Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 85 / 157
Előző 1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 157 Következő
Jó napot Lalibatyó!
Szétszedtem a hidrofort. Nyomáskapcsoló van, de nehéz hozzáférni.Ketté kell szedni, hogy lássuk. Nyomáskapcsolón látni, ha jól láttam, 1.5-2.8 bár értéket feltüntetve. Most azon dolgozom, hogy a nyomáskapcsolót hozzáférhető helyen helyezzem el, hogy bármikor szétszerelés nélkül hozzáférjek. Az eredményről ha kívánja beszámolok.
Szétszedett hidroforról képek.
Kép 001.jpg
Kép 001.jpg (1.11 MiB) Megtekintve 7089 alkalommal.
Kép 002.jpg
Kép 002.jpg (959.54 KiB) Megtekintve 7047 alkalommal.
Igen nyomáskapcsoló lesz valóban. Az a piros festo cső köti össze a vízoldallal azt kell hoszabbra cserélni és akkor hozzáférhető helyen is elhelyezhető. Remélhetőleg a kábelek elég hosszúak lesznek rajta.
Üdvözletem Lalibátyó!

Szeretnék segítséget kérni. Kb 1 éve örököltem egy faházas nyaralót Erdélyben, ahol van egy fúrt kút. Úgy tudom, 27 méter környékén van a víz, amit iszunk.
Az elmúlt egy év alatt voltunk ott néhányszor hétvégén, a víznyomás elég gyenge, de kielégítő arra amire szükséges(tusolás, mosogatás).

Amit tudok: ahogy bejön a házba a kútból a cső (a kút kb 5 méterre van a háztól) egyből egy hidrofor tartály van a sarokban, amiről mellékelem a képeket itt.
Nekem az volt a furcsa, hogy a nyomást mutató óra 0 bar-t mutat akkor is, ha folyatom a vizet valahol a házban.
Sajnos én nem értek hozzá, de nem kellene legyen a tartályon is egy szivattyú(motor), ami rásegít a kútban lévő szivattyúra? Amiket láttam képeket hidrofor tartályokról azokon volt ilyen, ezért kérdezem.
Feltételezésem szerint amit a kép ábrázol még, az a nyomáskapcsoló/érzékelő lenne ?

Az alapvető probléma, amiért elkezdtem kutakodni az az, hogy óránként kb 1 kWh áramot használ a ház, úgy, hogy kizárólag a szivattyú biztosítéka van bekapcsolva és minden más áramtalanítva(boyer, izzók, konnektorok stb.) Nagyon soknak találom ezt az áramfogyasztást. Nem csak akkor kellene dolgozzon a lenti szivattyú, ha folyatjuk bent a vizet valahol? Mert azt gondolom, hogy folyamatosan megy, függetlenül attól, hogy van-e vízhasználat vagy nincs.
Olvasgattam itt a fórumon és először arra gyanakodtam, hogy a gumimembrán lehet kiszakadva a tartályban és ezért jár folyamatosan a szivattyú. De, a szelep benyomásával ellenőriztem ezt és nem víz, csak levegő jött a tartályból, ezért gondolom, hogy a membránnal még sem lehet probléma.
Ezután készítettem ezeket a képeket, a tartályról illetve tartozékairól. Szeretném kérni a segítségét, mert nagyon sok áramot használunk így el. Mi lehet a baj, mit nézzek meg, esetleg hívjak szakembert?
Üdvözlettel: Gergő
Képek:
DSC_0100.jpg
DSC_0100.jpg (1.13 MiB) Megtekintve 6970 alkalommal.

DSC_0097.jpg
DSC_0097.jpg (1.16 MiB) Megtekintve 7075 alkalommal.

DSC_0095.jpg
DSC_0095.jpg (1.15 MiB) Megtekintve 7008 alkalommal.
DSC_0098.jpg
DSC_0098.jpg (1.1 MiB) Megtekintve 6957 alkalommal.

DSC_0104.jpg
DSC_0104.jpg (1.1 MiB) Megtekintve 7002 alkalommal.

