Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 99 / 157
Előző 1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 157 Következő
Hát először a kút adatai kellenének hogy okosabbat tudjak mondani.

Ez nélkül találgatás bármi. A bronz lapát nem csodaszer, ugyanúgy elkopik a homoktól mint a műanyag. Ami előnye van hogy ha örökjárós maradna a szivattyú valami hiba miatt és felforralja a vizet magában akkor nem deformálódik. Amúgy csak nagy teljesítményű szivattyúhoz van és ha homokol a kutad akkor semmi értelme nagy teljesítményben gondolkodni mert csak hatványozza a problémáidat.
Kedves Lalibátyó!
Nagyon köszönöm a segítségedet. Időközben azt az infot kaptam, hogy felénk kavicsosak a kutak, és nem homokolnak(persze ez megint a hiszem ha látom kategória, mert ki tudja mennyire okos aki ezt mondta már megint - én már nem hiszek egyiknek sem). A kútról milyen információt adjak/keressek, ami segíthet a dolog jobbá tételéhez?
Köszönöm a sok eddigi építő jellegű hozzászólásodat!
Üdv
Hát pl a mélysége, nyugalmi vízszintje, üzemi vízszintje, hozama, béléscső adatai stb. Az hogy homokolt e neked is tudnod kell hiszen ha volt homok a kicserélgetett régebbi tartályokban, vagy a vödör aljában mikor vízzel megtöltötted azt látnod tudnod kellene. És hát a tiszta víztől és a szakszerű használattól évente nem kell szivattyút cserélni. Egyébként olyan kavicsos talajt nem láttam ami ne lenne homokos is egyben, kivéve az építőanyag telepeken az osztályzott mosott kavicskupacokat. És hát attól hogy a talaj homokos kavics vagy kavicsos homok még egy kútnak nem kell homokolnia. Sőt ha homokba fúrják akkor sem. Mindezt azért tartom fontosnak mert ha selejt a kutad akkor azzal sok mindent nem lehet tenni. Esetleg ha ásott kútból szivattyúzol akkor talán van olyan üzemeltetési mód ami segítségedre lehet hogy ne kelljen évente szivattyút cserélned.
Sziasztok!
Nem régiben írtam már, és ezúton is köszönöm a segítséget.
Most ismét hozzátok kell fordulnom, a problémám a következő.Ami kútra rákötöttem az Einhell BG-AW 1136 szivattyút, csodásan működik, adja a vizet rendesen.Most,hogy kideült ,hogy működik a kút ezzel nőttek az igényeim, miszerint szeretném rákötni a wc-t, illetőleg a melléképületet és nem utolsó sorban szeretnék locsolni.Amit locsolni kell az minimális, hiszen az egész udvarunk nem nagy, de annak is nagy része téglával van kirakva így csak azt a pici zöld területet kellene locsolni, én úgy gondolom 50-60m2 az egész, illetve még kint a ház előtt az árokparti virágost.
Tudom most kellenének a kút adatai, nyugalmi vízszint, üzemi stb. De itt jön a csavar a történetbe, sajna a kút az ház alapjaiban 130cm-el van bent.Így hogyan tudok bármit is mérni?Annyit tudok, hogy ami szívószál kijön, az 40mm-es.
Készítettem pár képet, hogy valamit lássatok ti is, illetve van egy kép ami egy általam gondolt szelepet ábrázol, az is ott volt a garázs falán felakasztva, nem tudom hogy ehhez a kúthoz használhatták-e.
Szivattyúban csakis Pedrollo-t szeretnék, a kérdése, hogy ti melyiket ajánljátok.Addig míg ti nem mondtok valamit, addig nem szeretném magamat nagyobb költségekbe verni.
Íme a képek:

http://keptarhely.eu/view.php?file=2015 ... wls2v.jpeg
http://keptarhely.eu/view.php?file=2015 ... vvjir.jpeg
http://keptarhely.eu/view.php?file=2015 ... gb416.jpeg
http://keptarhely.eu/view.php?file=2015 ... 0azwz.jpeg
http://keptarhely.eu/view.php?file=2015 ... nmpuk.jpeg
http://keptarhely.eu/view.php?file=2015 ... 0apdu.jpeg
Hello

Nem igazán értem miért akarsz másik szivattyút ? Ha ez működik akkor csak egy tartály és nyomáskapcsoló vagy valami szivattyú vezérlő kell és viheted a vizet a házba :)
Azt a lábszelepnek tűnő dolgot szerintem jobb ha nem használod ami a képen van, eljárt már felette az idő.
Sziasztok!

