Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 98 / 157
Előző 1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 157 Következő
Üdv
Attól tartok túl mélyen lesz az a víz. A CP207 max szívó mélysége 6-7 méter, míg egy önfelszívós ennél mélyebbről is tud dolgozni. Nem beszélve arról hogy ez egy periférikus szivattyú és a lapátkerék házon belüli illesztése nagyon sokat számít. Szinte a hozzáérés határáig kéne hogy a lapátot a házhoz illeszteni ráadásul mindkét oldalán a lapátnak és bizony kettő van belőlük. Én ha valóban 110-es az a cső nem sokat molyolnék felső szivattyúval hanem dobnék bele egy búvárt. Kérdés persze hogy a kút az bírja e a megnövekedett igényeket vagy homokos koszos vízzel jelzi hogy sok a vízelvétel.
lalibatyo írta: Üdv
Attól tartok túl mélyen lesz az a víz. A CP207 max szívó mélysége 6-7 méter, míg egy önfelszívós ennél mélyebbről is tud dolgozni. Nem beszélve arról hogy ez egy periférikus szivattyú és a lapátkerék házon belüli illesztése nagyon sokat számít. Szinte a hozzáérés határáig kéne hogy a lapátot a házhoz illeszteni ráadásul mindkét oldalán a lapátnak és bizony kettő van belőlük. Én ha valóban 110-es az a cső nem sokat molyolnék felső szivattyúval hanem dobnék bele egy búvárt. Kérdés persze hogy a kút az bírja e a megnövekedett igényeket vagy homokos koszos vízzel jelzi hogy sok a vízelvétel.

A szivattyú a pincében van telepítve, a szívócső kb. egy méter után 90 fokos könyökkel fordul le a kútba ami egy aknában van az udvaron, ahol még kb. 5,2 méter van a lábszelepig. Ma kivettem a kpe-t levágtam pár centit a csatlakozásoknál, újra összehúztam, feltöltöttem a csövet miután összeraktam, majd rá a szivattyú, szintén feltöltöttem kannából, hagytam kilevőgőzni, de semmi.
A köpenycső valóban 110-es, én magam fúrtam a kutat. :D Kb. 35-40 liter/perc vízkivételt tud folyamatosan a kút, Csepel-szigeten, Tökölöm lakom. A víz nem homokos egyátalán bár nem zárt az alja a kútnak, illetve valami kemény kő lehet alul szerintem a cső végén, kb. 8 méter mély a kút. Ha kiszippantom a kutat teljesen, 1-2 perc múlva újra 3 méteres vízoszlop lesz és mehet tovább a vízkivétel. Ha lehet megoldanám valahogy gazdaságosan a kérdést, bár tudom, hogy az általad írt csőbúvár lenne az ideális megoldás. Többször is szétszedtem a szivattyúházat, egyszer össze tudtam úgy húzni, hogy cíiriplet a járókerék, de akkor még a régi szimering volt benne. Most azonban nem hallani, hogy hozzáérne a járókerék a ház falához. Helyre tudom tenni valahogy ezt a szivattyút vagy hagyjam a fenébe, esetleg vigyem szakemberhez? :)
Ezek a periférikusok eléggé hisztis darabok. Biztosan jó a szimeringje és a szívócső biztosan rendesen tömítve van minden csatlakozásnál ? 5 métert azért kéne tudnia szívómélységben. Az kevés hogy szinte súrolja a házat, a háznak simának is kell lenni mert az illesztés tömít.
A szimeringek teljesen újak, zsírral raktam össze őket, illetve elvileg a csatlakozásoknál sem tud falsot szívni, ráhúztam mindent rendesen. Azt hallottam, illetve olvastam is, hogy régebben az ilyen típusú bajai szivattyúkat valamiféle papírlappal hézagolták.
Van annak jelentősége, hogy az enyémben nincs ilyen vagy ebbe már nem is kell? Mit gondolsz Lalibátyó járókereket is cserélni kellene?
Igen, jól hallottad, erről beszéltem hogy az illesztés nagyon fontos. Az hogy mit kell cserélni egy szakértő szemnek egy pillanat ha a kezében tartja az alkatrészeket. Ha nagyon ragaszkodsz ehhez a szivattyúhoz inkább bízd szakira a gatyába rázását, de mint írtam én nem molyolnék.... Pár ezrest spórol az ember cserébe meg szívhat a szivattyú helyett :)
Jut eszembe, ha a szimering futó fel van maródva akkor kevés csak a szimeringet cserélni, a szimering futót is perselyezni kell.
