Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 81 / 157
Előző 1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 157 Következő
Szia Katka
Hát mondjuk egy szivattyú típus valamint egy vízszint a kútból előbbre vinné a dolgot. Arra a szintre gondolok ahol a talaj és a víz teteje közti távolság van mérve a szivattyúzás kezdetekor valamint arra amikor a szivattyúd "elejti" a vizet és akkor abban a pillanatban milyen mélyen áll a víz teteje a tala szintjétől. Estleg ha ismered a kút mélységét az is jöhet. Első olvasatban kopott a szivattyú vagy a szívócsöve tömítetlen de sokminden lehet ezeken kívül is. Néhány kép is sokat jelentene talán.
Köszönöm a választ! A kútról annyit tudtam meg, hogy ásott 5 m-en van a víz a talajszinttől és nincs jelentős változás a vízszintben használat közben. A szívócső kb. 2 m mélyre ér a vízben. Sajnos most a működés közbeni szintet nem tudom ellenőrizni, mert még téliesítés alatt van a szivattyú és ezért ki van szedve. A típusa HW 800/MC Ha kopott a szivattyú, akkor milyenre cseréljem? Jó lenne, ha 2 helyen tudnék locsolni egyszerre, tehát elosztót rakhatnék a tömlőre. :-)Képet miről küldjek? :-) Így szétszedett állapotban, gondolom a szivattyúról nem.
Szia Katka
Sokat segítettél. Ezekkel a kútparaméterekkel működnie kellene rendesen ennek a szivattyúnak. Ugyan két nagy szórófejet nem fog kiszolgálni vagy csak 2 kisebbet. Tehát ami lehet:
tömítetlen a szívócső valahol és bizony tud levegőt is szívni a szivattyú, kopott nyomásszegény a szivattyú mert visszaeresztett a lábszelep így túl sokat ki-be kapcsolgatott és üresen szárazon járhatott, vagy a tartályban nincs levegő ezért szintén ki-be kapcsolgatott és üresen járhatott huzamosabb ideig. Remélhetőleg bőven van hely ( víz ) a szívócső aljától lefelé és nem a fenékről felszedett kosz koptatta el a szivattyút. Gyanakodtam arra is hogy keveset lóg bele a szívócső a vízbe ezért nyáron vagy huzamosabb használat közben a szívókosárig leszívja a vizet lelevegősödik majd miután a kút visszatöltődik újra felkapja a vizet és működik ismét egy ideig. - Ez elvileg kizárt mert azt írtad szinte nem is változik a víz szintje szivattyúzás közben. De láttam már olyant is hogy a szívócső egy poha slag volt és egyszerűen összeszívta a szivattyú :) Tehát először a szívócsövet és annak csatlakozásait kéne ellenőrizni hogy biztosan jók és nem szívhat levegőt is a szivattyú. Ha ez kizárható akkor sajnos a szivattyút kéne felújítani vagy cserélni. Ha 2 lozsolót akarsz akkor érdemesebb az 1200-1500W-os kategóriában gondolkodni, de ha némi plussz költséget elbír a projekt akkor én biztos hogy búvárt raknék mert az sokkal felhasználó barátabb, nincs levegősödés és télen sem fagy szét a kútban.
Köszönöm szépen! Marad az új vásárlása.
Üdvözlöm a Fórum olvasóit!
Amiben segítséget kérnék, az egy EINHELL 1300W-os házivízmű szivattyúval kapcsolatos. A tél beállta előtt felhúztam a kútaknából és az elmúlt napokban visszahelyeztem és összeszereltem a szívócsővel, védelmi elektronikával, elmenő ággal.. Sajnos, legnagyobb megdöbbenésemre a szivattyú ugyan elindult, de ahogy érzékeltem a tengelyen lévő szimmerning mellett szinte ömlött belőle a víz! Ma szétszedtem, de a motor tengelyéről képtelen vagyok a "turbina lapát"-ot (lehet nem ez a szakszerű kifejezés) leszerelni. Úgy nézem 19-es csőkulcs kell a szétszedéséhez. amotor forgórész másik végét satuba fogtam, de így sem tudom megmozdítani. Még azt sem tudom, hogy balmenetes vagy jobb menetes a tengelyvég? Ha esetleg eltörne a lapát, akkor ez beszerezhető alkatrész-e. A szivattyú 13 éves. Ha valakinek lenne esetleg egy robbantott rajza a szivattyúról, azt megköszönném, ha el tudná küldeni részemre.Válaszukat köszönve, üdvözlettel, Lajos
Üdv
A lapát ha menetettel megy fel a tengelyre és a menetirány olyan hogy üzem közben meghúzódjon. Tehát a lapátot rögzíted és az üzemi forgásiránnyal ellentétesen kell a forgórészt fordítani. Ugyanez igaz ha anya rögzít, de akkor a lapát ékkel kapcsolódik a tengelyhez. Ez valóban szokott makacskodni és megfogni sem egyszerű. a motor tengelyvégről le kell húzni a ventilátort és ott lehet a tengelyt megfogni de nem árt puha pofákat használni a megfogáshoz, vagy spec bilincset. Ha eltörne akkor szerintem az Einhell nél beszerezhető de nem árt futni egy kört előtte. A lapátkerékbe csavarhúzót ezt azt bedugva megfogni szinte biztos a sérülés.
