Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 100 / 157
Előző 1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 157 Következő
Sziasztok !!

Segítséget szeretnék kérni tőletek,használok egy al-ko hwa 1300f hidrocontrolos szivattyút a problémám az,hogy 5bár nyomást állít elő (akkor kapcsol ki) ami már több tömlőmet szét robbantott.
Hogy tudnám lejjebb vinni ezt a nyomást mert magán a szivattyún nem lehet lejjebb állítani. A szivattyú kilépő oldala ¾ kpe cső ide kellene beépítenem valami nyomás csökkentőt.
Van valami javaslatotok a nyomás csökkentésre?
Előre is köszönöm.
Hello
Hát ez a hidrokontroll vagy más néven áramlás kapcsoló a vízelvételt követően kb 10 másodperccel állítja le a szivattyút így valóban a szivattyú maximális nyomása lesz a rendszernyomás, ami még károkat is okozhat ha a rendszer nincs jól tervezve.
Esetedben 2 út járható, az egyik és a nagyon olcsó (és vége a kényelemnek) hogy kézi kapcsolósra kell átalakítani a rendszert ha lehet, a másik hogy nyomásszabályozó szelepet kell beépíteni a hidrokontroll után de még a magasabb nyomást nem viselő elemek elé. Ilyesmit jobb szerelvény boltokban tudsz beszerezni
https://products.ecc.emea.honeywell.com/hungary/ecatdata/md_auto72.html
természetesen a kívánt nyomás és mennyiségi érték figyelembe vételével.
Ha nincs igény minőségi termékre akkor léteznek olcsóbb és nyilván kevésbé megbízható darabok is mint Honeywell,
pl : http://szerelvenyuzlet.unas.hu/spd/szer_154271/ICMA-viz-nyomascsokkento---nyomasszabalyzo-3-4-BB-
http://www.akciosgazkazan.hu/termek.php?product=itapita3600034nyomascsokkentomaxbemeno15barkimeno1-4bar34
Sziasztok!

Adott 1 kb 20 éve fúrott kút, ami tavaly problémássá vált! A probléma az lenne vele, hogy nem vagy csak nagyon lassan adja a vizet, olyannyira, hogy kb 1 flakon víz megengedése is kb 15 percbe tellene. A kút mèlysègèt nem tudom, hogy mennyire van lefúrva, de A vízszint 7 mèteren van a csőben, ezt megmértem , de víz ennek ellenére se jön . A szivattyú hibátlan ( kipróbálva ) elpumps 1300 w-os! Egy tavaly nálunk járt kútszerelő megpróbálta kompresszorozni, de azt mondta, hogy nagyon gyengén adja a vizet, és, higy nincs értelme vele foglalkozni, mert valószínüleg valami bronz szűrő van eldugulva. Èn viszont szeretném ezt a kutat ujra használni, de teljesen tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy mit tehetnék ennek èrdekèben? Esetleg lenne valakinek valamai ötlete, hog mit tehetnèk? Előre is köszönöm a válaszokat !
Hello
Ettől kicsit többet kéne tudnom. Milyen a béléscső ? Milyen mély volt a kút új korában ? és minden info ami még van, pl miképp jelentkeztek a bajok , egyik napról a másikra vagy hétről hétre rosszabb lett, stb. ?
Üdvözletem mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Összeállítottam egy házi vízellátót. Pedrollo 10 M szivattyút használtam és a szárazon futásához egy ELPUMPS HYWK-0402 típusú védelmet. A védelem és a tartály közé illetve a szivattyú elé a szívóágba egy-egy visszacsapó szelepet tettem. Az utánit azért mert a tartály feltöltése után (1,5 bar) nem működött a védelem. (Hálózati csatlakoztatása után azonnal elindult a szivattyúm). A szelep beállítása után az elvárások szerint indíthattam a szivattyúm víztermelését.
A nyomáskapcsolóm felső ponti kikapcsolását követően a szárazon futás elleni védelem is működésbe lépet és a hálózatról leválasztotta a szivattyút. A bekapcsolási nyomásérték elérésekor - a nyomáskapcsoló kapcsolt - a szárazon futó nem engedte a szivattyú indulását csak a kézi indítási lehetősséggel.
Mi lehet a gond? Most a szárazon futó védelmet kiiktattam így működök, de szükségem lenne rá. A működési tartományom (nyomáskapcsoló) 2,6-3,6 bar
Köszönöm előre is a segítséget.
Szia!

