Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 76 / 157
Előző 1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 157 Következő
Jó Szerencsét !

Nevezhetném felvonulási és levonulási díjnak is. Mivel a kútfúrás bányászat ezért a végkifejlet mindig kockázatos. Vízbányászatban is vannak jócskán meddő vagy gyenge adottságú területek. Vizet egy fúrós sem tud csinálni csak kutat vagy azt megelőzendően egy lyukat. Ezt leméri a geofizikus és megmondja hogy van e vagy nincs víz ill mennyi víz van. Tehát ezek már előkészületi munkák amik költséggel járnak. Épp úgy mint a tervezés engedélyeztetés. Azt is ki kell fizetni ha van víz ha nincs, ha lesz fúrás ha nem. Már pedig néhány vonal rajzolása egy térképmásolatra és a nevek más adatok átírása egy kérelmen sokkal egyszerűbb mint mondjuk 40-50 méter 5-6 collos kutatófúrás elkészítése egy feltáratlan vagy egy változó hidrogeológiai adottsággal rendelkező területen. Hogy példát is mondjak Gödőllőn a sokadik termálkutat fejezték be pár éve. Milliárdos költségvetéssel és ez is száraz 3 ezer körüli mélység ellenére. Ennek ellenére ki kellett fizetni a fúrós cég munkáját. Az más kérdés hogy utólag lehet perlekedni, aztán majd a szakértők és a bíróság eldönti hogy hibázott e a tervező vagy a kivitelező.
A réz pálcás nyírfa vesszős stb. módszer nem tudományos módszer. A tudományos és a legolcsóbb módszer a keresőfúrás és a mérés. Vagy felkeresni egy hidrogeológust és szakvéleményt kérni mert ő birtokában van azoknak a térképeknek és adatoknak ami alapján jó eséllyel megmondja lesz e működő képes kút. Persze ez is pénzbe fog kerülni és garanciát sem fog vállalni a szakvéleményére.
A legolcsóbb módszer a környék körbe érdeklődése hogy hol milyen kút van mennyi és milyen vizet ad, de ezt is fenntartásokkal kell kezelni mert nagyon nagy a különbség az emberek képzeletében egy "jó kút" fogalmával kapcsolatban. Pl nem oly régen egy beszorult szivattyút mentettünk valami szőlőhegyen egy egyetemen is oktató házaspárnak. Nekik az volt a "jó kút" hogy valami zavaros iszapos vizet ( inkább sárnak nevezném) beletöltöttek egy többszáz literes műanyag tartályba 5-6 liter /perc hozammal ahol kiüllepedett belőle az agyag és ezt az üllepedett (tiszta)vizet használták háztartási célra. De számtalan olyan esettel találkoztam ahol napi 5-600 litert enyhén koszos vizet árasztva tudtak öntözni egy membrános szivattyúval és jónak mondták a kútjukat :)
Szóval nagy valószínűséggel az lesz nálad is mint a közeli környezetedben. És felelősséggel ettől többet ígérni nem lehet ebben a szakmában.
sziasztok.van 1 alco hw 800-as házivízművem ami eddig 2,3 bar tól 3,2 bár ig dolgozott most észre vettem hogy egy kis víz engedése után már be is kapcsol és nem is megy föl 3,2 re csak 2,9 és már 2,7 nél be is kapcsol.mi lehet a baja. HELP:)
Lyukas a gumimembrán a tartályban vagy szerencsés estben csak a levegő szökött meg belőle a szelepen keresztül. Többször volt már téma kicsit visszaolvasva megtalálod.
Üdv

Van egy centrifugál szivattyúm amivel a vizet felhozom a kútból és egy tartályt töltök vele. A szívócsőben van lábszelep, nem engedi el a vizet.Az lenne a kérdésem milyen szárazon futás védelmet lehet erre a szivattyúra építeni. Mivel a nyomócső vége nyitott így kikapcsolás után nincs benne túlnyomás, ezért nem tudom milyen lenne jó ami így is elindítja a szivattyút és védi is,.
A dolog megoldása nagyon egyszerű. Csupán egy kis szűkítőt kell rakni a kifolyó cső végére így egyből kialakul pár tized bar nyomás ami már működteti a szárazfutás védelmet. Védelemnek egy Italtechnika bőven elég, nekem is ez van hosszú évek óta hibátlan.
http://www.szivattyubolt.hu/szivattyuvezerles/italtecnica-lp3-8.html

