Szerző:
jmedvegy » csüt. dec. 21, 2017 12:23 am
Üdv!
Az áramköröket megerőszakolni nem lehet. Értem, hogy ez maradt, de a szabály viszont szabály marad.
A Wago-t sokan úgy tekintik, mint a mesében az abrakadabra-t. Kimondjuk, aztán jön a csoda. Vagy ha nem, akkor valami más. A beépített készülékeknél azért célszerű a csatlakozási pont kiépítése, mert javítás, vagy egyszerű takarítás során is egyszerűen leválasztható a hálózatról. Akár honnan nézem is, nos a wago minden más, de nem ez.
Másrészről a 2,5 mm2 vezetékkel NEM SZABAD 4kW-nál nagyobb fogyasztót bekötni, vagy táplálni. Arról nem szól a fáma, hogy ez közvetlen, vagy valahonnan leágaztatott megoldás. Ha az utóbbi, a sütő és a főzőlap árama azokon a kötéseken is "átfolyik", melyek alapból nem ilyen terhelésre lettek kialakítva, méretezve, és akkor a lakás többi fogyasztójáról nem is szóltunk, mert ilyen jellegű táplásokat mindig közvetlen vezetékeléssel kell és célszerű is kivitelezni.
" Max nem egyszerre használom". Ühüm, értem tehát volt/van használati utasítás is a lakáshoz, házhoz. Ezek a megoldások - már elnézést - nekem mindig felállítják a szőrt a hátamon. Egyszer volt egy olyan esetem, hogy egyezkedtünk egy ház felújításon, amikor én érdeklődtem, miket akarnak használni stb, és mivel fogom lehúzni, merre megy, itt majd bontani kell, mert nem fér el a vezeték, mire mondja nekem az ipse, hogy minek használok olyan vastag vezetéket, ő kinézte valamint roppant okos táblázatból, hogy ennyi meg ennyi az adott keresztmetszethez a max áram, az egész ház "gyakorlatilag" 0,75 vezetékkel megoldható. Miután fél óra után konstatáltam, hogy ebből a gödörből nem akar kijönni a tulaj, egy elegáns húzással elnézését kértem, hogy vesztegettem az idejét, és angolosan távoztam.
És a végtére. Számtalanszor leírják, itt ezen a fórumon is adjuk tanácsba, gondolkodjunk előre, tervezzünk, számoljuk át, mérjünk kétszer.... stb. A mai villanyszerelés nem olyan, mint apáink idejében, szép, tisztán ohmos fogyasztók, amerre a szem ellát, kapcsolunk itt egy fokozatot, picit megnő az áram, kis túlzással még sok is, amit használunk. Bocs, de nem. A legegyszerűbb "hajsütővas" is komputerizált, Smart funkciókkal telepakolt funkcionális technikai csoda, és mint ilyen, irgalmatlan mennyiségű zavarjelet generál(hat), és ad(hat) ki a hálózatra, és akkor hol vagyunk egy XXI. századi sütőtől, az indukciós főzőlapokról nem is beszélve. Mert biztos vagyok benne, hogy nem egy huszonéves, de még működik!! darab kerül vissza, a felújítást követően.
Nem, nincs ez így jól. Nem fogom áldásom vagy jóváhagyásom adni arra, amit nem gondoltak át, és majd mi itt "szentesítjük". Különösen pláne nem látatlanba. És ezzel a felmentéssel fogjunk a használatba. Körberághatjuk a témát, ugorhatunk bokrot, de ami el van... az el van ... . Célszerű lenne keresni egy szakembert a környéken, aki tud segíteni a probléma kijavításában, mert így használatba venni, hogy finom legyek, ahhoz hasonlatos, mint amikor valaki tüzet gyújt a szénakazal mellett, és még ráadásul játszik is a tűzzel.
Kellemes Ünnepeket!