Szerző:
jmedvegy » szomb. jún. 05, 2010 8:40 pm
Üdv!
Mivel előző hozzászólásaidban sem jelölted meg a TV típusát, csak annyit, hogy Grundig, hát így kissé bajos, de egyébként is. LCD vagy hagyományos képcsöves, síkképernyős, vagy milyen TV-vel is állunk szemben? A szimptómákból én a hagyományos, képcsövesre tippelek.
Hát ez bizony már nem az ezermester kategória, már csak azért sem, mert a mostani készülékek leginkább a programozható TV-k, magyarán a belső beállításokat egy belső vezérlő IC, vagy BOÁK (berendezés orientált áramkör) állítja elő, és ezt vezérelni vajmi kevés. Ezért sem lehet már szinte egyetlen szabályzó potmétert sem találni ezen típusokban.
Viszont az első probléma még nagyjából kezelhető. A készüléket kapcsold ki és HÚZD IS KI a hálózatból, majd a hátlap leszerelése után keresd meg a panelen a 220V-os táprészt, illetve a vízszintes eltérítő transzformátort, vagy inkább egyszerűbben egy nagyítóval azokat a részeket nézd át, ahol a panel "megszínesedett". Itt a jobban melegedő alkatrészek vannak. A gyárban beforrasztáskor ezeket megfelelően rögzítik, azonban a használat során a felmelegedés és kihűlés hatására a fémek térfogata változik, így a lábak egyfajta mechanikai feszültség ébred, ami mintha ki akarná húzni a lábat a forrasztási pontból, és ami a forrfülön egy apró, körbefutó, leginkább repedésre emlékeztető formában jelenik meg. Ezek az apró kontakt hibák miatt nem kapcsolhat be a készülék. Ezeket a feltételezett vagy valóban hibás részeket gyantás ónnal átforrasztva, az alkatrész (traknszformátor, tranzisztor) lábait újraforrasztva a hibának meg kell szűnnie.
Viszont ha meg áll az első típusbehatárolás, elképzelhető sajnos, hogy a pattogások éppen a sorkimenő transzformátor menet és testzárlatára utalnak, ld "2-3 cm oldalirányú eltérés", amely mint zárlat a test felé éppen bekapcsoláskor olyan terhelésként jelentkezik, amely hatására a vezérlő IC vagy áramkör kikapcsolással konstatál. Kihűlés során, ne feledjük, készenlét alatt is termelődik hő a készülékben. A hő a szigetelések nagy ellensége, minél nagyobb a hő, ott annál kisebb ellenállással számolhatunk szigetelésként, ld a leégett motor is ennek a hatásnak köszönheti létét. Ha az ideiglenes zárlat megszűnik, újra bekapcsolható a készülék.
Mindamellett meg kell mondanom, nem vagyok egy TV szerelő, de hát ezt is valahol elektronok hajtják, vagy valami hasonló.
Mindenképpen ajánlom, hogy ha egy hajszárítónál nagyobb készüléket még nem szedtél szét, fordulj inkább szakemberhez, a fent leírtak inkább a szerelésben és javításban már némi jártassággal rendelkezőknek adhat támpontot. Talákoztam már én is ilyen mindenből mindent gyártókkal, de a játékszabályokat ők is betartják, mitöbb! tiszteletben tartják!
További szép napot!