Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 82 / 157
Előző 1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 157 Következő
Lalibatyo!

Ez nem is jutott eszembe, de a megoldás ilyen lesz, bár a szakasz csak kb. 80 cm-es és nem kell nagy hajlítási sugár. Ha nem lehet megcsinálni minimális hajlattal mindenképpen idomokkal fogom összekötni, így még csapot is tehetek közbe, ha azt akarom, hogy a lakásba vezető részből (egy helyen a föld felszíne fölé vezet - faház) visszafolyjon esetleges elfagyás miatt!
köszi
T. Lalibatyó!

Van egy 0,75kW teljesítményű Pedrolo típusú házi vízművem (25l-es tartállyal, nyomáskapcsolóval) és van egy kútgyűrűvel kialakított 4,0m mély kutam (az alsó 2 méterben mindig van víz, amit ha teljesen kiszivattyúzok 12 óra múlva újra "megtelik"). A víz szép tiszta, de a kút alja iszapos-agyagos.
2 dolgot szeretnék megvalósítani a házi vízművel:
1: locsolás
2:használati vízvételezés (WC stb...)

Kérdéseim:
Kell-e, érdemes-e szűrőt tennem? Ha igen akkor hova?
Lábszelepet mennyire tehetem "le"? (Szennyeződések miatt)
A nyomáskapcsolóval ellátott házi vízművet kell-e, érdemes-e védeni külön úszókapcsolóval? (például egy egyszerű mágneskapcsolós vezérléssel megoldva ezt)
Hova kell golyós csap, víztelenítéshez szükséges leeresztő? (gondolva itt a karbantartásra, téli víztelenítésre)
Hogyan is épülne fel ez a rendszer?
Elnézést a hosszú sorokért, de teljesen laikus vagyok a témában.
Üdvözlettel!
Üdv
Valóban nagyon laikusak a kérdések ezért javaslom inkább bízzon meg hozzáértőt a kivitelezéssel hiszen szerszámozottság is szükséges a tudáson kívül.
Tisztelt Lalibátyó!
Hétvégén állítom össze a házi vízművemet, és olyan kérdésem lenne hogy a vízszűrőt a bejövő ágra, vagy a nyomóágra kell tennem?
Valaki azt mondja hogy a bejövő ágra (szűrje a kútvizet). Ami ellene van hogy hogy nehezebben szív a szivattyú.
Másik vélemény hogy a nyomó ágra.
Szerinted?
Ilyen szűrőről lenne szó : http://www.szivattyubolt.hu/aqua-szurohaz-5-1
Üdv
Induljunk ki abból hogy egy rendesen kivitelezett kút amit ha megfelelően üzemeltetnek nem adhat homokos vagy koszos vizet. Szabvány szerint max 50 gr/m3 lehet a homok tartalom. Ezt minden szivattyúnak el kell viselnie, viszont vannak a kényes kerámia csaptelepek amik nagyon érzékenyek a homokra, de az öntöző rendszerek szórófejei se szeretik, ezért célszerű a szűrő beépítése a rendszerbe. Mégpedig arra a nyomó ágra ami a kényesebb szerelvények felé halad, mert a fűnek mondjuk nem sokat árt egy kis slaggal kiöntözött homok.
A fene megette azt a kutat ami annyira homokos vizet ad amitől a szivattyút is védeni kell egy szívó oldali szűrővel. Tudom léteznek "beépített szűrős" szivattyúk is de az inkább marketing, mint tartós műszaki megoldás a homoktalanításra. Sajnos az emberek többsége azt hiszi a kút egy cső egy földalatti kifogyhatatlan víztartályba ezért aztán meg sem fordul a fejében hogy sokszor az üzemeltetési hiba okozza a homokolást néha még egy rendesen kivitelezett kút esetében is.
lalibatyo írta: Üdv
Induljunk ki abból hogy egy rendesen kivitelezett kút amit ha megfelelően üzemeltetnek nem adhat homokos vagy koszos vizet. Szabvány szerint max 50 gr/m3 lehet a homok tartalom. Ezt minden szivattyúnak el kell viselnie, viszont vannak a kényes kerámia csaptelepek amik nagyon érzékenyek a homokra, de az öntöző rendszerek szórófejei se szeretik, ezért célszerű a szűrő beépítése a rendszerbe. Mégpedig arra a nyomó ágra ami a kényesebb szerelvények felé halad, mert a fűnek mondjuk nem sokat árt egy kis slaggal kiöntözött homok.
A fene megette azt a kutat ami annyira homokos vizet ad amitől a szivattyút is védeni kell egy szívó oldali szűrővel. Tudom léteznek "beépített szűrős" szivattyúk is de az inkább marketing, mint tartós műszaki megoldás a homoktalanításra. Sajnos az emberek többsége azt hiszi a kút egy cső egy földalatti kifogyhatatlan víztartályba ezért aztán meg sem fordul a fejében hogy sokszor az üzemeltetési hiba okozza a homokolást néha még egy rendesen kivitelezett kút esetében is.

