Nem te szúrtad el a festést, a legtöbb festék nem ilyen igénybevételre való. Gondolkodtam még az alvázvédők közül arra a fajtára amit küszöbre szoktak kenni, rugalmas, kissé rücskös felületet ad, de pont a rücskössége lehet gond a fűnyírónál, mert jobban beletapad a föld és nyesedék. Kalapácslakkal nem próbáltam, de ki tudja, egy próbát megérhet.
Próbáltam ma picit jobban utánaolvasni. Nem jobb a kalapácslakk, mint bármelyik olajfesték. Mármint keménység/tartósság szempontjából.
Tartósabb festékek az úgynevezett 2K, azaz 2 komponensű festékek. Ilyen például az Egrokorr Katepox, amit pont ilyen helyekre ajánlanak. Ezzel viszont az a probléma, hogy a két komponens összesen 2 liter festéket állít elő, ami egyrészről rengeteg, másrészről így drága is. Kisebb kiszerelésben jó lenne (mondjuk 0,25 literes), de sajnos nincsen.
Arra gondoltam, esetleg lefesteni valami jobb minőségű zománccal, és arra felvinni a maradék alapozót, mint kopóréteg. Persze ez is csak akkor működhet, ha nem kezd el leválni maga a zománc.
Ezek az alvázvédők kátrány alapúak, amik nem igazán benzin és olajállóak. És bár direktbe nem kerül egyik sem a fűnyíró aljára, de azért mégiscsak csuroghat egy pici, és ha egy helyen kikezdi, akkor már vége.