Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 74 / 157
Előző 1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 157 Következő
Köszönöm a válaszát Lalibatyo!

Azt honnan tudom meg, hogy mennyi a vízhozam mert ha egész nap megy a szivattyú azt is simán bírja. Illetve a szűrőzött részt azt egy 20 méteres mély kútnál milyen mélyre teszik illetve az iszapzsák is milyen mélyen található?

Segítségét előre is köszönöm!

Sandokan01
Üdv
Egy szakszerű kút esetén ezeket az adatokat megadja a készítő így később sem lehet kérdés hiszen legalább oly fontos dokumentum mint a ház tervrajza ( amit gondolom megkaptál) . A másik lehetőség utólag az önkormányzattól bekérni mert a használatba vételi engedélyhez (jó eséllyel) megkövetelhették. No most csak vicceltem mert kizárt dolog hogy egy engedélyes kútról beszélnénk :)
Szóval utólag már csak egy kamerázás vagy szükség esetén egy tisztítást követő kamerázás mondja meg a szűrőzött szakaszok és az iszapzsák helyét. Mondjuk az iszapzsák az biztosan alul van de kérdés hogy van e és milyen hosszú. A homokmentes hozam megállapítását elvégezheted te is. Annyi a dolog hogy a szivattyú nyomó csövére raksz egy csapot és szabadon hagyod folyni a vizet. Ennek a csapnak a zárásával csökkented a kifolyó víz mennyiségét apró lépésekben addíg míg a víz homokmentessé válik. Legjobb ha fordítva csinálod és már az elején leszűkíted 15-20 liter/ perc környékére majd a csap nyitásával emeled a kifolyó mennyiséget folyamatos ellenőrzéssel. ( Befőttes üvegbe engeded és látod a homokot) A kifolyás sebessége pedig egy ismert űrtartalmú edény megtöltési idejéből számítható. Szóval ha sikerült ezt megállapítani akkor annak a kb. 80% át kellene beállítani azzal a csappal és benne is hagyni a csapot a rendszerben. Ha a beállítást követően fél -egy órai szünet után újra indítod a szivattyút akkor is homokmentes kellene hogy maradjon. Ha nem akkor még kisebb mennyiségre kell állítani. Ha a homokmentes használat hosszú távon megbízhatóan nem állíthetó be akkor talán egy szakszerű kút építésébe kellene fogni az épület védelme érdekében és elcementezni a régit.
Alig több, mint 1 éve vásároltam egy Aquasystem hidrofort (álló, 60 literes tartály), mára teljesen elment a levegő nyomás.
Remélem, hogy csak a szelepet kell kicserélni, a membrán többet bír ki mint 1 év!
Amennyiben lehetséges, nem szeretném leengedni belőle a vizet, csak a nyomásfokozó szivattyút kapcsoltam le.
Miután már üzemelt (víz van benne), milyen nyomásértékre kell feltölteni levegővel a tartályt?
Várom egy hozzáértő szíves (és gyors?) válaszát.
Köszönettel: SIK
Üdv
Áthelyeztem a kérdésed ide mert ide való, hiszen többször is volt ez ebben a topikban téma. 1,5 barra kellene felnyomni levegővel azt a tartályt de előtte a vízoldalon ki kell niyitni egy csapot (vagy szerelvényt ) hogy a víz ki tudjon ürülni hiszen az 1,5 bar az a tartály víztelen állapotában értendő és úgy is kell beállítani. Az hogy a membránja lyukas e vagy sem hamar ki fog derülni, elvileg pár évet bírnia kellene de időnként ez nem szokott összejönni.
Kedves Lalibatyo!

