Szerző:
napalm » szer. ápr. 02, 2014 8:41 am
lalibatyo írta: Üdv
Induljunk ki abból hogy egy rendesen kivitelezett kút amit ha megfelelően üzemeltetnek nem adhat homokos vagy koszos vizet. Szabvány szerint max 50 gr/m3 lehet a homok tartalom. Ezt minden szivattyúnak el kell viselnie, viszont vannak a kényes kerámia csaptelepek amik nagyon érzékenyek a homokra, de az öntöző rendszerek szórófejei se szeretik, ezért célszerű a szűrő beépítése a rendszerbe. Mégpedig arra a nyomó ágra ami a kényesebb szerelvények felé halad, mert a fűnek mondjuk nem sokat árt egy kis slaggal kiöntözött homok.
A fene megette azt a kutat ami annyira homokos vizet ad amitől a szivattyút is védeni kell egy szívó oldali szűrővel. Tudom léteznek "beépített szűrős" szivattyúk is de az inkább marketing, mint tartós műszaki megoldás a homoktalanításra. Sajnos az emberek többsége azt hiszi a kút egy cső egy földalatti kifogyhatatlan víztartályba ezért aztán meg sem fordul a fejében hogy sokszor az üzemeltetési hiba okozza a homokolást néha még egy rendesen kivitelezett kút esetében is.
Köszönöm a válaszod!
Egy ásott kútról van szó, gyerekkoromban erről "ment" a ház mielőtt a vezetékes víz teret hódított volna.
Aztán a régi szivattyú feledésbe merült, el is romlott, a hidrofor tartályt meg a rozsda emésztette el.
Pár hete úgy döntöttem hogy újra hadrendbe szeretném fogni a kutat ezért vásároltam egy Pedrollo JSWm 15MX-et egy 80 literes tartállyal, nyomáskapcsolóval, szárazon futás elleni védelemmel.
A boltos a nyomóág mellett voksolt, a vízszerelő a szívó ág mellett tenné le a voksát.
De akkor én is a nyomó ág mellett maradok javaslatodra.