Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 73 / 157
Előző 1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 157 Következő
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, házi vízellátásra és locsolásra keresek szivattyút, de a bőség zavarával küzdök.
Egyenlőre csak szezonálisan, tavasztól őszig használnám, 1-2 év múlva válna rendszeressé a használata.
Az ásott kút paraméterei szerint JET rendszerű szivattyú megfelelő, min. 45 m emelőmagassággal, legalább 40l/perc vízhozammal.
Egy 200l-es hidroforral működne a rendszer.
Érdemes a bronzlapátos verziók közül választani?
Szivattyúk esetében is érvényes a drágább nem mindíg jobb alapelv, az alsó kategóriás kínai/magyar verziók (Leo/Elpumps) is képesek 8-10 évig ellátni a funkciójukat? Vagy ezt csak a "drágább" típusoktól várhatom el?
Előre is köszönöm a javaslatotokat.
Üdv
Szerintem különösebb probléma sem a Leo-val sem az Elpumps-al nincs. Amúgy is a szivattyú hosszú élettartama a használat módjától körülményeitől és a víz tisztaságától függ. Viszont azért vannak elég gagyi kivitelű cuccok is és jól marketingelt drága de nem túl tartós darabok is. Ne feledd hogy a szívómélység és az emelőmagasság együtt adja ki a szivattyú karakterisztika görbéjének az értékét. Tehát ha 45 méter az emelőmagassága a szivattyúnak de 5 méter mélyről szívja a vizet akkor már csak 4 bar lesz a max nyomása és mondanom sem kell szinte minimális a szállítási mennyisége. A bronz lapát annyiból előnyösebb ha szárazra futna a szivattyú huzamosabb időre akkor annak nem lesz baja, nem deformálódik, viszont a homokos víz jobban koptatja de ásott kútnál ez a veszély nem nagyon fenyeget.
45 méteres emelő magasság mellett 40 liter/perces szivattyú az már meglehetősen komoly darabnak számít. Ekkora nyomás ellenében pl Elpumps szivattyúból nem is tudnék ajánlani 40 liter/ perceset csak búvárból. Tehát vásárlás előtt a karakterisztika görbéket javasolt tanulmányozni.
Újabb probléma. Nem egyszerű a kútfelújítás...

