Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 78 / 157
Előző 1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 157 Következő
Üdv
Laikus is tudja vízteleníteni hiszen csak egy csapot kell kinyitni a biztonsági szelepen:) Ugyan ha a fagy probléma lehet akkor a vízvezetékek még nagyobb bajban lehetnek tehát lejtéssel és az alsó ponton vízkieresztési lehetőséggel kell kiépíteni.
Az 1 es kérdésedre azt kell mondjam ha ezt így kérdezed akkor bizony sem szerszámozottságod sem a tudásod nem elég.
A lebegő iszap nem fog gyorsan tönkretenni semmit és olyan mértékben a vízellátó tartályában sem fog kiülepedni hogy azt onnan rendszeresen takarítani kelljen ha előülepíted a vizet.
Javaslom a környékeden nézz körül mert lehet pár ezer forintért szállítanak ki 1000 liter tiszta ivóvizet és talán okosabb lenne egy nagyobb tartályban (IBC) tárolni a valóban tiszta vizet és a háztartásban használni mint kínlódani azzal a koszos vizű kúttal. Nagyon sok helyen így működnek a dolgok ahol nincs víz vagy nagyon drágán lehet csak jó kutat készíteni. Vannak területek ahol vállakozások vagy magánemberek vízszállításból élnek.
Üdv Mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni: lenne egy puffer tartályból üzemeltetett elektromos bojlerem. A bojler feltöltését megoldhatom-e jet szivattyúval (Elpumps JPV-1300B, Alko stb) vagy kizárólag házi vízellátóval lehet töltögetni. Tudom, hogy a jeteket állandó folyamatos üzemelésre találták ki, de hogy tudnám megoldani azt, hogy a kellő mennyiségű (pl. 80l-es bojlerbe 80l 'menjen' be) vizet nyomja be. A jet által termelt közel 4bar gondolom elég a bojler feltöltésére, de nem is sok annak szétnyomására? Esetleg a bojler víz-betáp szelepe lezár a max- (pl. 80l) vízmennyiségnél? Vagy szükségem lenne a nyomás oldalon egy Hydrocontrolra, viszont ekkor már olcsóbban kijövök egy házi vízellátóval :) :)
Ha ez így működne, akkor a jet szivattyú szívóoldalára beépítek egy visszacsapó szelepet, majd csatlakoztatom puffertartályhoz (ami a kút vizét gyűjti).
Így valószínűleg csak kézi vezérléssel fogom tudni a bojlert megtölteni (bekapcsolni a jetet), de a rendelkezésre álló kútvíz mennyisége is nagyon változó - kevés :cry:!
Előre is köszönöm a szakértők válaszát.
Üdv
Azok a szivattyúk amik állandó folyamatos üzemet bírják "ipari"szivattyúk. A háztartási szivattyúk szakaszos üzemre valók. Legtöbbnek a garanciavállalási feltételeiben az ipari jellegű használat szerepel is mint kizáró ok. Azt a fajta üzemet pedig mikor egy szivattyú folyamatosan működik ha van vízelvétel ha nincs egyik szivattyú sem bírja. A jet szivattyú előnye az önfelszívó képesség de csak akkor ha van víz a szivattyú házban, ill a gázos vizeket tűri, légteleníti magát. A problémádnak két megoldása van, mindkettőt említed. Az egyik a hidrokontroll (presscontroll vagy áramlás kapcsoló neveken is ismert) Ebben több félét találsz a drágábbak már jobb védelmi funkciókkal is bírnak. Többnyire nem nagyon tudják kezelni a csepegő csapokat az olcsóbbak így aztán megtörténhet hogy elég hamar a szivattyú látja kárát a használatának. Valamint a vízelvétel megszűnését követően ( vízcsap elzárása) még kb 10 másodpercig járatja a szivattyút tehát a szivattyú maximális nyomására tölti a rendszert ami egy bojleres használat esetén akár veszélyes is lehet ha a szivattyú max nyomása túllépi a bojler megengedett max nyomását. Ezek az értékek az adattáblákon vagy a használati útmutatóban szerepelni szoktak. A másik lehetőség a házi vízmű. Itt egy nyomáskapcsoló vezérli a szivattyút többnyire 1,5-2,8 bar közt és egy tartályban (házi vízmű tartály) képzel nyomás alatti tartalék vizet. A tartály térfogatának kb az 1/3 részét tudod kivenni a ki és a bekapcsolás közt. Tehát minél nagyobb a tartály annál ritkábban kapcsolgat a szivattyú és annál lassabb a nyomás ingadozás is ami mondjuk egy zuhanyozás közben elég kellemetlen is lehet a gyakran és folyamatosan változó vízhőfok miatt. Erre a megoldás a nagyobb tartály kiegészítve egy nyomásszabályzó szeleppel.
A bojler "betáp szelepe" egy biztonsági szelep túlnyomás esetére ami nyitható is ha vízteleníteni akarod és egy visszacsapó szelep hogy a melegvíz nyomásingadozás esetén ne a hidegvíz vezetékbe jusson vissza. Természetesen mindez egy közös házban és más funkcióval nem is bír.
Esetedben egy valószínűleg háztartási melegvíz igény kielégítése céljából bőven elegendő a legkisebb szivattyú is (5-600 watt) persze megfelelő nyomástartományú. Ezek olcsóbbak mint az 1000-1300-1500 wattosak. No és minek buszt venni ha csak magam járok vele :)
Azt a fajta üzemet pedig mikor egy szivattyú folyamatosan működik ha van vízelvétel ha nincs egyik szivattyú sem bírja.

