Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 94 / 157
Előző 1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 157 Következő
Köszönöm, Lalibátyó :)

Gondolom a Tesco-újságban hirdetett noname mélykútszivattyút (kb 6e Ft, 200 W) és házi vízművet (29,9e Ft, 1200w) - más info nincs róluk a katalógusban - nemigen érdemes megvenni. Tényleg, te vállalsz ilyen rendszer-összeállítást, beüzemelést, vagy csak kamerázást? Valószínűleg szükségem lenne rá :)
Hello
Az a 200 wattos csoda kerülendő, a másik az akár jó is lehet, ugyan ha elromlik gari után akkor kuka mert tuti semmi nincs hozzá. Persze csak akkor jöhet szóba ha a víz nincs mélyen ( 5-6 méter) és szivattyúzáskor sem süllyed sokat ( max 8 méterig) . Ha mélyebben van a víz akkor csőbúvár és tartály vagy áramlás kapcsoló, esetleg mindkettő. Ez bizony anyag árban sem olcsó. Hát Szentendre az nagyon messze van már, drága lennék ott.
Kedves Lalibátyó!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámra:

Van egy AL-KO HW-601 házi vízművem, amely először csak rövid idő után (1-2 perc), de mostanában már hosszabb idő után (akár 5 perc) hajlandó csak bekapcsolni. Ez nagyon idegesítő! A tartály levegőnyomása 1,5 bar, előírás szerint. Megnéztem a nyomáskapcsolót. Úgy tűnik, mintha meggyengülne a visszahúzó kis rúgója. Nehezen kapcsol ki és be, csak egy idő után. És van egy másik jelenség is: kevés víz jött ki a levegő nyílásból, ahova levegőt szoktunk belepumpálni, amikor kiengedtem egy kis levegőt. Nem tudom, hogy ennek van-e hatása a nyomáskapcsoló "lustaságához". Esetleg ki van lyukadva a "lufi"?

Előre is köszönöm a segítségét!

Üdv: Vikiszan
Kedves vikiszan
Hát ha ott víz jött akkor bizony lufi csere kell neki. Aztán ha azt követően is bajok vannak a kikapcsolással akkor vagy a szivattyú lekopott, teljesítmény szegény, vagy a nyomáskapcsoló is megérett egy cserére.
Van egy AL-KO HW-601 házi vízművem, amely először csak rövid idő után (1-2 perc), de mostanában már hosszabb idő után (akár 5 perc) hajlandó csak bekapcsolni

biztosan bekapcsolást akartál írni ?
Köszönöm a választ és igen, a bekapcsolás is jócskán késik, lalibatyo! És ez igazán idegesít, mert éppen szükség van a vízre, amikor nem hajlandó visszakapcsolni, csak néhány perc múlva.

A víz csak kis mennyiségben jött ki onnan. A levegőnyomást megtartja - úgy tűnik.
Ha bekapcsolni nem akar akkor a nyomáskapcsoló lesz a ludas. Tehát már semmi víz nem folyik és percek szükségesek mire kapcsol ? Nem lett tekergetve a nyomásállító csavar (csavarok) a nyomáskapcsolón ?
Kedves Lalibátyó,

sajnálom, ezek szerint nekem kell beletanulnom és tovább bombázni téged a kérdéseimmel :)

Megmértem a kutat: a vízszint 10,3 méter mélyen van, a víz mélysége pedig 2,8 méter. Közben egy másik szomszédról is kiderült, hogy régebben az egyik házuk rá volt kötve a kútjuk vizére, de most is onnan locsolnak - jó sokat -, illetve az összes szomszéd locsol rendszeresen, a hozam tehát jónak tűnik.

Mi legyen a következő lépés? Milyen elemekből állítsam össze a rendszert?

Üdv

AVC
Kedves Lalibátyó,

Igen, úgy, ahogy írtad. Percek telnek el, mire bekapcsol. Ez a jelenség csak egyszer elõjött, elõtte nem lett eltekerve a nagy és a kis rúgó. Csak ezután próbáltam lejjebb beállítani a bekapcsolási értéket (nagy rúgóval), hogy hátha hamarabb bekapcsol. De úgysem. Már csak azon gondolkodom, hogy megvegyem-e a nyomáskapcsolót és megpróbálom kicserélni vagy inkább az egészet szakemberre rábíznám. Csak Miskolcon még nem találok rá embert.

