Szerző:
zsofec » hétf. márc. 03, 2014 7:20 pm
Kedves Bal!
Őszintén szólva, nagyon meglepődtem, amikor rátalálva erre a fórumra megláttam, hogy mennyien szenvednek ettől a zajtól, ha jól vettem ki a bejegyzésekből, az ország legkülönbözőbb területein, sőt, külföldön is.
Sokáig én is gyanakodtam a reptérre, hiszen Gyál igen közel van hozzá, ráadásul egy pár hónappal ezelőttig csak itt, és egy ismerősömnél Rákoscsabán hallottam a zúgást, és Rákoscsaba is igen közel fekszik Ferihegyhez. Dolgozik a reptéren ismerősöm, akitől megkérdeztem, hogy véletlenül nem infrahangot használnak-e náluk a madarak távol tartásához, de tudomása szerint nem, hanem hangágyút alkalmaznak, ami olyasmi, mint pl. a badacsonyi szőlőkben használt, időnként puskalövéshez hasonló hangot kiadó szerkezet.
Másik gyanúsítottam a gyáli víztorony volt egy ideig, gondolván, hogy biztosan elöregedett már a szivattyúja, azért olyan hangos, és mivel csak pár utcányira áll tőlünk, csillapítatlanul idevezeti a talaj a hangját. Úgy véltem, ha a víztorony lenne a bűnös, az megmagyarázná, hogy miért hallani a hangot éjjel-nappal, megszakítás nélkül, és miért pulzál olykor a zúgás. Viszont, mint kiderült, Rákoscsabán és környékén nincs víztorony...
Csak a házunkon belül hallottam eleinte, legerősebben a fürdőszobában, mert az kicsit visszhangzik a csempétől. Olyan érzésem volt mindig, hogy a ház falai doboz-szerűen felerősítik a zúgást. Aztán tavaly tavasszal döbbenten vettem észre, hogy ha az M0-ás hangja épp nem hallatszik ide - ami többek között függ a széliránytól és az időjárástól is -, kint is tökéletesen hallom a zúgást, főleg éjjel, de sokszor nappal is. Előfordul, hogy hazaérünk autóval, leállítjuk a motort, és abban a pillanatban hallom, már a kocsiban is. Elkeserítő.
Megfigyeléseim szerint, Gyál utcáit járva, a település különböző pontjain, a szabadban is hallható a hang, viszont vannak helyek, ahol nem hallom. Nem vagyok nagy spiller a hullámtanhoz, de ha jól emlékszem, ez a jelenség fizikailag magyarázható.
A hang irányával kapcsolatban van olyan érzésem, mintha északi vagy északnyugati irányból jönne, de erről nem vagyok igazán meggyőződve, mert lehetséges, hogy csak amiatt érzem így, mert egyrészt a hálószobáink ablakai északnyugatra néznek, és az ember hajlamos azt gondolni, hogy a zaj az ablakon át érkezik, pedig ez speciel nem. Másrészt a víztorony tőlünk északnyugatra, a reptér pedig északra esik nagyjából, és bár valószínűleg nem ezek valamelyike a hang forrása, de valahogy ez az érzés rögzülhetett bennem. Inkább azt mondanám, hogy nem tudom határozottan állítani, hogy a zúgást egy bizonyos égtáj felől hallom.
Az is érdekes jelenség, hogy a hang intenzitásán egy szemernyit sem változtat, ha akár kinyitom, akár becsukom az ablakot: nyitott illetve csukott ablak mellett teljesen egyforma erősséggel hallom. Ennek az lehet az oka, hogy alapvetően nagyon csendes környéken lakunk. Az sem számít, ha pl. rátapasztom a párnámat a fülemre, hogy legalább egy kicsit kevésbé halljam: ugyanúgy hallom. Néha az az érzésem, mintha a padló irányából jönne a zúgás, és ha leteszem a fejem a párnámra, annak ellenére, hogy egy párna általában nem vezeti a testhangokat, erősebben hallom, mint ha felemelem a fejem. Hiába teszem fel a kipárnázott fejhallgatómat, ha egy leheletnyit halkabban is, de szinte ugyanolyan erősen hallom a zúgást, mint füles nélkül. Nekem a füldugó sem segít, mert amit szeretnék, azt füldugóval nem hallom jól, ellenben a zúgást tökéletesen, ha nem is olyan erősen, mint nélküle.
Próbáltam trenírozni magam, hogy ne figyeljek rá oda. Ez akkor, ha nagyon belemélyedek a munkámba, sikerül is, de vannak időszakok, amikor olyan erős a zúgás, hogy nappal is megbolondulok tőle, még úgy is, hogy a számítógépem sem nevezhető halknak, de nem tudja elnyomni ezt a háttérzajt. Ilyenkor bekapcsolok valami zenét, jó hangosra, ami ideig-óráig el tudja terelni róla a figyelmemet. Az éjszakák sokkal kritikusabbak: ha elcsendesedik a környezet, elhallgatnak a kutyák, a madarak, kevesebb autó jár, egyre fokozottabban hallani a zúgást. Ha sikerül elvonni róla valamivel a figyelmemet - pl. TV-vel -, akkor van esély rá, hogy el tudok aludni, de nagyon sokszor ébredek arra, hogy rezonál az agyam és elviselhetetlenül zúg a fejem. Ilyenkor szinte esélytelen, hogy visszaaludjak, akkor is, ha egyébként hullafáradt vagyok.
Biztos, hogy függ a lelkiállapotomtól illetve attól, hogy mennyire vagyok fáradt, hogy mennyire zavar a zúgás. Sőt, még abban sem vagyok biztos, hogy amikor erősebben hallom, akkor valójában nem arról van-e szó, hogy egyszerűen csak jobban idegesít a szokásosnál. Persze, ennek ellentmondani látszik az a jelenség, hogy az M0 hangját többnyire egyáltalán nem hallani nálunk, viszont egyes napokon olyan, mintha a kamionok itt robognának az utca végében. Huncut egy dolog a hang!
Olyan megfigyeléseket is tettem, hogy ha az ablakunk előtt elmegy egy autó, annak a hangja egy pár másodperc erejéig kioltja a zúgást. Mióta tapasztalom a hangjelenséget, összesen kettő alkalommal fordult elő, hogy hosszabb ideig - először egy egész napig, másodszor egy pár órára - szünetelt a zúgás. Ezt azonnal észreveszi az ember, alá tudom támasztani, hogy ez óriási megkönnyebbüléssel és felszabadultság érzéssel jár. Mint ahogy, sajnos, az is, ha az ember végre elszabadul itthonról... Ez elég hülyén hangzik, mert mégiscsak ez az otthonom - no meg a munkahelyem is -, de szabályos megkönnyebbülés az a pár óra, amit innen távol tölthetek, mert addig legalább nem hallom a zúgást. Röhej.
További megfigyelésem, hogy nedves, esős időben sokkal erősebb a zúgás, mint egyébként. Amennyiben ez a hang alapvetően a talajban terjed - márpedig gyanús, hogy nem a levegőben -, ennek lehet magyarázata az, hogy a vízzel, vízerekkel telítődött talajban felerősödik, jobban vezetődik a hang - legalábbis, emlékeim szerint valahogy így tanultam anno fizikából.
Tegnap és mára virradó éjjel nagyon hangos volt, most kissé viselhetőbb. Aztán kérdés, mi lesz ma éjjel.
Kíváncsi vagyok, egybevág-e mindez mások megfigyeléseivel. Elnézést a terjengősségemért, ha unjátok, szóljatok!
Üdv:
Zsofec