Nézz szét másutt is mert itt kicsit borsos az ára.
Szóval ha beszerelted akkor megnyomod a piros gombot a tetején. ekkor indul a szivattyú és nyomás lesz a csőben mert szűkítetted a végét. Pár másodperc múlva már el is engedheted és mindaddíg jár a szivattyú még ki nem kapcsolod vagy el nem fogy a víz és megszűnik a nyomás.
Köszi szépen a gyors választ így már érthető. Még annyi lenne ha mondjuk időkapcsolóval vezérelném akkor milyen megoldás kellene hozzá?Vagy csak ez a védelem akkor működik ha kézzel vezérelem?
Mivel ez védelem ezért a főkapcsolóval nem lehet vezérelni. Persze az megoldható hogy a főkapcsoló mellé beraksz egy nyomógombot ami "kiiktatja" a védelmet és ha már magától működik minden ( létre jött a rendszernyomás) akkor elengedheted és szintén addig megy még tart a víz. Ettől komfortosabbak a szivattyú vezérlők amik szintén tartalmaznak védelmet de lényegesen drágábbak. Ez vízcsap nyitásakor indítja a szivattyút. De bármit is választasz ha elfogy a víz és tilt a védelem akkor csak újraindítva lesz üzemképes.
lalibatyo írta: Üdv
Több oka lehet, pl a szívócső tömítetlen, vagy gázos a víz. A nyomáskapcsoló kizárva, viszont a szimering lehet probléma. Miről szív és hogyan ? Volt előzménye a dolognak ? Nem most lett levegő töltve a tartályba ? A tartály membrános vagy hagyományos ?

Hello, lalibatyo
Szívócső, lábszelep jó.
Szimering kicserélve.
Előzménye nem volt.
Szimering csere után a tartály felpumpálva.
A tartály gumilabdás.
Kérdés: Mitől gázos a víz?
Lehet kevés a víz?
Hogyha tudnál segíteni, köszi.
Üdv
Több helyen is vannak gázos vizek, ez geológiai adottság, tenni ellene nem tudsz. Ilyen esetekben ha nagyon muszáj gázszeparátort szoktak beépíteni, de ez bizony elég költséges. Vagy egy nagy nyitott tartályba kell ereszteni csobogtatva a vizet és onnan egy másik szivattyúval a rendszerbe táplálni. Már ha biztosan az a baj. A kút milyen ?
Jut eszembe többnyire metán a gáz ami robbanás veszélyes. A gumimembrános tartálynál ha kilyukad a membrán onnan is kerülhet levegő a vízbe.
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne,hogy az járható út-e,hogy kútból búvárszivattyúval felnyomom 1 földbe süllyesztett IBC-tartályba a vizet és onnan nyomatom meg a rendszert 1 házi vízerőművel. (sajna 12m a vízszint)

Illetve a mostani aknába simán csak bekötöm a vízerőművet ? vagy hogy kell rákötni?

Lehet bugyuta kérdések ,de laikus vagyok. :(
Üdv
Olyant is lehet hogy egyből búvárszivattyú nyomja a házivízmű tartályba a vizet és a nyomáskapcsoló a búvárt kapcsolgatja. Ez esetben nem is házi vízművet hanem csak tartályt és nyomáskapcsolót kell venned, no meg egy búvárszivattyút.
Tisztelt Lalibátyó!

