Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 84 / 157
Előző 1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 157 Következő
Köszi Lalibatyo!

Megpróbálom meghegesztetni, lenne is egy szaki a közelben!
Üdv Lalibátyó!
KORÁBBI KIVÁLÓ TANÁCSAIDat követve - ÉS UTÓLAG IS KÖSZÖNVE- kiépített házi rendszeremet (80 m mély kút, 1300W bajai szivattyú, hagyományos, nem kotonos hidrofortartály).
Ez az installáció békésen együtt pöfögött tavalyig a kútba mellé eresztett 1300/25 bajai kisvízművel (ami a kertre okádja a vizet).
Tavaly a régi szivattyúmat kicseréltem egy zsír új 2000W-os bajai gépre (betonkeverővel barter, sok-sok sör közben), ami két problémát eredményezett:
1. hol egyik, hol másik rendszer eldobja a vizet (már mindkettő szívóhosszát variáltam)
2. iszonyat hamar feltölti (kb 2-3 mp!!!) a 80 literes hidrofor tartályt. szóval ki-be kapcsol.
gondolom, az egész hátterében a megnövekedett áramlásból eredő kavitációs probléma van. Kérdezem tőled a megoldást:
1, nagyobb hidrofortartály?
2, kisebb szivattyú (vissza a régi + 10 láda sör, vagy vegyem ki a mostaniból az egyik bronzlapátot)?
BOCS, hogy hosszú voltam,
Köszi a választ!
A sör jöhet nekem :)
A probléma kisebb mint gondolod. Egyszrűen megetta a lavegőt a víz a tartályból. Ez teljesen normális a membrán nélküli tartályoknál. 2 dolgot tehetsz, vagy teljesen leengeded a tartályból a vizet hogy ismét levegő mehessen bele, vagy pumpálsz bele levegőt ( ha van rajta szelep).
A víz elejtése ennél a szivattyúnál többnyire a szimering hibája miatt szokott lenni.
Köszönöm Lalibátyó!
Felfújtam a problémát, most felfújom a tartályt.
Még egy (három) kérdés: lehetséges, hogy 100-as béléscsöves 80 m mély kútnál (a víz feljön kb 5-6 méterre a földszint alá) 3-4 métert visszaessen a vízszint üzem közben? Főleg, ha két szivattyú megy egyszerre? Ugye elvileg nem probléma, ha a szívócső (rugós talpszeleppel) 4-5 métert belelógnak a vízbe (amikor nem üzemel a szivattyú)?

Köszi, sört nem tudok küldeni, de az egészségedre belöttyentek egypárat a 7végén! Nem a kútba!
A szívócső függőleges hosszát úgy kellene megválasztani hogy az a szivattyú max szívó mélységénél hoszabb legyen, így véletlenül sem történik meg az hogy levegőt szívjon a szivattyú a lábszelepen keresztül. Tehát ha 10-12 méter akkor ez a lehetőség tutira kizárva. Az hogy ebből mennyit lep el a víz az a kút paramétereiből következik. A baj akkor van ha üzem közben sokat esik a szint és esetedben ha jól számolok akkor bizony az a két szivattyús üzem kicsit sok annak a kútnak. 5-6 méter a nyugvószint és ha hozzá adom az említett 3-4 méter vízszint csökkenést akkor már 8-10 méter körül járunk és bizony 8 méter már az a határ ahonnan még felveszi a szivattyú a vizet. Tehát a korábban említett szivattyú levegősödések ez miatt is történhettek. Lehet hogy mélyebb aknát kéne ásnod a szivattyúknak a 2 szivattyú biztonságos üzemeltetése érdekében.
2011-3_sor.jpg
2011-3_sor.jpg (54.78 KiB) Megtekintve 5493 alkalommal.
Köszönöm!

Jó pihenést, jó sörözést hétvégére!
Üdv.Lali bátyó!
A múltkor segítségedet kértem a bajai szivattyúhoz,ami csak melegítette a vizet( egy helyben forgatta).Köszönöm a gyors választ,amiben azt írtad,hogy levegőt ne nyomjak bele,mint a membrános tartályba.Ennél a típusnál egy kis levegő is nagy ellenség,ahogy írtad,ha nem is szó szerint.
Viszont így sem megy ,levegő nyomás nélkül.Még arra gondoltam,hogy a tengely,(amin a szimeringet cseréltem)kicsit rágott volt,nem-e ott kap fals levegőt?,de vizet nem enged,teljesen száraz.Lehet,hogy azzal kell valamit kezdeni?
Üdv.jenőbá
Jó napot kívánok!
Mr Gardener 2000l/h típusú használt hidrofort vettem. A kérdésem: 2.5 bár-nál már kikapcsol a szivattyú, ezért szeretnék a nyomáskapcsolón állítani, de nem tudom,hogy hol és hogyan férek hozzá. A tartályban a membrán tarja a nyomást 1.7 bar ennek ellenére a víz nagyon levegősen (vagy talán gázosan) folyik ki a csapból. Lehet ezzel kezdeni valamit?
Jenőbá

