Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 95 / 157
Előző 1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 157 Következő
Külön kell megvenned mindent, sőt fittingek is kellenek, menet tömítő, stb. Normális üzletben segítenek és értenek is hozzá , Praktiker, OBI Bauhaus stb valószínűleg egy pék vagy cukrász lesz az eladó a szerelvény osztályon :). Annyi hogy a nyomáskapcsoló az 1,5 től 3 bar ig működik és ingadozik a víznyomás ezért pl a zuhany vízhőfoka folyamatosan változik. Az áramlás kapcsoló viszont mindíg max nyomáson kapcsol ki, tehát ha a szivattyú 5 bart tud akkor 5 baron. Mondjuk a Top multi az nem tud annyit.
Az áramláskapcsoló az én eszközöm, ezek szerint :)

A szivattyubolt.hu-ról mi a véleményed? Ha szerinted jók, akkor náluk folytatom tovább a szett elméleti összerakását.

Köszönöm még egyszer a segítséged.
Nem vásároltam még tőlük és nem is neten vásárolok. Igazából abból él ha elad ezért érdeke hogy segítőkész és megbízható legyen.
Kedves Lalibatyo!

A segítségedet szeretném kérni (mint sokan mások :)).

kb fél éve vettünk egy családi házat, és található a telken egy fúrt kút, ezt szeretném beüzemelni "nulláról". (állítólag egy két éven belül használták , de leégette a szivattyút az előző tulaj) Kihangsúlyozom, hogy teljesen amatőr vagyok még ebben a témában, bár az itteni hozzászólásokból nagyon sokat tanultam!! :)

A kút paraméterei:
40mm es PVC cső látszik ki a földből, kis vas cucc rákötve egy spárgára, leengedve azt mutatta, hogy a mélysége ~10m, a vizszint ~3m-nél kezdődik. Kipróbálni nem tudtam, így több infóm sajnos nincs róla, de állítólag medencét is töltöttek ennek segítségével...

Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy szerinted melyik szivattyút érdemes megvenni ehhez? érdemes bronz lapátos, vagy acél lapátos szivattyút vennem, vagy a vinyl lapátosak ugyanolyan minőséget garantálnak?

Első körben csak öntözésre szeretném használni, arra gondoltam, hogy egy 3/4" os csővel 2-3 felé ágaztatnám, és rákötnék 2-3 négyszögesőztetőt. (Itt olvastam is egy ilyen példát, ott egy ketté ágazó elzárható gardena elosztót javasoltál.)

Később viszont lehet ezt átalakítanám KPE csöves földből kibújó locsolórendszerré.

Érdemes szerinted az OBIban kapható termékeket megvásárolni ehhez? (elpumps, al-ko Jet3500-as, stb) vagy egy erősebb eszköz kéne, hogy a megfelelő nyomást tudjam elérni? vagy inkább a szivattyubolt által értékesített Pedrollo márkát érdemesebb? Nyilván a Wilo-t nem tudom megfizetni. :):):) Tudnál a fenti paraméterek alapján ajánlani valami konkrét gépet?

~40-45 ezeig mennék el ár ügyileg.

A bekötéssel kapcsolatban én azt gondoltam, hogy a 40mm es idomra lehet venni PVC könyököt, aminek a másik vége már 1" os menet, arra a szívócsövet tenném -vagy spirál tömlőt, ennek a végére egy visszacsapó szelepet, és arra pedig a szivattyút. Ez szerinted jó megoldás lehet? Lábszelepet így nem tudok rátenni, vagy azt lehet a felszínen is csatlakoztatni valahogy?

A segítségedet előre is hálásan köszönöm!

Üdv,
Ákos
Hello
A legfontosabb, hogy szerinted melyik szivattyút érdemes megvenni ehhez? érdemes bronz lapátos, vagy acél lapátos szivattyút vennem, vagy a vinyl lapátosak ugyanolyan minőséget garantálnak?
A műanyag lapátkeréktől nem kell félni jó nevű cégek is abból készítenek szivattyú lapátkereket. Persze a megfelelő anyagot használják. Ami gond lehet ha valami hiba miatt örökjárós lesz a szivattyú akkor a műanyag deformálódik a bronz nem. Acél lapáttal nem fogsz szivattyút venni mert nem tudod kifizetni :)

Első körben csak öntözésre szeretném használni, arra gondoltam, hogy egy 3/4" os csővel 2-3 felé ágaztatnám, és rákötnék 2-3 négyszögesőztetőt. (Itt olvastam is egy ilyen példát, ott egy ketté ágazó elzárható gardena elosztót javasoltál.)

ezek a mosogatócsöves kutak meglehetősen problémások esetenként. főleg ha csak 10 méter. Először azt kéne megtudni mennyi vizet képes adni és ha ezt már tudjuk akkor azt is hogy hány esőztetőt bír el.

Később viszont lehet ezt átalakítanám KPE csöves földből kibújó locsolórendszerré.