Helyesen :
Azt a fajta üzemet pedig mikor egy szivattyú folyamatosan működik de nincs vízelvétel egyik szivattyú sem bírja.
Üdv.
Lenne egy kérdésem.Tehát készítettem egy házi vízellátó rendszert, rendesen működik azzal nincs is probléma.A kíváncsiságom csak arra irányulna,hogy van-e olyan tapasztalati vagy matematikai képlet amely alapján be lehet ill. be kell állítani a tartályban lévő víz illetve levegő arányát?
Az én tartályom 80l-es, és 2,8- 4 BAR-ra van beállítva a nyomáskapcsoló.Érthetőbben arra gondolok itt,hogy 4bar-nál amikor ugye kikapcsol a szivattyú meddig legyen a tartály vízzel?Gondolom ez biztos nem mindegy és én kíváncsi volnék rá mi lehet az optimális állapot.A válaszokat előre is köszönöm.
Membrános vagy hagyományos a tartály?
Sima alumíniumtartály.
Én arra gondoltam,hogy itt is alkalmazom a jó öreg aranymetszés szabályát.Az nagyjából 50l-re jön ki(49,44l)......,ez jó lehet?
Üdv
Hát az egy valóságos csoda ha két kapcsolás közt ( 2,8 és 4,0 bar közt) a 80 literes tartályból kijön 50 liter. A gyakorlati példák alapján a tartálytérfogat kb1/3 része szokott kijönni ez esetedben kb. 25 liter lehetne. Induljunk ki abból hogy a 80 liter levegőt ha összenyomod 1/4 részére (20 liter) akkor a nyomása 4 bar lesz tehát 60 liter víz ment be a tartályba kikapcsolásig. Igen ám de üzem közben nem nulla bar-ig csökken a nyomás hanem 2,8-ig mert itt kapcsol a nyomáskapcsolód, tehát csak 1,2 bar a nyomásváltozás és bizony ha ezt kiszámolgatod térfogatra akkor kb 20 litert kapsz és oda jutsz az általam említett kb 1/3 tartálytérfogathoz.
Én úgy gondoltam,hogy engedek bele 50l vizet és a maradék 30l légrést kompresszorral felnyomom 4 bar-ra.De kipróbàlom mindkét lehetősèget.Köszi a segítsèget.
Arra figyelj hogy idővel a víz elnyeli majd a levegőt így időnként kell majd pótolni.
:roll:
Üdv princ55
szép napot:AL-KO HW 800 házi vízmű,hidrofor,szivattyú,800W,24 liter
3400l/h Keveset hasznát tökéletes állapotú

vagy TIP HWW4200,házi vízmű,hidrofor 1.1Kw d max 4200l/h ,h max50 24 liter
jó állapotú házi vízmű,működőképes ki van próbálva csak be kell kötni és működtetni.
melyiket erdemes megvenni egy kis hazba furot kut van tan 59melyre]