Van egy 30 méter mély kutam. A kútból szeretném ellátni 3 db WC, 1 db mosógép üzemeltetését és nyáron a fű locsolását, automata öntöző rendszerrel. (kb. 500 m2) Az egyik WC az emeleten van kb. 5 méterre a talajszinttől.
Az alábbi kialakítást gondoltam. Elpumps 18/3 szivattyú (már megvan), Elpumps DSK10 nyomásszabályzó, 150l-es aquasystem hidrofoor tartály. Ön szerint ez megfelelő kialakítás?
Jelenleg a szivattyú kb. 17 méter mélyen van és innen kb. 200 liter vizet tudok kivenni. Utána kb. 1 óra múlva újra rendelkezésre áll ugyanennyi. Nem merem a szivattyút lejjebb tenni, mert a leírásában az van, hogy max. 10 m vízoszlop lehet felette. (már így is több van.) Ön szerint lejjebb engedhetem? Nyilván akkor több vizet ki tudnék venni. Egyébként a szivattyú 220-as kábele 20 m hosszú. Meg is kellene hosszabbítani.
A hidrofor tartály segít abban, hogy ritkábban kapcsol be a szivattyú és nagyobb eséllyel folyamatosan tudok vizet kivenni a kútból?
És mi történik akkor, ha a nyomászabályzó indítaná a szivattyút, de nincs víz a kútban? Azt milyen elektronika tudja lekezelni, hogy "várjon egy kicsit" a szivattyú?

Előre is köszönöm válaszát.
Üdv

A rendszer elemi megfelelőek, ezzel a szivattyúval nincsenek rossz tapasztalataim mi is beépítjük. Van ami 50 méter kábellel van lent kútban, mert gyantás csővel még 30 lett rátoldva, ráadásul vagy 20 méter vízoszlop van felette és probléma nélkül bírja, de 30-40 méteres több is készült. A kapcsoló doboz és a szivattyú közti 4 eres vezetéket kell toldani így a doboz felül marad :) Inkább arra kell figyelni hogy a gyárinál erősebb kábelt kell használni mert az csak 1mm2 mi pedig legalább 1,5 öst rakunk a feszültségesés elkerülése érdekében. A szivattyú a kút alja fölé akár 1 méterre is leengedhető ha ennek ellenére is tiszta marad a szivattyúzott víz. Ez többnyire kemény rétegekbe lemélyített kutaknál lesz így, Laza réteg esetén a nagyobb kútdepresszió miatt elkoszosodik a víz ami problémás a szivattyúnak és a többi rendszerelemnek.
A kút kiürülése ellen egy vízszintérzékelő kapcsoló lenne a segítség mert a szárazfutás védelem csak akkor tilt ha a rendszernyomás szinte nulla, ez pedig egy tartályos rendszer esetén megbízhatatlan mert ha bekapcsol a szivattyú és megszűnik a vízelvétel akkor marad rendszernyomás ami a kút leürülése esetén hagyná ez esetben szárazon futni a szivattyút. Ásott kútnál ezt egy úszó kapcsolóval egyszerűen meg lehet oldani, fúrt kút esetén vagy egy megbízható elektronikát kell csinálni vagy valami nyomásérzékelős elven működő szerkezetet. Kereskedelemi forgalomban ilyesmit nem nagyon láttam, lehet fejleszteésbe kellene fognom :) Azt hiszem ha odafigyeléssel használja akkor nem lehet baj, esetleg még egy időzítő is megoldás lehet ami minden szivattyú indítás és a tartálytöltési idő letelte után egy beállított értékre megszakítja a szivattyú áramát míg a kút töltődik. Ez sem egy kivitelezhetetlen elektronika a mai világban.
Köszönöm szépen a választ.

A hidrofor tartály mérete Ön szerint megfelelő. Az segít azon, hogy kvázi folyamatos lehessen a vízelvétel? (Több vÍz áll így rendelkezésre)
Azt hiszem meghosszabbítom a 4 eres kábelt 1,5 mm2 és lejjebb teszem a szivattyút. Lehet, hogy ez megoldja a problémámat.

Ha belefog ennek az elektronikának a fejlesztésébe, akkor nagyon szívesen megvásárolom, tesztelem. Biztosan másoknak is segítene, hiszen évszaktól, szárazságtól függően nagyon sokat változhat a kutak vízszintje.
Üdv
A 150 es tartály ha jól működik akkor 50 liter vizet szolgáltat két bekapcsolás közt. Ez arra egész jó hogy a vízhasználat komfortérzete a ritkább nyomásingadozás miatt javuljon. Főleg egy zuhanyzó az ami ezt igényli és a háziasszonyok sem szívesen tekergetik a csapot a nyomásingadozás függvényében mosogatás közben hogy a víz hőfoka mennyisége állandó maradjon. Ha ezek nem kritériumok akkor nem szükséges ekkora tartály hiszen az a plussz 50 liter a 200-on felül nem oszt nem szoroz egy locsolásnál, viszont a kisebb tartály olcsóbb. A szivattyú hozamát pedig fojtással lehet a vízhasználathoz állítani hogy a gyakori kapcsolgatások elmaradjonak. Ha szükséges a komfort akkor ezt a 150 est célszerű még egy nyomásszabályzó szeleppel is kiegészíteni.
Köszönöm a választ.

