Szerző:
makrodom » szomb. júl. 11, 2015 7:07 pm
Sziasztok!
Most akadtam rá erre a fórumra, néhány oldalt el is olvastam, de mire végigolvasnám az összes üzenetet, lehet beleőszülnék, és még lehet nem is lenne köztük a válasz a kérdésemre. Ezért felteszem itt a kérdésem, ha nem probléma!
Nos, olyan problémánk van, hogy egy kis falu kútközösségéhez tartozunk. Kb. 35 háztartás tartozik ehhez a kútközösséghez, szépen be is fizetjük a havi számlát, úgy ahogy kell a kút és a vízvezetékek karbantartására, de az a probléma, hogy néhány szomszéd, főleg ebben a melegben szeret locsolni. Ilyenkor nálunk a víznyomás annyira leesik, hogy teljesen elmegy a házba a víz. Az udvaron még folyik valamennyire, de van, hogy már ott sem. Mintha teljesen kikapcsolnák a fő vízpumpát.
A vízvezeték a háztartásba a pincén keresztül jön be, 2m mélységben a földszinttől. Az udvari csap 1.5m magasan helyezkedik el a földszint felett. Bent a házban a vízcsap pedig 4m magasan helyezkedik el a földszint felett.
A terv az, hogy egy házi vízművet beépítenék a pincébe, amihez tartozik egy puffer tartály, nyomáskapcsolóval, visszavágószeleppel. A víz mennyiségének meglétét egy előtét pufferrel figyelném (ami a házi vízmű előtt helyezkedik el a csővezetékre csatlakoztatva és csővezetékkel ez után következik a házi vízmű), amire szintén szerelnék egy nyomáskapcsolót (pl. 0.5bar nyomásszintre kapcsoljon). Amennyiben ennek a nyomáskapcsolónak nincs meg a kellő nyomás, akkor nem engedi bekapcsolni a pumpát, így megvédi azt a leégéstől, mivel ugyebár, ha nincs elegendő víz a rendszerben akkor a pumpa üresbe forog, túlmelegszik és leég. Valamint szeretnék szerelni a házi vízművel egy párhuzamos vízágat is egy visszavágó szeleppel, ami ha a hálózatban elég nagy a víznyomás akkor azon keresztül folyik a víz, így nincs szükség a házi vízműnek, hogy állandóan ki-be kapcsoljon.
Találtam is a neten egy házi vízművet, a teljesítménye 800W, amihez 19l-es puffer tartály tartozik. Ebből kb. 10 liter víz, és a maradik 9l levegő lenne a tartályban(a nyomás végett).
Érdekelne a véleményetek, és az észrevételeitek, valamint, hogy mire érdemes odafigyelni még az egésszel kapcsolatban?
Olvastam, hogy van olyan vízpumpa, amibe van beépítve szárazonfutás védelem. Amit én írtam, hogy a pumpa elé egy kis tartály egy nomáskapcsolóval, ami megakadályozza a vízpumpa működését, alacsony nyomás esetén, az olcsóbb vagy egy olyan pumpa amibe van beépített védelem?
Ti mit tennétek a helyemben, mikor este 9 órakor szeretne az ember elmenni letusolni, megnyitja a vízcsapot és nem folyik rajta egy csepp víz sem?
Üdv!
makrodom