DSC_0106.jpg
DSC_0106.jpg (1.01 MiB) Megtekintve 7081 alkalommal.

Remélem ennyi kép elegendő lesz, sajnos nem tudtam jobbakat csinálni.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv
Köszi a képeket ! Mindenképp abnormális az 1 KWh áramfogyasztás folyamatosan óránként. Ez a szivattyú folyamatos járása miatt lehet amit sűrgősen ki kell deríteni és meg kell szüntetni. Átmenetileg a szivattyú áramtalanítását javaslom, legfeljebb arra a pár percre kell bekapcsolni még vizet veszel. Az örökjárás vízelvétel nélkül a szivattyú tönkremenetelét okozza. Ha van lehetőséged keress hozzáértőt mert úgy tűnik sem szakismereted sem szerszámozottságod nincs a feladathoz. Nagy valószínűséggel egy búvár szivattyú nyomja fel a vizet abba a tartályba amin az a nyomáskapcsoló és nyomásmérő óra van. Mindkettő el tud romlani, de az is lehet hogy annyira nyomásszegény ( kopott) a szivattyú hogy nem képes már kikapcsolási nyomást produkálni.
A levegő ellenőrzése töltése az kikapcsolt szivattyú esetén és a tartály víztelen állapotában ( kinyitott vízcsap mellett) kell hogy történjen.
Köszönöm Lalibátyó! Megpróbálok egy szakembert keríteni.
Amióta észrevettem ezt az extra magas áramfogyasztást, azóta a szivattyút rendszeresen kikapcsoljuk, amikor nem használunk éppen vizet.
Üdv,
G
Lalibátyó!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy maga a rendszer, az így elviekben rendben van? Nem hiányzik semmi? A hidrofor tartályon csak a nyomáskapcsoló és a mérő szokott lenni ilyen esetben, amikor a kútban egy búvárszivattyú van?
A szivattyú típusa ismeretlen számomra, nem tudom mennyire lenne bonyolult dolog felhúzni a kútból, őszintén szólva nem mertem nekifogni..
Illetve még annyi, hogy azt hogyan tudnám megállapítani/kizárni, hogy a nyomáskapcsoló jól működik-e?
Nagyon megköszönném, ha egy kicsit képbe tennél, mert szeretném megérteni, hogy hogyan is kellene működjön pontosan ez a rendszer.
Alapvetően műszaki beállítottságú ember vagyok, ezért is érdekelne nagyon.
Köszönöm szépen.
Üdv
Igen, ennyi. Tartály nyomáskapcsoló és nyomásmérő. A szivattyú pedig a kútban, a szivattyú fejen egy visszacsapó szelep hogy ne tudjon a víz visszafolyni a szivattyún keresztül a kútba. Nálad ez fent van a nyomásmérőnél. Normál működés közben hallanod kellene a kattanását a nyomáskapcsolónak mind ki és mind bekapcsoláskor is. Ez már arra utal hogy működik. Persze lehetnek az érinkezők hibások stb és kapcsol csak épp nem viszi át az áramot. No neked biztosan nem az a baj forrása. Megeshet hogy a nyomáskapcsoló membrán tere feltelt homokkal rozsdával és azért nem kapcsol ki vagy be. Ha műszaki beállítottságú vagy szereld le és ellenőrizd. Elegendő csavarhúzóval megnyomni az alaplemezt egy bizonyos ponton és máris kapcsolni fog. De ez már csak gyakorlatból megy. De mint mondtad ha műszaki beállítottságú vagy nem lesz nehéz megfejtened egy alapos szemrevételezés után hogy mit és hol kell nyomni hogy bekapcsoljon, ill hogyha bekapcsolt állapotban lenne akkor kikapcsoljon. Javaslom a nyomásmérő cseréjét mielőbb hogy legalább a mutatott nyomásértékek többé kevésbé megbízhatóak legyenek. Ugyan ez is egy két rugós nyomáskapcsoló de számomra ismeretlen kinézetű. Ettől függetlenül úgy tűnik mint ha a nagy rugós csavart már tekerték volna, ráadásul a kisebb kikapcsolási nyomás irányába. A kis rugós csavar pedig a ki és bekapcsolási különbség állító csavarja, tehát ha lazítod akkor növekszik a bekapcsolási nyomás ha előfeszíted akkor pedig csökken (mivel a különbséget növeled) persze ez az elv a gyakorlat pedig az hogy mindkét értéket mindkét csavar változtatja csak az egyik kevésbé a másik meg jobban. Ha piszkálod mindenképp jegyezd fel hogy melyik csavart merre tekerted és mennyit hogyha rontanál a helyzeten akkor visszatalálj oda ahonnan elindultál.
Amíg a szivattyút nem veszed fel addig puszta találgatás hogy milyen is valójában, de ha kicserélted a nyomásmérőt és egy perc járás után miközben nem nyitsz csapot írnál egy nyomásértéket akkor előbbre léphetnénk.
Nagyon köszi Lalibátyó! Ahogy lesz alkalmam, kipróbálom amiket írtál és majd beszámolok az eredményről!
Üdv.
G
lalibatyo írta: Hello napalm
Jó kis konfig ez :) Igen, ahogy írod úgy kell ellenőrizni a levegő betöltő szelepnél, ugyan a videód ezt az ellenőrzést nem mutatja "csak" a rendszer működését amin látszik hogy nem pillanatok alatt megy fel a nyomás tehát lesz ott levegő is a membrán másik oldalán.

