Szerző:
jefyn60 » csüt. jún. 18, 2015 6:11 pm
Tisztelt lalibatyo!
Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal. A teljesség kedvéért leírnám a teljes rendszerem összeállítását.
A kút 120 PVC bélésű fúrt kút. 10 m mély a vízoszlop 3 m. (ingadozás 0,5m) A Lábszelep kb. 8-8,5 m mélyen van. 1" cső a szívó ág. A szivattyú előtt egy szűrő és egy visszacsapó szelep van. (valahol olvastam, hogy célszerű a szűrő és a szivattyú közé beépíteni) A szivattyú márkája Pedrolló 10M. A szivattyú után (nevezzem szekunder körnek) a szárazon futásvédelem, visszacsapószelep majd a tartály található. Elektromos bekötés - energiaforrás, védelem, nyomáskapcsoló, szivattyú.
A tartályt 1,5 bar kezdő nyomásra szoktam felfújni. Működési tartománya most 2,6-3,5 bar.A szekunder körben betett visszacsapószelep előtt a védelem nem működött, gondolom az 1,5 bar nyomás miatt. Mikor beszereltem a szelepet rendesen (energia ellátás után -dugaszolóaljzat és csatlakozó- ) manuális indítással indult a szivattyú. Működött is rendesen az elején. Azt értem ezalatt, hogy a nyomás kapcsoló beállítása alatt, (viz ki, viz be) nem állította le a szivattyút a felső beállított érték elérése esetén. Elértem egy beállítási szintet és csak utána kezdte az általam "sérelmezett" működést. Sajnos utána hiába próbáltam már visszaállítani a kiinduló értéketeket nem tudtam újból elérni a helyes működést.
Ma egy barkácsáruházban is megfordultam ahol szintén forgalmazzák ezt a fajta védelmet. Szakeladótól kérdeztem a megoldást, Ő azt válaszolta ez így helyes ennek ez a működési rendje. Én nem igazán akartam okoskodni mint hozzá nem értő, de szerintem egy kerti locsolást ellátó szivattyú v. egy házi vízellátó szárazon futás védelme így nem működhet, így nincs semmi értelme. Minden vízellátás megszakításánál manuálisan keljen indítani a szivattyút.
Gondolom illetve remélem, hogy mindent aprólékosan leírtam, és a két írásom alapján 100% képet tudsz alkotni a "művemről".
Köszönöm tisztelettel.