Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 89 / 157
Előző 1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 157 Következő
Tehát akkor csak 1 "nagy lyuk" van az elején ami a képeden nem látszik, és ez egy klasszikus normál szivattyú. No ugye a szivattyú max emelési magasságát azt úgy adják meg hogy a szivattyú maga mellől szívja a vizet, nem pedig 7-8 méterről, ezért a max nyomásból levonandó a szívómélység ami bizony közel 1 bar ha nagyon mélyről kell szívjon, de így is kevéske a közölt érték amit megadtál. Ami baj szokott lenni hogy tömítetlen a szívócső így némi levegőt is szív a szivattyú ami jelentős nyomáscsökkenést is tud okozni. Esetleg az is lehet hogy több forgásirányra is gyártották és te ellentétes forgásirányú lapátkereket vagy diffúzort használsz mint ami kell, vagy esetleg ellentétes forgásirányra sikerült bekötni a motort. Azt azért mondanám hogy ettől a 600 wattos masinától 3,5-4 bar-nál többet nem nagyon kéne várni és ekkora nyomáson már csak néhány liter víz szállítására képes percenként azt sem mélyről szívva.
Sziasztok Sporik!
Olyan kérdésem lenne, hogy vásároltam egy házat amin sajnos nincs kút de szeretnék fúratni. Az egyik kérdés az, hogy mély kút vagy ez a kútgyűrűs megoldás lenne jobb ahhoz, hogy a házat ellássam vízzel, (Wc, fürdő, locsolás, mosogatás) kb. ezekre szeretném használni! Víz elméletileg van a talajszinttől nem messze, csak az a kérdés h melyik lenne a jobb? Gyűrűs kútra nagyobb lehetőséget látok, hogy meg tudom valósítani. A másik kérdés pedig hogy ha gyűrűs kút, akkor milyen szivattyút vásároljak ami nem megy tönkre 2 hét múlva. De itt még probléma forrása gondolom az új kút is...
Válaszokat előre is köszönöm, mind a kivitelésre vagy tanácsra, vagy a megvalósításra, meg mindenre!
További szép napot!
Hello Spori
Alapvetően az dönti el hogy melyik kút jobb a céljaidnak hogy milyenek a vízbeszerzési lehetőségek ott ahol laksz. Azért írom így mert vannak falvak ahol még a falun belül is jelentős eltérések lehetnek, hát akkor a városok ! Ha inni is szeretnéd a vizet akkor szinte esélytelen hogy az ásott kút vize megfelel, nem ritkán a derítő tartalma köszön vissza pár (tíz) méternyi talajon átszivárgás után. Sőt van ahol még jelentős mélységekben is már csak rossz víz van mert össze vissza van furkálva a település szakszerűtlen kókler kutakkal és az egykor még tiszta rétegek mára már elszennyeződtek. Javaslom első lépésben a szomszédságokban érdeklődj hogy milyen kutakból milyen és mennyi vizük van. Ha teheted nézd is meg, szagold is meg a vizet mert a "jó" és a "bővizű" az mindenkinek mást jelent :) Nagyjából erre számíthatsz majd te is mint amit a szomszédoknál láttál ha csak nem komolyabb kutat csináltatsz mint ami nekik van. Ha megadod a helyszínt 1-200 méteren belül és van feljegyzésem a területről megosztom veled mire számíthatsz kút és vízügyileg. A kútépítésről annyit hogy kell engedélyt is kérni mert komoly szankciók is lehetnek. Talajvíz kútra kizárólag öntözési céllal évi 500m3 vízmennyiségig a jegyző rétegvíz kútra pedig a szakhatóságok és a jegyző ad engedélyt.
Tehát ez a
házat ellássam vízzel
ne is említsd ha csak jegyzői engedélyre pályázol.
Szivattyúval kapcsolatban annyi hogy egy tiszta homokmentes vízben a no-name cuccok is sokáig elmennek, viszont a homokos víz a drága márkás szivattyúkat is tönkreteszi. Térjünk erre vissza akkor ha már van kút, bemérte a készítője a tiszta vizes hozamát a kompresszorozás után, megadta a nyugvó és az üzemi víz szintet is.
Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni.

