Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 102 / 157
Köszönöm Lalobátyó ! :P
lalibatyo írta: Először legyenek kútadatok :)

Mostanra sikerült kicsit foglalkoznom a kúttal. Nem tudtam hogyan teszteljem, ezért bekötöttem egy szivattyút, (Elpumps JPV 1300B) ráraktam egy 5m-es csövet a szívóágra (ez olyan 2m-t lehetett a vízbe), és járattam. 5 perccel kezdtem, a végén 30 percig ment folyamatosan a szivattyú. A vizet egy vödörbe fogtam fel, a víz végig tiszta volt, homok nem ült az alján. Hozamot nem mértem, de folyamatos volt a víz áramlása.

A sikeren felbuzdulva levittem a szivattyút a pincébe a tartály mellé, és egyenlőre simán rákötöttem a végleges vízvételi pontra. Kérdésem az lenne, hogy a szívócső most 5m-t lóg bele a kútba, felül egy 90fokos töréssel bemegy a pincébe, de ez a táv kb 10m. Ez a 15m-es szívócső okozhat-e ez gondot a későbbiekben?
Másik, hogy a szivattyú dobozára írt max szívási mélységet, ami 9m, honnan kell számolni? A kút tetejétől, vagy a kútban lévő vízoszlop szintjétől? A kettő között ~2,5m eltérés van...

Minden hidrofor tartálynak egy ki-bemeneti pontja van?
a végén 30 percig ment folyamatosan a szivattyú. A vizet egy vödörbe fogtam fel, a víz végig tiszta volt, homok nem ült az alján. Hozamot nem mértem

Épp az lett volna a lényeg, de ha az 1300B 30 percig tolta szakadatlanul tisztán akkor ott baj nem lehet.
Ez a 15m-es szívócső okozhat-e ez gondot a későbbiekben?
Másik, hogy a szivattyú dobozára írt max szívási mélységet, ami 9m, honnan kell számolni? A kút tetejétől, vagy a kútban lévő vízoszlop szintjétől? A kettő között ~2,5m eltérés van...

Minden hidrofor tartálynak egy ki-bemeneti pontja van?

Ha szívócső emelkedik a szivattyú felé akkor nem lesznek gondjaid még 20 méterrel sem.
A szívómélység a szivattyú szívócsonkja és a vízszint teteje( ami szivattyúzáskor csökken :) ) kell számítani. Természetesen a függőleges eltérést !
A membránosoknak igen, de ez nem szabad hogy gondot okozzon, létezik "T" idom.
Ha szívócső emelkedik a szivattyú felé akkor nem lesznek gondjaid még 20 méterrel sem.
A szívómélység a szivattyú szívócsonkja és a vízszint teteje( ami szivattyúzáskor csökken :) ) kell számítani. Természetesen a függőleges eltérést !
A membránosoknak igen, de ez nem szabad hogy gondot okozzon, létezik "T" idom.

Akkor beengedhetek akát 15m csövet is a kútba, ha az üzemi vízszint 5 m-en van nincs gond...

A tartály nem membrános...
Ezekszerint a szivattyú nyomóágára rakok egy T idomot, és az egyik felét a tartályba kötöm, a másikat a vízvételi helyhez. A szivattyú ugyanazon a csövön tölti a tartályt amelyiken az adja a csapnak a vizet?
Akkor beengedhetek akát 15m csövet is a kútba, ha az üzemi vízszint 5 m-en van nincs gond...

A tartály nem membrános...
Ezekszerint a szivattyú nyomóágára rakok egy T idomot, és az egyik felét a tartályba kötöm, a másikat a vízvételi helyhez. A szivattyú ugyanazon a csövön tölti a tartályt amelyiken az adja a csapnak a vizet?

Igen akár 15-öt is berakhatsz de minek :)
Igen a T re kötni a szivattyút a tartályt és a vízelvételi helyeket is. Ha nem membrános akkor idővel "megeszi" a levegőt a víz. Ezt arról veszed észre hogy kevesebb víz tud kifolyni két bekapcsolás közt. Alapesetben kb a tartály 1/3-a vehető ki két bekapcsolás közt. Ha ez 1/5-1/6 ra csökken akkor levegő kell bele.
Alapesetben kb a tartály 1/3-a vehető ki két bekapcsolás közt. Ha ez 1/5-1/6 ra csökken akkor levegő kell bele.

