Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 77 / 157
Előző 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 157 Következő
Üdv
Akkor kiforrta magát a hiba egy motorzárlat formájában. Egy új motor nem kevés pénz de lehet megéri.
http://www.szivattyu.neet.hu/index.php?productID=2640
Ezt viszont neked kell eldönteni.
Üdv. lalibatyo.
Kérdezni szeretném,hogy a hidroforom /szivattyú / némelyik indulásánál nem kapja el a vizet, /nem nyom rögtön /Mi lehet a probléma oka? Valamiért visszaengedi a vizet . 50-es műa kút. Van lábszelep is /réz / rögtön a szivattyúnál. A kút nem engedi el a vizet mert 1-2 hét nem használat után is 1 húzásra jön a víz.És ha ez a jelenség van,és a kézi pumpát felhúzom ,a kút már adja is a vizet. A szivattyúm a kék puhább falú gégecsővel van összekötve,és plusz még szigetelő szalaggal össze is ragasztottam a bekötési csatlakozást a fars levegő ellen, /mert csak a gumi karmantyú /lenne. Valahol mégis levegőt kap és ezért elengedi a vizet? Egész nyáron nagyon jól működöt ,de most néha trükközik. :-(
Üdv
Vagy a szívócső tömítetlen valahol, vagy a szivattyú tengelytömítése kezdi megadni magát. Ha homokos is szokott lenni a víz akkor inkább az utóbbi.
Köszönöm a választ. A kút nem homokol. A szívó csövet pedig lecserélem,mert a lábszelep után elég jól meg van rogyva ,mert a puha fajtájú gégecső. Még azt szeretném kérdezni,hogy ilyen esetben amikor nem tuja a nyomást rögtön produkálni,mert belevegősödött,károsodik-e a szivattyú ? ezt nevezik szárazon futásnak? de ilyenkor van víz a szivattyúban.
Attól nem fog tönkre menni hogy pár másodpercig nem szállít vizet indulás után. Szárazfutás az mikor percekig órákig nem szállít vizet csak jár a szivattyú. Nincs a szivattyú alatt vizesedés ?
Köszönöm a választ. Nincs semmi csöpögés. A nyomás nélküli indulás is kb 10-böl 2x. Ezért nem értem a problémát. :cry: A bilincsek is a legerősebb típus van a szívó ágon kb:25mm széles 1,5-2mm vastag,6-os csavar húzza össze.De néha mégis valami sumákolás van.
Sziasztok!

Al-Ko HW802-es házi vízellátóval rendelkezem. A járókerék és a motor között enged a víz a szivattyúnál. Nem tudom sajnos hogy kell leszerelni a járókereket.

Tudnátok javasolni, mi lehet a baja illetve hogy tudom a járókereket leszerelni. Esetleg valami szerelési manuál hozzá van valakinek?

Előre is köszi.
Üdv
A tengelytömítés a baja azt kell cserélni. Csúszógyűrűs a tömítése a csere nem különösebben bonyolult. A szivattyúház lebontása után a lapátkereket kell lecsavarni mert menetes tengelyen van és a lapátkerékben van a menet nem külön anyás. Elvileg a közepében a lapátkerékben van egy hatszög ami szerszámmal megfogható, de műanyag ezért sok feszegetést nem bír. A menet iránya olyan hogy üzem közben "húzza magát". Ami a macera az a tengely megfogása hogy ne forduljon el lazításkor, ezért a motor hátsó felét is meg kell bontani és leszedni a hűtő lapátot ami csak rá van nyomva a tengely másik végére hogy a tengely megfogható legyen. Ha lejött a lapátkerék a hátsó felén egy cső nyúlványra van rányomva a tömítés egyik fele, ami lehúzható de néha feltapad ezért csak úgy szabad feszegetni hogy a műanyag lapátkerék ne törjön el. A tömítés másik fele egy porcelán gyűrű a házba van benyomva egy gumi ágyba ez viszonylag könnyen kifordítható csavarhúzóval. Célszerű a motor csapágyazását is megvizsgálni ha már ekkora munkába fogsz és cserélni mert pár száz forint csupán egy olcsóbb garnitúra hozzá. Persze ha FAG vagy SKF csapágyat akarsz akkor nem igaz az árra vonatkozó állításom :)
Köszönöm, sikerült szétszerelni. Ki is szedtem a tömítést.

Szerintem meg is találtam a neten:
http://szivattyuwebaruhaz.hu/hu/termeke ... n_keramia/

Érdemes innen rendelni vagy boltban is könnyen kapható?

A csapágy is jó tipp volt, mert korrodálódott a víz miatt és nehezebben forog. Képek csatolva.
IMG-20131103-00200.jpg
IMG-20131103-00200.jpg (76.54 KiB) Megtekintve 11150 alkalommal.

IMG-20131103-00201.jpg
IMG-20131103-00201.jpg (82.09 KiB) Megtekintve 11107 alkalommal.
Üdv
Gratulálok a sikerhez ! Köszi a képeket tanulságos lehet másoknak is. A netes rendelésekkel az a baj hogy kis érték esetén a postaköltség jelentősen drágítja a terméket. Ez a csúszógyűrű szabványsorba illeszthető a tengelyméret alapján de jobb ha viszed a régit magaddal. Minden magára valamit is adó szivattyús szakboltban beszerezhető ez a szén-kerámia széria. Barkács áruházakban kár próbálkozni, inkább valami szivattyú szerviz fog segíteni ha szépen kéred őket :)
Persze ha sokat kell utaznod olcsóbb a netes rendelés és a postaköltség.
Üdv. Lalibátyó !