Érdemes szerinted az OBIban kapható termékeket megvásárolni ehhez? (elpumps, al-ko Jet3500-as, stb) vagy egy erősebb eszköz kéne, hogy a megfelelő nyomást tudjam elérni? vagy inkább a szivattyubolt által értékesített Pedrollo márkát érdemesebb? Nyilván a Wilo-t nem tudom megfizetni. :):):) Tudnál a fenti paraméterek alapján ajánlani valami konkrét gépet?
kicsit feljebb írtam hogy a kút vízhozam adatai nélkül csupán ötletelés bármi, a szivattyú választás is.

~40-45 ezeig mennék el ár ügyileg.

A bekötéssel kapcsolatban én azt gondoltam, hogy a 40mm es idomra lehet venni PVC könyököt, aminek a másik vége már 1" os menet, arra a szívócsövet tenném -vagy spirál tömlőt, ennek a végére egy visszacsapó szelepet, és arra pedig a szivattyút. Ez szerinted jó megoldás lehet? Lábszelepet így nem tudok rátenni, vagy azt lehet a felszínen is csatlakoztatni valahogy?
A nyomó ágra kéne egy visszacsapó neked mivel a lábszelep beépíthetősége kizárt. Azt hogy ezt miképp lehet összemenetelni nem tudom mert ilyen kutakkal nem foglakozom, de vannak üzletek akik mindent árulnak hozzá.
Szép napot mesterek!!

Lenne egy kis gondom a házi vízművel. . Minden cső a helyén szívó oldalon és nyomó oldalon is. Az a gond, hogy nem tartja meg a nyomást a vízmű. Fel nyomja 2, 8 bar ig majd szépen kikapcsol. De a szívó oldalon vissza megy a fel szívott víz. és amikor eléri a bekapcsolási nyomást akkor újra indul és megint fel nyomja 2,8 bar ig és le áll majd vissza enged és így megy folyamatosan. nem kútból szivattyúzok . Ez egy büfében van elhelyezve és kannából szívja a vizet. nem szív levegőt . Mi lehet a gond?? valaki Fehérváron vagy környékén aki meg tudná nézni?????? Sürgős lenne hétfőn jön a NÉBIG es ellenőr megnézni, hogy müködik rendesen vagy nem. HELP HELP HELP !!!!! :-) :-) :-)
Üdv
A lábszelep a hibás, az a baj. Rengeteg a dolgom, csak akkor tudnék ránézni ha valóban nem boldogulsz vele.
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Ugye jól sejtem, ha egy hidrofor pumpaszelepénél víz jön, kilyukadt a gumimembrán.
Egyébként a víz a gumilabdában van, a levegő meg a tartály és a gumi között?
mitől lyukad ki a gumi?

Konkrétan a következő szivattyúkhoz keresnék gumimembránt:
1. Elpumps VB 25/1300 24 literes tartályához
2. TIP mély felszívó HWW AP 1000 N 20, 20 literes tartályához

Lehetőleg egy helyről, hogy a szállítási költség kicsi legyen.
Illetve helyettesíthető más 24 literes típussal? Pléldául Aquasystem 24 literes tartályához valóval (mert innen éppen vennék valamit (www.szivattyuk.hu).
20 literes tartályt nem látok sehol, milyen gumi jó bele, mert 18 literest láttam.
Üdv

Ugye jól sejtem, ha egy hidrofor pumpaszelepénél víz jön, kilyukadt a gumimembrán. igen
Egyébként a víz a gumilabdában van, a levegő meg a tartály és a gumi között? igen
mitől lyukad ki a gumi?
Öregszik, sokszor felfúvódik majd leereszt ( nyúlik összehúzódik) és megesik hogy némi gyártási sorja is dörzsöli a tartályon belül.

Membrán vásárlásban annyit hogy én nem ismerek olyan üzletet aki Elpumps és TIP alkatrészt is árul egyszerre, de lehet sikerül kigoogliznod ha szánsz rá kicsit több időt.
Köszi!

Még annyit, hogy
1. Le akarom váltani a nyomáskapcsolót, mert öntöző rendszert akarok telepíteni és ez a pulzáló nyomás annak nem jó. Jó ha van mellette a kis tartály? Nagy a vízlökés ha nincs?
2. A 20 literes tartályba milyen gumi jó?
3. nem szabványosak ezek a gumik illetve a rögzítési méretük (csavar kiosztás, átmérő) egy tartály méretnél?

Elpumps gumit már találtam, barkacsonline.hu -on, de a 20 literes TIP tartályba nem tudom milyen gumi jó és, hogy más gumit is árulnak-é
Ezt nem tudod??
1. Le akarom váltani a nyomáskapcsolót, mert öntöző rendszert akarok telepíteni és ez a pulzáló nyomás annak nem jó. Jó ha van mellette a kis tartály? Nagy a vízlökés ha nincs? mire akarod leváltani ?
2. A 20 literes tartályba milyen gumi jó? Az amelyik bele építhető de ez válasznak elég hülyén hangzik bocsi.
3. nem szabványosak ezek a gumik illetve a rögzítési méretük (csavar kiosztás, átmérő) egy tartály méretnél? sajnos nem egyformák, a nyakméret is fontos infó, sőt az a legfontosabb.