Levegőt kompresszoral tudok fújni bele, vagy leengedem a vizet, és újra felnyomom? :)

Tegyük fel, hogy beüzemelem a tartályt is. A bekötés után lesz egy üres tartályom. Ebbe már kell valami nyomás (csak levegővel), vagy kezdjem el feltölteni vízzel? Van valami aranyszabály arra, hogy mekkora legyen a nyomáskapcsoló ki-bakapcsolási értéke?
Levegőt kompresszoral tudok fújni bele, vagy leengedem a vizet, és újra felnyomom? :)

Tegyük fel, hogy beüzemelem a tartályt is. A bekötés után lesz egy üres tartályom. Ebbe már kell valami nyomás (csak levegővel), vagy kezdjem el feltölteni vízzel? Van valami aranyszabály arra, hogy mekkora legyen a nyomáskapcsoló ki-bakapcsolási értéke?

Lehet kompresszorral is, pumpával is ha építettél be légbetöltő szelepet csapot csatlakozót, de csak annak aki tudja is mit csinál mert bajt is könnyű. Kezdő user engedje ki az összes vizet majd töltse újra. Nem szokás levegővel előtölteni ezeket a tartályokat.
A nyomáskapcsolót nem piszkáljuk az gyárilag be van állítva. 1,5 től 2,8 ig az alap beállítás. ( 1,5 nél be, 2,8-nál ki) Ennek a változtatása csak annak javasolt aki tudja mit miért tesz.
Sziasztok,

egy házi vízművel bajlódom egy ideje. Vezérlése a falra van szerelve néhány méterre magától a vízmű szerkezettől.
Első hibának jelentkezett, hogy a mágneskapcsoló eléggé el volt öregedve, szikrázott, vagy csak ütögetésre volt hajlandó elindulni, így ezt cseréltem.
De már ekkor elő fordult, hogy az elé bekötött 3A-es motorvédő hőkioldó lekapcsolt.
Aztán a minap arra lettem figyelmes, hogy egyre sűrűbben old le a motor védő, és a mágneskapcsolót figyelve ott tart a dolog, hogy másodpercenként kapcsol ki, - és be.
Gondolom a levegő nyomás szűnt meg a zsákban.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora nyomást kell ebbe a "zsákba" pumpálni?
Én úgy gondolnám, hogy szivattyút lekapcsolom, egy csapot megnyitok, és 1 bárig fújom.
Vagy téves az elképzelésem?
Illetve nekem még nem volt szerencsém ehhez a szerkezethez, de egy olyan megjegyzést kaptam, hogy ősszel volt utoljára felfújva, és akkor aki csinálta azt mondta, hogy szerinte rossz a rajta lévő szelep, mert enged.
Ez a szelep simán cserélhető mint egy autó kerékben?
Ha esetleg más baj van, ez a "zsák" mennyire kiszedhető a tartályból?
Előre is köszönöm a válaszokat.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora nyomást kell ebbe a "zsákba" pumpálni?
Én úgy gondolnám, hogy szivattyút lekapcsolom, egy csapot megnyitok, és 1 bárig fújom.
Vagy téves az elképzelésem?
Illetve nekem még nem volt szerencsém ehhez a szerkezethez, de egy olyan megjegyzést kaptam, hogy ősszel volt utoljára felfújva, és akkor aki csinálta azt mondta, hogy szerinte rossz a rajta lévő szelep, mert enged.
Ez a szelep simán cserélhető mint egy autó kerékben?
Ha esetleg más baj van, ez a "zsák" mennyire kiszedhető a tartályból?