Vásároltam egy ingatlant, amihez ki volt építve egy házi vízellátó berendezés.
Felépítése a következő: a tartály (kb.100l) a pincében van, rajta a nyomásszabályzóval és nyomásmérő órával, a szivattyú az udvaron lévő fúrt kút aknájában van elhelyezve. A szivattyú nagyon rossz állapotban van, és azonkívül, hogy háromfázisú a motorja semmit nem tudok róla (ezt is csak a bekötésből, semmi tábla, illetve jelölés nincs rajta) A tartály és a nyomáskapcsoló/mérő jó állapotúak így szemre:). A tartály és a szivattyú távolsága kb. 10-12m. A kútról sajnos semmit sem tudok, az örökösök csak annyit mondtak, hogy 70m mély. A kihúzott cső 3m után már vizes volt, a végén lévő lábszelep (10m a cső hossza) tiszta, nem akad. Van pár méterre egy gyűrűs kút is, szintén kb. 3m-en van a vízszint, ez nem tudom milyen mély.
Egyenlőre a kinti vízellátást szeretném megoldani belőle (locsolás, autómosás, kinti mellékhelyiség vízellátása, medencefeltöltés)

Visszaolvasva a fórumban az első lépés a kút adatainak feltérképezése lenne, ennek mikéntjéről kérnék segítséget, illetve arról, hogy a meglévő alkatrészek (tartály, nyomásszabályzó/mérő) ellenőrzését miként tudom házilag elvégezni?

Érdekelne még, hogy ti melyik kutat preferáljátok, és milyen szivattyúval érhetném el a megfelelő működést?

Köszönöm!
Én biztosan hanyagolnám az ásott kutat. Rossz minőségű a vize, lehet kevés is és belepotyog ez az. Viszont a másik az valószínűleg már egy komolyabb kút lesz. Az adatainak a "feltérképezése" felszerelést is igényel ( szivattyú mélység mérő csővezeték, esetleg kompresszor stb) tehát vagy megbízol egy felszereléssel is rendelkező hozzáértőt vagy szerzel valami szivattyút aztán lesz ami lesz :)
A szivattyút ha lefotózod azért valamit mondanék róla. A tartály az szinte biztosan valami régi és nem membrános darab. A "nyomás szabályzó" az csak nyomás kapcsoló lesz és ha a fedelét leszeded akkor talán magad is el tudod dönteni hogy ér e egy próbát vagy kuka. A tartályt ki kéne belül tisztítani, ha van tisztító nyílás akkor azon, ha nincs akkor a csatlakozásokon keresztül kimosni. Ha nagyon rozsdás öreg darab akkor talán a MÉH ben a helye nehogy "durr" legyen nyomás alatt.
Szivattyúból én biztosan búvárt vennék ha belefér a kútcsőbe. Ha nem akkor valami önfelszívósat.
Tudományos módszerrel (egy tekercs pecás damilra rátettem egy etetőkosarat,majd addig engedtem a kútba, amíg meg nem "rogyott" a damil :oops: :D) a következő adatokat mértem:

A kút mélysége 34m
A vízoszlop magassága 30m
A belső cső átmérője 10cm

Ez kicsit távol áll a 70-től.... :(

A búvárban van annyi erő, hogy erről a 25m-ről fel, majd 10m-t vízszintesen eltolva a vizet még nyomást is képes legyen előállítani a tartályban?