Elpumps gumit már találtam, barkacsonline.hu -on, de a 20 literes TIP tartályba nem tudom milyen gumi jó és, hogy más gumit is árulnak-é
Ezt nem tudod?? Beszerzésben nem tudok segíteni mi tartályostól cseréljük nem tudunk garanciát vállalni membrán cserére ezért nem is foglalkozunk vele.
Üdv!
Amire le akarom cserélni: Pedrollo EasySmall II (http://szivattyuk.hu/pedrollo-easy-small-ii.html)
Ez jó lehet?
Azért ezt választottam, mert most akciós, meg két kimenete van, így egyszerűbb a tartályt is rákötni.

Tényleg minden helyzetben telepíthető? Nekem az egyik esetben élire állítva, vízszintesen lenne jó, úgy hogy a tömszelencék felül lennének, ez így jó?

Lehet olyan módon telepíteni, hogy a be és kimeneti csatlakozás is flexi cső (tehát közte van!), így egyrészt akár ferdén is állna, de főleg esetleg rázkódhatna, mozoghatna (de csak elvileg, mert itt a szivattyú a kútban, vízben van, nem ad át rezgést). Ez lehet gond?

A leírások alapján nem tudok rájönni, hogy a PEDROLLO EasyPress miben más az EasySmall-hoz képest, az árán kívül?

Köszönöm
Üdv!

Még egy kérdésem lenne:

Az egyik szivattyú egy elpumps VB 25/1300 tartályos szivattyú 90 l/perc névleges vízszállítással, a másik egy Straus SWP910 csőbúvár 55 l/perc vízszállítással.
Ezek jók ehhez az áramlásérzékelőhöz?
Milyen maximális nyomást tudnak előállítani tartály nélkül, csak a csőben az említett áramlásérzékelővel?

Köszönöm
Üdv
a straust kerülném kinai szemét sajnos. Annyi a köze Ausztriához mint a kínai nagy falnak :) A tartályos elpumps nem tudom miképp került képbe mert az nyomás kapcsolós házi vízmű ? A nyomáskapcsolót kiiktatod és helyette áramlás kapcsoló ?
Az áramlás kapcsolók a vízelvételt követően 8-10 másodperc után kapcsolják le a szivattyút így a nyomás mindig a szivattyú max nyomása a rendszerben. Az hogy mihez jó és mihez nem az dönti el hogy mekkora a maximálisan megengedett szivattyú teljesítménye az áramlás kapcsolónak.
a 90 liter/ perc az a max vízszállítás ami 0 méter mélyről 0 méter magasra 0 bar nyomás mellet 0 méter szívó és nyomócső hossz esetén értendő tehát gyakorlatilag ilyen nincs is :) A megadott max nyomás pedig az a nyomás ahol még épp kicsurran pár vízcsepp. Tehát elzárt nyomóoldali vízcsap mellet mért nyomás úgy hogy a szívómélység az 0 méter. -tehát ilyen sincs a gyakorlatban :) Mindig a karakterisztika görbe a mérvadó !!!
Üdv!
Mindkét szivattyú adott, a straus kb. 5 éve megy gond nélkül, az elpumps pedig vagy 4 éve, szintén gond nélkül.
A straust is úgy oldottam meg 5 éve, hogy beiktattam egy tartályt, mert volt és egy nyomáskapcsolót, így ez is házi vízmű rangra emelkedett.
Viszont kb egyszerre mindkettőnél baj van a légüstben lévő gumival, a szelepnél víz jött ki és az egyik szivattyú nehezen kapcsolt ki a másik sűrűbben kapcsolgatot.
Miután macerásnak tartottam a gumi cserét, még macerásabbnak a teljes tartály cserét, mert körülményes kiszedni (olyan helyen van), ezért döntöttem az áramláskapcsolós megoldásnál.
Drágább ugyan, de egyszerűbbnek tűnik a beépítés, de a fő ok, hogy locsoló rendszert akarok kiépíteni, ehhez jobb lenne az állandó és nagyobb nyomás.

A max nyomás tekintetében én értelek, de akkor rosszul tettem fel a kérdést. Arra voltam kíváncsi, hogy a nyomáskapcsolós esethez képest, ahol ugye gyárilag 2,8 bárnál kikapcsol és ennyi marad a csőben zárt vízcsapnál. Vajon mennyi lesz nyomáskapcsoló nélkül, áramláskapcsolóval a nyomás a csőben, ha elzárom a csapot, ha feltételezzük, hogy az áramlás megszűntével még vagy 10 - 15 másodpercig működik a szivattyú.
Tehát mekkorára képes felnyomni a nyomást a szivattyú?

Változatlanul kérdezném: mindkét változatnál 100 % elhagyható a tartály, vagy jó ha van. Mert ha már szórakozom vele, esetleg megér egy cserét a gumibetét.

Köszönöm
Előző 1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 95 / 157