Visszakerült a felújított Elpumps 1300-as a hellyére, illetve bő egy méterrel közelebb a vízszinthez, mint ahogy eddig volt. 2 m-es nyugvó vízszint, és 3 m magas kifolyás mellett kapok percenként 30 l vizet - ezzel meg is vagyok elégedve. Azonban homokol, mintha muszáj volna neki. Óránként bő egy egy maréknyit felhoz. Két lépésben eddig 10 órát ment, egyelőre nem akar elfogyni belőle a homok. Van rá esély, hogy el fog tűnni belőle? Merthogy eddig nem csinálta azt...
Megeshet hogy a feljavított és ez által jobb hatásfokú szivattyú annyival többet szállít hogy a kút már átlépi a homokolási határt. Ha tartós járatás mellett ( több órás) sem tisztul akkor erről lesz szó, de ne feledjük hogy egy szakszerűtlen mosogatócsöves kútról beszélünk így a problémának még lehet jónéhány oka. Javaslom hogy csökkentsd a vízelvételt 20 liter/percre egy golyóscsap beépítésével a szivattyú után a nyomó oldalba. Ezzel a mennyiséggel még lehet együtt élni és ha elhagyja a kút a homokolást akkor esetleg lehet próbáékozni a 25 literrel. Nem tanácsolnám a kút huzamos használataát homokolási határ felett mert nem hogy javulni, hanem rosszabbodni fog a helyzet. Célszerű lenne a kút feltöltődését ( mélységvesztés) ellenőrizni és talán az aljából a homok kikompresszorozása javíthatna valamit a helyzeten, de ismét mondanom kell hogy szakszerűtlen a kút így bármi megtörténhet kompresszorozás közben.
Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni, mert teljesen homály van a házi vízmű körül. :roll: Nos, van egy fúrt kút.A vízszint kb 4.5-5 méteren van (spárgát engedtünk le).Jelenleg egy kézi, nyomós kútfej van rajta.A kertet szeretnénk öntözni vele, kb 30x30 méteres, tehát nem nagy területről van szó, nem kell messzire vinni közvetlen a kert mellett van a kút.Ha akarok erre hidrofort venni akkor milyen legyen a teljesítménye?Mekkora tartállyal?Bronzlapát vagy sem?Régóta nem volt használva.Ebből kifolyólag lehetnek problémák?Árban kb 30K-ban gondolkoztam.Szemezgettem egy 800W-ossal, csak nem merem megvenni, hátha nem elég a teljesítménye vagy valamiért nem ideális a körülményekhez...Kérlek segítsetek:)
Üdv, Zsolt.
Üdv
Én is 800 wattal locsolok, ez egy kézben tartott slagos cucchoz bőven elég. A probléma inkább a kút ismeretlensége, hiszen egy kézi pumpa az közel sem akkora vízelvétel mint egy szivattyú, ezért megeshet hogy szivattyúval sem fog sokkal több vizet adni a kút de akár homokhat is a nagyobb vízelvétel miatt. A puding próbája az evés ezért talán valami kölcsön szivattyúval meg kellene próbálni azt a kutat ha komolyabban megterhelné a családi kasszát egy szivattyú vásárlás. Öntözéshez egyébként nem kell hidrofor, elegendő egy önfelszívó kerti szivattyú ( ugyanaz mint a hidrofor csak tartály és nyomáskapcsoló nélkül). Így egyből féláron kipróbálható a kút. A bronz lapát annyiból jobb hogy nem deformálódik ha üresjáratban megy a szivattyú valami hiba miatt. Nem csodaszer hiszen sok (jobbnevű) cég nem is gyárt bronz lapáttal háztartási szivattyút, gondolom nem véletlenül.
Próbálom csökkenteni a szivattyúnál a kiömlő keresztmetszetet. Nem egyszerű! Egy colos golyóscsap majdnem elzárt állásánál szinte még nincs jelentős vízhozam változás, azonban ha még egy kicsit zárok rajta, utána már alig van átfolyás. A két pont között viszont képtelen vagyok beállítani. Esetleg ha fél colost tennék fel, jobban tudnám szabályozni?
Üdv
Igen, a az 1" méret az nem épp a keresztmetszet csökkentésére való :) főleg nem 20 liter/perc vagy az alatti mennyiséghez. Ha van türelmed fix furatú szűkítőkkel is megoldható. A 20 liter az kb 4 mm-es 5-6 mm hosszúságú furat 5 bar körüli nyomáson. Tehát ez keresztnetszetre átszámolva szinte a teljes zárása a csapnak. Ha fix szűkítőben gondolkodsz ne feledd a kicsi furatból könnyebb nagyot csinálni mint a nagyból kicsit :)
Kösz, Lalibátyó, megoldódott. Ledobtam a szutyok műanyag szelepet, aminek kellemesen rugózott a szára, és tettem fel helyette normál fém gömbcsapot. Most 22-23 l / perc a huzam, homokmentes és opálmentes vízzel. Az oldott vas meg elfér benne ;)
Sziasztok!

Kérdésem lenne, vásároltam egy használt Pedrollo JSWm 1 CX szivattyút mellyel az a tervem, hogy hidrofort csinálok belőle (direkt választottam a lehető legkisebb teljesítményt (370w) mert későbbiekben "kútklímaként is szeretném használni a vízigényem meg igen kicsi) a problémám a következő, nyugalmi vízszintem kb. 4-5 m colos lábszelepen colos kpe a szívócső a kimenő oldal 1/2 colos slag és a produkált víznyomás ijesztően kicsi nulla átfolyás mellett slagra kötött nyomásmérő óra szerint kb. 1,2 bár valamit nem jól csináltam? vagy ez csak ennyit tud? le tudom egyáltalán venni a majdani nyomáskapcsoló kikapcsolási értékét, hogy leálljon a szivattyú? esetleg a szivattyúnak van baja?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv
Sajnos belenyúltál a ... ba. Ezt a mérést vásárlás előtt kellett volna elvégezni. Sajnos ilyen kis értékre nem lehet a nyomáskapcsolót beállítani ezért jobb ha másik szivattyú után nézel vagy ezt felújítod egy lapátkerék és diffúzor cserével, de ha már szétszedted akkor tengelytömítés csere is javasolt és talán a motor csapágyai is egy rövid ellenőrzést megérdemelnének.
lalibatyo írta: Üdv
Sajnos belenyúltál a ... ba. Ezt a mérést vásárlás előtt kellett volna elvégezni. Sajnos ilyen kis értékre nem lehet a nyomáskapcsolót beállítani ezért jobb ha másik szivattyú után nézel vagy ezt felújítod egy lapátkerék és diffúzor cserével, de ha már szétszedted akkor tengelytömítés csere is javasolt és talán a motor csapágyai is egy rövid ellenőrzést megérdemelnének.

