Szerző:
akika1111 » pén. ápr. 24, 2015 12:37 pm
Kedves Lalibatyo!
A segítségedet szeretném kérni (mint sokan mások
).
kb fél éve vettünk egy családi házat, és található a telken egy fúrt kút, ezt szeretném beüzemelni "nulláról". (állítólag egy két éven belül használták , de leégette a szivattyút az előző tulaj) Kihangsúlyozom, hogy teljesen amatőr vagyok még ebben a témában, bár az itteni hozzászólásokból nagyon sokat tanultam!!
A kút paraméterei:
40mm es PVC cső látszik ki a földből, kis vas cucc rákötve egy spárgára, leengedve azt mutatta, hogy a mélysége ~10m, a vizszint ~3m-nél kezdődik. Kipróbálni nem tudtam, így több infóm sajnos nincs róla, de állítólag medencét is töltöttek ennek segítségével...
Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.
A legfontosabb, hogy szerinted melyik szivattyút érdemes megvenni ehhez? érdemes bronz lapátos, vagy acél lapátos szivattyút vennem, vagy a vinyl lapátosak ugyanolyan minőséget garantálnak?
Első körben csak öntözésre szeretném használni, arra gondoltam, hogy egy 3/4" os csővel 2-3 felé ágaztatnám, és rákötnék 2-3 négyszögesőztetőt. (Itt olvastam is egy ilyen példát, ott egy ketté ágazó elzárható gardena elosztót javasoltál.)
Később viszont lehet ezt átalakítanám KPE csöves földből kibújó locsolórendszerré.
Érdemes szerinted az OBIban kapható termékeket megvásárolni ehhez? (elpumps, al-ko Jet3500-as, stb) vagy egy erősebb eszköz kéne, hogy a megfelelő nyomást tudjam elérni? vagy inkább a szivattyubolt által értékesített Pedrollo márkát érdemesebb? Nyilván a Wilo-t nem tudom megfizetni.
:):) Tudnál a fenti paraméterek alapján ajánlani valami konkrét gépet?
~40-45 ezeig mennék el ár ügyileg.
A bekötéssel kapcsolatban én azt gondoltam, hogy a 40mm es idomra lehet venni PVC könyököt, aminek a másik vége már 1" os menet, arra a szívócsövet tenném -vagy spirál tömlőt, ennek a végére egy visszacsapó szelepet, és arra pedig a szivattyút. Ez szerinted jó megoldás lehet? Lábszelepet így nem tudok rátenni, vagy azt lehet a felszínen is csatlakoztatni valahogy?
A segítségedet előre is hálásan köszönöm!
Üdv,
Ákos