Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 80 / 157
Előző 1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 157 Következő
Tisztelt Lalibatyo! Mivel látom hogy e témába komoly szakmai tapasztalata van szeretnék még egy problémára megoldást kérni öntől.Adott 2 ház egy közös fúrt kúttal Bp dunai szigeten.Vízhozamal nincs gond.Le szeretnénk válni függetleniteni egymást.Lehetséges a meglévő fúrt kútrol 2 szivattyút egyszere használni úgy hogy ne levegősödjön fel eggyik sem és ne szivja egymás elől el a vízet a két hidrofór?Mivel nem egyforma teljesitményű a hidrofórok (IBO MHI 2200 SS (2200w)a másik LEO XJWM 180/42 (1100w).Új furatásra kútra nincs eggyikünknek sem anyagi fedezete igy kénytelenek vagyunk közösen használni a kútat.Most egy hidrofór van bekötve a két házhoz.Állandó probléma a szervizelés és az áram fogyasztás megosztása igy vita vita hátán van.Ezért lenne jó valami megoldás.Előre is köszönöm a választ.
A fúrt kút az milyen vastag csővel készült ? Belefér e 2 szívócső vagy közös szívócsövet kell használni ?
Elnézést az kimaradt .Közös a szivócső.32x3.0- vízcsővel van bekötve.Mivel a földből is ilyen vastag vascső jön ki igy szerintem nem lehetséges 2 cső használata.
Üdv
Hát igen, külön szívócsővel egyszerűbb lenne. A szívócső alján van a lábszelep, vagy visszacsapó szelep van beépítve ?
Üdv mindenkinek!

Verőcére keresek egy szakmájához valóban értő kútfúrót.
Eddigi teljesítmény:
Egy 17m gyűrűs kút kis vízhozammal.
Egy 46 m fúrat az udvarunkban.
Csövezés nélkül, mert a kútfúró fennakadt egy kövön, aztán jött a hablaty, hogy most van egy sürgős munkája, de majd visszajön becsövezni és .... - ne jöjjön.
A fúrat vízhozamáról fogalmam sincsen.
Gondolom, ha valaki valóban kútfúró MESTER meg tudja oldani.

Segítségeteket előre is köszönőm
Feri
Sajnos pontosan nem tudom hogy lábszelepes vagy visszacsapós a kút.Amit tudok 1998 elött lett furatva -teljes szétszedéskor a vizoszlopot megtartja-szenyeződés mentes a vizhozam kb 1 évente tisztitom az előszürőt de szinte semmi lerakodás nincs benne.Ha tipelnék akkor lábszelepes szürős lehet benne.Ha jól tudom az is visszacsapos?
Üdv
Igen a lábszelep is egy szűrőkosárral felszerelt visszacsapó szelep tulajdonképp. Szóval a dolog nem reménytelen egy próbát megér. A szívócsőbe be kell építeni egy "T" idomot így mindkét szivattyú felé elágaztunk, majd a "T után 1-1 visszacsapó szelepet ha csak az egyik szivattyú menne akkor ne a másik tartályából szívja el a vizet ill megszűnjön a lehetőség a két rendszer egybe áramlásának, vagy egy esetleges javítás során a másik szivattyú működő képes maradjon. Természetesen a tömítettségre figyelni. Ha a két szivattyú nem jár egyszerre akkor működnie kell a dolognak normálisan. Ha mindkettő együtt jár akkor viszont az erősebb győz ( nem biztos hogy a nagyobb az erősebb) de úgy hogy az tud több vizet szállítani amelyik nagyobb vákumot tud kelteni. Egyébként elvileg túl nagy eltérés e két szivattyú közt ebből a szempontból nem lehet hiszen mindkettő tudja szívó oldalon a 8 métert is akár. Tehát a dolog úgy néz majd ki de ez erősen függ a kút vízadó képességétől is hogy az egyik majd kicsivel több vizet nyom mint a másik. Persze ez is szabályozható hiszen csak annyit kell tenni hogy a szivattyú nyomó ágába egy golyóscsapot kell beépíteni amivel akár a teljesen egyforma szállítási mennyiség is beállítható akár. Ha az egyszerre járatott két szivattyútól a kút behomokolna vagy koszos vizet adna akkor mindkét szivattyú szállítási mennyiségét korlátozni kell az említett nyomó oldali golyós csapokkal a kút tiszta vizes üzeméig. 20-25 liter/ perc alá nem kellene korlátozni egyik szivattyút sem akkor inkább felváltva kellene használni őket ha a kút mégsem bírná.