Fúrt kutam van, tartályba hozza fel mától egy Elpumps BP10 (a TM10 végleg meghalt, tavaly már kértem tanácsot ez ügyben) a vizet, amit egy vezérelt Pedrollo Easyjettel locsolok szét a kertben. Persze most majd vissza kell fojtanom egy kicsit, remélem, hogy 25-30 l/percet fog tudni a kút. Eddig a tartályban egy úszókapcsoló szabályozta a csőkút szivattyú működését, úgy hogy egyszerűen megszakította vagy zárta a fázis vezetéket. Most viszont a BP10-hez tartozik egy vezérlődoboz, amin van egy bekapcsoló gomb is. Mivel a leírása igen szegényes, így nem tudom az mire való, valamilyen védelem nyilván. A kérdés, hogy most hol szakítsam meg a kábelt, a doboz előtt vagy a doboz után? Egyáltalán működhet a rendszerem ugyanúgy tovább?
Egy másik kérdésem: a kút köré egy vízakna készült, amelyben a Pedrollo szivattyú is működik. Viszont az aknában folyamatosan van pára, nyilván csöpögés is előfordul a csatlakozásoknál. Tavaly már egyszer emiatt javítani kellett a szivattyút (ráfolyt a víz), de nem tudok rá megoldást. Most még itt ez a doboz is, amit nyilván óvni kell a nedvességtől. Van erre valamilyen kulturált megoldás? Csomagoljam neylonba a szivattyút és a dobozt? Az nyilván megint nem megoldás.
Köszönöm előre is.
Szia
A BP 10 nél a dobozban egy kondenzátor az ami nélkülözhetetlen mert az adja a motornak a segédfázist. Ez jó is mert könnyű cserélni ha kell és rossz is mert kell egy doboz. Vannak szivattyúk ahol ez be van építve a szivattyú házába azoknál a csere komoly szervízfeladat mert teljesen szét kell szedni a szivattyút , ami esetenként a beletapadt homok miatt szinte lehetetlen. A BP10 nél ennek a cseréje szinte gyerekjáték de reméljük nem lesz rá szükség sosem. Ezen kívül még egy kapcsolót és egy hőkioldót tartalmaz a doboz. A hőkioldónak elvileg az a szerepe hogy túlterhelés esetén leoldjon megakadályozva a szivattyúmotor leégését. Tehát a doboz után már 4 vezeték megy a szivattyú felé és ha ezt szeretnéd megszakítani akkor azt úgy kellene hogy egy 3 érintkezős relével kellene megszakítani a fázis nulla segédfázist a földelést pedig nem is szabad. A relét lehetne vezérelni az úszókapcsolóval. Viszont ha a konnektorról a dobozba menő vezetéket szakítod meg akkor azt teheted úgy ahogy korábban tetted a TM10 nél, de ne feledd a kapcsolót is bekapcsolni a dobozon mindkét esetben.
Az igazi megoldás az lenne ha a tartályba is búvár szivattyút telepítenél így az aknába csak az elektromos szerelvények kerülnének és ezek beépíthetők teljesen vízmentes dobozba is. A pára szellőztetéssel csökkenthető az aknában és a kútfejet is ha megfelelően lezárnád akkor a kútból sem áradna a pára az aknába. (Persze télen a meleg is árad így csökkenti a fagyásveszélyt.)A kútfej zárása esetén egy vékonyabb szellőző csövet vezess az aknán kívülre így elkerülhető a kútcső vákum alá kerülése, de ezt úgy alakítsd ki hogy azon keresztül semmit ne lehessen a kútba ledobni.
Szia lalibatyo!
Tönkre is ment a szivattyú sajna(bp14)De adtam még egy esélyt vettem egy ujjat BP14-t.Remélem ez azért többet fog kibirni mint az elöző.Auchanben volt akciós 59900 + vettem rá 4 év garit ami 69900 ft-ba került igy összesen 5 év van rajta.Igaz hogy csak 5 év de állalában ez után szokott tönkremenni.
A másikat kiszedtem szétszedtem kicsit kopottak a tengely körül de még a szivo része üzemelhetne csak hogy meg e érne venni rá egy motor részt????Igaz nem vittem szervizbe de már szinte 2 percenként leoldodott a hökioldója.kedden berakom és megnézem szapadfolyással mit produkál hátha csak a nyomást nem birja.

Saját véleményem megéri megvenni ennyi pénzért bp14 igaz hogy magyar meg van szervizellátása de azért egy kis tervezöi munka nem ártana.Pl a kábel védö burkolat felrögzitése....tréééé.az a 4 kiscsavar a müagyagba szinte midegyiknél átmenö volt... holott szerintem a kölsö inox részre is fell lehettet volna rögziteni.De ár értékarány szempontjából jó
Előző 1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 76 / 157