Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 91 / 157
Előző 1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 157 Következő
Köszi a képet, klasszikus hidroszeres kútfej. Ha a csatlakozásokat javítani kell azt "vinilfix" ragasztóval kell ragasztani. Tehát kiásni, elvágni a kútcsövet az elágazás alatti toldás alatt, majd újra csinálni mindent, Ha gumigyűrűsen voltak egybe dugdosva akkor egyszerűbb a dolog, lehet kapni gumigyűrűs idomokat. Ha nedvesíted a csövet könnyebb egybe dugdosni gumigyűrűsen, viszont ragasztani csak szárazon és tisztán !. A pvc cső melegítve tágítható hogy karmantyúzható legyen a vége.A nyomó ágról ebben a felállásban nem tud levegősödni. Sajna ha a golyók alatti rész levegősödik és állásában akkor a golyók alatti részen lesz valami csatlakozási probléma. Megsüllyedt a kútcső és szétcsúszott pl. Ha szivattyúzás közben szakad meg a vízoszlop akkor lehet az is hogy a kút ment gallyra és a vákum szakítja meg a vízoszlopot. Ezt szivattyúzás közben a kézi pumpával lehet ellenőrizni. Ha jár a szivattyú és szállít is vizet próbálj a kézi pumpával is vizet pumpálni. Ha ki sem tudod húzni a pumpát mert akkora a vákum akkor lehet a kutacska reccsent össze, tehát a kézi pumpát még ki tudja szolgálni azzal az 5-10 literrel de többre nem képes. Egy jól működő rendszernél az önfelszívós szivattyú lelégteleníti az egészet. Mondjuk az utólagos visszacsapót talán a nyomó oldali kimeneti csonkra kéne rakni ebben a felállásban, de a fő probléma a levegősödés szempontjából mindegy hogy hol van.
A visszacsapót azért raktam oda, mert mikor leállt a szivattyú akkor összakavarta a kút vizét és homokos lett, de pár perc működés után ki is tisztult. Mivel a lakásba is megy ez gond volt. A kutas aki fúrta, azt mondta, hogy az acélgolyók nem zárnak elég gyorsan, ezért a visszacsapó a megoldás. Ez be is vált. Ragasztással, melegítéssel tisztában vagyok én sülyesztettem le az aknába. Azt hittem van valami más megoldás is a javításra. Kiásni a kútfejet az aknába nem kis munka, valószínű csak április közepén lesz erre időm. Ezt a levegősödést nem értem, ha áll a vízoszlop, a golyó tartja azért lehet gond? Az egész csőrendszert valahogy nem lehet kicserélni (ha más megoldás nem lesz)?
Ha működik a pumpa, ugyanúgy lehet kézzel pumpálni.
Hallottam olyat, hogy szívócsövet (akár KPE-t) eresztenek le a csőbe a víz szintjéig. Gondolom ebben az esetben a kútfőt le kell vágni és úgy megcsinálni. Ez hülyeség?
Közben azon gondolkodom, hogy miként lehetne megállapítani, hogy a golyósszelepek alatt vagy fölött van-e a gond?
Üdv
Ha szivattyúzás közben könnyedén tudsz pumpával is vizet húzni akkor a kút elvileg rendben lesz. Persze ezt nem úgy kell ellenőrizni hogy indítod a szivattyút és mér pumpálsz is hanem azért 1 percig kéne azt a vizet folyatni olyan vastagon ahogy csak lehet és Úgy nekiállni pumpálni. A kútcső cseréje bonyolultabb mint másik kutat fúrni. A homok viszont probléma és bizony a visszacsapók működését is zavarja. A kutasod valami kókler lehetett attól tartok. Nem mernék megesküdni hogy nem a homok ette meg azt a tengelytömítést a szivattyúdon és az a baj legfőbb oka.
Azt szokták is hogy szívócsőnek letesznek KPE csövet. Ami gond hogy lábszelepet nehéz lesz biggyeszteni a cső végére úgy hogy le is férjen főleg ha 40 es cső. Viszont ha külön szívócsővel dolgozol akkor már nem "vákumkút" lesz a kutad és ez hozambeli csökkenést okozhat.