Üdv Lalibatyo!
Összeszereltem az Alko vízművet, működik is. A szivattyún és a földben lévő nyomóágon is 32-es KPE gyorscsatlakozó van, ezeket kötöttem úgy össze, hogy egy spirálerősítésű gégecsődarab két végébe dugtam két kb. 20 cm-es KPE csődarabot és ezeket awab bilinccsel rögzítettem és ennek a két végét dugom a szivattyúba és a beásott csőbe. Az csak a probléma, hogy a gégecső és a beledugott csődarab mellett csepeg a víz. Nem jelentős, de mindenképpen szeretném tömíteni. Mivel tudom megtenni, milyen módszerek lehetnek? Esetleg teflonszalag, FBS, stb?
Köszönöm.
Üdv
Hát kpe csövet tömlővel egybe bilincselni nem épp a legszerencsésebb megoldás. A kpe cső síkos és puha is, semilyen ragasztó nem fogja csak hegeszteni lehet, a spirálerősítésű cső pedig sprőd, a bilincs főleg ez az awab bilincs nem erre van kitalálva. Ha mindenképp ezt a megoldást akarod erőltetni akkor valami komolyabb csavarkötésű bilincset kéne nézned autós boltokban kipufogó bilincs néven sokféle méret létezik de én jobban preferálom a gebo bilincset tömlő rögzítésre amit félbe szoktam vágni így 1 ből 2 lesz :) Kérdés hogy gebo- ban lesz e az a méret ami kell neked. Persze akkor is valami menetes végeket kéne a kpe végéra rakni és a menetekre pedig tömlővégeket amin azért jobban megáll a tömlő.
Viszont ha rám hallgatsz akkor kpe csövet kpe idomokkal raksz egybe, van belőle könyök is egyenes toldó is, menetes vég is, nehezen tudok olyan szitut elképzelni ahol két kpe idomokkal nem hozhetó egybe.
Tisztelt hozzászólok!

Tanácsotokat szeretnénk kérni. VAn egy fúrt kutunk, amit szeretnénk öntözésre és a házban a wc-k és mosógép víz szükségletének ellátására használni. Dilemmában vagyunk, hogy házivízmű rendszerrel vagy egy jó minőségű csóbúvárral lenne érdemesebb ezt megoldanunk. A nyugalmi vízszint 8m-en van és max 1 m-t esik egy napi szivattyúzás után. Előre is köszönöm.
Üdv
Házi vízműnek ez a határeset. Ha nem gond a szivattyút "közelebb rakni" a vízhez ( 2 méter aknát ásni ) akkor a házi vízmű is lehet megoldás. Én egyébként búvár párti vagyok sok bosszúságtól nyűgtől megszabadul az ember némi felár ellenében. Ha teheted inkább búvárt válassz.
Köszönöm, mi is inkább a búvárra gondolnánk. A csőbúvárhoz kell nyomáskapcsoló és tartály is?
Köszi Lalibatyo!

Lehet mégis a teljes KPE összekötést választom, de ebben az esetben hajlítanom kell, mert nincs egy síkban és magasságban a szivattyú és a földvezeték. Hőlégfúvóval megtehetem vagy más módszere van?
Üdv
Több megoldás létezik. Van olyan szivattyú amelyik ismeri a "nyitom a csapot indul a szivattyú elvet" de horror pénzért. Létezik több féle áramlás kapcsoló amik képesek vezérelni a szivattyút csapnyitásra és zárásra ezek 10-30 ezer körül vihetőek és a klasszikus tartály és nyomáskapcsoló megoldás. Talán a legutóbbi a legmegbízhatóbb de ha ez még fokozható akkor tartály és a Grundfos áramlás kapcsolója ami képes tartályt is kezelni.
http://www.szivattyubolt.hu/gyartoi-kategoriak/grundfos-szivattyu/grundfos-aramlaskapcsolo/grundfos-pm2
Szia Zsozsi
Mint mondtam mindenféle idom van KPE csőhöz. Néhány könyök egybeépítésével bármilyen magassági és síkbeli eltérés szakszerűen egybeköthető ( kettő könyökből van egy "Z" ami rengeteg variálási lehetőséget ad. Nem javaslom a cső melegítését, melegen hajlítását. Hajtani annyit szabad amennyit hidegen is elvisel megtörés sérülés nélkül. Ez ismereteim szerint a csőátmérő 20 szorosa és hajlítási sugárként értelmezendő. Tehát a 3/4-es ( 25-ös) cső az 1 méternél kisebb átmérőjű körbe nem tekerhető. Viszont többször láttam barkácsboltokban 3/4-es KPE csövet kicsomagolva 10-20 méteres darabokat amik kb 50-60 cm átmérőre voltak összetekerve :)
Köszönöm Lalibatyó! Akkor osztunk szorzunk.
Előző 1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 81 / 157