Jelenleg a lakóingatlanunkon nincs vezetékes víz. A vízellátást egy 19 méter mély (ennyit tudok erről) fúrt kút és egy pedrollo szivattyús házi vízellátó szolgáltatja. Aminek már eléggé véres a torka, többször volt javítva: a membrán kilyukadt, a tartály elengedte a nyomást, meg egyéb bajok voltak. Szerintem a tartálya is elég kicsi, 20 liter körüli, ha van.

Szeretném ha komfortosabb lenne, mert most nem az. Eléggé érezhető a nyomásingadozás, és eléggé gyakori. És a nyomás sem elégséges. Van, de lehetne jobb is.

A gép egy kb. 1,6-1,7 méter mély, betongyűrűs aknában van.

A vizem alapvetően jó, a vas és a mangán nagyon magas, az ammonia határértéken van. A vas és mangán nagyon csúnyán színezi a szanitereket.
Ezért szeretnék beépíttetni egy vas, mangán szűrőt. Azt nézegettem, hogy a vas, mangán, ammónia, keménység és szervesanyag kezelő együtt jár.
Szerintem minimálisan, de homokol is. Arra is megoldást keresek.

Szóval, ehhez szeretnék házi vízművet. Milyeneket javasoltok?

Köszönöm
Szia

Hát a homokos víz az tönkre tesz mindent, még a Pedrollo házi vízművet is. Igazából ezt ajánlanám folytatásnak is és ahogy mondod nagyobb tartállyal hogy komfortosabb legyen, sőt nyomás szabályzó szelep sem ártana, de ahhoz kicsit magasabb nyomáson dolgozó szivattyú kéne vagy búvárszivattyú. A víztisztítóval kapcsolatban annyi hogy egy valóban hatékony berendezés az milliós nagyságrend ezért talán meg kéne nézni a település vízbeszerzési lehetőségeit és csinálni egy rendes kutat (normálisan kivitelezve szakember által) rétegvízre, mert megeshet hogy fele annyiból lesz egy homokmentes jó vizű kutad.
Koszonom Lali batyo.

Egy atlag hazi vizellato 1,5-3,0 bar kozott tud, ugye?
A nyomasszabalyozos rendszerhez mekkora nyomas kellene?

Vannak ezek a homoklevalaszto ciklonok. Az nem megoldas?
Üdv
Igen általában 1,5-2,8 bar a beállított nyomásuk gyárilag. Ezekkel a szivattyúkkal nem is nagyon lehet 4 bar feletti üzemi értékeket elérni mert akkor már nagyon kevéske vizet tudnak csak szállítani. A nyomásszabályzó az meglehetősen érzékeny a homokra, viszont valóban hasznos szerkezet. Én legalább 1,5-2 bar -al nagyobb nyomást javasolnék bejövőnek mint kimenőnek. Tehát ha 2 bar nyomást szeretnél a vízcsapokon akkor 3,5-4 bar alatt ne legyen a bejövő nyomás, ezt pedig inkább egy tartállyal és egy szivattyú vezérlővel kéne megcsinálni, vagy búvárszivattyús rendszernél tartály és PM12 es ( magasabb nyomásértékű) nyomáskapcsolóval. A homok ciklon ott ér valamit ahol folyamatos és egyenletes vízfelhasználás történik pl öntözőrendszer de ott sem megoldás csak tüneti kezelés. Ráadásul drága és miután megveszed akkor jössz rá hogy nem sokat ér sajnos, valamint rendszeresen tisztogatni kell.
Szoval akkor kell egy 100-150 litetes hidrofortartaly, egy nyomasszabalyozo, meg egy eros szivattyu?

