain, a szabadban is hallható a hang, viszont vannak helyek, ahol nem hallom. Nem vagyok nagy spiller a hullámtanhoz, de ha jól emlékszem, ez a jelenség fizikailag magyarázható.

A hang irányával kapcsolatban van olyan érzésem, mintha északi vagy északnyugati irányból jönne, de erről nem vagyok igazán meggyőződve, mert lehetséges, hogy csak amiatt érzem így, mert egyrészt a hálószobáink ablakai északnyugatra néznek, és az ember hajlamos azt gondolni, hogy a zaj az ablakon át érkezik, pedig ez speciel nem. Másrészt a víztorony tőlünk északnyugatra, a reptér pedig északra esik nagyjából, és bár valószínűleg nem ezek valamelyike a hang forrása, de valahogy ez az érzés rögzülhetett bennem. Inkább azt mondanám, hogy nem tudom határozottan állítani, hogy a zúgást egy bizonyos égtáj felől hallom.

Az is érdekes jelenség, hogy a hang intenzitásán egy szemernyit sem változtat, ha akár kinyitom, akár becsukom az ablakot: nyitott illetve csukott ablak mellett teljesen egyforma erősséggel hallom. Ennek az lehet az oka, hogy alapvetően nagyon csendes környéken lakunk. Az sem számít, ha pl. rátapasztom a párnámat a fülemre, hogy legalább egy kicsit kevésbé halljam: ugyanúgy hallom. Néha az az érzésem, mintha a padló irányából jönne a zúgás, és ha leteszem a fejem a párnámra, annak ellenére, hogy egy párna általában nem vezeti a testhangokat, erősebben hallom, mint ha felemelem a fejem. Hiába teszem fel a kipárnázott fejhallgatómat, ha egy leheletnyit halkabban is, de szinte ugyanolyan erősen hallom a zúgást, mint füles nélkül. Nekem a füldugó sem segít, mert amit szeretnék, azt füldugóval nem hallom jól, ellenben a zúgást tökéletesen, ha nem is olyan erősen, mint nélküle.

Próbáltam trenírozni magam, hogy ne figyeljek rá oda. Ez akkor, ha nagyon belemélyedek a munkámba, sikerül is, de vannak időszakok, amikor olyan erős a zúgás, hogy nappal is megbolondulok tőle, még úgy is, hogy a számítógépem sem nevezhető halknak, de nem tudja elnyomni ezt a háttérzajt. Ilyenkor bekapcsolok valami zenét, jó hangosra, ami ideig-óráig el tudja terelni róla a figyelmemet. Az éjszakák sokkal kritikusabbak: ha elcsendesedik a környezet, elhallgatnak a kutyák, a madarak, kevesebb autó jár, egyre fokozottabban hallani a zúgást. Ha sikerül elvonni róla valamivel a figyelmemet - pl. TV-vel -, akkor van esély rá, hogy el tudok aludni, de nagyon sokszor ébredek arra, hogy rezonál az agyam és elviselhetetlenül zúg a fejem. Ilyenkor szinte esélytelen, hogy visszaaludjak, akkor is, ha egyébként hullafáradt vagyok.

Biztos, hogy függ a lelkiállapotomtól illetve attól, hogy mennyire vagyok fáradt, hogy mennyire zavar a zúgás. Sőt, még abban sem vagyok biztos, hogy amikor erősebben hallom, akkor valójában nem arról van-e szó, hogy egyszerűen csak jobban idegesít a szokásosnál. Persze, ennek ellentmondani látszik az a jelenség, hogy az M0 hangját többnyire egyáltalán nem hallani nálunk, viszont egyes napokon olyan, mintha a kamionok itt robognának az utca végében. Huncut egy dolog a hang!

