Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 97 / 157
Előző 1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 157 Következő
hamiki
Az áramlás kapcsoló lesz hibás, vagy nem várod ki a kikapcsoláshoz szükséges 10-12 másodperces időt a vízfogyasztás megszűnését követően. Ráadásul a tartály is fogyszt hiszen amíg tud a nyomás emelkedni addig fogad be vizet (tehát fogyaszt). Esetleg az áramlás kapcsoló szerelési helyzete nem megfelelő. Viszont azt azért tudni kéne hogy mit bír az a tartály nehogy durr legyen a vége a dolognak.
A 10-12 mp időt, vagy hogy a tartály felvegye a felvehető mennyiséget egyszerűen nem lehet kivárni, mert felmenne a nyomás 6 bár fölé.
Egyébként egy elpumps 24 literes van rajta.
Erre a pedrolora azt írják, bármilyen helyzetben szerelhető, ez igaz lehet? Mert én vízszintesen szereltem, így fér el egy aknában, hogy a fedelét is rátehessem.
A csavarszivattyú, ha csak nyomáskapcsolót használok (vissza tenném) képes lenne használat közben állandóbb (nem lüktető) nyomást adni locsolás közeben? Ezt olvastam róla, hogy állandóbb a nyomása ilyenkor.
Lehet visszateszem a nyomáskapcsolót
Ha azt írja a használati akkor bármilyen helyzetben szerelhető. 10-12 másodpercnél előbb nem fog lekapcsolni az áramlás kapcsoló. Egy normálisan kivitelezett megfelelő elemekből kiépített kerti :!: rendszernek tudnia kéne a 6 bart. (A háztartási rendszerek már nem igazán) Elvileg a tartály a kakukktojás annak pedig kéne legyen műszaki adatlapja. Persze ha ezer éves rozsdás valami akkor nem árt az óvatosság.
A csavarszivattyú egyenletesen szállít, viszont a homokot nem tolerálja. Én nem szaroznék vele annyit hogy nyitom a csapot indul a szivattyú zárom akkor leáll, mert úgy is tud működni egy mezei öntözés hogy nyitod a csapot és bekapcsolod a szivattyút :D Még nyomásingadozásod sem lesz. Legfeljebb ha túl messze locsol teszel 2 szórófejet egyszerre.
Lalibatyó

A tartály új, elpumps tartály, adatlapja nem volt, de boltban vettem újonnan (dobozon és tartályon is rajta a név). Nézegetve más hasonló méretű, kialakítást, max. 10 bar az üzemi nyomásuk, tehát elvileg bírnák.
A nyomásmérő 6 báros, nem tudom mi történne vele, ha kivárnám a 12-15 mp időt, eddig nem mertem. De én a tartályt sem merem megkockáztatni. Nem beszélve a kútban lévő csőről, ami ugyan több rétegű, vastag falú, de ki tudja?
Na meg mit bír ki a szivattyú, meddig nyomja a vizet károsodás nélkül?
A pedrolo azért zavar, mert minden helyzetben használhatónak írják, de a gépkönyvében csak két pozíciót ajánlanak, míg van olyan típus, ami csak függőlegesen használható. Most azon agyalok, hogy alakítsam át a kötést a szűk helyen, hogy álló helyzetbe kerüljön.

A locsoló rendszeremnél az a bibi (lehet, hogy nem is az), hogy a földben van a kpe cső 4 vízkivételi ponttal, ott 1-1 csappal, az utolsó kb. 40 méterre a kúttól, szivattyútól. A csapokat kézi locsolásra is használjuk, tehát ez a kinyitom a csapot, bekapcsolom a szivattyút, majd rohanok a kupához, majd vissza a szivattyúhoz már macerás és visszalépés.

Egyébként az automatizálást úgy képzeltem el, hogy minden kivételi pontra kerül egy programozható mágnesszelep, rajta 1 vagy kettő locsoló, és ezek időben egymást követve kapcsolnának, felügyelet nélkül (mondjuk késő este vagy hajnalban), hiszen ez lenne a lényeg, ne keljen felette állni.
Hmiki
Hát nekem a net 6 bárt dobott az elpumps tartályra, így talán nem kéne erőltetni. A nyomásmérő az bírná, a csövek szintén hiszen a leggagyibb kpe is 10 baros.
A múlt héten olyan szivattyút telepítettem aminek 16 bar a végnyomása :) és semmi baja ha teljesen zárt csap mellett megy 12-15 másodpercig. Én azért lepróbálnám valami kisebb szivattyúval azt az áramlás kapcsolót, aztán ha rendben akkor 2 lehetőség van. Vagy egy nyomáscsökkentő a szivattyú után, vagy valami "lepuffantó szelep " ami nyit 5 bar körül aztán visszaküldi a vizet a kútba. Vagy a nyomáskapcsoló a maga problémáival.
Lalibatyo

Annak van értelme, hogy ideiglenesen vagy véglegesen kiiktatom a tartályt egy lemezbetéttel a kimeneti csonkon, a tömítésen (hollanderes a rácsati, de már nincs ingerem leszerelni)? És akkor csak az áramlásszabályozó működik, hiszen tartály nélkül is menne!