Köszönöm az infót bár nem lettem boldog tőle :)
Ezek szerint ennek a szivattyúnak nagyobb nyomást is tudnia kéne... Még nem szettem szét ha valóban baj van az említett alkatrészekkel (lapátkerék diffúzor) akkor azt szemmel is látnom kéne? lapátkereket láttam már de, hogy mi az a diffúzor arról fogalmam sincs.

Köszönettel: Elek
Üdv
Ennek fénykorában a 3,5 bart meg kellene nyomni. A lapátkerék háza lesz az :)
Valami ilyesmi lesz lapátkerékkel együtt:

JET_jk-diff_szett.jpg
JET_jk-diff_szett.jpg (15.73 KiB) Megtekintve 8784 alkalommal.

Ha majd a régit és az újat egymás mellé rakod akkor jól fogod látni a különbséget :)
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tavaly kiépítettem itthon a házi öntözőrendszerünket ami tavaly szépen is muzsikált. Van egy örökölt fúrt kutunk ami kb 20 méter mély és a vízszint 10 méternél kezdődik, én a szivattyút 13 m-re engedtem le gondolván, hogy így jó lesz. ( Elpumbs BP-10) E fölött van egy nyomáskapcsoló, majd egy kétkörös rendszer amin az egyiken rotátoros fejek vannak a másikon prospray fejek. Idén annyira elkezdett homokozni, hogy már a rotoros fejeket szinte mindegyiket kinyírta a homok, és a kiemelkedő öntözőfejeket annyira szétkoptatta , hogy már vissza sem húzódnak, a prospray-s fejek továbbra is szépen locsolnak, igaz itt a tömítéseknél már látszik a homok jótékony hatása, szépen jön fel a fej mellett a víz. Gondoltam, hogy veszek cserélhető prospray-es fejeket, hogy az majd a másik rendszeren kiszórja a homokot és működik szépen tovább, de ekkor már a nyomással akadt probléma mivel kevésnek bizonyult a szivattyú teljesítménye. Viszont jelentkezett még egy probléma a nyomáskapcsoló elég sűrűn eldobja a vizet, hirtelen leesik a nyomás és állandóan bekapcsolja a szivattyút. Mit tudnék tenni, hogy a homok eltűnjön és újra szépen működjön a rendszer? Vagy tudnátok e valami ötletet adni, hogy mit csináljak? ( iszonyat sokat küszködtem már vele, de semmi eredmény)
Még egy kérdésem lenne, mivel a házat újként vettük és az építtető a fúrt kútra nem figyelve húzta fel a házat az kb 40 centire van a ház alapjától, ez okozhat e nekem gondot a későbbiekben ha rendszeresen használva van a kút? Gondolok itt olyanra, hogy nem keletkezhet üreg a ház alatt, hogy ott van a kút és ez nem okozhat e később problémát, homokos részen lakunk, nehogy kimossa a homokot a ház alól? ( lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de nem értek ehhez)

köszi szépen,

Üdv:
Sandokan01
Üdv
Egy szakszerűen kivitelezett fúrt kút nem jelent veszélyt, viszont amelyik okádja a homokot az kikavernásodhat és a kaverna beomolhat akár úgy is hogy gondot okozhat az épületnek. Nyilván nem egy két vödör homok után fog ez megtörténni de egyszer megtörténhet. A homokoló kútnak 1 gyógyszere van, kikompresszorozni a homokot a szűrőzött rész aljáig legalább de inkább a homokfogó (iszapzsák) aljáig, majd a homokolási határ 80%-ra csökkenteni a vízelvételt. Sajnos sokan beleesnek abba a hibába hogy ismeretlen kutat ( szinte biztosan ez is kókler által készített ) lényegesen nagyobb hozammal terhelnek mint amit az elbír. Párszor már beírtam ide is hogy szivattyút nem az öntöző rendszerhez hanem a kút hozamához kell választani.
Ellenőrizni kellene a tartály levegő nyomását annak víztelen állapotában mert lehet hogy lyukas a membrán benne.
Előző 1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 73 / 157