A nyomásszabályozós dolgot nem egészen értem. A rendszerbe már terveztem egy dsk10 nyomásszabályzót. Vagy ezen kívül másfajtát is kellene használni? Konkréten milyen típusok vannak? Hogyan kellene összekötni ezeket? (szivattyú->nyomásszabályzó?->dsk10 nyomásszabályzó->tartály)
Üdv
A DSK az nyomás kapcsoló ez kapcsolgatja a szivattyút. A nyomás szabályzó egy rugós szelep ami a tartály utáni elmenő vezeték nyomását szabályozza pontosabban a beállított értékre csökkenti vizfelhasználástól függetlenül így nem lesz nyomás ingadozás a rendszerben. Víz szerelvény szaküzletekben több típus is beszerezhető. http://www.epuletgepeszaruhaz.hu/index.php/vizsz/viznyomas-szabalyzok.html
Köszönöm szépen.

Így már világos a kép. Csak-csak összeáll a rendszer. Még egy kérdésem lenne. Korábbi hozzászólásában ezt írta:
" A szivattyú hozamát pedig fojtással lehet a vízhasználathoz állítani hogy a gyakori kapcsolgatások elmaradjonak. "
Ez azt jelenti, hogy szűkítem 3/4 vagy fél colosra az elmenő vezetéket? Vagy beiktatok egy elzárót, amely mondjuk félig van nyitva van?
Beiktatsz egy elzárót és azzal beállítod, de 10-15 liter alá csak akkor ha a szivattyú karakterisztika ezt megengedi. Nyilván ha csak kis mennyiség állítható akkor felesleges vastag ( drága) csöveket beépíteni.
Jó Esttét!

Nagyon nagy gondom lenne a szivattyúmmal.

2008 -ban vásároltam BP 14 csöbuvárt.....azóta hibamentesen működött,de utóbbi hetekben bizonytalanná vált.A kertünkben van egy ásott köves kút ez kb 14 m mély és van kb 8 m vízoszlop(amit persze ez a kicsi ki se bírna szivattyúzni mert a kútnak nagy a hozama)Hidroforról működik 2.2 -4-4 bar kötött üzemeltetem egy a locsoló rendszer miatt ill a háztartásban wc,mosógép...stb
Mostanság egyre többet kell az indító panel felé szaladgálni mert felmelegszik,holott minden évben ugyan annyit locsolok ugyan abban az időben napi 2 órát (gardena locsolórendszerrel)
Mi okozhatja a hibát???
Azért meg kell jegyezni hogy 5 év alatt picivel több mint 500 m3 a vízóra állás szerint + amit locsoltam a kertben
Ma bekukkantottam az indítópanelba.....nincs semmi oxidáció benne hiába hogy ki vannak égve a égök,,,,de müködik a szivattyú
Kis furcsaságot találtam mert a nekem csak 25 μF kondi van benne holott ahogy nézegetem a neten 40 μF a gyári:)Mi az igazság??? itt egy linkhttp://www.szivattyu.neet.hu/index.php?categoryID=494
Ha kicserélem a kondit meg a áramvédő kapcsolót megoldódna a kimaradás?Tanács ill tapasztalat érdekelne:)Köszönöm
Üdv
Igen, lehet kapacitás szegény is a kondi de valóban a helyes érték ennél a szivattyúnál 40 mikró. Ez viszont eredményezheti hogy a szivattyú motorja túlterhelésben van a gyenge segédfázis miatt és ez melegedést okozhat a hőkioldó elven működő áramvédő kapcsolónál. Szerintem először egy megfelelő kondenzátorral kellene kezdeni és csak az után kellene az áramvédőt cserélni ha a túlzott melegedés megmarad. Jól gondolod kontakthibák is okozhatnak melegedést ezért jó lenne az alkatrész pontos helyét behatárolni hogy mi az ami melegszik.
Köszönöm,már rendelek egy új kondenzátort
Előző 1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 74 / 157