Egyébként nem ez, hanem egy tök ugyanilyen márkájú, típusú, egykorú (mindkettő most új: http://szivattyuk.hu/pedrollo-easy-small-ii.html) áramlásszabályozó egy elpumps 25/1300-as föld feletti, tartályos szivattyúval jól megy, 4 bárnál lekapcsol(!!), de ott van hely a függőleges szerelésre.
Ezért zakkantott meg, hogy itt miért nem áll le ilyen értéknél, még ha a szivattyú többet is tud (de a szabályozó felszerelése vízszintes!), hiszen nem azt érzékeli mire képes a szivattyú!?
Ezeknél az áramlásszabályozóknál állítható a végnyomás? Írni nem írják, de?

A nyomásmérő óra akkor minek, ha úgysem látom a végnyomást, bár bírja? Nem nyílik ki a belső ívelt rész és válik pontatlanná?

Nyomáskorlátozónál jó a sima hálózati víznyomás csökkentő? Ilyenem, bojlerhez való van, igaz 3/4 (1/2 ?) colos, gondolom ez nem illik bele az 1 colos szakaszba (már elméletileg)?

A lepuffantónál pl. a sima bojler lefúvóra gondolsz? Ekkor nem fordulhat elő, hogy az áramlásszabályozó meg ezért nem áll le, mert áramlást érzékel? Az áramláskapcsoló visszacsapó szelepe elé kellene berakni vagy utána?
Mert eddig csak akkor nem indult újra ha ténylegesen kikapcsoltam áramilag a szabályozót, visszakapcsolva már nem nyomta a szivattyút, maradt a mondjuk 5 báron!
Hello hamiki
Igen a tartály kiiktatható, de talán inkább kikötni kéne. Az hogy ez a szivattyú vezérlő mit tud és mit nem nem tudom nem használtam ilyent és 12 -14 óra meló után nézd el nekem hogy nem állok neki googlizni. Mint korábban írtam nem nyomásra kapcsol hanem vízszállításra. Általában ha van áramlás nem kapcsol le még 10 baron se, ha nincs akkor lekapcsol már 3 nál is. Tehát szivattyú függő. Nem bojler lepuffantóra gondoltam hanem valami iparira de kár is keresgélni mert arany árban mérik. Nyomáscsökkentőt szaküzletben kapsz 12-20 ezer közti ártartományban, de ez felett is akár. Ha szaküzletben vásárolsz fognak segíteni mi az ami jó lenne mint nyomásilag, mind vízmennyiségileg. Egyszer már javasoltam szakember igénybe vételét és a kérdéseid továbbra is meglehetősen nagy tájékozatlanságról árulkodnak ezért ismét javasolnám.
Üdv Lalibatyo!

Köszönöm az eddigi segítségedet!
Tulajdonképpen ma befejeztem az üggyel való foglakozást, mivel függőleges helyzetben is ugyanazt produkálja, és nem jelzi (a ledje nem villog) a kikapcsolási folyamat elindítását, ezért valószínűleg (biztosan!) hibás.
Ha még várnék 10-15 mp-t, szétdurranna valami. A másik működik, tehát ez is azt igazolja, hibás.
Inkább cserét kérek, és ha nem jön össze, visszatérek a korábbi nyomáskapcsolós megoldáshoz.
Már eleve úgy alakítottam ki utoljára, hogy könnyen, egy kötéspont átalakításával nyomáskapcsolóról üzemeljen.
Több pénzt nem akarok bele "önteni", mert már nem éri meg.

Miután a másik rendszer működik (ugyanilyen áramláskapcsolóval!), sőt ez is működött előtte (csak a tartálya purcant ki), és ezeket is én szereltem, legfeljebb annyi van, hogy valamivel hosszabb idő után oldom meg a problémát, mivel infókat kell gyűjtsek a tisztán látáshoz.

Na de mindegy: még egyszer köszönet a türelmedért!

Üdv
Igazán nincs mit, egy fórum keretei közé ettől több nem nagyon tud beférni. Egyébként épp ma volt dolgom egy alig 1 évet ment pedrollo áramlás kapcsolóval :(
Az nem indította a szivattyút, műgyantával kiöntve minden, tehát javíthatatlan. Papírforma szerint a straus csavarszivattyú tudja a 10 bart így alkalmatlan áramláskapcsolós vezérlésre egyszerű eszközökkel.
Halló Mindenki!

