Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 96 / 157
Előző 1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 157 Következő
A max nyomás tekintetében én értelek, de akkor rosszul tettem fel a kérdést. Arra voltam kíváncsi, hogy a nyomáskapcsolós esethez képest, ahol ugye gyárilag 2,8 bárnál kikapcsol és ennyi marad a csőben zárt vízcsapnál. Vajon mennyi lesz nyomáskapcsoló nélkül, áramláskapcsolóval a nyomás a csőben, ha elzárom a csapot, ha feltételezzük, hogy az áramlás megszűntével még vagy 10 - 15 másodpercig működik a szivattyú.
Tehát mekkorára képes felnyomni a nyomást a szivattyú?

Ha a nyomáskapcsolós megoldással ki-be kapcsolgatott akkor az áramlás kapcsolóval nagyobb nyomást fogsz tapasztalni. Ha ez nem volt akkor nem. A nyomást alapvetően a szivattyú karakterisztika (nyomásfüggő vízszállítás) és a rendszer fogyasztóinak a karakterisztikája ( nyomásfüggő fogyasztás) határozza meg, valamint a rendszer áramlási ellenállása. Elzárt csap esetében a szivattyú max nyomásáig fog menni a szivattyú és ott kapcsol le az áramlás kapcsoló. Ha ez 2 bar akkor 2 nél ha 5 akkor 5 nél. Elhagyható a tartály az áramlás kapcsolónál de nem javaslom. Egy csepegve hagyott csap akár a szivattyúba is kerülhet ha nem tilt az áramlás kapcsoló, ha pedig tilt akkor lehet menni nyomkodni a "reset" gombot.
lalibatyó!

Légy szíves segíts!

Az előző leírásaimhoz kapcsolódóan van új keletű problémám.

1. kivettem mindkét tartályból a gumit, majd kimostam megtöröltem és beleállítottam 1-1 vödörbe, vizet öntöttem bele:
a/ az egyik ereszt, látszik is ha megemelem, a tartályban is sok víz volt.
b/ a másik nem ereszt, de egy minimális víz itt is volt a tartályban
Kérdés 1: ez utóbbi gumi ettől még nyomáson ereszthetett? mert honnan volt a víz benne?(csak annyi volt, hogy ronggyal ki tudtam itatni)

2. beépítettem a pedrolo áramláskapcsolót és a következő problémákba akadtam

a/ a straus búvárszivattyúval simán indult, többször elzártam, kinyitottam 2 csapot, stb. és minden oké, locsoltam 2 csapról kb. fél óráig, majd kinyitottam egy 3-ik csapot, mire eltűnt a nyomás és leállt az egész és többet nem akar működni.
A LED jelzése szerint szárazonfutás van vagy nem elég a szivattyú nyomása, de konkrétan a szivattyú nem indul!
Kérdés 2: mi történhetett (még nem húztam ki a szivattyút a kútból)
Kérdés 3: a (straus) szivattyú előtt (konnektor után közvetlen), a kábel végén van egy doboz, rajta kapcsoló és egy gumimembránszerű nyomógomb, benne nem tudom mi van, történhetett ebben a dobozban valami, ami javítható?
Kérdés 4: a doboz kiiktatható, úgy is működne a szivattyú?

b/ a másik szivattyú (elpumps, felszívó, lábszelepes) is elindult, de nem akar leállni (csak kézzel), közben kb 4 bart mutat a nyomásmérő, ha leállítom, lemegy 2,7-re, majd nő kicsit 3-ra (szivattyú már nem megy!). Látható szivárgás nincs, minden csőrészből kiengedtem a levegőt, de ha elzárom a csapokat, nem áll le! Vagy 3 napja kiszedtem a felszívó csövet a kútból, ellenőriztem a lábszelepet, a rugó és a tányér és gumi szemre épnek látszik, elvileg nem kéne ereszteni. A pedrolo visszacsapó szelepe is jó kellene legyen.

Kérdés 5: miért nem áll le a szivattyú?
Kérdés 6: ha leállítottam kézzel a szivattyút, miért növekszik még a nyomás 2,7-ról 3 barra?
Kérdés 7: ha netán a pedrolo szelepe ereszt és a lábszelep is ereszt, a visszaáramlás is okozhat működést?
Kérdés 8: de ha kikapcsolás után még marad 3 bar, ez magasabb mint a bekapcsolási 1,5 bar, tehát elvben, ha nincs vízelvétel, nincs áramlás kikapcsolva kellene maradnia, nem? De ha kézzel bekapcsolom az áramláskapcsolót, a szivattyú is azonnal elindul (3 baros nyomás ellenére)! Miért?

Kérem, ha tud válaszoljon mihamarabb, mert tanácstalan vagyok.
Elég, ha csak a kérdés sorszámát írod le (Kérdés 1, 2, stb.) és a konkrét, arra vonatkozó választ, hogy tömörebb legyen a leírás.