Ha rágott a tengely az sajnos az új szimeringet is tönkre teszi de megeshet hogy annyira rágott hogy azért nem jó. A tartályba nem belenyomni kell a levegőt hanem kiengedni a vizet hogy a levegő be tudjon menni, mert ha csak víz van a tartályban akkor gyakran ki-be kapcsolgat mad. Sajnos ezeknek a szivattyúknak meglehetősen nehézkes a légtelenítése. Javaslom hogy a szívóoldal az biztosan jól tömített legyen és a szimering és annak a futófelülete is legyen hibátlan. Ha a szimeringfutó sérült akkor gépműhelyben helyre hozzák csak szét kell szedni teljesen a szivattyút. A légtelenítést úgy kéne csinálni hogy a szivattyú semmiképp se nyomásra dolgozzon hanem nyitva kell hagyni egy vízcsapot a szivattyú közelében amit ha kell gyorsan el is lehet zárni ha megindulna a víz mert elkapta a szivattyú.
Jozina

Nem javaslom a nyomáskapcsoló buherálását hozzáértés nélkül mert sok problémát is csinálhat az ember magának ezzel. Az jó ha a tartályban a levegőnyomás rendben van mert a membrán épségére utal. Az hogy a víz gázos lehet néhány oka mert maga a kút is lehet gázos de lehet hogy van valami tömítetlenség a szívó oldalon és ott kapkod be egy kis levegőt. Mivel ez jet rendszer így egy kevéske levegő nem okoz problémát a műköödésében viszont nem épp szerencsés dolog ha a poharat kiveri az ember kezéből a fröcskölő víz.
Ha mindenképp nyomáskapcsolót akarsz állítgatni akkor kérek képet először a szivattyúdról aztán megyünk majd tovább.
Tisztelt lalibátyó!
Azt szeretném megkérdezni hogy a tartály nyomásellenőrzése úgy történik hogy szivattyú kikapcs, víz leereszt a tartályból (csap kinyit), majd az emígy kiürült tartály nyomását megmérem (1,5 bar) ?
Ezt elég két-három havonta ellenőrizni?
Így fest a konfiguráció;):
https://www.youtube.com/watch?v=CXw8JWYzgdw
Jó napot lalibatyo!
Köszönöm gyors válaszát. Szívó oldalon a visszacsapó szelepnél látok egy kis vízszivárgást. Úgy gondolom, hogy ahol szivárog
a víz, ott a levegőt is beszívhatja. A víznyomáson mindenhogyan szeretnék állítani, mert a 2.5 bár nyomást keveslem a pl. sterimob használatához.
Küldöm a képeket is.
/attachment]
hidrofor 004.jpg
hidrofor 004.jpg (1.09 MiB) Megtekintve 7075 alkalommal.
hidrofor 006.jpg
hidrofor 006.jpg (1.1 MiB) Megtekintve 7069 alkalommal.
hidrofor 008.jpg
hidrofor 008.jpg (1.13 MiB) Megtekintve 7066 alkalommal.
Hello napalm
Jó kis konfig ez :) Igen, ahogy írod úgy kell ellenőrizni a levegő betöltő szelepnél, ugyan a videód ezt az ellenőrzést nem mutatja "csak" a rendszer működését amin látszik hogy nem pillanatok alatt megy fel a nyomás tehát lesz ott levegő is a membrán másik oldalán.
Jozina

Kösz a képeket végül is a neten sikerült találnom olyanokat amin jobban látszik a lényeg. A nyomáskapcsoló a szivattyú alatt lesz a nyomásmérőnél. Sajna megeshet hogy nem is nyomáskapcsoló hanem egy áramlás kapcsoló lesz az. Ilyen szivattyút nem szereltem és nem is szívesen nyúlnék hozzá mert túl sok benne a műanyag. Talán annyi köze van a német minőséghez hogy német cég gyártatja kínában, vagy indiában és ezt a jól kinéző dizájnt lehet a németek tervezték. Vásárlás előtt talán le is beszéltelek volna róla, mert a Lajtán túl ez a vedd meg és dobd ki kategória. Talán azért is van annyi eladó a hirdetési oldalakon belőle.
Szóval először be kéne kötni egy próba erejére a szivattyú motorját úgy hogy "örökjárós" legyen( tehát direktbe). Így ellenőrizhető hogy mekkora végnyomásra képes a szivattyú elzárt csapok mellett kb 1 perces járatást követően, de az sem baj ha 10 másodpercenként fel van jegyezve a nyomásmérő óra állása az indítást követően. Ha a nyomás így sem lépné túl legalább 1 barral a jelenlegi kikapcsolási nyomást akkor ez a szivattyú ennyit tud nincs miért továbbmenni. Ha túllépné akkor 2 út létezik, vagy beépíteni egy valóban nyomáskapcsoló kapcsolót ami kb 4 ezerből összejön és azt "bárhová" állíthatod ( pl. az előtted író napalm videóján szépen látszik hogy miképp kéne beépíteni ) vagy szétszedni a szivattyút hogy hozzáférhető legyen a "nyomáskapcsoló" és megnézni hogy esetleg van e valami állítási lehetőség, amire nem sok esélyt adok. Ha esetleg a szétszedés mellett döntenél légyszi tegyél fel képeket mert érdekel hogy mi vezérli valójában ezt a szivattyút, ill van e állítási lehetőség. Köszi.

2517_1_big.jpg
2517_1_big.jpg (134.41 KiB) Megtekintve 7059 alkalommal.
Jó napot lalibatyo!
Köszi szépen, ha jutottam valamire megírom.
Előző 1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 84 / 157