Olyan megfigyeléseket is tettem, hogy ha az ablakunk előtt elmegy egy autó, annak a hangja egy pár másodperc erejéig kioltja a zúgást. Mióta tapasztalom a hangjelenséget, összesen kettő alkalommal fordult elő, hogy hosszabb ideig - először egy egész napig, másodszor egy pár órára - szünetelt a zúgás. Ezt azonnal észreveszi az ember, alá tudom támasztani, hogy ez óriási megkönnyebbüléssel és felszabadultság érzéssel jár. Mint ahogy, sajnos, az is, ha az ember végre elszabadul itthonról... Ez elég hülyén hangzik, mert mégiscsak ez az otthonom - no meg a munkahelyem is -, de szabályos megkönnyebbülés az a pár óra, amit innen távol tölthetek, mert addig legalább nem hallom a zúgást. Röhej.

További megfigyelésem, hogy nedves, esős időben sokkal erősebb a zúgás, mint egyébként. Amennyiben ez a hang alapvetően a talajban terjed - márpedig gyanús, hogy nem a levegőben -, ennek lehet magyarázata az, hogy a vízzel, vízerekkel telítődött talajban felerősödik, jobban vezetődik a hang - legalábbis, emlékeim szerint valahogy így tanultam anno fizikából.

Tegnap és mára virradó éjjel nagyon hangos volt, most kissé viselhetőbb. Aztán kérdés, mi lesz ma éjjel.

Kíváncsi vagyok, egybevág-e mindez mások megfigyeléseivel. Elnézést a terjengősségemért, ha unjátok, szóljatok!

Üdv:

Zsofec
"A magam részéről elmondhatom, hogy immár évek óta nem sikerült kialudnom magam, mert csak úgy vagyok képes elaludni, hogy megy a TV, ami a zúgást nem nyomja el, csak szerencsés esetben eltereli róla a figyelmemet. Kénytelen vagyok a TV-t egész éjjel bekapcsolva tartani, különben azonnal felébredek a zúgásra, de éjszakánként így is 3-4 alkalommal felriadok rá. Szerencse, hogy a családból csak én hallom a hangot, mert mást így nem zavar, bár az is ki van téve a - megítélésem szerint - káros hatásainak, aki nem hallja és akit emiatt nem zavar közvetlenül.

Érdekelne, hogy a fórumozók között vannak-e, akik azóta, hogy a hangot hallják illetve szenvednek attól, esetleg megbetegedtek, vagy családjukban fordult-e elő valamilyen megbetegedés, amit e jelenségnek tulajdonítanak. Sajnos, én megbetegedtem, és egyre határozottabb meggyőződésem, hogy ha valószínűleg nem is egyedüli oka ennek a hang, jelentős szerepe volt a betegségem kialakulásában és a gyógyulásomat is erősen hátráltatja, ha más miatt nem, azzal biztosan, hogy képtelen vagyok magam kipihenni."

Hahó

Csatlakozom a fenti hozzászóláshoz.
Csak TV segítségével tudok elaludni.
A múltkor elfelejtettem az időzítő kikapcsolót bekapcsolni...
És 4-kor a TV-re ébredtem.
Utána a zaj-rezgés-búgás-Isten nyila... miatt meg nem tudtam visszaaludni.
Jó kis éjszaka volt...
Egy éve az egészségem is jobban megrendült.
Szerintem a krónikus betegségben szenvedőknél rosszabbodhatnak a folyamatok.
Én ezt tapasztalom.

Ha összefogunk, hivatalosan semmit nem tudunk tenni?
Nyilvánosság?
tv2, RTL ? (pfujj)

Szerintem aki nem hallja, arra is hatással lehet (pl. agymosás)

A Hihetetlen újság augusztusi számában olvasható a haarp-pal kapcsolatban:
A haarp rezgése a határán van a théta és alfa hullámoknak, ami elalváskor alakul ki,
ill. hipnotikus állapotban.
Szóval valószínű, hogy még rá is segítenek alacsony frekvenciákkal,....hadd szóljon !