De az is lehet, hogy inkább megvegyem az új hidrofort cirka 23 EFt-ért, mert a javítás is lesz kb. 10 EFt. Mi a véleményed?

Üdv: Vikiszan
Vikiszan
Attól tartok nem fog sikerülni beállítani azt a kapcsolót, de megeshet, hogy a baj oka az hogy a nyomáskapcsoló membrán tere tele van homokkal rozsdával és az nem engedi működni. Ez esetben egy tisztogatás varázslatot tehet. A dolog csak annyi hogy áramtalanítod a nyomáskapcsolót, de legjobb ha kikötöd. Lelazítod a hollanderjét és leveszed. A hollander oldalon van 4 csavar ami csavarhúzóval kitekerhető és le fog jönni az a menetes csonk amin a hollander van. Ez a membrántér. A benne található furatnak tisztának kell lenni és a membrántérnek is. Ha kipucoltad és összeraktad lehet varázslat lesz :). Ha nem akkor vegyél másikat, neten beszerezhető, postázzák is de tuti Miskolcon is lesz legalább 3 üzlet ahol kapható ilyesmi.
AVC
40 es betoncsőben 2 méternyi víz az kb 250 liter. Ezzel lehet már kezdeni valamit, ha rizstermesztéshez kevés is de a házat el lehet vele látni. Remélhetőleg az utánpótlása is megfelelő és némi öntözésre is jut majd. A házi vízműveket és felső szivattyúkat sajnos ezekkel a kútadatokkal el is lehet felejteni, ha csak nem 3-4 méteres aknát ásol. A nagy átmérő engedi az "ásott kút szivattyú" telepítést ami azért is jó mert az úszókapcsoló védi a szivattyút a víz elfogyásától ami azért benne van a paklidban. Tehát szükséged van egy ásott kút szivattyúra vagy búvár szivattyúra ( rezgős kizárva) egy 24 literes tartályra és egy nyomáskapcsolóra vagy egy szivattyú vezérlőre és fittingekre. Ez első nekifutásra anyag áron kb 80-120 ezer plusz a szerelés amiért kb 20-30 at szoktak kérni. Ettől olcsóbban esetleg úgy hogy a komplett házi vízművet ami kb 40-50 ezer szét kell szedni és a szivattyút "belógatni" a kútba és összekábelezni és összecsövezni a tartállyal. Persze vásárlás előtt mérni nehogy ne férjen le ha a nyomóoldali cső és könyök is rajta lesz :)
Lalibátyó,

köszönöm szépen.

A kérdések egyre csak sorakoznak - elnézésed kérem, tökéletesen kezdő vagyok a témában.

Tehát:

- a tartály az hidrofortartály, ugye?
- milyen szivattyú- és tartálymárkákban bízhatok, milyeneket kerüljek?
- a hidrofortartálynak ugye nem kell aknában lennie?
- van-e megbízható szerelő ismerősöd, aki Szentendre környékén dolgozik?
Üdv
- a tartály az hidrofortartály, ugye?igen
- milyen szivattyú- és tartálymárkákban bízhatok, milyeneket kerüljek?Mit akarunk ? Búvárt, ásott kút szivattyút, vagy házi vízművet szétszedni és a szivattyúját beereszteni a kútba ?
- a hidrofortartálynak ugye nem kell aknában lennie? fagymentes helyen, akár a házban is lehet
- van-e megbízható szerelő ismerősöd, aki Szentendre környékén dolgozik?nincs.
szia Lalibátyó,

házi vízmű buherálására nem vállalkoznék, marad az ásottkút szivattyú.
Helo AVC
Hát akkor a top multi szerintem, és az eldőlt hogy nyomáskapcsoló + tartály vagy áramláskapcsoló+tartály ? A csak áramlás kapcsolót nem javasolnám.
szia Lalibátyó,

OK, akkor Pedrollo Top-Multi ásottkút szivattyú (ezt br 60e körül láttam), és hozzá egy 24 l-es hidrofor tartály nyomáskapcsolóval vagy áramláskapcsolóval együtt (ezeket egyben lehet beszerezni vagy külön kell megvenni a tartályt és a kapcsolót?)

Viszont azt nem tudom, mi szól a tartály+nyomáskapcsoló kombó mellett/ellen, és mi szól a tartály+áramláskapcsoló kombó ellen/mellett. Segítenél?
Előző 1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 94 / 157