Szerző:
jmedvegy » pén. feb. 05, 2010 10:15 pm
Üdv!
Hát nem tudom, hogy fogod értékelni, de gazdaságilag majd megoldod.
Az égés az általad említett életlenségből adódik, ha valóban igényes, valamire való munkát szeretnél, akkor már most cseréld ki a körfűrész lapt, mivel az égés az egyik legnehezebben eltávolítható a fa anaygokból. Minél "puhább", annál mélyebb a beégés. Ebben az állapotában talán tüzifavágásra, talán...
A körfűrész lap vidia betéteit nem egyszerű eset megélezni. Legyen váltó vagy egyenes fogazású, az egyes fogakat egy körfűrészlap-élező gépen szokás megköszörülni, ahol a fog geometriájának megfelelő szögben, az eltérő oldalra hajlott fogakat rendre megköszörülik, hogy azok egyformán dolgozzanak vágáskor. A fog anyaga miatt csak nagy keménységű - ahol én éleztetek pl. gyémánt kővel dolgoznak - köszörű kő jöhet szóba. A köszörülés általában a fogak számára megállapított, az említett helyen 20Ft/fog. Ez esetedben 96*20=1920 Ft. Ettől helyileg lehetnek le vagy fel eltérések.
Sajnos tapasztaltom szerint, és ebben nálam a Yato is beletartozik, az olcsóbb szerszámokban használt fém keménysége csapnivaló. Persze akadhat kivétel, függően mire és hol használjuk. De ez a saját személyes véleményem. Egyénileg, a "multiszerszámos" élezés itt nem megoldás, mivel a lap fogai "megeszik" a kis köszörű korongokat, és igazán él az előzőek alapján, nem képezhető, különösen nem egyforma. Alakos köszörűvel lehet körfűrész lapokat köszörülni házilag, nekem is van ilyen, viszont azok nem vidia betétesek
.
A famegmunkálásban használt szerszámok nagy ellensége a hő. Ha "megég" a szerszám éle, az nem csak pillanatnyilag a él élességének elvesztését, hanem az él felhevülésével, annak szilárdságát, éltartósságát is befolyásolja. Ezért is nagyon fontos az adott sebességhez vonatkozó előtolási sebesség betartása, vagy megfelelő fordulat megválasztása (ld. felsőmarók, szúrófűrészek). Így egy adott helyzetben hiába éleznek utána, nem jutunk megfelelő eredményre, vagy csak ideig-óráig tart az ki.
Másrészt ezek a lapok általában szélesek is 2,5-3mm vastagságot vágnak ki, így egy tömbösítés során akár 1-1,5 cm is elveszik számunkra, a vágásokat követően.
Ha luc, borovi anaygokat használsz főként, még egy minőségi lapnál is, ezen anyagok gyantássága miatt időközönként tiszta alkohollal célszerű megtisztítani a felületet, mert a lap oldalára égett, ragadt gyanta még éles szerszám esetén is az anyaghoz érve megég, és akkor hasonló problémával fogsz találkozni.
Remélem tudtam segíteni.
További szép napot!