Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 93 / 157
Előző 1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 157 Következő
Ó de jó és melyik a bólogató a 2.? Vagy az első ami négyzetesen locsol? Meg akkor 2 felé kell vennem a slagot és elosztó is kell. Lesz még akkor mit költögetni erre.
Hát mivel a második a szektoros így csak az első lehet a bólogatós :) de maradjunk a billenő négyszög esőztető névnél. Ez viszonylag nagy területet belocsol, nagyjából négyszög felületen és nem veri ki a zsenge növényt a földből az erős vízsugár mint mondjuk egy tisza 2 szórófej ami a lucerna és kukorica öntözésére kiváló de a kelésben lévő petrezselymet nem merném öntözni vele és az árvácskákat sem :) Mondtad hogy 3/4 es a slagod. Ha ezt nem olyan csatlakozóval
( gyorscsatlakozó ) csatlakoztattad a szivattyúhoz amin van egy 4-5 mm-es lyuk hanem egy rendes tömlővéggel amin 15 mm a lyuk akkor a másik végére ha raksz szintén egy rendes tömlővéget ami egy olyan elosztó idomba megy bele amin van két gyorscsati

25092.jpg
25092.jpg (32.43 KiB) Megtekintve 3877 alkalommal.

akkor arra két gyorcsatis slagot tudsz rakni és vagy két bólogatót vagy 1 bólogató és egy kézi locsoló szórófejet. Ezt a szivattyúd 20-25 liter/ percig ki tudja szolgálni 2-2,2 bar nyomással tehát működniük kellene. Úgy nem fog persze hogy az egyik ágon a bólogató a másik ágról meg árasztva öntözöd a paradicsomot mert a víz az nem hülye arra megy amerre könnyebb :)
Rendben köszönöm akkor lesz véve 2db bólogatós és meg is lesz oldva az ügy. Remélem sikerül majd jól elhelyeznem őket és végzik a maguk dolgukat.
Sziasztok sokáig keresgéltem neten míg megtaláltam ezt a fórumot, remélem itt választ kapok a kérdéseimre.
Szóval a helyzet a következő.Nemrég vettünk egy kertes házat, és van rajta egy fúrt kút, sokáig nem foglalkoztam vele, mert azt hittem döglött, de a múltkor kicsit foglalkoztam vele kiderült, hogy tökéletesen adja a vizet.Kicsit megrángattuk a "szívószálat" és adja a vizet.A múltkor vettem a piacon egy Einhell BG AW 1136 szivattyút, ennyiért nem hagyhattam ott, de akkor még nem voltak ilyen terveim.A lényeg, hogy majd a wc-t szeretném rákötni,meg locsolni a kertet, de ami a legfontosabb lenne most, az az hogy a melléképületben legyen víz.Nem tudom ez a szivattyú képes-e rá,mert nézegettem neten utána de nem találtam semmit.
A kérdésem az lenne, hogy ez a szivattyú képes-e arra amire nekem kéne,vagy egyáltalán mire képes? Vagy inkább adjam el és vegyek helyette másikat?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv, Laci
Üdv
Képes vízellátásra a paraméterei alapján. Sőt annak is árulják. Ugyan ez a fajta "fából vaskarika" megoldás sosem volt a kedvencem, meg egy kicsit sok is benne a műanyag, de lehet hogy szerencsés leszel vele.
http://www.edigital.hu/Hazi-vizmuvek/Einhell-BG-AW-1136-automata-hazi-vizmu-p404024.html?bid=&partner=10003
Szia!

Nem szeretem azokat a dolgokat amik mindenre jók, mert ami mindenre jó semmire sem jó, legyen vagy-vagy.
Szóval, mit ajánlasz ami kimondottan vízellátásra való?Ami kielégítené a melléképületet, illetve mint írtam, a későbbiekben jó volna majd a wc-re is?

Köszönöm a segítséget.

Laci
Alapvetően megteszi csak ki kéne egészíteni egy 24 literes tartállyal, mert az az áramlás kapcsoló ami bele van építve gyárilag 3 csepp kiengedett víz után indítgatja a szivattyút, viszont ha van tartály a körben akkor 5-6 litert is ki tudsz venni. Azért melőtt beleölöd a pénzt ki kéne próbálni hogy működik e a beépített áramlás kapcsolója, főleg ha használtan vetted.
Sziasztok