Köszönöm a válaszaidat. Úgy tűnik sikerült valami összefüggésre akadnom. Az a gyanúm, hogy valamiért a vízoszlop süllyed. Ez a kézi pumpánál jól érzékelhető, mert minél később kezdek újrapumpálni vele, annál tovább tart felhúzni a vizet. A szivattyúnál is ugyanez lehet, mert kell egy jó perc még nyitott csapnál újra szívja a vizet. Viszont ha kézzel felhúzom a vizet a szivattyú mindjárt jól működik. Nem tudom, hogy létezik-e olyasmi, hogy kikopik a szelepfészek? Másik hiba pedig az is lehet, hogy mikor lerövidítettem a csövet, hogy az aknába sűlyesszem éreztem, hogy nem lett tökéletes a ragasztás, de évekig nem volt gond emiatt. Mindkettőre a kútfej cseréje megoldás lehet. De holnap még beszélek a kút fúrójával is, érdekel ő mit mond. Kicsit homokozik a kút, de raktam bele egy szűrőt, amiben havonta 1cm homok jelenik meg. Pár havonta tisztítom nincs gond ezzel. A lakásban semmi homok nem érzékelhető.
A kézi pumpán keresztül is simán tud levegőt szívni, ha a pumpa alatti golyós visszacsapó hibás vagy a homok kitámasztja.
T.Lalibatyo!

Első megjegyzésem az lenne hogy a mi kutunk vagy 17-18 éve nem volt használva viszont 2-3 méterre a vízóra aljától már van benne víz. Ezt onnan tudom mert felhúztam a horgany csövet 1-2 métert és jött a víz is csak sajnos kihúzni nem tudom ahhoz előbb le kell a T idomot operálni akkor látnám milyen állapotban van a lábszelep. Kérdésem ön felé hogy érdemes-e a horganycsövet KPE-re cserélni? Lábszelep feltétlen fontos a végére? Nem tudom milyen mély a kút de szerintem lehet vagy 15 méteres lehet több is és ebből 12-13 víz alatt van. Nekem locsolásra kéne a víz de pénzem minimális van erre kéne valami ötlet melyik a legolcsóbb megoldás ilyen esetben? Búvárszivattyú kizárt mert 5 centis lyukon nem tudom ledugni ugyanezért a vödör és a drót sem jó. Ilyet láttam eladót 10.000ft-ért de nem akarok rosszat venni: AL-KO JET 601. Várom megtisztelő válaszát.

T: Glancz Zsolt
Igen érdemes lecserélni kpe csőre a szívó csövet, de csak akkor ha muszáj. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb dolgozni vele. Igen, a felső szivattyúknál szükséges a lábszelep a szívócső végére. Vert ill "mosogatócsöves" kutaknál ez nem lehetséges ott visszacsapó szelep van beépítve.
Alapvetően az alko 601 megteszi locsolni, egy kézben tartott spriccelőhöz vagy egy bólogatóhoz nem is kell nagyobb. Viszont az új árának a felét én biztosan nem adnám érte ha használt. Abból tessék kiindulni hogy nem azért árulnak használt szivattyút mert nem tetszik a színe. Azért mert vagy már megette kenyere javát, vagy kezd tönkremenni és hamar megválnak tőle. Aki pedig nem ért hozzá az pláne ne vegyen használt műszaki cikket ! Egy szivattyú javítás akkor is egy tízes ha nem sok alkatrész kell hozzá. Drágább készülékeknél pedig ennyiért mondják meg mi a baja ! Az említett szivattyút használtan csak úgy hogy ha ment 1 hetet probléma nélkül nálam és akkor kifizetem vagy ha nem vissza adom, és akkor is max 1/3 árat szabad adni használtan, mert ha lesz valami baja gari nincs viszont a javítás után már az új áránál fog tartani a szivattyúnak és az még csak egy javított szivattyú lesz nem pedig egy felújított, vagy egy új. Ebből a fajtából elég sok használt lomizás útján kerül forgalomba nálunk. Kicsit nyugatabbra ezt a kategóriát egyszerűen kidobják ha elkezd "köhögni" . Tessék nézelődni 15-20 ezerből már tud olcsó és új szivattyút is venni ami a céljainak megfelel számlával és garanciával ! Használt lomokat tessék elkerülni és olyan helyen vásároljon ahová 1 év múlva is vissza tudja vinni ha gondja van.