Kék pvc csőböl van. Nem tudom sajnos, hogy milyen mély volt a kút, mert amikor készült én még kisgyerek voltam. Emlekeim szerint fokozatosan kezdett el gyengebben jonni a víz, majd egyik naprol a masikra lelassult arra a szintre, hogy csak epp, hogy folyik.Én most 15 m 32-es kpe csövet dugtam bele. Amikor most utoljara osszeraktam , egy kicsit megindult rendesen jönni, de csak 2-3 masodpercig tartott es ilyen sotet valami folyt belole , majd lelassult borzasztoan a folyas. . ui: bocsi az ekezetekert, mobilrol igy sokkal gyorsabb
kenwood3
Nem igazán értem ha 15 méter kpe lement és 7 méteren áll a víz akkor miért mondta a kutas hogy nem lehet kompresszorozni. Lehet abban bízott fúratsz másikat :) Ez elvileg tisztítható ha nincs lent összeroppanva az a cső, vagy esetleg fent van pár tíz méter vastag kék cső lent meg valami vékony csővel folytatódik amibe már nem férne bele a kompresszor termelőcső. Tehát vannak buktatói a dolognak de a kompresszoros tisztítással a mélysége visszanyerhető és azt követően egy szűrőmosatás máris "újjá varázsolja" az öreg kutat.
Segítséget szeretnék kérni. Összeállítottam egy házi vízellátót. Pedrollo 10 M szivattyút használtam és a szárazon futásához egy ELPUMPS HYWK-0402 típusú védelmet. A védelem és a tartály közé illetve a szivattyú elé a szívóágba egy-egy visszacsapó szelepet tettem. Az utánit azért mert a tartály feltöltése után (1,5 bar) nem működött a védelem. (Hálózati csatlakoztatása után azonnal elindult a szivattyúm). A szelep beállítása után az elvárások szerint indíthattam a szivattyúm víztermelését.
A nyomáskapcsolóm felső ponti kikapcsolását követően a szárazon futás elleni védelem is működésbe lépet és a hálózatról leválasztotta a szivattyút. A bekapcsolási nyomásérték elérésekor - a nyomáskapcsoló kapcsolt - a szárazon futó nem engedte a szivattyú indulását csak a kézi indítási lehetősséggel.
Mi lehet a gond? Most a szárazon futó védelmet kiiktattam így működök, de szükségem lenne rá. A működési tartományom (nyomáskapcsoló) 2,6-3,6 bar
Köszönöm előre is a segítséget.

Nem igazán értem azt az összeállítást azokkal az előtte utána visszacsapókkal, de ha minden jó és együtt az egész mégsem akkor valami nincs a helyén. Úgy gondolom a szárazfutás védelem lesz az. Ha jól értelmezem a dolgokat akkor nem lábszelep, hanem visszacsapó van a szívócső és a szivattyú közt (tehát valami vékonycsöves kutacska lesz) és a szivattyú után a nyomó ágban a szárazfutás védelem, majd megint visszacsapó és tartály, nyomáskapcsoló stb. Tehát két visszacsapó közt van a szárazfutás védő és a szivattyú. Mivel a víz összenyomhatatlan ezért nagyon picike térfogat változás is elegendő hogy nulla legyen a nyomás a két visszacsapó közt. Tehát ha pontosan nem egyszerre zárnak (miért lenne így :) ) akkor le is pottyan a nyomás a szárazfutás védő tiltási értéke alá ha megáll a szivattyú. A megoldás, 1 visszacsapó a szivattyú után, majd szárazfutás védő nyomáskapcsoló tartály stb. Sajnos a védelem nem lesz tökéletes, hiszen ha szárazra futott és lelevegősödött a szivattyú, de ezzel egy időben meg is szűnik a vízfogyasztás és még van némi nyomás a rendszerben akkor a szivattyú szárazon fog futni. Persze ennek nagyon kicsi az esélye hogy egyszerre történjen.
Ha valamit nem jól értelmeztem javíts ki légyszi.
Kedves lalibatyó!

Koszonom a tanacsodat! A szerelo amikor elkezdte kompresszorozni akkor neki is alig-alig hozott fel valamennyi vizet a kompresszor, ezert mondta, hogy nagyon gyenge. Viszont en arra is gondoltam, higy az o kompresszora volt tul gyenge, valami eszkabalt akarmije volt, elso ranezesre mindennek gindoltam, csak kompresszornak nem, meg tartalya se volt. Az akna is van vagy 6-7 meter mely majd az akna aljatol van 7 meterre a vizszint es arra gondoltam, hogy esetleg nem-e emiatt a nagy magasság miatt nem birt esetleg a kompresszor felhozni szinte semmi vizet? Viszont lenne 1 olyan kerdesem, hogy ez a sziromosatas az mit is jelent pontosan kompresszorozas utan?
Tisztelt lalibatyo!

Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal. A teljesség kedvéért leírnám a teljes rendszerem összeállítását.
A kút 120 PVC bélésű fúrt kút. 10 m mély a vízoszlop 3 m. (ingadozás 0,5m) A Lábszelep kb. 8-8,5 m mélyen van. 1" cső a szívó ág. A szivattyú előtt egy szűrő és egy visszacsapó szelep van. (valahol olvastam, hogy célszerű a szűrő és a szivattyú közé beépíteni) A szivattyú márkája Pedrolló 10M. A szivattyú után (nevezzem szekunder körnek) a szárazon futásvédelem, visszacsapószelep majd a tartály található. Elektromos bekötés - energiaforrás, védelem, nyomáskapcsoló, szivattyú.
A tartályt 1,5 bar kezdő nyomásra szoktam felfújni. Működési tartománya most 2,6-3,5 bar.A szekunder körben betett visszacsapószelep előtt a védelem nem működött, gondolom az 1,5 bar nyomás miatt. Mikor beszereltem a szelepet rendesen (energia ellátás után -dugaszolóaljzat és csatlakozó- ) manuális indítással indult a szivattyú. Működött is rendesen az elején. Azt értem ezalatt, hogy a nyomás kapcsoló beállítása alatt, (viz ki, viz be) nem állította le a szivattyút a felső beállított érték elérése esetén. Elértem egy beállítási szintet és csak utána kezdte az általam "sérelmezett" működést. Sajnos utána hiába próbáltam már visszaállítani a kiinduló értéketeket nem tudtam újból elérni a helyes működést.

