Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 87 / 157
Előző 1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 157 Következő
lalibatyo írta: Üdv
Hát ha én ezt előbb látom.....
Sajna ez egy TM 10 ami periférikus . Kristálytiszta vízbe való és általam nem preferált sem a márka sem a típus. Amúgy javítható. Csupán 1 db járókerék van benne rendkívül pontos illesztéssel ( ez is a baja). Kicsi kopás és már is vége. Az hogy ki és mennyiért javítja nem tudom új ára nem is oly rég 29 ezer körül volt és ezért elég sokat el is adtak belőle. A járókereket és annak a házát kéne cserélni ha a motor biztosan jó. Ezt inkább a gazda boltok és agro kisáruházak forgalmazzák, komoly szivattyúbolt legfeljebb csak választék bővítés céljából tartja. Persze a rezgősnél azért sokkal többet ér:) mert legalább a kutat nem teszi tönkre. Magyar megfelelője ami jobb is az Elpumps 1/4.

Köszi a gyors választ. Sajna itt nem olyan túl a nagy a választék erre felé, de ha cserére kerül akkor mindenképpen más típust választunk. Amit láttam itt, sok helyen ezt forgalmazzák, pl Dedemanban is, a Wassertechnik, Wasserkönig típusúakat. Ezek vannak olyan 40-50 ezer Ft értékben.
Pl, amit kinéztem ide, az egyik egy 45 m emelőmagasságot tud (40ezer FT) a másik 80métert (50 ezer FT).
Gondolom, akkor egyértelműen szivattyú problémára utalnak a fent leírt problémák.
Egyébként, leszedtük a szivattyú fedelét, és valóban ott volt egy járókerék, ami eléggé "kotyogott", kb 2cm-es holtjátéka volt. Ezt is leszedve, láttuk a keréken a kopást.
Sziasztok,

Segítsetek megoldani egy számomra felettébb furcsa dolgot. Adott az ásott kút. 8 méter melyen van a vízszint. Elpumps 1500-as bronz lapátos szivattyú, rajta elpumps nyomás kapcsoló. A lényeg hogy változó időszakonként elengedi a rendszer a vizet. Van amikor fel évig nem van hogy hetente többször. Láb szelepet 3x cseréltem, a vízszint nem esik, nagyon jo hozamú kút. Vizet sehol nem látok, azaz nem ereszt. Amikor ki nyitom a töltő szerepet egyértelműen hallani hogy vákuum van a rendszerben mert hangosan sziszeg. KPE rendszer, alaposan meghúztam minden csatlakozást. Mi lehet a baj? A legfurcsább az mondom hogy van h hónapokig jo, van h két naponta fel kell töltenem.
Koszi
Néha be- bekap egy kis koszt a lábszeleped és ilyenkor vissza ereszt, néha meg nem. Ha vákum keletkezik a szívócsőben akkor onnan ki is folyik a víz valahol és alul. Amúgy nagyon határon is van a rendszered, nem ártana a szivattyút 1 méterrel közelebb rakni a vízhez ( akna ásás) és a szívócső alját feljebb emelni a kút aljától, és (vagy) eltartani a kút oldalától. Minek nyomás kapcsoló egy szivattyúra tartály nélkül ? Vagy nem szivattyúd hanem házi vízműved van ? A menetet mivel tömíted le ? Milyen az a lábszelep amiből már 3-at cseréltél ? Kép ?
Sziasztok!

Vásároltam a napokban egy Gardena 5000/5 eco házi vízművet. A bajom vele igen egyszerű, nem szívja fel a kútból a vizet. Mindent a használati utasításban leírtaknak megfelelően csináltam pontról pontra, légtelenítettem, visszafolyásgátlós szívócső van, a vízszint kb. 4 méterre van. A kút mellé tettem a szivattyút és az indítás előtti feltöltésnél még a szívócsövet is feltöltöttem, tehát levegő sehol a rendszerben. Beindítom és ha a nyomás oldal le van zárva, akkor a nyomás kb. 1,2-1,5 barig megy fel ha nyitva van akkor kimegy a beletöltött víz és a szárazonfutás ellen védő automatika lekapcsolja a gépet. Vagyis nem szív vizet. Ellenőriztem a cső végén a szelepet, elvileg működik. Próbáltam a szelep nélkül is, de nem szívja fel teljesen a vizet, vagyis kb. 20-30 centi hiányzik, hogy a géphez érjen a vízszint és befolyjon. Olyan, mintha nem lenne elég szívóereje. Sajnos nem vagyok hozzáértő, lehet hogy félrenézek valamit.
Természetesen vasárnap történik ilyesmi, amikor szervíz sehol nem elérhető.

Várom segítő válaszotokat!