Használt vízművet csak alapos ellenőrzést követően és lehetőleg megbízható forrásból szabad venni. A kérdéses darabok szemmel láthatóan lomis forrásból származnak az eladó még a koszt és a rajt hagyott szerelvényeket sem pucolta le róluk. Első lépésben ellenőrizni kellene a légnyomást a tartályban a tartály végén lévő szelepnél. 1,5 bar-nak kellene lenni. Ha nincs benne levegő vagy ebben a kikötött állapotában is érezhetően van benne víz akkor az egy anyagáron 3 ezres membrán csere legalább. ha a motorja zajosan fut akkor csapágyas és illenék cserélni egy tengelytömítést is a csapággyal együtt. Ha az említettek rendben akkor nem ártana lemérni vásárlás előtt a szivattyú max nyomását is. Ez szerencsére nem nehéz megtenni mert van nyomásmérő is rajtuk, de célszerű meggyőződni hogy jól működik e. A szivattyú szívó oldalát összekötjük egy csővel és egy edénnyel amiben víz van. Ha sikerült és működik akkor a nyomó oldalt lezárjuk,levesszük a nyomáskapcsoló fedelét és nem hagyjuk kikapcsolni, mert egy szigetelt csavarhúzóval nyomjuk a nyomáskapcsoló alaplapját. Legalább 3,6-3,8 bar nyomásig fel kéne tudnia nyomni az órát. Ha nem akkor kopott ezért lapát és diffuzor cserés. Egyébként épp ezért adják el őket pár év után mert nyomásszegények. Sajnos ezekhez alkatrész többnyire csak szervizben kapsz ott pedig elég borsos áron adják beszerelés nélkül is. Csapágyat csúszógyűrűt lehet olcsón kapni másutt is.
Én max 10 et adnék értük ha tényleg jók de azt is csak úgy hogy a felét most a másik felét fél év múlva ha még mindig jó. Ezek kb 10 éves darabok és lehet belül már erősen korrodált a tartályuk is. Kis utánjárással 25-30 körül kapsz újat garival is.
Az hogy milyen mély a kút sokadlagos kérdés ugyanis a nyugalmi és üzemi vízszint dönti el hogy alkalmas egy ilyen eszköz neked vagy csőbúvárt kell venned. Ezek a vízművek 7 méternél mélyebbről már nem javasoltak vízszivattyúzásra, 8 méter alatt pedig nem is működnek, vagy csak nagyon megbízhatatlanul. 10 méter az elvi határ de a gyakorlat azt mutatja hogy 9 nél mélyebbről kár megpróbálni a vízkivételt velük.
Üdvözlök mindenkit.Segitséget szeretnék kérni hidrofor ügybe.Van egy 2500 w 9 rotoros nagy teljesitményű szivattyúm + 100 litere tartály aminek a nyomáskapcsolója az utóbi napokba bekapcsoláskor beinditja a motort de rögtön ki is kapcsolja vagyis leold de ez után azonal visszakapcsolja megint.Volt amikor többször is ezt lejátszotta egymás után.Kicseréltem kapot új nyomáskapcsolót és mágnes kapcsolót is de ugyan ezt a hibát produkálja.Nekem úgy tünik mikor a motor beidul lök egyet a viznyomáson vagyis erősen ingadozik induláskor a viznyomás.A nyomáskapcsoló nem közvetlenül a szivatyúra van szerelve hanem egy külön dobozba egy flexi csővel összekötve a szivattyúval.Idáig is igy volt bekötve már kb 2 éve és ezt a hibát nem produkálta idáig igy szerintem az hogy nem közvetlenül a szivattyúra van felszerelve az nem a hiba forrása.Megköszöném ha valakinek lenne ötlete vagy találkozott már ilyen hibával.
Üdv mindenkinek!

Egy kis segítségre szorulok.

Van egy fránya ásott kutam /csapó féle kiszáradóban/, most jött egy másik "mester" fúrni.

Mondtam csak, ha korlátlan vízhozam akkor fizetek, addig semmit.

Jó Ő biztos........

Most: 46 m valami sziklán megakadt, de max 50 tud.

Van valamilyen vízadó réteg, de messze nem biztos, hogy elég lesz, becsövezve még nincsen.

Kérdésem: Mennyi vízhozam elfogadható / két háztartás, kert/?

Valami ötlet a megoldásra?

Előre is köszönőm.

Feri
Előző 1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 78 / 157