Köszönöm!
Hát bocsi de regény írásra ilyenkor már nem tudok vállalkozni, későn jövök korán megyek. Hívj szerelőt megold mindent.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Egy focipályát öntözünk grundfos szivattyúval, folyóvízből.
A tavalyi évben minden gond nélkül működött, 2 alkalommal kellett a lábszelep szűrőjét tisztítani.
Az idei évben azonban csak a gond van. A szivattyú minden probléma nélkül elindul, de 1-1,5 óra után kezdi elejteni a nyomást és leáll. Már mindent megpróbáltam ami létezik, (szűrő csere, tisztítás, a szívó részét 2 szer szétszedtem-összeraktam, tömítéseket lecseréltem, feltöltő csap kicserélve) de mindig ugyanazt a jelenséget produkálja. Van valakinek ötlete? Én sajnos már kifogytam.
Köszönettel!
Üdv
Valószínűleg az a baj hogy a folyóvízben lévő uszadék az rárakódik a szűrőre, azt eltömi. A szivattyú befalsol valahol ( lehet hogy a tengelytömítésnél mert kopott) elejti a vizet ekkor megszűnik a vákuum a szívócső végén és az odatapadt szenny leválik elviszi a víz. Légtelenítesz majd a dolog indul újra. Próbáld meg azt hogy a szűrőkosarad 1 kidobott automata mosógép dobjába rakod így egy hatalmas felületű durva szűrő lesz a finomabb lábszelepi szűrőkosár előtt. Ha ez az eldugulós sztori kizárt akkor a tengelytömítés környékén keresném a bajok forrását.
hamiki
az 1 es kérdésedre igen, megtörténhet hogy apró lyuk, vagy gyártási hiba miatt megy el lassan a levegő.
2 es- megeshet hogy az igen nagy fogyasztás miatt tiltott be az áramlás kapcsóló mert a szivattyú nem tudta kiszolgálni. "reset" gombra indulnia kéne
3-as Straussal nem foglalkozom ha leveszed a tetéjét lefotózod megmondom.
4. lásd 3-as válasz

A többi majd máskor
Üdv
Sziasztok!
Van egy régi házam, amin van egy ásott kút. Soha nem foglalkoztam vele, de most úgy döntöttem "beüzemelem". 16,5 m-en van benne a vízszint. Van egy elfekvő hidroforom, ami 8 m-ről tud szívni és 4 bar-t tud nyomni. Legalábbis ez van ráírva. A szívó oldalra egy 7 m-es csövet tettem, a nyomóra pedig 10 m-t. A földszinttől kb 10 m-re engedtem le a hidrofort. Működik a rendszer, nagyon szépen felhozza a vizet. A nyomás is nagyon jó, érzésre biztos nagyobb a vezetékes hálózattól(nálunk 2,5 bar körüli). Egy gondom van vele: soha nem kapcsol ki a szivattyú. Állandóan megy. Kint a földön kipróbáltam egy 1 m-es szívócsővel 3,8 bar-nál kapcsol ki, és 1,3 körül be. Tehát itt jól működik a nyomáskapcsolója, csak a kútban nem. Gondolom a 7 m-es szívóoldallal nem tud annyi nyomást csinálni, hogy kikapcsoljon. Lejjebb kellene állítani a kikapcsolási csavaron. 7 m akkor 0,7 bar, tehát 3 bar körülire? De akkor nem lesz a nyomóoldalon is kisebb a nyomás? Vagy esetleg a szívócső hosszát kellene csökkenteni?
A földszinttől kb 10 m-re engedtem le a hidrofort. Működik a rendszer, nagyon szépen felhozza a vizet. A nyomás is nagyon jó, érzésre biztos nagyobb a vezetékes hálózattól(nálunk 2,5 bar körüli). Egy gondom van vele: soha nem kapcsol ki a szivattyú.