Legújabb problémám a házi vízellátó rendszeremben a következő:
Minden előzmény nélkül egy tűhegynyi lyuk keletkezett a 3 éves, 100 literes hidrofor tartályom alsó harmadán.
Olasz gyártmány, CIMM márkajelzéssel AFE 100 típusú.
Orvosolható, foltozható-e ez valamilyen formában, vagy kuka ?

Köszönettel: Quovadis
Üdv
Kicsit korai a lyukadás 3 év elteltével ha a vaslemez tartály lyukadt ki. Ha a gumimembrán akkor az csere, kár foltozgatni mert elfáradt az anyaga. Ha mégis a vaslemez lyukadt ki akkor miután szétszedted és kivetted a membránt akkor érdemes a belsejét megvizsgálni mert ha anyaghiba vagy gyártási hiba miatt van csupán egy pici lyuk és semmi korrózió nincs belül akkor talán érdemes lehet keményforrasszal javítani és persze a leégett festést is javítani mert nem olcsó játék egy ilyen tartály. Ha a belseje rozsdás és egyértelmű hogy a korrózió az oka mindennek (mert víz került a membrántéren kívülre) akkor kár próbálkozni mert holnap ismét lesz egy másik lyuk. Érdemes ha már szétszedted a belső hegesztési varratokat ellenőrizni és ha sorjás érdes akkor lecsiszolni hogy ne rongálja a gumimembránt.
Kedves Lalibatyo!

Tavaly már segítségemre voltál a fúrt kutam kapcsán. Kis nyaralóról lenne szó. Most tanácsodat kérném a fúrt kútra telepített fürdőszoba (zuhany + mosdó)kapcsán:mivel a kutam napi max.200l vizet ad, ezért kénytelen vagyok vizét először egy gyűjtő tartályba vezetni. Innen már sikeresen "üzemeltetek" egy öblítős WC-t. A terv az lenne, hogy egy másik tartállyal felszerelkezve üzemeltetném a zuhanyt és egy kis mosdót. Kérdésem a megvalósítás terén lennének:
1)lehetőség:tartály + majd szűrő (némi lebegő iszap van a vízben, gondolom a membrános mélykúti szivattyú miatt (39m mély!)) + AL-KO HW 601 házi vízmű(25ezer) + Kospel EPJ.Pu Primus 4,4kW-os mosdó/zuhany váltós elektromos átfolyós vízmelegítő (39ezer :csövek és csapok ára benne van).
2)tartály + Merülő szivattyú AL-KO SUB 10000 DS Comfort Merülő szennyvíz szivattyú (Ebben az esetben nem tudom elég-e a 8000l/óra szállítási kapacitás, lesz-e elég nyomás a túl oldalon az átfolyós melegítőnek? (19ezer) + szűrő + Kospel átfolyós(39ezer)
3)tartály + szűrő + 50l-es elektr. bojler (25ezer) +csövezés + csapok zuhany és mosdóhoz. Viszont ebben az esetben vízszerelőt kell hívjak (+vmennyi költség), mert a nyomás alatti dolgokat nem tudom összeszerelni + minden télen víztelenítenem kell a rendszert!!)
Laikus lévén nem tudom melyik változat a megvalósíthatóbb és költségkímélőbb?!
Köszönettel:Joe
Hello Joe
Hát ezt a "lebegő iszapot" szűrővel nem lehet kiszedni, ill ki lehet de nagyon kicsi átfolyási mennyiség esetén és speciális szűrővel (nanoszűrő)amiket a laborok használnak. Én inkább megnövelném a gyűjtőtartály térfogatát és talán jobban kiüllepedne az az iszap, vagy 2 lépcsőben ülepítenék. Sajnos ez a vízhozam szinte nulla és ezért sosem lesz tiszta semilyen szivattyúval sem, ha csak nem sziklába van fúrva a kút, de akkor a rezgőssel sem lenne koszos.
Megoldásaid közül csupán az első életképes, de az is necces hiszen a 4.4 KW + az alko már legalább 25 amperes hálózatot kíván tehát ilyen értékű biztosítékoknak kellene lenni az óra előtt és után is nem beszélve a kellően vastag vezetékekről a leendő telepítési helyhez. Nem használtam átfolyós villanyos melegítőt de a gázosak azok 10 Kw körül kezdődnek és csupán 5-6 liter meleg vizet adnak percenként. Szóval erős melegvíz sugárra ne számíts a zuhany alatt.
Az a merülőszivattyú alkalmatlan nyomást is létrehozni tehát nem fog működni vele semmi, legfeljebb a tároló edény vizét ki tudod szívatni vele de csak szabad és nyitott csővég esetén a talajra.
Talán a 3.-ik megoldás lehetne a legkomfortosabb, de mitől menne a víz bele a tartályba , mi állítana elő nyomást ? Tehát kell bele az alko is amit az elsőnél írtál.
Üdv Lalibatyo!
Köszönöm gyors válaszod. Az elektromos vezetékek+biztosítékok csak most lesznek kiépítve, tehát ezzel nem lenne gond. Igen, talán a 3. megoldás mégis jobb és olcsóbb, ahogy mondtad: tartály ülepítőként+ szűrő + AL-KO HW 601 házi vízmű + 50-100l-es elektr bojler.
Még két kérdésem lenne: 1)ezeket a bojlereket laikus is tudja teljesen vízteleníteni vagy mindig szakembert kell majd hívjak? A rendszer összeszereléséhez feltétlenül vízszerelőt kellene hívjak vagy megpróbálhatom egymagam?
2)az esetlegesen átjutott lebegő iszaptól ki tudom-e majd tisztítani a házi vízellátót, nem fogja nagyon gyorsan "ledarálni" a gépet?
Köszönettel:Joe
Előző 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 77 / 157