Van egy házi GardenLine GLWA 1001 tip. házi vízellátóm (vadi új) a hétvégi házunkba telepítve. Tőle csőhosszon ~10m-nyire egy esővíztároló ciszterna, amelyből a benne lévő vízszinttől függően 0,5 - 2,5 m mélyről kellene emelnie, de nem teszi. Gondos légtelenítés dacára a szívattyút elindítva megy úgy 5 mp-ig és minthogy víz hiányában nem tudja elérni a nyomott oldalon a nyomáskapcsolón beállított 2 atm-t, leáll. A szívócső végén van lábszelep, működik is (a szivattyúról levéve a szívócsövet, érezni, hogy ha fújom, lezár, ha szívom ereszt), tehát a cső is légtömör. Arra gyanakszom, hogy az árokba nagyjából vízszintesen fektetett szívócsőnek van egy "púpja", ahonnan légtelenítéskor sem tud a levegő távozni. Szerintetek ez okozhatja a fenti "szívásképtelenséget"? Lehet orvosolni a jelenséget anélkül, hogy újra kiásnám a szívócsövet (nyomásálló, viszonylag merev flexi müa. cső vmi látható szövedékkel erősítve)?

Előre is köszi a válaszokat!

Petya
Hello
tehát 1 ilyen ? :

900_183351.jpeg
900_183351.jpeg (40.7 KiB) Megtekintve 3999 alkalommal.

Sajnos valóban probléma a szívócső "púpja" A szívócsőnek egyenletesen emelkednie kell a szivattyú felé épp a légtelenítési problémák miatt ami ha egyszer sikerül is megoldani előbb utóbb újra gond lesz. A légtelenítést nyitott nyomóoldali ellennyomás mentes (szabad) elfolyással kéne megpróbálni. A szívócső sem hangzik valami megbízhatónak,inkább KPE csövet kellett volna használni. Remélhetőleg nem lyukas, nem tömítetlen, és össze sem tudja szívni a szivattyú. Én hogy becsapjam azt az áramlás kapcsolót azt tenném hogy a motor kapocslécére közvetlenül kötném az áramot így addig megy a szivattyú amíg be van dugva a konnektorba. Aztán a gyakori vízbetöltögetések és indítgatások hatására ha végre elkezdett vizet szállítani akkor kötném vissza áramlás kapcsolóra. A szivattyú elvileg önfelszívó de csak akkor ha van víz a szivattyú házban.
Helló lalibátyó!

Köszi a gyors és alapos választ! A vízellátó ilyen, mint a képen, a cső szerintem elég merev, nem gondolom, hogy össze tudná szívni. A kpe cső számomra elég merevnek tűnik ahhoz képest, hogy a házban milyen íveket kellene hajlítani rajta. Persze gondolom némi melengetéssel lehetne engesztelni rajta.
Kipróbálom a tippjeidet és jelentkezem!

üdv Petya
A KPE hez bármilyen idomot tudsz venni ami biztonsággal is szerelhető mind szívó mind nyomó oldalon. Ráadásul olcsó is.
Lalibátyó tiszteletem! :)
segítségre lenne szükségem...

adott egy fúrt kút 110-es pvc benne colos kpe szívócsővel, alul réz lábszeleppel
eddig egy Tull típusú, 900W-os házi vízművel használtam a kutat, de eléggé gyenge a nyomás amit produkál a szivattyú
3/4-es slaggal indul a nyomó oldal, majd a felénél fél colra vált és a végén egy 4 állású locsolófej van
max 2 bart tud így a rendszer, kb 25 liter/perc mellett
szereztem egy cp-207-es kétlépcsős szivattyút, amit nem akarta felkapni a vizet egyátalán
némi olvasgatás után szétszedtem, kicseréltem a két szimeringet, a lapátokon nem láttam komoly kopást, tengely sincs felmaródva, csapágyak is jók, nem kotyog a tengely
összeraktam, de továbbra sem kapja fel a vizet....
vezetékes vízről a nyomó oldalon keresztül feltöltöm, de nem akarja elkapni
helyes megoldás a nyomócső használata a feltöltéshez vagy így visszanyomom bele a levegőt is és esetleg ezért nem működik
ha feltöltöm a rendszert és nyomás csinálok benne, illetve elzárom a nyomó oldalon a csapot ami közvetlen a szivattyú után van, akkor látható, hogy nagyon lassan, de esik a nyomás
ez elvileg ugye szívó oldali tömítetlenséget mutat, a lábszelep viszont visszazár
gondolom valamelyik kpe csatlakozás lehet a lúdas, ma szétszedem és összecsavarom újra
a furcsa, hogy az önfelszívós, kis szivattyú így is fel tudja venni a vizet, a bajai pedig nem
mi lehet a hiba szerinted Lalibátyó?
Előző 1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 97 / 157