Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 86 / 157
Előző 1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 157 Következő
Az alko az közismert darab inkább a szervízháttér gyenge és drága. Főleg garin túl. Én is használok alko-t bajom nem volt vele de lehet ez csak szerencse. A lajtán túl ez a vedd meg használd dobd ki kategória épp ezért sok lepukkant használt van a hirdetési és akciós oldalakon.
Kedves Lalibatyo.
Olyan problémám van a házi vízművel (elpumps vb25/1300), hogy 2.5 bárig van csak nyomás. a tartályba megnéztem a levegőt 1.2 bár. nem kapcsol ki a nyomáskapcsoló. mi lehet a probléma.
Üdv
Az 1,2 bar az a tartály vízoldali üres állapotában van gondolom. Ennek azért még működnie kellene ennyivel is. Az egyik ok lehet a szívócső tömítetlensége, valahol szív egy kis levegőt folyamatosan, de ha régebbi a szivattyú és homokos vizet szívott akkor le is kophatott a lapát és a diffúzor. Sőt lehet hogy későn vették észre a problémát és sokat ment a szivattyú folyamatosan és épp ez miatt deformálódott vagy kopott le a lapát.
Az alkatrészei beszerezhetőek a csere nem túl bonyolult de némi felkészültségre azért szükség van.
Köszönöm a gyors válaszát. Igen üres állapotban van meg az 1,2 bár. Akkor nincs más mint szétszedni a szivattyút és meglátom mi van bent. köszi.
Jó napot kívánok! az lenne a kérdésem, hogy van egy fúrt kút ami 32-es, 28méterig van lennt és a nyugalmi vízszint 5m, és a földfelszínnél van rátéve az 1colos visszacsapó szelep, aztán a könyök és egy VB25/1300B bronzlapátos Elpumps hidrofor szivattyú. Miután légtelenítve van és feltöltve, indításkor csak a szivattyúházból nyomja ki a vizet, nem szívja fel a vizet. Ellenőriztük a visszacsapószelepet és nagy a vákumlehúzás. Próbáltam visszacsapó szelep nélkül is, úgy sem szívta fel a vizet. Aztán rátettük egy másik fúrott kútra a háziművet amibe a szelep a földbe 1m 20cm-nél van és onnan felszívta a vizet, ami 3/4-es slagon, 0,5bar-t mutatott és ha elzárjuk a slag végét akkor 3,5 bárnál kikapcsol és csökkenéskor 1,5-nél bekapcsol . Szerintem a szivattyú nem lehet kopott, 3 éve használom, idáig egy ásott gyűrűs kútba volt használva 1 colos szívó lábszeleppel. Azt szeretném megtudni hogy mi lehet itt a gond, estleg ha a visszacsapó szelepet letenném 1,5 méterre akkor vajon felszívná -e a vizet, vagy lehet-e tenni az 32-es csőbe vékonyabb szívószálat lábszeleppel?- de vajon ez a szivattyút nem-e terheli?

válaszát előre is köszönöm: miklós
Üdv
A "kút" lesz kuka szerintem. Sajnos ezekkel a mosogatócsöves kutakkal nagyon sok probléma van nem is készítünk mi ilyent. Olcsó húsnak ......
Viszont mások igen és meg kell mondani vannak területek ahol jól és sokáig működnek is. Viszont nem mindenütt.
Milyen mélyre tudsz a csőben leereszteni egy zsinórra kötött súlyt ? pl egy 10 dekás peca ólmot ? Ha csak kb fél méterre akkor ott lesz egy golyós szelep amit körbe ásva a csövet kiszedhető vagy cserélhető. Ha a súly 2 méternél mélyebbre megy akkor ilyen szelep nincs de némi esély van a haldoklót feléleszteni.
Várom az adatokat !
hello! ez egy saját készítésű fúrott kút ahol nincs letéve semilyen szelep, egy 50-es csővel indult és 15 m-nél elakadt, aztán tovább fúrás után lett beletéve egy 32-es cső szűrővel, sóderágyazva, szelep nélkül. 5m-nél van a vízszint csak a szivattyú nem húzza fel a vizet. Ön mit javasol? hová tegyük a visszacsapó szelepet? vagy tegyünk bele vékonyabb szívót lábszeleppel? és kb. hány méterre engedjök le a lábszelepet.