Köszönöm Lalibatyo a választ! E szerint fogjuk megoldani.Remélem sikerel fogok járni.Üdvözlettel easy
Szép napot Lalibátyó!Azt szeretném kérdezni tőled hogy Elpumps házi vizműven van a probléma a következő kicsit megengedem a vizet rögtön bekapcsol ki-be,megnéztem a tartályt mennyi levegő van benne de a szelepnél víz jön nem levegő,4-hónapja vettem komplett tartályt,elkbzelhető hogy a labda kilukadt?Várom a válaszod,vagy aki tud segítsen előre is köszönöm!Ja de ha teljesen megnyitom akkor megyen a nyomás!
Üdv
Igen, tipikus jele a membrán szakadásnak. Mielőbb üzemen kívül kellene helyezni a szivattyút mert a gyakori kapcsolgatásoktól tönkre mehet. Ha te javítanád akkor érdemes a tartály belsejét megvizsgálni és ha sorjás a hegesztés vagy valami más akkor azt is javítani mert a következő membrán sem lesz hosszú életű.
Üdv
2 éve vásároltam egy Elpumps VB 25/1500 B házi vízellátót 1500 W-os, ami egy öntözőrendszert működtet. A gép jól működött, le lett téliesítve. Most újból összeraktam, és nem úgy működik, mint kellene.
Nem megy 2,8 bar fölé a nyomás, így a szivattyú el sem éri azt a nyomást, hogy a nyomáskapcsoló magától kikapcsoljon. Pontosan nem emlékszem, de biztosan 4 fölött volt. Ha kikapcsolom a szivattyút, a nyomást tartja.
Kipróbáltam az öntözőrendszertől függetlenül is, csak a szivattyú és a lábszelep között érem el a 2,8-cat. Az öntözővel 2,2, ami 3 bar szokott lenni. A nyomás nem megy el sehol, nem levegős, az elfagyás is kizárt.
Szűrőt, lábszelepet kipucoltam, a csövekben nincs dugulás, a kútban van víz bőven. A tartályhoz viszont soha nem nyúltam, lehet, hogy azzal lehet valami gond?
Előre is köszönöm a segítséget,
üdv
Attila
Szia
Célszerű a tartály levegő nyomását is időnként ellenőrizni. Ezt a szivattyú áramtalanított és a tartály víztelen állapotában kell megtenni egy egyszerő keréknyomás ellenőrzó segítségével. Tehát kihúzod a konnektorból a szivattyút kinyitod a tartályhoz legközelebbi vízcsapot és nyitva is hagyod az ellenőrzés levegő feltöltés idejére. 1,5 bart kell mérni a tartály végén egy műanyag kupak alatti szelepen. Ha nem annyi fel kell pumpálni. Ha nem lehet felpumpálni vagy a szelepen is jön a víz akkor lyukas a gumimembrán és cserélni kell. Sajnos ez a hiba okozhatja a szivattyú tönkremenetelét is hiszen ha nincs légzsák akkor a nyomáskapcsoló szinte másodpercnként ki-be kapcsolgatja a szivattyút. Megtörténhetett hogy már a múlt évben kilyukadt a membránod ami hazavágta a szivattyút csak most vetted észre.