A hidrofortartaly lehet tavolabb a szivattyutol? Mondjuk a szivattyu az aknaban, a tartaly meg felette, mellette egy szigetelt kukszliban? Es ezutan jonne a vastalanito?
Ha nyomásszabályzóval dolgozol nem szükséges a drága és nagy tartály . ( nem tévesztendő össze a nyomáskapcsolóval )Szivattyúból olyan kell ami 1,5-2 barral többet tud mint ami a nyomásszabályzó utáni elvárt víznyomás. A tartályt teheted a szivattyútól bármilyen messze, akár a házba is. Most csináltunk egy rendszert ott pl a búvár a kútban, a kútfejen a kútaknában az áramlás kapcsoló a tartály pedig 50 méterre az istállóban. Tökéletesen működik :)
Ha szükség lenne a nyomásszabályzóra akkor az pedig a tartály után lenne beépítve.
Koszonom LaliBatyo!

Csak hogy minden rendben legyen megegyszer:

Veszek egy onfelszivo szivattyut (mondjuk Pedrollo, vagy mast javasolsz?), azt lerakom a kutaknaba. Onnan egy vezetekkel elmegy a mellette, a felszinen talalhato kb. 100 literes hidrofortartalyig. A nyomaskapcsolot a szivattyuhoz kell beepiteni. szivattyu legalabb 4-5 baros legyen.
Szeretnek egy vastalanitot. Az johet a hidrofortartaly utan? Majd utana a nyomasszabalyozo? Es be a vizvezetek a kutaknaba vissza es igy a hazba?
Az megoldhato hogy a locsolas kihagyja a hazba szant vizhez beszerelt vastalanitot?

Koszonom
Persze, a locsolás vizét le lehet ágaztatni a tartály után de a szűrő, nyomásszabályzó és vastalanító előtt. Viszont mint írtam egy valóban hatékony vastalanító komoly summa. Akinek van pénze azt megfizetni az ne barkácsolja a rendszert, csináltassa meg szakemberrel.
Mondjuk ez a szivattyu?

Pedrollo JSEm 2AX

Meg ez a hidrofortartaly?

Aquasystem VAV 100

Nyomaskapcsolo: pedrollo PM/5-2w 230V

Nyomasszabalyozo:
Honeywell D06FH
Össze lehet rakni ebből is de mindent állítgatni kell hogy működjön is. Elsősorban a nyomáskapcsolót kell feljebb tekerni mindkét értékben. A nyomásszabályzóból meg alacsonyabb tartományú kéne mert a szivattyú bekapcsolási nyomásának legalább 1 de inkább 1,5 barral többnek kéne lenni mint a nyomásszabályozó beállított értéke. -És akkor ott van még a homokos vized is.
Üdv Lalibátyó!