Köszönöm! :D
Tisztelt ezermesterek!

A házi vízellátó rendszerről szeretnék kérdezni.Csütörtökön volt a szerelő,mert túl gyakran és rövideket húzott a motor.A szerelő ezt rendbe tette,és még egy kis szelepet is cserélt rajta és azt mondta,hogy több levegőt engedett bele.Azóta mikor a motor húzza fel a vizet van úgy,hogy 45 másodpercig jár, viszont van úgy,hogy 4 perc is eltelik míg a motor leáll.Amikor ezelőtt máskor rendbe tette,mindig kb. maximum 1 percig ment a motor.Még az is furcsa,hogy amikor a motor megy a csapot ha megengedem csak köpködi a vizet.Azt szeretném kérdezni,hogy normális dolog-e,hogy egyszer rövidebb ideig megy a motor egyszer hosszabban?
A választ előre is köszönöm!
Zsófi
Kedves Zsófi

Volt már ilyen témánk ezért áthelyeztem a kérdésed. A leírtak nem utalnak hibamentes működésre ezért talán ismét meg kéne keresni a javítást végző embert.
Jónapot lalibátyó!

Hétvégi telkünkön elromlott, kilukadt a házi vízművünk, újat kell vásárolnom. Most, hogy nézelődöm teljesen tanácstalan vagyok, milyet érdemes venni. Az előző egy TIP HWW 3300-as volt, ennél fontos szempont volt a 9 m emelési képesség. Amiket nézegettem idáig "csak" 8m-t tudnak a leírások alapján, ami tudja már a 9m-t (és elfogadható árban van) az Elpumps gyártású. Érdemes ilyen típust venni, van vele tapasztalat? Esetleg tudnál ajánlani valami másik típust, ami tudja a 9m-t (és árban sem elrugaszkodott)?
Előre is köszönöm válaszod!
Szia ZSolesz !

Ez a szívó mélység amit a gyártó ad meg sok esetben nem a valóságot tükrözi. Mindenki próbálja a portékáját csinosítani. Szerintem bármely jet szivattyú is tudja azt amit a másikra. Nyilván kinek kinek a pénztárcája szab határt a választásban.
Kedves Lalibátyó!

Köszönöm a választ!
A szomszéddal tudtam egyeztetni, neki AL-KO típusa van, szintén ilyen mélyről szívja a vízet, és működik. Úgyhogy azt hiszem inkább ennél a típusnál maradok, ha csak nem írsz valami nagyon csúnya véleményt róla (nem a szomszédról!). :-)

Zsolesz
Előző 1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 85 / 157