Korábban írtam már hogy az a nyomásmérő ami ezeken a szivattyúkon van nem egy hiteles eszköz, amit mutat az tájékoztató adat. Sőt ez is és a nyomáskapcsoló is el tud romlani. A nyomáskapcsoló többnyire attól hogy feltelik homokkal kosszal. Az hogy mindkettő egyszerre romoljon el egy téli leállásban elég kicsi eséllyel lehetséges. Ha használat közben is nyomásszegénynek érzed a szivatyút akkor érdemes a szívóoldal tömítettségét ellenőrizni. Csatlakozások szoktak többnyire problémások lenni még az is amit meg se bontottál vagy amire nem is gondolnál. Ha teheted akkor egy nagy edény ( hordó) aljára súlyozd le a slag végét és töltsd fel a tartályt.Elötte célszerű a slagon engedni a vizet hogy a levegő távozhasson belőle. Buborékmentesnek kell lenni a víznek töltés közben végig. Ha nem az akkor valahol levegőt szív azért a nyomáscsökkenés. Ha negatív a próba eredménye akkor valóban nyomásszegény a szivattyú amit okozhatott a homokos víz mert elkoptatta a lapátkeréket és a diffúzort, de találkoztam már olyannal hogy a lapátkerék szinte tele volt tömődve szálas anyaggal és apró kavicsokkal. Szétszedés után lehet dönteni a cserélendő alkatrészekről de ha valamit cserélni kell akkor javaslom a tengelytömítés és legalább a lapátkerék felőli csapágy cseréjét is.
Sziasztok nekem egy olyan kérdésem lenne ,hogy bajai kétlépcsős vízszivattyúm van és,az vele a gond hogy nem szívja fel a vizet a tartályba pedig a főcsőből jön a víz ahonnan fel kellene kapnia a vizet...én a lapátok poziciójára gondoltam forgattam mindehogy és sehogy sem jó..légy szives valami tippet vagy ötletet adjatok,hogy mi lehet a probléma...köszönöm.
Üdv
Ez periférikus szivattyú kicsit érdekesek a lapátjai. Valami hasonlóak lesznek mint a képen :

lapátkerék.jpg
lapátkerék.jpg (56.65 KiB) Megtekintve 11431 alkalommal.

de nem az lesz a gond hanem inkább a szimeringje ment tönkre de az is lehet hogy a tengely is felmaródott. Ha a tengely is gáz akkor esztergályos tudja perselyezni. Ha kopottak a lapátok akkor az a gyenge nyomáson látszik inkább.
Szeretnék segítséget kérni! Én egy hozzá nem értő szorgos háziasszony vagyok, akinek a kertjében van egy betongyűrűs régi kút, AL-KO szivattyúval. Tavaly nyáron merült fel a probléma, hogy ha tömlővel locsolok, akár kézi fejjel, akár leállítható billenős esőztetővel, akár fej nélkül, hogy egy idő után leesik a nyomás 0-ra és kikapcsol, majd ha várok pár percet, újra felkapja a vizet és dolgozik rendesen, ezáltal melegszik is. Ez megy folyamatosan, így túl sok időt vesz igénybe a locsolás, amit már nem tudok rászánni. Mi lehet a baja, illetve, ha javíthatatlan, nézegettem a LEO szivattyúkat, melyiket válasszam, mert a jelenleginél a 750 W-os is nagyobb, de láttam belőle 1100 W-ost is. Az is jó lenne, ha osztva két helyen mehetne a locsoló. Még az is előfordul az AL-KO-nál, hogy álló helyzetben, az éjszaka közepén leesik 0-ra a nyomás és reggelig, ameddig ki nem megyek képes magában dolgozni. Ja, és a locsolás közbeni problémánál is 0-ra megy le, majd pár perc pihi után újra beindul. Várom mielőbbi segítő válaszotokat! Köszönöm előre is! Még annyit hozzátennék, hogy már pár éve bekapcsolás előtt, mivel bedugva nem hagyhattam, a vezetékes vízről töltöttem fel, hogy meglegyen a 2 BAR nyomás és utána kapta fel a vizet a kútból, további 1 BAR-t még saját maga növel rajta és ahogy meg van írva kikapcsol. Lápszelepet cseréltettem a probléma megmaradt, de igazából nem foglalkoztam vele, mert így működött, de most már az említett probléma nem elhanyagolható. :-)
Előző 1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 80 / 157