A házi vízműm típusa: tartályos pedrollo JSWm 10MX 24CL, állapota új, 10 m 1 colos szívócső, lápszeleppel ellátva.
Sajnos az üzletben nem adtak semmilyen felvilágosítást a beüzemelésről, és a tartály felpumpálása 1,5 bar-ra nem történt meg.
Már fel van töltve a tartály vízzel, légtelenítés után eléri a nyomás a 3 bar-t, ahol ki is kapcsol szépen, de ahogy kinyitom a kertbe vezető csapot lemegy a nyomás 1,5 bar-ra, ahol vissza bekapcsol, de leesik a nyomás 0,5 bar alá. Gondolom azért, mert nincs a tartály felpumpálva. De nyugodtan javítsatok ki ha tévedek. A kérdésem az, hogy így utólag is fel lehet pumpálnom vagy teljesen le kell engednem belőle a vizet, ha igen, azt hogyan tudom megtenni? Bármilyen észrevétel érdekel.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv.
A tartály gyárilag fel van pumpálva, azt ellenőrizni kell és hát új korában sem árt megnézni mert ha nincs benne levegő akkor gyári hibás hiszen elszökött belőle. Nagyon ritkán de megeshet sajnos. Ha két bekapcsolás közt a kivehető vízmennyiség 4-5 liter ( 24 literes tartály esetén) alá csökken célszerű ellenőrizni a tartály légnyomását. Az hogy a nyomásmérő mutatója "leesik" bekapcsolás előtt azért van mert a bekapcsolási nyomás kisebb mint a tartály légnyomása. Tehát teljesen leürül a tartály és a vezetékben is a nyomásnak csökkennie kell hogy bekapcsoljon a szivattyú, de mivel a tartály üres így már nincs "rugó" a rendszerben ezért nagyon hirtelen a nyomásesés a végén amit látsz a nyomásmérőn. Ha működik úgy ahogy szeretnéd ne foglalkozz vele, ne piszkáld ne állítgasd mert a hozzáértés hiánya csak fokozza a problémák számát. A levegőnyomás ellenőrzése vízmentes állapotban történik, tehát a szivattyú kikapcsol, a vízcsap kinyit és nyitva is marad és ha már nem folyik a víz akkor ellenőriz és pumpál. Ha pumpálás közben ismét folyna a víz a nyitva hagyott csapon az természetes, ha ott levegő is jönne és nem lehetne a tartályt felpumpálni akkor kilyukadt a membrán.
Köszönöm a választ. lalibatyo azért látszik hogy értesz a szivattyúkhoz. Remélem sikerül megoldanom ahogy leítad, ha mégsem akkor visszatérek. Üdv.
Kedves Lalibátyó,

a szentendrei szigeten egy hétvégi házas telken szeretném megoldani a vízellátást - locsolás plusz a hétvégi ház teljes ellátása (1 wc, 2 mosdó, 1 tusoló, 1 mosogató, csak a késő tavasztól kora őszig terjedő időszakban), mindezt úgy, hogy a gázos átfolyó vízmelegítő működéséhez (ahhoz, hogy bekapcsoljon) megfelelő víznyomásra is szükség lesz. (A vezetékes víz bevezetése - bár a telek előtt megy el a vezeték - nem járható, 200-300 ezer forintot kér érte csak a vízművek, plusz a járulékos költségek.)

A fórumot olvasva úgy tűnik, hogy mivel a kb. 40 cm átmérőjű, betongyűrűs kútban a vízszint elég mélyen van - még nem mértem le, az előző tulajdonos szerint 13 m - egy búvárszivattyú mindenképp kellene. Arra gondoltam, hogy elsőre vennék egy ilyet - ezzel meg tudnám nézni, hogy mégis milyen a kút hozama (a szomszédos telkeken ugyanígy fúrt kútról locsolnak, illetve az egyik szomszédnál a teljes vízhálózat onnan megy.

Ön szerint jó ötlet-e ez így, majd a hozam függvényében dönteni a további berendezésekről? Ha igen, milyen terméket ajánl?

Előre is köszönöm!

AVC
Kedves AVC
Első lépcsőben én a szomszédságban érdeklődnék hogy milyen hozamra képes az a kút ami olyan mint az enyém. Nagy valószínűséggel ott azért lesz víz bőven de egy kérdést megér. Ennek ismeretében már csak a felmerülő vízigény az ami korlátja lehet a szivattyú választásnak. Általában az a 20-30 liter/perc 3 bar nyomás mellett elegendő szokott lenni arra amit írt, ha csak nem egy hatalmas kertet akar egyszerre öntözni :) Talán az is fontos lehet hogy hol a kút alja mert ha a víz 13 méteren kezdődik és a kút 13,5 ben véget is ér akkor nagy tervei ne nagyon legyenek. Ha ezeket az adatokat pontosítottuk akkor lépjünk tovább.
Kedves Lalibátyó,

köszönöm, rajta vagyok :)
Kedves Lalibátyó,

milyen módszerrel a legegyszerűbb megmérni, hogy milyen vastag a vízoszlop a kútban?
Egy zsinórra súly és leengeded. Mikor eléri a vizet kötsz rá egy csomót majd addig engeded még eléri az alját. Utána kiveszed és leméred.
Előző 1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 93 / 157