Szörnyű. Szétmegy a fejem tőle. Sokszor hallom, de volt szünet. Most 09.19. 23.39 nagyon erős Érdliget
INFRAHANG!
35 éve lakunk egy lakótelepi panel házban az Etele-Fehérvári út közelében, tűzfallal. Az összes szomszéd gépeinek és a távfűtőcsövek zúgását ismerem; porszívók, mosógépek, turmixok, klímák, hűtőszekrények, néha egy kis fúrógép. Ezek mindenki számára a jól hallható tartományban zörögnek, korlátozott időtartamban.
2019. júniusától infrahang zavar, amelynek nem ismerem a forrását, nem tudok tenni ellene, nem tudom megszüntetni.
Bármi is legyen, akadályoz a nyugodt pihenésben, alvásban, elmélyült munkában, ezért szeretném felderíteni a forrását, és ha lehetséges, megszüntetni.
Se a szomszédaim, se családtagjaim nem hallják, az én fülem a legjobb, vagy csak a fejem mérete miatt rezonál nekem? Nem képzelődés, mert a házon kívül nem hallom, viszont volt fiatal nő vendégem, aki szintén hallotta.
Első feltevésem egy szomszéd lakásban beüzemelt nagy teljesítményű hangfal zenéjének mélynyomóból érkező infrahangja volt. Magát a zenét nem hallottam sem a lakásban, sem a lépcsőházban körbejárva. Az ismerős szomszédok sem vették észre a hatást.
A zúgás nem egyenletes, hanem változó hosszúságú kihagyásokkal zeng, ugyanazon a hangmagasságon. Sem a hang, sem a követő szünet nem hosszabb 1 percnél. A szünetek és a hangzás is váltakozó hosszúságú, nem ismertem fel ismétlődést a mintában. A hangzás erőssége nem mindig állandó, néha crescendo, néha halkuló.
2019. szeptemberében 2 hétre elhallgatott, reménykedtem, hogy a diák, aki az iskolai szünetben éjjel-nappal üvölteti a zenét, ismét tanulni fog, de sajnos, újra kezdődött. Azóta is 1-2 nap kihagyással zaklat. (Nem diák lehet.)
Épületbiológushoz fordultam szaktanácsért.
Ötletei:
1. A házban lakókat egyenként felkeresni és megkérni, hogy meghallgassuk a háztartási gépeiket, melyik zúg.
2. A szellőzőaknában légmozgást fokozó motort megnézni.
3. Szokjak hozzá.
Közvetlen szomszédaimnál nem jártam eredménnyel. Nem vagyok elég erőszakos, hogy betolakodjak a lakásokba, az udvarias kérdéseimre pedig azt válaszolják, náluk semmi sem zúg.
4 emeletes a ház, nincsen motor a szerelőaknákban.
Lassan egy éve nem tudok hozzászokni, olyan érzés, mintha fúrnák az ember fogát; újra, meg újra lökdösés-szerű, többé-kevésbé hosszan kitartott hang, rezgeti a dobhártyám.
A társasházi közgyűlésen kértem a megjelenteket, segítsenek a zaj forrásának felderítésében, értesítsenek, ha ők is hallják. Senki nem jelentkezett.
A lépcsőházban is kiplakátoltam a kérésemet, azzal megtoldva, hogy valószínűleg egy újonnan beüzemelt mélyhűtő lehet, ami nincs kivízszintezve, és a kihagyások dátuma a leeresztések, takarítások dátuma lehet, amiből a lakó magára ismerhet.
Közzétettem az időpontokat, mert októbertől heti 1-1 nap kivételével működik, novemberben ismét 2 hétre leállt, de decemberben megint heti 1-1 nap kivételével újra folyamatosan zúg. Kértem, gondoskodjanak a gép hangszigeteléséről, ha kell állom a szükséges anyagköltséget, és szívesen közreműködöm a hangszigetelés szakszerű megvalósításában.
Felhívtam a figyelmet arra is, hogy a keltett infrahang nemcsak a gép közvetlen szomszédságában érezhető, és egészségre veszélyes, azok számára is, akik nem hallják.
2020-ban ezek az időpontok:
január 3
január 13-20.
február 3-7.
március 15.
április 1.
április 15-16.
Az a gyanúm támadt, hogy összefügghet az 1-es villamos vonalának meghosszabbításával. 2019. július 9-én indult a Kelenföldig meghosszabbított az 1-es járat. Lehet-e a sarokra telepített transzformátor zúgása, amit hallok?
(Mert nem klímaberendezés, nem mosógép, nem hűtőszekrény az okozója.)
Talán a tűzfalon verődik vissza?
Sztetoszkóppal nem volt hallható sem a falon, sem az üvegablakon, sem a levegőben tartva.
Már nincs környezetvédelmi minisztérium. Másnál melyik kerületben jelentkezik a zavarás? Melyik évben?
Abbamaradt-e a zúgás? Belső parafaszigetelés használt-e a zaj ellen?