válaszát előre is köszönöm: miklós
még azt szeretném az előzőekhez hozzátenni, hogy itt a talajvízszint 5 méterre van, most megmértük a csőbe a vízszintet és a földszínttől 55 cm-re van, tehát mi a teendő.
köszönöm: miklós
Miklós
A szivattyú elé a talajszinten beépített visszacsapó szelep jó kell hogy legyen és így vákumkútként tudni kéne üzemeltetni a kutat. Ha nem üzemelne akkor a kút összeroppant lent vagy a szűrője eltömődött. Ezt lehetne ellenőrizni a zsinórra kötött súly segítségével amit javasoltam de nem írt róla semmit. Milyen szűrője van egyeltalán ill milyen hosszú a szűrő ?
A másik megoldás a belógatott szívózső lábszeleppel a végén. Ennek legalább 10-12 méter hosszúnak kéne lenni a függőleges szakaszon. Ha légtelenítés után csupán pár liter víz jönne akkor sajnos a kút szűrője eldugult vagy más baj van a kúttal és másikat kell csinálni.
Mit javaslok ? Mérje le hogy meddig megy el a súly a csőben.
Kedves lalibatyó,segítenél nekem? Hét éve fúrattunk egy kutat,semmi baj nem volt vele eddig.Vettünk akkor hozzá egy házi vízműt,amin pedrolló szivattyú van.A kút kb 20méterre van le fúrva.Egy pár napja nem folyik a víz rendesen,vagy is ha ki nyitom a csapot meg indul,de fokozatosan csökken,majd csak csordogál.Állandóan leejti a vizet,mindíg fel kell öntenem.Tegnap felöntöttem,ki nyitottam a csapot jó volt,ma megint csak csordogál.Nem értem mi lehet a baj.Nagyon kétségbe vagyok esve,mert minden rá van kötve.Lehet még ezzel valamit kezdeni?Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!
A név alapján nem tudom hogy Hölgyet vagy Urat tisztelhetek.
Hát is-is. Lehet a szivattyú is problémás meg a kút is. A szivattyúnak lehet a szívócsöve tömítetlen de a tengelytömítése is lehet kopott.

Tegnap felöntöttem,ki nyitottam a csapot jó volt,ma megint csak csordogál.

Ez alapján inkább szivattyú bajok lesznek. A kútról sokat nem árultál el sőt a rendszerről sem. Ha mosogatócsöves vákumkút akkor lehet hogy maga a kútcső valamelyik toldásnál tömítetlen de lehet hogy fent a golyós szelepnél és a kézi pumpa elágazónál lesz a baj forrása.
Le kéne próbálni a szivattyút ( vagy a kutat egy másik szivattyúval) és közelebb kerülnénk a megoldáshoz.
lalibatyo írta: Üdv
Igen, ennyi. Tartály nyomáskapcsoló és nyomásmérő. A szivattyú pedig a kútban, a szivattyú fejen egy visszacsapó szelep hogy ne tudjon a víz visszafolyni a szivattyún keresztül a kútba. Nálad ez fent van a nyomásmérőnél. Normál működés közben hallanod kellene a kattanását a nyomáskapcsolónak mind ki és mind bekapcsoláskor is. Ez már arra utal hogy működik. Persze lehetnek az érinkezők hibások stb és kapcsol csak épp nem viszi át az áramot. No neked biztosan nem az a baj forrása. Megeshet hogy a nyomáskapcsoló membrán tere feltelt homokkal rozsdával és azért nem kapcsol ki vagy be. Ha műszaki beállítottságú vagy szereld le és ellenőrizd. Elegendő csavarhúzóval megnyomni az alaplemezt egy bizonyos ponton és máris kapcsolni fog. De ez már csak gyakorlatból megy. De mint mondtad ha műszaki beállítottságú vagy nem lesz nehéz megfejtened egy alapos szemrevételezés után hogy mit és hol kell nyomni hogy bekapcsoljon, ill hogyha bekapcsolt állapotban lenne akkor kikapcsoljon. Javaslom a nyomásmérő cseréjét mielőbb hogy legalább a mutatott nyomásértékek többé kevésbé megbízhatóak legyenek. Ugyan ez is egy két rugós nyomáskapcsoló de számomra ismeretlen kinézetű. Ettől függetlenül úgy tűnik mint ha a nagy rugós csavart már tekerték volna, ráadásul a kisebb kikapcsolási nyomás irányába. A kis rugós csavar pedig a ki és bekapcsolási különbség állító csavarja, tehát ha lazítod akkor növekszik a bekapcsolási nyomás ha előfeszíted akkor pedig csökken (mivel a különbséget növeled) persze ez az elv a gyakorlat pedig az hogy mindkét értéket mindkét csavar változtatja csak az egyik kevésbé a másik meg jobban. Ha piszkálod mindenképp jegyezd fel hogy melyik csavart merre tekerted és mennyit hogyha rontanál a helyzeten akkor visszatalálj oda ahonnan elindultál.
Amíg a szivattyút nem veszed fel addig puszta találgatás hogy milyen is valójában, de ha kicserélted a nyomásmérőt és egy perc járás után miközben nem nyitsz csapot írnál egy nyomásértéket akkor előbbre léphetnénk.

Kedves Lalibátyó!

