Szerző:
jmedvegy » pén. feb. 05, 2010 7:08 am
Üdv!
OSB lap és a fa rétegelt lemez esetében is a legnagyobb gondot a széleken behatoló nedvesség okozza, ilyenkor néhány cm hosszban "megduzzad" a lap, és esztétikailag is sokat ront a látványon. Bár van a "impregnált" típusú, de ez csak az oldalára vonatkoztatható, hiszen vágáskor az elemi szálak átvágásra kerülnek. Főleg nagy teherbírása és olcsósága tetté kedveltté.
Viszont tudok olyan megoldásokról, leszámítva az induló kisboltok "bútorzatát", ahol betétként alkalmazva nagyon szép dekoratív jelleget ölt(het). Munkám során találkoztam már ilyennel.
Mellékeltem egy példát, azonban ez már egyszerű módon nem megoldható, kell hozzá némi tapasztalat, és gyakorlat is, de egyáltalán nem ördöngős. Az is megoldást jelenthet, hogy a a lapokat valamilyen módon, kőre, vagy más módon lábakra állítjuk, ami megakadályozza a vízfelvételt. Így, kiindulva, hogy a terasz álatálában védett hely, hosszútávon képes betölteni funkcióját.
Megoldásokat keresve elképzelhető egy lábakon álló fal, apácarácsos kivitelben, előtérben egy lépcsőszerű virágtartóval, de ezt már a következő órán vesszük.
Kezelésére sokan a ma is népszerű lazúrokat, kültéren elsősorban a vastag lazúr célszerű, alkalmazzák, de egyre több olyan termék jelenik meg, főleg olajok, viaszok, amik sokkal jobban fejtik ki védő hatásukat. Ezekre a neten, vagy a közeli barkács- vagy festékboltokban biztosan kapsz jó tanácsokat. Ezek közös nagy előnye, hogy sokkal könnyebb javítani az esetleges hibákat, és természetes alapanyagúak.
Lazúros kezelés előtt célszerű - és egyben ajánlott - a fát ún. fél olajjal előkezelni (2/3 lenolaj, 1/3 ht benzin keverék), és csak annak "megszáradása" után festeni.
Mint említettem már az elején, sajnos, filléres megoldás nem, vagy csak igen kevés létezik.
További szép napot!