Köszönöm a válaszod!
Egy ásott kútról van szó, gyerekkoromban erről "ment" a ház mielőtt a vezetékes víz teret hódított volna.
Aztán a régi szivattyú feledésbe merült, el is romlott, a hidrofor tartályt meg a rozsda emésztette el.
Pár hete úgy döntöttem hogy újra hadrendbe szeretném fogni a kutat ezért vásároltam egy Pedrollo JSWm 15MX-et egy 80 literes tartállyal, nyomáskapcsolóval, szárazon futás elleni védelemmel.
A boltos a nyomóág mellett voksolt, a vízszerelő a szívó ág mellett tenné le a voksát.
De akkor én is a nyomó ág mellett maradok javaslatodra.
Kedves Lalibátyó!

Ki gondolta volna, hogy ez a kút dolog ilyen költséges mire elkészül. A nagy osztás szorzás vége azt lett, hogy most nem telik egy pedrollo-ra. Ajánlottak egy Spido csőbúvárt 55e-ért. HAllotál már esetleg erről a típusról? Vagy tudnál ajánlani olyan csőbúvárt, ami még jó, de nem annyira drága? Nagyon köszönöm.
Üdv
Az elején azt írtad van egy fúrt kutad. Nem igazán értem ebben mi a drága ha már megvolt :) Az a baj ezekkel a ma van holnap nics márkákkal hogy ha valami történne vele viheted fűhöz fához mert senki nem vállalja, vagy csak horror áron. Amúgy sosem hallottam ezt a nevet, szerintem valami kereskedő találhatta ki.
Üdv Lalibátyó!

Igen azt írtam, de sajnos nem adott volt, hanem fúrattuk :) Én sem igazán találtam róla semmit az interneten. Ha jól emlékszem neked Umbra Eurojet szivattyúd van. Azt esetleg javaslod -e nekünk a leírtakat kiszolgálja-e hidrofor tartállyal és nyomáskapcsolóval? (kerti öntözés, 2 wc, mosókonyha, kocsimosás) Még sem 100e ft. Köszönöm.
A kútfúró mekkora tisztavizes hozamot garantált a kútra az átadáskor, és ezt milyen üzemi vízszinten tudja a kút ? Mekkora a nyugvó vízszint ?
Kedves Lalibátyó!
Ha a megfelelő embert választottuk volna a kútfúratásra, most nem kellene sajnos a segítséget, tanácsod kérni. A cső alja 12m-en van és zárt. A vízszint a föld felszíntől 7m-re van. Szivattyúzáskor max fél métert esett, de ez 3 nap szívattyúzás után sem változott.
Ha tiszta a víz akkor megfelel nektek az eurojet is amit én is használok itthon. Szerintem még két szórófejet is el fog látni erről a mélységről. Ha túl sokat nyomna akkor le kell fojtani egy golyóscsappal.
Egyébként nem tűnik rossznak ezekkel az adatokkal a kút persze kérdés hogy egy 10 liter/ perces rezgős vagy egy 50-60 liter/ perces szivattyúval
próbáltátok e.
mv
Kedves Lalibátyó!

Van egy AL-KO HWF 1300 inox (1300 W) típusű házi vízellátónk. A szívócsőre egy vízfiltert iktattunk be, amelyben bekapcsoláskor elég sok levegő kering. Az alábbi linken látható:

https://www.youtube.com/watch?v=vMaRBqEq42g

ez a jelenség normáslis?

A leütött 5/4-es kútcső olyan 7-8 méter mélységben lehet, a vízszint olyan 4 méteren van, (szívóág - filter előtt 5/4, filter után 1”, nyomóágon 3/4 öntözőslag van), a vízellátó működik, van nyomás, 1 bar nyomásnál bekapcsol, ha eléri a 3,5 bar nyomást, akkor kikapcsol. Ez a nyomásérték megfelelő?
Öntözés közben folyamatosan megy a motor, nem áll le, ha elzárom a csapot, akkor felnyomja 3,5 barra, majd kikapcsol.
Ha normálisan működik akkor nem kell foglalkozni vele mert ez a vákum miatti gázosodás ( "forr" a víz ) amit a szívóoldalra szerelt szűrő okoz. Plusz fojtás ezért a szívóhatás nem csupán a szintkülönbség miatti vákum hanem attól több ( amit a szivattyú tud).
Előző 1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 82 / 157