Kedves hozzáértők! Szeretnék segítséget kérni házi vízmű ügyben. Egy családi ház ellátását oldottuk meg eddig Al-Ko HW 600-as típussal, de sajnos évente egyet elhasználunk. Ennek biztosabb alternatívájára lenne szükség. A kérdésem, hogy milyen megbízhatóbb márkát tudnátok ajánlani, avagy ezek mind kínában készültek és nem bírják, vagy a rendszer felépítésében van a gond, a szakik akik karbantartanak/javítanak egymás ellen beszélnek, többször is lehúztak már, mert nem értünk hozzá. Arra gondoltam, hogy tűzoltásként ezt a modellt venném meg az OBI-ban:
Házi vízmű 800 CMI Folyadékszállítás: Max. 3200 liter/óra. Emelőmagasság: Max. 38 m/ 3,8 bar. Szívómélység: Max. 8 m. Víztartály mérete: 20 l. 800 W. Esetleg a másik modell jobb választás-e (az ára kétszer annyi): Házi vízmű VB 25/1300 ELPUMPS 1300 W. Max. szívási mélység: 9 m. Max. emelési magasság: 47 m/4,7 bar. Max. vízszállítás: 5400 l/óra. Egyenletes kimenő nyomás, nyomáslökések nélkül.V víztartály mérete: 25 l. 2 év garancia.
Tudom ezen leírás igényel még egyéb adatokat is a kérdésem megválaszolásához, természetesen igyekszem minden infot megadni, ami fontos a működéshez.
Korábban egy olyan rendszer működött ahol külön szivattyú és külön tartály működött, az jobb megoldás lenne?
Egy kombi cirkót, egy konyhai csapot, egy fürdő szobát(2 csap+wc), és egy mosógépet üzemeltetünk, egyszermélyes háztartás, ritkán alkalomszerűen vagyunk többen. A melegvíz nyomással folyamatosan baj van az egyik csapnál, most hidegvíz ugyan van, de az egyik szaki szerint vegyünk új szivattyút, a másik szerint a kazánnal van gond.
Amikor a vízmű fel lett újítva, akkor a nyomás mindenhol rendben volt.
Köszi előre is!!
Az 601 es alko elvileg elegendő egy ház vízellátására ha nincs komolyabb öntözési igény is. Az hogy évente tönkremegy egy szivattyú az inkább a kút homokolására koszos homokos vizére vezethető vissza. Ha homokos a vize a kutadnak vehetsz bármit a probléma megmarad és minél nagyobb szivattyút veszel annál nagyobb problémát is okozol. Talán a kút homokmentes hozamához illesztett vízhasználat még lehet megoldás. Lehet a vízszerelődet kéne először lecserélni olyanra aki a kutakhoz is ért és meg tudja állapítani mi a valós oka a bajoknak, nem pedig mókol valamit ami addig működik amíg kifizeted. Ezeket a "házi vízellátókat" nem örökre tervezték azokat ellenőrizgetni kell rendszeresen, odafigyelni a működésére, mert "jelzik" a bajokat már a komoly problémák megjelenése előtt is. Tehát a vízellátás első és legfontosabb eleme a kút, és annak a paramétereihez illeszkedő szivattyú.
Lecserélném, ha tudnám...Van szűrő a vízmű előtt, és nem tudom mit mókolnak állandóan...nemrég lufi cseréltek benne. Most a nyomáskapcsolót mondja rossznak az egyik szaki, a másik szerint csak vegyünk új vízművet, azért nincs melegvíz, mert kicsi a nyomás...nem értem, ha nem elég a nyomás a hideg az miért ok?
Hát először a kút adatai kellenének hogy okosabbat tudjak mondani. A meleg vízhez lehet nincs kellő víznyomásod hogy a kombi kazán működni tudjon. Mondjuk egy ilyen "komolyabb" rendszert én biztos nem 20-30 ezres házivízművel oldanék meg. Nyomásszabályozós búvárszivattyús rendszer kéne ide és persze valami megbízhatóbb vezérlők és tartály. Aztán észre sem veszed hogy mikor indul és áll le a szivattyú a nyitott vízcsapnál sem.
A kútról nem sokat tudok, az általad elmondott rendszer az 100ezres nagyságrend jól gondolom?
A kútról nem sokat tudok,

Hát sajnos itt kezdődnek a bajok. Igen amiről beszélek legalább százas nagyságrend, mert a kényelemnek és a megbízhatóságnak ára van. El lehet jutni "A" ból "B" be Dacia Dusterrel is meg Mitsubishi Pajero -val is. Mindkettő terepjáró, talán még a törésteszteken sincsenek nagy különbségek, mindkettő teljesíti az európai előírásokat normákat, mégis hatalmas a különbség az élmény közt :)
Igazán köszönöm. Akkor már csak egy kérdés maradt. A 20ezres és 40ezres megoldás között van-e lényegi különbség?
Teljesítményben, nyomásban és szállított vízmennyiségben biztosan, akár kétszeres is lehet, de ami a tartósságot és a minőséget illeti ott nagy különbség nem várható. A no name kategóriák ráadásul gyenge szervizhálózattal és még gyengébb alkatrész ellátottsággal bírnak. Tőlünk nyugatabbra ezek a dobd ki kategóriák. Ha ismeretlen a kút akkor inkább a kevesebb vizet szállító szivattyút kéne választani a homokolás csökkentése érdekében, de a szűkös választási lehetőségek miatt nem csak a mennyiség hanem a szivattyú nyomása is kevesebb lesz. Ezekben az ár kategóriákban bármit veszel az kínai vagy kínai alkatrészekből készül.
Elpumps gyártónak van bronz és műanyag lapátos verziója. Melyik lehet jobb ebben az esetben?
Előző 1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 98 / 157