Judit
Judit
"...ha az ablakunk előtt elmegy egy autó, annak a hangja egy pár másodperc erejéig kioltja a zúgást. "

Igen, mert a motor hasonló frekvencián rezeg, és azt halljuk.
Végül is sokan írták, hogy olyan ez a zaj, mintha járna egy diesel motor a szomszéd utcában...
Judit
" További megfigyelésem, hogy nedves, esős időben sokkal erősebb a zúgás, mint egyébként. Amennyiben ez a hang alapvetően a talajban terjed - márpedig gyanús, hogy nem a levegőben -, ennek lehet magyarázata az, hogy a vízzel, vízerekkel telítődött talajban felerősödik, jobban vezetődik a hang..."

Egyetértek.
Én is mindig ezt mondom...

Ez az egész felhívja a figyelmet arra, mennyire nagy a zajszennyezés manapság.

És...hogy ennek véget kéne vetni !

Ugyanis bárhonnan vezetheti a víz a rezgéseket.

Judit
Judit
Hali, sziasztok!

Esetleg radar? Na, itt aztán van választék a különböző frekvenciasávok között:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Radar_frekvencias%C3%A1vok
Vegyesen nyomva!
Üdvözlet!

Kedves Judit!

Úgy látom, számos vonatkozásban hasonlóak a tapasztalataink. Visszatérve arra, hogy az autók alapjáratának hangja kioltja a zúgást: nekem felvetette egy cég, hogy csináltassak magamnak olyan speciális, a hallókészülékekhez hasonló szerkentyűt, amely a fülembe helyezve "kimaszkolja" ezt a zavaró frekvencia tartományt az általam hallott hangok közül, azáltal, hogy ugyanolyan frekvenciát gerjeszt, csak épp ellentétes hullámfázisban. Hát nem tudom, nem nagyon vágyom rá, hogy ezért hordjak egy ilyen kütyüt a fülemben. De lehet, hogy kénytelen leszek, ha nem akarok bedilizni.

Kedves Sprite!

Ezek a radar frekvenciasávok mind magas hangok, MHz és GHz mértékű van csak közöttük. Az általunk hallott zúgás nagyságrendekkel alacsonyabb, néhány Hz-es frekvenciájú mindössze, úgyhogy a wikipedia-táblázat alapján nem valószínű, hogy radar a forrása.

Üdv:

Zsofec
Üdvözletem !
Lenne egy kérdésem a fórumozókhoz . nem esett -e át valaki arc- , homloküreg gyulladáson , esetleg komolyabb influenza megbetegedésen ? / a feleségem és én mi után átestünk egy arcüreg gyulladáson , ez után kezdtük el hallani ezt a hangot /
valószínű , valami megváltozott oda bent .

A mai napon megismételtem a 14 évvel ez előtti ,,kirándulásomat " . Gödöllő / ny-dny / ----- Felsőmarác / d - dny / irányok meghosszabbított egyenesek metszéspontjába . / ez kb. 80 km -re van tőlem légvonalban / Ez a rész kb. Szlovénia és Horvátország határára esik. / Ptuj - Ormoz - Varazdin - Prelog / K.b. 50 km A Murán és a Dráván hatalmas víztározokat építettek / Ptuj - 5km hossz 1.2km széles , Ormoz - 3.6 km hossz 1.1 km széles Varazdin 8.8 km hossz 1.5 km széles Prelog 11km hossz 1.5km széles , körbe betonozott átlagban 8 méter magas gátakkal , helyenként 10 -méternél is mélyebb vízmélységgel / saját becslés / , erőművel . Ez a 60 km egy átlagban 12 km széles északon és délen dombokkal övezett alföldön terül el . Itt a hang alig hallható . / Google térkép , Műhold kép /
Lehet hogy természetes erősítőként működik ez az egész térség ? ! ?
Előző 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 43 Következő
631 hozzászólás Oldal: 21 / 43