Írtam Neked néhány hete, most jutottam oda, hogy szerelőt tudtam hívni a hiba felderítéséhez. Sajnos a probléma szerinte a szivattyúval van. 0,2 bar nyomásra képes már csak a szivattyú, ami gondolom annak köszönhető, hogy sokat járt, nem kapcsolt ki csak áramtalanítással.(Ezért írtam neked eredetileg, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem kapcsol ki a szivattyú, mert elég komoly villanyszámlát csinált..)
Jelenleg érezhetően kevés a nyomás is a házban, főleg a melegvízé. A szerelő a szivattyú cseréjét javasolta vagy azt mondta, meg lehet próbálni megjavíttatni, de nem sok esély van rá.
A kérdésem a következő lenne. Ha vásárlás lesz, akkor milyen szivattyút tudnál javasolni ide. Amit tudunk, hogy 26 méteren van a kút. Egy 110-es átmérőjű csővel van megoldva a kútig. A házig (kb 5méter) egy kb 3-4 cm átmérőjű cső megy a hidrofor tartályig(22liter).
Sajnos ennél többet nem tudok, mert nincsenek meg a kút műszaki adatai a fúrás idejéből.
Kérdésem az lenne, hogy lehet-e jó szivattyút vásárolni 60 ezer FT alatt és ha igen, akkor milyet lenne érdemes néznem? Még annyi infóm van, hogy eléggé agyagos a talaj ott. Előre is köszönöm válaszod!
Üdvözlettel:Gergő
Az előző hozzászólásom utolsó mondatával kezdenék :
Amíg a szivattyút nem veszed fel addig puszta találgatás hogy milyen is valójában, de ha kicserélted a nyomásmérőt és egy perc járás után miközben nem nyitsz csapot írnál egy nyomásértéket akkor előbbre léphetnénk.

Amit tudunk, hogy 26 méteren van a kút. Egy 110-es átmérőjű csővel van megoldva a kútig. A házig (kb 5méter) egy kb 3-4 cm átmérőjű cső megy a hidrofor tartályig(22liter).
Sajnos ennél többet nem tudok, mert nincsenek meg a kút műszaki adatai a fúrás idejéből.

Tehát 110- es csővel készült a kút ? A mostani szivattyúd az milyen volt ?
DSC_0210.jpg
DSC_0210.jpg (1.11 MiB) Megtekintve 7505 alkalommal.
DSC_0209.jpg
DSC_0209.jpg (1.12 MiB) Megtekintve 7468 alkalommal.
Szia Lalibátyó! Most voltam ott a háznál és most jutottam odáig, hogy ki tudjam emelni a szivattyút. Néhány képet mellékelek a szivattyúról és leírom mire jutottam.
Mielőtt hozzá kezdtem volna a kiemeléshez, -a 125-ös(mostmár tuti, hogy ennyi, mert lemértem) csőnél, ahol elfordul a ház irányába a kpe cső, ami a vizet szállítja- szétszedtem a könyéknél, hogy láthassam, hogy szemre mennyi nyomás van. Sajnos éppen csak csordogált a víz, gondolom ez már egy rossz jel lehet a szivattyúra nézve..
Amit még megtudtam.A kpe cső 20 méter hosszú, aminek a végén a képeken látható szivattyú volt. Kb 6,5 méterig volt vizes a cső, amiből következik a vízoszlop magassága. A cső a szivattyúhoz(illetve feltételezhetően, hogy a lábszelephez csatlakozva)törés és toldás nélkül egészen a kút tetejéig kijön, majd közvetlen a 125-ös cső teteje után, a ház irányába fordul, és 5 méter után beér a házba. Kb 1,5 méter még függőlegesen felfelé a hidroforhoz a házba. Innen pedig már láttad a korábban küldött képeim alapján. Sajnos a lábszelepről,ami a szivattyúhoz csatlakozik elmulasztottam képet készíteni.(félig látszik az egyik képen, gondolom, hogy az a lábszelep)
Korábban kint járt a szerelő, ő azt mondta, hogy tuti, hogy a szivattyúval van a probléma. A nyomásmérőt a hidroforon ellenőrizte, működik és 0,2- 0,3 bar-t mutatott.Gondolom ezért is jár folyamatosan a szivattyú, mert nem tud annyi nyomást csinálni, hogy szinkronban legyen a nyomáskapcsolóval és az jelet tudjon küldeni neki a kikapcsoláshoz.(elnézést ha nagy hülyeséget írtam)
Szeretném a véleményedet kérni, illetve arra lennék még kíváncsi, hogy a szivattyú vajon javítható/felújítható-e ?
Előre is köszönöm türelmed, mindjárt mellékelem a képeket.
Üdv,
Gergő
Üdv
Hát ha én ezt előbb látom.....
Sajna ez egy TM 10 ami periférikus . Kristálytiszta vízbe való és általam nem preferált sem a márka sem a típus. Amúgy javítható. Csupán 1 db járókerék van benne rendkívül pontos illesztéssel ( ez is a baja). Kicsi kopás és már is vége. Az hogy ki és mennyiért javítja nem tudom új ára nem is oly rég 29 ezer körül volt és ezért elég sokat el is adtak belőle. A járókereket és annak a házát kéne cserélni ha a motor biztosan jó. Ezt inkább a gazda boltok és agro kisáruházak forgalmazzák, komoly szivattyúbolt legfeljebb csak választék bővítés céljából tartja. Persze a rezgősnél azért sokkal többet ér:) mert legalább a kutat nem teszi tönkre. Magyar megfelelője ami jobb is az Elpumps 1/4.
Előző 1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 86 / 157