Igen, valószínűleg ezért kapcsolgat-ki-be, de ha nem nyomáskapcsolós, hanem áramlás kapcsolós ( jó lett volna egy kép) akkor pár dolog még lehet. Az említett zsák mögötti légteret kell felpumpálni 1,5 barra úgy ahogy írod, de a csap végig nyitva marad. Ha nem lehetne felpumpálni és a csapon jön a levegő akkot lyukas a "zsák". A szelep cserélhető de szét kell szedni a tartályt és ki kell venni a zsákot is, mert az alatt, vagy mögött lesz. Szétszedni csak víz és levegő oldali nyomásmentesítés után szabad és nem egy agysebészet :)
Lalibátyó: A pedrollo vízmű beüzemelve, elégedett vagyok vele. Egyenlőre a kút is fejhető elegendő vízzel. :)

Örülök, hogy nem csak szivattyút vettem, hanem vízművet. Praktikus, kényelmes öntözési célra is.
Sziasztok!

Most akadtam rá erre a fórumra, néhány oldalt el is olvastam, de mire végigolvasnám az összes üzenetet, lehet beleőszülnék, és még lehet nem is lenne köztük a válasz a kérdésemre. Ezért felteszem itt a kérdésem, ha nem probléma! :)

Nos, olyan problémánk van, hogy egy kis falu kútközösségéhez tartozunk. Kb. 35 háztartás tartozik ehhez a kútközösséghez, szépen be is fizetjük a havi számlát, úgy ahogy kell a kút és a vízvezetékek karbantartására, de az a probléma, hogy néhány szomszéd, főleg ebben a melegben szeret locsolni. Ilyenkor nálunk a víznyomás annyira leesik, hogy teljesen elmegy a házba a víz. Az udvaron még folyik valamennyire, de van, hogy már ott sem. Mintha teljesen kikapcsolnák a fő vízpumpát.
A vízvezeték a háztartásba a pincén keresztül jön be, 2m mélységben a földszinttől. Az udvari csap 1.5m magasan helyezkedik el a földszint felett. Bent a házban a vízcsap pedig 4m magasan helyezkedik el a földszint felett.

A terv az, hogy egy házi vízművet beépítenék a pincébe, amihez tartozik egy puffer tartály, nyomáskapcsolóval, visszavágószeleppel. A víz mennyiségének meglétét egy előtét pufferrel figyelném (ami a házi vízmű előtt helyezkedik el a csővezetékre csatlakoztatva és csővezetékkel ez után következik a házi vízmű), amire szintén szerelnék egy nyomáskapcsolót (pl. 0.5bar nyomásszintre kapcsoljon). Amennyiben ennek a nyomáskapcsolónak nincs meg a kellő nyomás, akkor nem engedi bekapcsolni a pumpát, így megvédi azt a leégéstől, mivel ugyebár, ha nincs elegendő víz a rendszerben akkor a pumpa üresbe forog, túlmelegszik és leég. Valamint szeretnék szerelni a házi vízművel egy párhuzamos vízágat is egy visszavágó szeleppel, ami ha a hálózatban elég nagy a víznyomás akkor azon keresztül folyik a víz, így nincs szükség a házi vízműnek, hogy állandóan ki-be kapcsoljon.
Találtam is a neten egy házi vízművet, a teljesítménye 800W, amihez 19l-es puffer tartály tartozik. Ebből kb. 10 liter víz, és a maradik 9l levegő lenne a tartályban(a nyomás végett).
Érdekelne a véleményetek, és az észrevételeitek, valamint, hogy mire érdemes odafigyelni még az egésszel kapcsolatban?
Olvastam, hogy van olyan vízpumpa, amibe van beépítve szárazonfutás védelem. Amit én írtam, hogy a pumpa elé egy kis tartály egy nomáskapcsolóval, ami megakadályozza a vízpumpa működését, alacsony nyomás esetén, az olcsóbb vagy egy olyan pumpa amibe van beépített védelem?