Szeretnék egy is segítséget kérni.
Adott egy fúrt kút, kb 22 méteren egy valamilyen olasz szivattyú, ami új korában 4 bar nyomásra volt képes. (Tm 10, tudom, hogy nem igazán támogatod, de sajnos most ez van, megvárom amíg megadja magát, aztán veszek egy jobbat. De kb 1 éve írtam ide Neked, akkor lett felújítva és tökéletesen működött azóta)
Most is tudja a 3 bar feletti értéket, legalábbis a benti hidrofor mérője ezt mutatja és nincs is gondom a víznyomással alapból.
Új a hidrofor az óra és a nyomáskapcsoló is, most cseréltem, mert egyszer csak elkezdett nem működni a ki és be kapcsolás.
Szétszedtem és kiderült, hogy lyukas a tartály és az óra alapértéken szétszedve is kb 7 bart mutatott.
Inkább vettem újat mindenből. Először nem működött a ki be kapcsolás, majd jött egy magát szerelőnek valló ember és össze vissza csavargatta a két csavart, majd mivel nem tudta mi baja van, azt mondta, hogy rossz a szivattyú, nem tud elég nyomást produkálni.
MIvel 3 bar feletti értéket mutat az új nyomásmérő kb 40 másodperc múlva miután nem folyatom a vizet, ezért nem hittem neki.
Elment én meg nekiestem és elkezdtem én is csavargatni, először külön külön, hogy megpróbáljam megfejteni, hogy hogyan reagál a kapcsoló.
Azt hozzá kell tenni, hogy a hidroforból a mester kiengedett valamennyi levegőt, miután mondtam neki, hogy pár órája vettem és a boltban rátettek egy mérőt, ami 1.5 Bart mutatott. Úgy tudtam az jó.
Most nem tudom mennyi nyomás van benne, de sikerült valamennyire beállítanom úgy, hogy kikapcsol miután feltölti a rendszert.
Egy dologgal van bajom, ami nem olyan, mint régen volt.
Folyatom a vizet és ugye ilyenkor elkezd a hidrofor mérője szerint leesni a nyomás és kb 2barnal kattan, akkor kapcsol a szivattyú. Úgy emlékszem, hogy régebben ezt 1 bar alatt csinálta.
És az ezzel járó jelenség az ami zavar, vagyis az, hogy ahogy folyatom a vizet, elég hamar kiürül a tartály, de közben egy pár másodpercre teljesen elmegy a víz(nem mindig csinálja, de legtöbbször). Természetesen ahogy kapcsol a kapcsoló lesz újra víz, de egy kicsit furcsa ez nekem, mivel eddig nem lehetett ennyire észrevenni a nyomáson a bekapcsolást.
Mi okozhatja ezt? Még mindig nincs jól beállítva a kapcsoló vagy esetleg kevés vagy sok a levegő a hidroforban lévő membránban?

Előre is köszönöm a segítséged.
Üdv
A tartályban 1,5 bar levegőnek kell lenni akkor ha a víz oldal teljesen üres. Eléggé szakbarbár lehetett a mestered ha az új tartálynál a gyárilag beállított értéket megváltoztatta ( kiengedte ) a levegőt hiszen az benne a "rugó". Tehát első lépésben kapcsold ki a szivattyút majd a víz oldalon tedd szabaddá a víz távozását (pl nyisd ki a tartályhoz legközelebbi vízcsapot és hagyd is nyitva. Ezután pumpáld fel a tartályt 1,5 barra. Ha nem sikerülne, és jön a levegő a vízcsapon akkor lyukas a membrán. Ha ez megtörtént akkor zárd el a vízcsapot amit kinyitottál. A nyomáskapcsoló fedelét vedd le, lazítsd fel a kicsi csavart, és a nagy rugós csavaron is lazíts majd kapcsold be el a szivattyút. A nagy rugós csavarral azt befelé tekerve állítsd be a 2,8 bart ha bírja a szivattyú a 3 bar kikapcsolási nyomást. Nyilván ha állítás közben kikapcsol akkor a csap ismételt megnyitásával tudod bekapcsoltatni a szivattyút. Ha már sikerült a jó bekapcsolási nyomást eltalálni ( lehetőleg legalább 0,5 barral kevesebb mint amit a szivattyú tud ténylegesen) akkor a csap ismételt nyitásával megnézzük hol kapcsol be a szivattyúnk. Ha túl hamar ( 2 bar körül) akkor a kicsi csavart a "+" jel irányába tekerve fog növekedni a ki és bekapcsolási különbség tehát csökkennie kéne a bekapcsolási nyomásnak. Ha ezt is sikerült beállítani akkor néhány próbaindítással ellenőrizzük a rendszerünket és ha kell finom hangoljuk ügyelve arra hogy a kikapcsolási nyomás sosem legyen veszélyesen magas nehogy örökjárós legyen a szivattyúnk. Egy jól működő rendszer kb a tartály térfogatának az 1/3 részét tudja a ki és bekapcsolás közt adni.
Mindkét csavar mindkét értéket szokta változtatni valamennyire ezért türelem is kell a beállításhoz.
Előző 1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 89 / 157