Persze hogy nem kapcsol ki, mert a 10 méter csőben van a víznek 1 bar nyomása, plusz a többi amiről nem beszéltél. Tedd fel a nyomáskapcsolót a talajszintre majd ott kikapcsol, vagy kéne rajta állítani, de ezt csak annak ajánlom aki kérdezés nélkül is tudja hogyan kell :)
Aha értem. Azt kérdezném még akkor, hogy ilyen esetben, mikor tudom variálni a szívó ill, nyomó oldal hosszát, akkor mi az optimális helyzete a hidrofornak a minél nagyobb nyomás ill. gazdaságosság/élettartam szempontjából? Tehát a konkrét esetemben ugye most 10/7 a nyomó ill, szívórész méterben, de lehetne 12/5 is, meg még sok más variáció.
Még egyet kérdeznék: a nyomáskapcsoló ki- és bekapcsolási értékét mennyire lehet közel állítani egymáshoz? Mondjuk ha 3 barnál kapcsol ki, 1,2-nél meg be, az azért elég érezhető nyomáskülönbség(pl. öntözőrendszernek nem túl jó). De ha csak pl. 0,5 bar különbséget állítok be, akkor állandóan menni fog a szivattyúja, ami nem biztos hogy jót tesz az élettartamának.
Igazából ezek a "házi vízműnek" nevezett eszközök nem arra lettek kitalálva hogy több emeletes épületeket és öntöző rendszereket lássanak el vízzel. Az olcsó műszaki megoldásukat az igények bőven túlnőtték mára. A nyomásingadozásuk kisimítására léteznek nyomásszabályzó szelepek, csak épp a házi vízmű nyomása kevés hozzá :) Az öntözőrendszereket pedig hangolni kéne a szivattyú szállításához úgy hogy csak annyi szórófejet rátenni amivel 2,2-2,4 bar nyomásig tudja feltornászni a szivattyú a nyomást így már a szórásképek is elfogadhatóak, és le sem fog kapcsolni a nyomáskapcsoló. -Csak hát ez nem nagyon szokott sikerülni főleg egy többkörös rendszer esetén vagy különféle kézi szórófejek használatakor. Tehát a "célhardver" megvásárlása helyett megy a "sufni tuning" a nyomáskapcsolók tekergetése hozzáértés nélkül amivel esetenként sikerül is bajt csinálni. Papírforma szerint 0,6 bar a legkisebb nyomáskülönbség ami beállítható és 2,3 a legnagyobb. Tehát bárhová tekergeted ezen két érték közt lesz a ki és bekapcsolási nyomások közti különbség. Azt azonban hozzátenném hogy ezektől a csupa műanyag pár ezer forintos eszközöktől nagy csodát és laboratóriumi pontosságot nem kéne várni.
Akkor mi manapság a célhardver?
Tehát ami pár 10 m mélységről felhozza a vizet 3-4 bar állandó nyomással?
Megfelelő csőbúvár ami áramlás kapcsolós kiegészítve 1 tartállyal és hozzá a nyomásszabályzó szelep. Természetesen mindez a fogyasztás mennyiségéhez igazítva.
Üdvözletem!

Három kérdésem lenne:
Van egy 10,1 m mély 20 cm belső átmérőjű fúrt kutam, amiben 1,85 m vízoszlop van. Eddig olyan 3200 l/h vízhozamú szivattyút használtam gond nélkül, de kipurcant. Így vennem kell másikat.
Mennyi vízhozamra lehet képes ez a kút, mondjuk ha vennék egy kb. 5000 l/h kapacitású csőbúvárszivattyút?

Mi a véleményetek, gyakorlati tapasztalatotok a csavarszivattyúról? Valahol egy hozzászólásnál olvastam, hogy abba olajat kell tenni.
Már rögtön az elején kell bele tenni, illetve ennek lenne egy karbantartási ciklusa (még nincs meg a szivattyú), milyen gyakorisággal?
Nem vízkenésű a szivattyú csavarfelülete és a háza, mit ken az olaj?

Köszi a válaszokat.
Lalibatyo

Köszi a nem is remélt választ, már tisztáztam a fontos kérdéseket, egyik rendszer oké, a másiknál szivattyút kellett cserélni, ami egy 900 W-os 3300 l/h -ás csavarszivattyú.

A rendszer így néz ki: szivattyú - áramláskapcsoló - ebből egyrészt egy 24 literes tartály felé, másrészt a locsoló hálózat felé megy a víz.
Ezt azért írom le, mert hogy ne legyen kerek a dolog: az áramláskapcsoló - zárt és szivárgásmentes hálózatnál (nincs szivárgás, csap zárva) - nem állítja meg a szivattyút.
De ha kikapcsolom az áramot, vagy az áramláskapcsolót állítom le és utána újra kapcsolom - indítom a rendszert, a szivattyút már nem indítja el: tehát érzékeli az áramlásmentes, nagynyomású állapotot.
Ha kinyitom a csapot, nyomás lecsökken 1-1,2 bárra, áramláskapcsoló bekapcsolja a szivattyút, és ua. a probléma ismétlődik.
A nyomásmérő 6 báros 5-5,2-5,4 bárnál (!!) feljebb nem mertem menni, pedig menne..
Van egy 24 literes tartály még a körben, amiben először 1,3 bár nyomást hagytam (a pedrolo leírás szerint), majd emeltem 2 bárra, hátha, de ugyanaz a helyzet.

Szerinted mi lehet a probléma? Féltem a szivattyút is.
sasszem
a csavar szivattyú lehet jó választás is de a homokot nem igazán tolerálja. olaj az a motorban van és ezt a pletykát én is hallottam hogy léteznek olyan (piacos) szivattyúk amik gyárilag olajtöltet nélkül kerülnek forgalomba. Rendes kereskedelmi forgalomban kell vásárolni ott van gari és olaj is a motorban. Én nem lépném túl azt a mennyiséget a kút üzemeltetése során amit korábban biztonsággal teljesített. A legtöbb problémát mindig a "kicsit nagyobb " szivattyúk szokták okozni.
Előző 1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 96 / 157