Üdv
Hát elég érdekes amit írsz de megeshet hogy az új is rossz. A gyenge szívóhatás a szívócső tömítetlensége miatt van szinte mindig. Ez egy önfelszívós cucc ha van a szivattyú házban víz akkor leléégteleníti magát ha pedig a szívócsövet is feltöltötted akkor egyből nyomnia kéne. 2 emberes feladat : Vedd le a szívócsövet, tenyérrel fogd be a szívó nyílást tölts vizet a szivattyúházba. Indítsd el a szivattyút. Szinte fájdalmat kéne érezned a tenyereden az erős szívóhatás miatt. Ha nem így lenne a szivattyúval van baj, ha így lenne akkor a szívócsővel vagy valamely csatlakozásával szerelvényével. A dolgot kicsit bonyolítja a beépített szivattyú vezérlő de ha elolvastad a használatit akkor nem lehet probléma.
Jut eszembe ha a kutad valami vékony mosogatócső bedugva a földbe akkor megeshet hogy 4 méteren áll a víz de gyakorlatilag nulla a hozama tehát a kút is lehet selejt vagy rossz. Ezt elkerülendő először próbáld le a szivattyút egy hordóból. Ha onnan működik akkor a vékonycsöves kút csak egy földbe dugott műanyagcső lesz. Vastag csőben vagy ásott kútban látod ha "lekapja" a vizet a szívócsőig, no meg ott azért méterenként 10-800 liter víz van :)
Tükörrel tudsz levilágítani ha süt a nap. Ha egyenes a kútcső még 40-60 méterre is lelátni, persze csak akkor ha a víz is olyan mélyen van :)
lalibatyo írta: Hát elég érdekes amit írsz de megeshet hogy az új is rossz. A gyenge szívóhatás a szívócső tömítetlensége miatt van szinte mindig. Ez egy önfelszívós cucc ha van a szivattyú házban víz akkor leléégteleníti magát ha pedig a szívócsövet is feltöltötted akkor egyből nyomnia kéne. 2 emberes feladat : Vedd le a szívócsövet, tenyérrel fogd be a szívó nyílást tölts vizet a szivattyúházba. Indítsd el a szivattyút. Szinte fájdalmat kéne érezned a tenyereden az erős szívóhatás miatt. Ha nem így lenne a szivattyúval van baj, ha így lenne akkor a szívócsővel vagy valamely csatlakozásával szerelvényével. A dolgot kicsit bonyolítja a beépített szivattyú vezérlő de ha elolvastad a használatit akkor nem lehet probléma.
Jut eszembe ha a kutad valami vékony mosogatócső bedugva a földbe akkor megeshet hogy 4 méteren áll a víz de gyakorlatilag nulla a hozama tehát a kút is lehet selejt vagy rossz. Ezt elkerülendő először próbáld le a szivattyút egy hordóból. Ha onnan működik akkor a vékonycsöves kút csak egy földbe dugott műanyagcső lesz. Vastag csőben vagy ásott kútban látod ha "lekapja" a vizet a szívócsőig, no meg ott azért méterenként 10-800 liter víz van :)
Tükörrel tudsz levilágítani ha süt a nap. Ha egyenes a kútcső még 40-60 méterre is lelátni, persze csak akkor ha a víz is olyan mélyen van :)

Köszi Lalibátyó!

A kút fúrt, kb. egy méter átmérőjű. Az a helyzet, hogy a tenyeremet a szívócső csatlakozójához téve nem éreztem szívást, szóval gáz van vele. Ma elvittem a Gardena szakszervízbe, 1-2 nap múlva ígértek választ. "Nagyszerű" ha a vadonatúj szivattyú hibás... :-\ Ha tudok valamit, megírom!

Üdv
Kíváncsian várom a fejleményeket !
lalibatyo írta: Néha be- bekap egy kis koszt a lábszeleped és ilyenkor vissza ereszt, néha meg nem. Ha vákum keletkezik a szívócsőben akkor onnan ki is folyik a víz valahol és alul. Amúgy nagyon határon is van a rendszered, nem ártana a szivattyút 1 méterrel közelebb rakni a vízhez ( akna ásás) és a szívócső alját feljebb emelni a kút aljától, és (vagy) eltartani a kút oldalától. Minek nyomás kapcsoló egy szivattyúra tartály nélkül ? Vagy nem szivattyúd hanem házi vízműved van ? A menetet mivel tömíted le ? Milyen az a lábszelep amiből már 3-at cseréltél ? Kép ?

Közelebb csak úgy tudom rakni ha le engedem egy kosárban a kútba. A pincébe van beépítve a lépcső alá:) igazából a kútra építettük a hazát, mert nem akartam be temetni. Nagyon jo vízhozama van. Igazából ezzel nem volt baj mert mindig hatalmas nyomással jön a víz. A vastagabb slagot be sem tudom fogni kézzel. A láb szelep réz es York. Biztos van jobb, de nem tudom elképzelni hogy 3x is rossz legyen. Meg amit írtam hogy valamikor fel évig jo, valamikor meg két naponta rossz...nyomás kapcsoló azért van hogy ha kerti csapot megnyitom akkor induljon a víz. Illetve szárazon futás elleni védelem miatt. Csatolom képet. Mivel KPE nem tömítem a menetet, kivéve a szivattyúnal. Ott azt hiszem teflonszalag van.
image.jpg
image.jpg (1.48 MiB) Megtekintve 7585 alkalommal.
Üdv