Köszönöm válaszát akkor már csak 1 kérdésem lenne vettem 18900-ért egy 500W-os szivattyút ami tartály nélküli ezt meddig lehet használni folyamatos üzemben? Ezt vettem: http://www.szivattyubolt.hu/gyartoi-kategoriak/leo-szivattyu/leo-xjwm-60-41 Valamint azt tudom most kockáztattam lehet földes lesz a víz lehet kompresszorozni kell nem tudom az mibe kerülhet?
Több típus is van ami ebben a kategóriában elérhető. Azt kell tudni hogy lényegesebb minőségi javulás 40-50 ezer felett várható az alatt amit vesz az mind kínai ilyen-olyan neveken amik közt vannak olyanok maik jól is néznek ki de én kihagynám, mert nem bizonylatolt kereskedelmi forgalomban van és nincs magyar szervize. Beszerzési forrás mint vatera, olx, jófogás, stb többnyire csak arra jó hogy valami nepper hulladéka rajtunk maradjon. Esetenként felbukkan valóban használható és értékarányos áron hirdetett darab is de ez csak hozzáértőnek javasolt aki "belelát" a szivattyúba.
Az említett típus például neten beszerezhető, igaz a 601 név óta eltelt egy kis idő és 604 re hallgat már.
http://www.edigital.hu/Szivattyuk/AL-KO-JET-604-kerti-szivattyu-p416353.html
Ez a kereskedő régóta létezik és holnap is lesz például. De ha vállalunk némi kockázatot akkor a google kereső https://www.google.hu/ ad olcsóbb vebshop ajánlatot is. http://www.argep.hu/product_2336300.html
Ha figyeli a barkács áruházak és bevásárló központok kertiszeti termék akcióit akkor is akadhat rég óta a magyar piacon lévő darabokra. Ha ilyen helyről vásárol a számla és a garancia miatt aggódnia sem kell ! Például mostanában dobták be az Auchan áruház reklámújságját amiben a TIP GPK 46/42 10790 Ft :D (és ön ennyit akart adni gari nélkül ugyanezért a kategóriáért ) de van két másik kerti szivattyú ezek már nagyobb motor teljesítménnyel 15 és 20 ezer közt.
Itt pedig olcsón LEO szivattyút és minden mást is meg tud venni hozzáértőtől olcsón :
http://bolthely.hu/kaloczkerkft/lista/4b76eb7ac8f1x_LEO_kinai__szivattyuk
Minden menetes szerelvény felszerelhető a KPE csőre hiszen a létezik KPE menetes vég. Ezzel tudja a szivattyúhoz is csatlakoztatni a kpe csövet. Ragasztani nem lehet a KPE csövet :!: ha esetleg valaki ilyesmit ajánlana.
Értem köszönöm nekem 6.000-ért akarnak szerelt kpe csövet adni lábszeleppel 9 méterest 1"-os 32-es cső. Az drága? Valamint még a kompresszorozás érdekelne az sokba kerülne?
Üdv
Hát olcsónak semmiképp se nevezném. Hol van ez a kút ?
Pest megye Pilis egyenlőre érdeklődöm mert ugye erre pénzem nincs most még reménykedem hátha jó a kút ledugtunk egy vasrudat madzagon és akadás mentesen ment lefelé 7 métert tehát nem földes egyenlőre úgy néz ki. Nem kút ez inkább egy 5cm-es luk mert vízóraakna alján van csinálva szerintem befedték a kutat az akna miatt. Néztem az árakat 200ft/méter áron megy a kpe cső és a lábszelep is 1200ft nem értem ez hogy jött ki 6000ft-ra és azt mondta a csávó hogy hegesztve van a csőre a lábszelep ez se tetszik nekem.
Mondjuk ha réz idomokkal és réz tányéros rézházas a lábszelep akkor már lehet jó. 1 méter 32-es kpe kb 200 ft. menetes kpe csatlakozó műanyag kb 600 lábszelep 1" os esztergált 1600. Ez kb 5000. Ettől sokkal olcsóbban nem nagyon lehet kihozni, csak valami gagyi kínai lábszeleppel.
- látni kéne !
Nos igen 5000ft se sokkal kevesebb de én a szerelt dolgokat jobban szeretem a hegesztettől félek azt nem lehet javítani.
Előző 1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 91 / 157