Itt pedig a képek az előző szivattyúról. Nem lehet megmozdítani a tengelyét, évek óta nem ment már.
DSC_2633.jpg
DSC_2633.jpg (48.92 KiB) Megtekintve 5172 alkalommal.

DSC_2629.jpg
DSC_2629.jpg (34.26 KiB) Megtekintve 5153 alkalommal.

DSC_2627.jpg
DSC_2627.jpg (44.21 KiB) Megtekintve 5078 alkalommal.

A tartály szép állapotú, kívül rozsdamentes de gumimembrán valószínűleg nincs benne. A nyomáskapcsolót szétszedtem, de nem tudom miből tudnám megállapítani, hogy érdemes-e foglalkozni vele. Tiszta és kézzel szépen kapcsolható...
Ez a kétlépcsős Bajai szivattyú lesz. Kiváltható ( sőt jobb) egy 1000-1500 wattos önfelszívóssal, ha anno illeszkedett a Bajai a kút hozamához. Attól tartok sok volt neki azért a jelentős mélység vesztés, de megkockáztatom az összeroppanást is. Tehát ha hihető a 70 méter ami most csak 34 akkor komoly bajok vannak, de az is megeshet hogy valami vékonyka csőben folytatódik a kút lefelé amiben már a mélységmérő nem ment el. ( a kamerám látná :) Tehát egy próba kéne hogy adja e a vizet vagy sem. Sajna eszközök nélkül viszont ez nem egyszerű dolog.
A búvárban van annyi erő, hogy erről a 25m-ről fel, majd 10m-t vízszintesen eltolva a vizet még nyomást is képes legyen előállítani a tartályban?

Bőven van, persze a rezgős az nem búvár hanem kútpusztító :) ( ha abban gondolkodnál) és rendszerbe sem építhető. Ami fontos, hogy a 100-as csőbe nem szabad 4"-os szivattyút rakni. Lehet hogy épp belefér de jó eséllyel csak egyszer és örökre. Léteznek vékony 90-75 mm es szivattyúk (sőt 50 es is) abbúl kéne választani, de vásárlás előtt egy próbaszivattyúzás javasolt, vagy ha nagy az elszántság akkor egy másik kút :)
Na most elbizonytalanodtam.... szereztem egy búvárt, de most nem merem belerakni, nem szeretném, ha benne maradna. Arra gondoltam megszívatom a kutat, olyan 25m-ről, és nézem mikor fogy el a víz... egyébként kettő darab KPL cső volt a kútban, mindkettő 10m körüli. Az egyik a tartályhoz ment, a másik volt a fenti szivattyún.
Összeroppanásnál mire gondoltál? A kút alsó része beomolhatott?
Hát én biztosan nem raknám 9-10 nél mélyebbre a búvárt, hiszen egy felső szivattyús kút volt újkorában. Sőt olyan 5-6 méterrel kezdenék, aztán figyelném a hozamot és a depressziót. A kút esetleges túlterhelése csak szaporítja a problémákat.
Igen, a kút alsó részének az összeomlására gondoltam.
Köszönöm... akkor indulok búvárral 5 méterrel, és méterenként leengedem 10-ig.
Önfelszívós szivattyúra van ajánlatod?
Először legyenek kútadatok :)
Üdvözletem!
Érdeklődöm, hogy az IBO MHI 2200 többfokozatú önfelszívó szivattyú alkalmas-e a gázos víz szivattyúzására?
Eggyáltalán a többfokozatú szivattyúk alkalmasak-e erre?
Üdv
Általában az önfelszívók alkalmasak a gázos vízhez, igaz ez a típus a leírásában erre nem tér ki, ezért talán a forgalmazót is meg kéne kérdezni. Konkrét tapasztalatom nincs. ( A híreszteléssel ellentétben az ibo szivattyú nem lengyel hanem kínai.) Más márkában az ami épp így néz ki mint az említett típus kifejezetten ajánlott a gázos vízhez.
Előző 1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 99 / 157