Köszi a képet nem néz ez ki rosszul, gratulálok ! Szóval ez egy DSK áramlás kapcsoló lesz nem pedig nyomáskapcsoló. Ennek így ahogy van működni kéne. Igen, a KPE az gumigyűrűre tömít viszont az az idom ami menetes a másik oldalon azt tömíteni kell. Sajnos a teflon szalag az eléggé alkalmatlan megbízható menettömítésre, inkább a tömítő zsinór az ami jó. Vagy a kóc de azt kevesen tudják jól használni.
Amikor ki nyitom a töltő szerepet egyértelműen hallani hogy vákuum van a rendszerben mert hangosan sziszeg

Ez a mondat továbbra is azt sugallja hogy a szívócsőből visszafolyik a víz a kútba. Ez történhet a lábszelepen keresztül ill valamely idom csatlakozásánál, de akár egy hibás kpe csőből is. Ez utóbbi ugyan elég ritkán esik meg.
Talán meg kéne próbálni berakni még egy visszacsapó szelepet a dsk és a szivattyú közé.
Üdvözlők mindenkit!

Egy kis segítségre volna szükségem: a hidrofor tartály levegő szelepét kellene megoldanom valahogyan, hol a szöszbe lehet ilyet kapni?
Több boltban voltam már de senki nem foglakozik vele.
Nem csak egy gumi szelep belenyomva a tartályba, hanem egy golyós csap végére kellene a szelepet varázsolni.
Van erre valamilyen szet, vagy bolt, vagy tiipp?

Köszönettel
Vf
Üdv
Igen. Veszel egy szelepet majd elviszed egy esztergályoshoz a golyóscsappal együtt.
Például itt is kapsz :
http://www.szivattyu.com/cimm.html
Köszi Lailbátyó, rád mindig számíthatok:)
lalibatyo írta: Üdv

Köszi a képet nem néz ez ki rosszul, gratulálok ! Szóval ez egy DSK áramlás kapcsoló lesz nem pedig nyomáskapcsoló. Ennek így ahogy van működni kéne. Igen, a KPE az gumigyűrűre tömít viszont az az idom ami menetes a másik oldalon azt tömíteni kell. Sajnos a teflon szalag az eléggé alkalmatlan megbízható menettömítésre, inkább a tömítő zsinór az ami jó. Vagy a kóc de azt kevesen tudják jól használni.
Amikor ki nyitom a töltő szerepet egyértelműen hallani hogy vákuum van a rendszerben mert hangosan sziszeg

Ez a mondat továbbra is azt sugallja hogy a szívócsőből visszafolyik a víz a kútba. Ez történhet a lábszelepen keresztül ill valamely idom csatlakozásánál, de akár egy hibás kpe csőből is. Ez utóbbi ugyan elég ritkán esik meg.
Talán meg kéne próbálni berakni még egy visszacsapó szelepet a dsk és a szivattyú közé.

Szia,

ezt kifogom próbálni mindenféleképpen. Milyen visszacsapó szelepet javasolsz?
Még kettő érdekes adalék. Amióta itt fórumozunk szinte minden nap elengedi a vizet..most már kezd nagyon elegem lenni. Viszont ami érdekes, hogy egyik nap este locsolni akartam de nem jött víz. Remek, lemegyek a pincébe, reset gomb, nyilván semmi. Sebaj, feltöltő csap nyit, 3 flakon teli vízzel, légtelenítő csavarok kinyit (szivattyún és vízszűrűn is) és szokásos feltöltés. Amikor kész, csavarok lezár, reset gomb megnyom.......semmi. Szűrő házból hirtelen eltűnik a víz és nem jön utánpótlás. 10 mp szivattyú léáll. Újabb víz feltöltés, légtelenítés, megint semmi. Belerúg otthagy....Másnap reggel feleségem kimegy gyanútlanul hogy locsoljon (nem tud semmit a tegnap esti szeánszról), csap kinyit. ÉS A VíZ JÖN!!!
Ezt azóta 3x eljátszotta. Mármint hogy magától "rendbe jön".....erről mit gondolsz? köszönöm
Üdv
Hát ez elég érdekes és nem szívesen ötletbörzéznék látatlanul. Mint írtam korábban ha a szívócsőből elmegy a víz az a lábszelepen vagy valami tömítetlenségen keresztül történik. Az hogy hébe hóba valami csoda folytán mégis felkapja a szivattyú annak több oka lehet. Pl vannak esetek mikor a szivattyúház nem ürül le így a jet szivattyú ki tudja légteleníteni magát, de akár a kerti vezetékből is visszafolyhat annyi ami légteleníti a szivattyút.
Többek közt ezért szoktam javasolgatni a csőbúvár szivattyút mert azoknál egy ilyen makacs probléma kizárt.
Előző 1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 87 / 157