Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 90 / 157
Előző 1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 157 Következő
kicsit helyesbítenék :
Ha már sikerült a jó bekapcsolási nyomást eltalálni ( lehetőleg legalább 0,5 barral kevesebb mint amit a szivattyú tud ténylegesen)

helyesen :
Ha már sikerült a jó kikapcsolási nyomást eltalálni ( lehetőleg legalább 0,5 barral kevesebb mint amit a szivattyú tud ténylegesen)
Nagyon köszönöm a válaszod, megértettem és ki fogom próbálni!
Én azt hittem, hogy a szerintem gagyinak vélt nyomáskapcsolóval lehet még valami, hogy 2 barnal kapcsol be szivattyú.
Egyébként ilyen kapcsolóról van szó:
http://www.italtecnica.hu/pm-5-nyomaskapcsolo/

Ha azt mondod, hogy ez rendben, akkor kipróbálok mindent amit írtál.

Köszi még egyszer!
Igen, ez a legelterjedtebb és talán a legolcsóbb is. Ettől függetlenül megbízhatóak, ha nem agresszív és nem koszos a kút vize sokáig működik. Persze nem műszer pontosságú kategória azért (sok benne a műanyag) Látszik is hogy nagyjából minden közép értékre van állítva gyárilag. A lényeg pedig ott a leírásában :

Gyári beállítás: 1.4 bar (bekapcsolás), 2.8 bar (kikapcsolás)
Minimum differenciál: 0,6 bar
Maximum differenciál: 2,3 bar

tehát ha kilazítottad azt a kis csavart akkor elvileg miután beállítottad a 2,8 as kikapcsolási nyomást akkor csupán 2,2 ig fog visszaesni és be kéne kapcsoljon a vízcsap nyitásakor. Persze ha már most elégedett vagy a kikapcsolási értékkel akkor csak a levegőtöltést és a kicsi csavar beljebb tekerését kell megoldanod :)
Sok sikert !
IMG_4058.JPG
IMG_4058.JPG (85.72 KiB) Megtekintve 5558 alkalommal.
Kedves kollegák , kérem ha valaki felismerné ezt a szivattyút és motrot , írja meg nekem .Sehól nem találtam hasonlót a googliban , a szememet kinéztem már. Semilyen jelzést nem találok rajta . Nagy tömitő gumigyűrű kellene hozzá , de mindenhól a tipust kérdik. Köszönettel előre is
Keresel egy hidraulika tömítéseket árusító boltot aztán akkora "O" gyűrűt adnak amekkorát lemértél vagy kérsz. Szivattyúsnál ne is keresd az is a hidraulikástól veszi :) Pl itt, http://www.sealring.hu/index.hu_ceginfo.html
(én is ide járok)
Amúgy azt hiszem épp van is bontva ilyen szivattyú itthon, holnap majd körül nézek mi van még meg belőle. pl a lapátkereke az elég különleges mert kúrpa illeszkedik.
Kedves Lalibátyó!

Egy kérdésem lenne! :)
Van egy fúrottkút a kertünkben, semmilyen infónk nincs róla... A régi tulaj nem foglalkozott vele, néha használták csak, de semmit nem mondott a kútról. Megnéztem zsineggel és a vízszint 3 méteren van.
Szeretnénk valahogy kinyerni a vizet, de teljesen tanácstalanok vagyunk a szivattyúk terén!
Milyet tanácsolsz? Elég nagy a kert, öntözésre használnák, gondolom valamilyen házi vízmű lenne a legjobb.
Akár konkrét típusnak, vagy linknek is örülünk!

Üdv!

Attila
Köszönöm a javaslatodat , megyek is , van itt a szomszéd községben egy hidraulikás , különben ennek a lapátkereke menettel megy fől , egy zsákmenet van a lapátban, müanyag lapát , fém menettel. köszi mégegyszer Feri
Hello ati1980
Hát ez kevés így. Milyen vastag a cső ( átmérő belül) ? 3 nál kezdődik a víz de hol az alja ? Az nem lehet hogy az előző tulaj épp azért nem foglalkozott vele mert csak egy földbe dugott műanyagcső és nem ad szinte semmit ? Szerintem először talán valamelyik szomszédot kéne megkérni akinek hasonló kútja van mint ez hogy a szivattyújával próbáljátok meg mit tud a kutad, mert ha bevásárolsz eladni már nehéz lesz. Esetleg ha van valami kútfúró ismerős az is tud egy tesztet csinálni és felszerelése is van hozzá.
Szép napot!!

Házi vízmű vásárlás előtt állok. Lenne pár kérdésem. Fém szivattyú házast vagy műanyagot?? Mekkora legyen a teljesítmény watt ban?? Amire szeretném használni: Adott egy mozgó büfé amiben kv gép üzemelne. Kell hozzá 2 bár nyomás. A víz felhasználás nagyon kevés, mert ugye max 20 liter vizet használnék naponta. A vizet egy nagy 50 literes ballon ból nyerném ami a vízmű mellet lenne. 1 kv gép és 1 víz csap lenne rákötve. Mit ajánlotok márkában?? TIP, GÜDE, ALKO,EINHELL,GARDENA vagy???
Elöre is köszönöm a válaszokat és a tanácsokat.
Üdv
Micsoda kihívások :) ! Azért ilyen helyre illenék inox tartályos inox házas cuccot rakni. A 2 bar nyomás az a kávéfőző maximális vagy minimális víznyomás igénye ? Pontosabban fogalmazva mekkora nyomástartomány felel meg a masinának ? Teljesítményben 400-600 watt erre a célra bőven elég és a napi 20 liter az 3 bekapcsolás lesz naponta egy 24 literes tartály esetén. A felsorolásból a Güde névre hallgatót mellőzném de ha az olcsóság a cél akkor a sorrend is majdnem megfelel amit írtál. Ha komolyabbat szeretnél azok nem ezekre a nevekre hallgatnak és árban is egy kategóriával feljebb lesz. Arra figyelj hogy a vizes ballon az kapjon levegőt valahogy mert össze fogja szívni a szivattyú .
Ebben a nyomásigény kérdésben fussunk még 1 kört !
Köszönöm a gyors választ!!

