Szerző:
jmedvegy » pén. szept. 09, 2011 11:52 pm
Üdv!
Én ugyan E-on területen mozgok, nem ismerem a Démász idevágó szabályait, nem kívánom megvédeni a szolgáltatót, de éremnek két oldala van.
A fogyasztó a saját oldalán azt látja, hogy tetemes pénzért tudja csak megoldani a 3 vezeték behúzását. Nem akarom bántani a vilanyszerelő kollégát, de kissé rutintalan, ilyen esetben én ott vagyok a helyszínen, és kezemben a három szál vezetővel várom a TISZTELT szolgáltatót.
Alapvetően az óraszekrényben az óráig terjedő szakasz, beleértve a főbiztosítót, gyakorlatilag a szolgáltató tulajdona. Erre vállal felelősséget, a mögöttes rész az annak a szerelőnek a problémaja, aki a szrelői nyilatkozatban igazolja, hogy a megnövekedett teljesítményt a halózat vezetékelése képes átvinni a vételezési helyekre. Elektromos tüz esetén a szerelőt veszik elő, és nem a szolgáltatót. Nagyobb teljesítményre váltás, vagy 1F-ről 3 F-ra való átállás, azonos teljesítmény esetén díjmentes. Visszafele már nem!
Tudni kell, hogy a kismegszakító adott névleges értéke mellett, a megengedett elmenő huzalkeresztmetszet adott, azt szabvány írja elő. Ez történetesen 32 A esetén 16 mm2 Alu ill. 10 mm2 Cu. Ha az elmenő ettől eltérő, hiába pusztán 1 m, vagy kevesebb, akár 20 cm, illetőleg a mögöttes, automaták utáni rész újrahúzott, azzal a szolgátató, légyen bármelyik is, legkevésbé fog foglalkozni. Még egyszer hangsúlyozom, az elmenőnek kutya kötelessége az előírtnak meglenni.
Viszont, ha lett volna ott, a bekötés pillanattában, megfelelő keresztmetszetü, megadott hosszú és előkészített vezeték, én még nem találkoztam olyannal, hogy emiatt megtagadták volna a szolgáltatósok a bekötést, még ilyen rövid szakaszon a behúzást is elvégzi, hangsúlyozva, ez egy harmadik szolgáltató területe, ahol mozgom.
Régebben volt ún. órabontás, ezt szerelő jelenthette be. Ezt adott nap tól-ig kellett megcsinálni, azaz egy fogyasztásmérő hely átalakítást az általam kért idő alatt meg kellett csinálnom. Közben bármikor jöhettek, és ellenőrizhettek, mit és hogyan csinálok. A végén jött kiszállási díjért az ellenőr, aki gyakorlatilag lezárta a szekrényt. Viszont a rengeteg visszaélés és áramlopás miatt, gyakran maguk az ellenőrök segédkeztek ebben, ezért csak kevesek privilégiuma maradt a plombálás, és azok is csak megbízható szakemberek lehetnek. A fogyasztó szeretne nagyobb teljesítményt, míg a szolgáltató szeretné, ha nem lopnák meg, és így nem fizetne rá. Az érem két oldala.
Esetedben nehéz tanácsot adni. Valóban vannak a hölgy által említett klf díjak, de volt már olyan esetem, hogy a 180 eFt bekötési díjról lementünk 12 eFt hálózatfejlesztésért fizetendő díjra, úgy, hogy nem léptünk át szabályokat, nem csúsztattam oda, minden teljesen legális és szabályoknak megfelelő volt.
Mivel volt már kinn a szolgáltató, a következő kivonulás több mint valószínü, díjas lesz. (Nem akarok a kollégák ellen beszélni, de ez a szerelő sara. )
Újra meg kell kérni értelemszerüen a bekötést, és ha ilyen rövid a szakasz, az említett 3 db vezetékkel, esetleg behúzószaggal a csőben, egy kis szívélyességgel, kivitelezhető a dolog. Vegyük észre, azért ott is emberek dolgoznak, tisztában vannak a feltételekkel, és nem a kőbe vésett szentírás magasra emelve közlekednek, így szvsz kivitelezhető a biztosító és vezeték csere egy lépésben. (Hozzá kell még tennem, hogy éppen emiatt felesleges és nem javít a helyzeten a jelenlévők rokoni kapcsolatainak felemlegetése.)
Tanácslom, beszéld át a szerelőddel, egyébiránt Ő hogy látja a helyzetet, és annak megfelelően kell lépni.
Remélem tudtam a teljesség igénye nélkül kissé megvilágítani a kivezető utat problémádból.
További szép napot!
Ui.: Megjegyzem volt olyan is, bár ehhez az adott helyzet körülményeit kellene teljesen ismerni, amikor a kuncsaft megelégelte a helyi kirendeltség ügyintézési sebességét, felment a központba. Odavágott az asztalra. Igazat adtak neki. Emberünk elégedett volt. Igaza lett. Aztán arcára fagyott az elégedettség mosolya, mivel ez az igazság +100m földkábelbe került neki. Hozzá kell tennem, nem tudott belekötni, mivel teljesen szabályoknak megfelelő volt. Természtesen az előző is. Csak a szubjektív oldalt kissé elrontotta.