Ma egy barkácsáruházban is megfordultam ahol szintén forgalmazzák ezt a fajta védelmet. Szakeladótól kérdeztem a megoldást, Ő azt válaszolta ez így helyes ennek ez a működési rendje. Én nem igazán akartam okoskodni mint hozzá nem értő, de szerintem egy kerti locsolást ellátó szivattyú v. egy házi vízellátó szárazon futás védelme így nem működhet, így nincs semmi értelme. Minden vízellátás megszakításánál manuálisan keljen indítani a szivattyút.

Gondolom illetve remélem, hogy mindent aprólékosan leírtam, és a két írásom alapján 100% képet tudsz alkotni a "művemről".
Köszönöm tisztelettel.
Az akna is van vagy 6-7 meter mely majd az akna aljatol van 7 meterre a vizszint es arra gondoltam, hogy esetleg nem-e emiatt a nagy magasság miatt nem birt esetleg a kompresszor felhozni szinte semmi vizet? Viszont lenne 1 olyan kerdesem, hogy ez a szűromosatas az mit is jelent pontosan kompresszorozas utan?

Hát ami 6-7 méter mély az nem akna hanem száraz ásott kút :)
Tehát akkor 17 méteren kezdődik a víz és 21 méteren van a szívócső alja. Ma egy olyan kutat tisztítottam ami épp határeset volt. 32 az alja és 23 nál kezdődik a víz. Kb 3 méter homokot szedtem ki kompresszorral miután elértem az alját. Ezt csak azért írom hogy tudd kalkulálni mi a kevés és mi az elég. Egyébként kúttisztításkor külső vízbetöltéssel is lehet emelni a kút vízszintjét hogy a kompresszoros tisztítás működni tudjon :)
A szűrőmosatás az arról szólna hogy megfelelő eszközzel ami a kútcső oldalára spriccel kimosod a szűrőzött béléscső szakaszt. Ha szükséges vízöblítés mellett körkefét és megfelelő vegyszereket is lehet alkalmazni. Kb mint az üvegmosó kefe. csak még vizet is spriccel. Persze ezek a cuccok nem filléres barkácsholmik azért és megfelelő eszközök is kellenek a használatukhoz. Viszont ha a szűrőzött szakasz homokkal fel van töltődve akkor a homokot kéne először kiszedni hogy az eszköz lehelyezhető legyen. No és a legfontosabb hogy egy szar kút a tisztítás után is egy szar kút marad csak egy darabig jó lesz.
Sziasztok!

Valószínűleg hülye kérdés de:
Az miért lehet, hogy a szívóágon lenyomja magát a házi vízmű (elpumps vb 25/1300), amikor kikapcsolom? Amíg a nyomás le nem csökken a tartályban ledobja magát a szívóág illesztésénél. PVC csővel van összekötve nincs leragasztva. Mit érdemes csinálni, hogy ne történjen ez meg? Esetleg szereljek egy golyóscsapot a szívóágra vagy visszacsapó szelepet? Viszont a kútban van lábszelep v. visszacsapószelep tehát lehet felesleges lenne rátenni mert a két visszacsapó szelep közötti részen ha mindkettő bezár, akkor ugyanúgy lenyomná magát.
Azért mert a szívócső végén van a lábszelep, így ha megáll a szivattyú ( kikapcsol a nyomáskapcsoló) egyből nyomás alá kerül a szívócső és ha mechanikailag nem jó akkor szétcsúszik kilyukad stb. Vagy össze kell ragasztani, vagy más ( pl KPE ) csövet és az idomjait kell használni.
lalibatyo írta: Azért mert a szívócső végén van a lábszelep, így ha megáll a szivattyú ( kikapcsol a nyomáskapcsoló) egyből nyomás alá kerül a szívócső és ha mechanikailag nem jó akkor szétcsúszik kilyukad stb. Vagy össze kell ragasztani, vagy más ( pl KPE ) csövet és az idomjait kell használni.

Köszönöm a gyors segítséget!
Szegedi típusú pvc kút van tehát egy pvc cső áll ki a földből ezért a KPE cső lehet nem lenne megoldás. Lehet ragasztani fogom akkor de bírni fogja a nyomást, nem károsodik a kút tőle?
Akkor talán jobb megoldás lenne ha a szivattyúra tennél egy visszacsapót a szívócső elé. Azok a golyós hidroszeres kútszelepek nem szoktak örökké működni. Megrozsdásodik a vasgolyó és már át is ereszt.
Előző 1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 100 / 157