Beszéltem a kv gépes emberrel. A kv gép nyomás igénye 3 bár, de le eshet 2 bár ig de igazából 3 bárt szeret a kv gép. Szóval akkor inox kivitelű házi vízművet keressek. Elég ha a tartály inox vagy a szivattyú ház is az legyen?? Vagy a szivattyú ház az lehet műanyag is?? Vagy a műanyag szivattyú házast felejtsem el?? Nem túl nagy keret van rá ez a legnagyobb baj. :-)

Üdv
Hello
Igazából megfelel a műanyag is meg a festett tartály is hiszen a víz amúgy is a membránnal érintkezik nem a tartállyal. Ami miatt ajánlgattam az inoxot az a kinézet hiszen egy büfében ha látszik a motyó nem árt ha a tisztaságot sugall minden és csili-vili. Amivel viszont bajod lehet az hogy a gyári nyomás érték az 1,5 től 2,8 ig van belőve, ezért feljebb kell tekerni a nyomáskapcsoló alsó értékét mindenképp 2-2,2 re de a felsőt is én felhúznám 3,2 re. Ez egy jó kis játék lesz, de ne a ballonos vízzel akard beállítani mert drága lesz a mutatvány :) Viszont mindenképp ivóvizet használj a beállításhoz.
Segítséget kérnék. Van egy házi vízellátó rendszerem, Leo 90/46-os szivattyúval. A kút egy klasszikus PVC csőkút (40 vagy 50mm csővel), amely el van kétfelé ágaztatva. Mindkét ágában van egy-egy 22 milliméteres acélgolyó. Az egyik ágán van egy kézi kút, míg a másikon van a szivattyú, mely elé beraktam egy visszacsapó szelepet. Évekig nem volt gond vele, de most azt csinálja, hogy ha elindul kinyomja a vizet a tartályból és utána csak forog-forog. Ha megnyitom a csapot egy idő után elkezdi nyomni a vizet és úgy tűnik jó. De viszont ha nem nyitom meg a csapot, akkor csak forog. Egyszer valószínű egész este forgott, mert reggel volt forró vizem. Tehát ha egyszer el kezd működni, akkor jónak tűnik, viszont ha egy idő múlva visszanézek, már megint ugyanaz a gond. Már ráraktam a tartalék szivattyút is (ami ugyanolyan mint a másik -de új), visszacsapót is cseréltem, mindkét golyót kicseréltem, de a tünetek ugyanazok. Szerintem levegős(ödik) a rendszer, de nem tudok már mit csinálni. A tartályt egy szeleppel ki tudom iktatni, de akkor is ugyan az történik. Mit nézzek még meg? Ezek a szivattyúk nem tudják kidolgozni a levegőt? Ha nem lenne kézi pumpa rajta, hogy lehetne felszívni a vizet?
Ez a szivattyú önfelszívó és kilégteleníti magát ha jó és van víz is a szivattyú házban. Ha a kút jó a kézi pumpával és néha a szivattyúval is akkor én azt tenném hogy kiásnám a kútfejet az elágazóig, megvizsgálnám a csövek épségét és az összes csőtoldást áttekerném jobb fajta szigetelő szalaggal. Ha meggyógyulna akkor valamelyik toldásnál szívott levegőt. Ha nem akkor kételkednék hogy biztosan jó e mindkét szivattyú amit próbáltam, nem e mindkettő tengelytömítése kopott és ott szív levegőt. Ez a kinyitom a csapot és akkor működik is arra vall hogy nyomás ellenében már nem tudja kidolgozni a levegőt de szabad kifolyás esetén igen. Tehát levegőt szív és nem is keveset. Nem csepeg a víz a szivattyú és a motor közt , mert ha igen akkor biztosan csúszógyűrűs. A másik az örökjárás. Sajnos ha ezek a szivattyúk felforralják a vizet magukban akkor deformálódik a lapátkerék és a diffuzor és ahol összeérnek ott meg is eszik egymást. Ez sem kizárt és okozhat egy nyomás szegénységet valamint egy problémás önlégtelenítést, főleg ha a lapátkerék elejéről az az 1-2 cm-es "cső rész" kopik le.
Köszönöm a választ Lalibátyó.
Lenne még pár laikus kérdésem: csatolok egy képet, hogy érthetőbb legyen. A kutam hasonló, csak nálam az elágazáson van a szivattyú nem az egyenes ágon. Pirossal jelöltem a visszacsapó helyét, és a két acélgolyóét.
kutam.jpg
kutam.jpg (70.44 KiB) Megtekintve 2789 alkalommal.

Ha a szivóágon valami rés van akkor ott a víznek is csöpögni kell (a látható részre gondolok most)? Ha a pvc csöveknél (összeeresztés) valamit találnék, mivel lehet a tömíteni?
Gondoltam kipróbálom a másik ágat is, azzal mi a helyzet, de ez kissé bonyolult. Igazából azt az ágat csak azért "tartom" mert ha véletlenül leszalad a víz, csak a kézi pumpával tudom felhúzni ismét (6-7m-re lehet a víz). Ezt meglehet máshogy is oldani?
Egyébként úgy tűnik a golyók tartják a vízoszlopot.
Ha a nyomó ágon van szivárgás, az is okozhat levegősödést vagy csak csöpög és esik a nyomás?
Előző 1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 90 / 157