Ti mit tennétek a helyemben, mikor este 9 órakor szeretne az ember elmenni letusolni, megnyitja a vízcsapot és nem folyik rajta egy csepp víz sem? :twisted:

Üdv!
makrodom
Üdv
Hát igen, közös lónak...... Erről a panelos elszívó jut eszembe. Ott is amíg nem kezdte el valaki ventilátorral benyomni a főzés illat orgiáit minden működött, majd innentől az győz akinek erősebb a ventilátora mert a másik lakásban jön majd ki a szag :)
Szóval lehet hogy okosabb lenne újra gombolni a kabátot ebben a közösködésben, mert aki a cső végén van az mindig szívni fog, mert a víz nem hülye ott jön ki ahol könnyebb neki :) Amúgy ha csak rádobsz egy házi vízművet ami elé persze egy visszacsapót kell rakni már jobban jártál egészen addig amíg a szomszéd ki nem nyitja a kerti csapot és úgy is hagyja a csúcsidejű fogyasztás idején, mert lehet onnan fogsz levegőt szívni, nem pedig a csővezetékből vizet. Persze ha minden bekötés visszacsapó szelepen keresztül történt akkor ez nem történhet meg és az győz akinek a legerősebb a szivattyúja és a legközelebb van a betáplálási ponthoz. Szóval nem egyszerű menet lesz ez. A szivattyú elé sok értelme nincs zárt rendszerű tartályt rakni mert nagyot nem tudsz, azzal a pár tíz literrel meg sokkal előbbre nem leszel amit esetleg onnan ki tudsz szedni, nem beszélve arról hogy amikor elkezd csökkenni a rendszernyomás már akkor a pufferolt vizet használod egész addig amíg a puffer nyomása nem csökken a rendszer nyomása alá. Tehát minek ? Ha a lakás vízellátása a cél akkor talán okosabb lenne egy nyitott puffer (IBC) amiben van párszáz liter (tehát 2-3 napi készlet) és abból szivattyúzni és a rendszeredbe nyomni a vizet. Persze ezt a tartályt kellene töltögetni csúcsidőn kívül valami ügyes megoldással hogy mindig tele legyen.
Én mit tennék ? Fúrnék magamnak saját kutat.
http://kutviz.hu/
Üdv.mindenkinek.Lali bátyó kb.három éve kértem és kaptam segítséget a házi vízmű membrànnal kapcsolatban,javaslatodra akkor kicseréltem mert a levegő szelepen jött a víz.Azóta tökéletesen működött,de most ha megnyitom a vízcsapot,azonnal kapcsol nyomja a vizet.Egy-két nap alatt a levegő elmegy,nem tudom hovà, mert nem enged sehol és nem jön vìz a szelepen .Lehet,hogy mégis lyukas a membràn?Légy szíves adjàl valami tippet.Vàlaszod előre is köszönöm.Üdv
JENŐBÀ
Hello Jenőbá !
akkor is el tud menni a levegő ha a membrán körüli vas a lyukas (tehát a tartály) vagy a szelep enged, de a szelep körül is körbe szokott korrodálni a vas és ott is.
Én először megnézném a membránt ( három év ezeknek nagy idő :( ) és ha az biztosan rendben akkor ott keresném a bajok forrását ahol belül is rozsdás a tartály. meglehetősen sziszifuszi munka egy apró lyukat megtalálni ahol szökik a levegő, de ha nem nagy a tartály és van egy nagy edényed amiben pumpálás után víz alá tudod nyomni akkor az hamar megmutatja hol jönnek a buborékok. ( víz bevezető csonkot hagyd szabadon) Ha ez a lehetőség nincs akkor sok sok hab kell hozzá :)
Sziasztok!

Lehet, hogy már volt téma és leírtátok, de hátha valaki megszán:

A házi vízművemet cseréltem (Elpumps volt), márkahűen egy Elpumps VB 25/1300-ra. Minden faca, minden jól működik, ha
a csatlakoztatott locsolócső végén nincs pisztolya vagy hasonló marhaság, azaz szabad csővéggel állandó a nyomás. A probléma akkor kezdődik, amikor a slag végére locsolópisztolyt csatlakoztattam, akkor ugyanis egy idő után annyira lemegy a nyomás, hogy nagyon. A nyomáskapcsoló szerintem gyári beállításon van. Azért nem vagyok biztos benne, mert rövidsége miatt cseréltem a betáp-kábelt. A nyomáskapcsoló értékeit - gondolom én - a fedelet levéve lehet csak állítani, de én ehhez nem nyúltam.

Arra gondolok, hogy az alsó nyomásértéket kell valahogy feljebb állítanom. Le tudnátok írni esetleg, hogyan végezzem el ezt?

köszi
2343 hozzászólás Oldal: 102 / 157