Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 108 / 157
helyesbítek, a szelep fen van oldalt. ezek beszélnek összevissza :D
Én vagyok :?: a "szaki" de nekem messze van meg vendégek is vannak és spanom sincs arrafelé. Talán aki egykor csinálta a rendszert azt kellene keresni. Gyakorlatilag már hetek óta ( mióta kilyukadt) membrán nélküli üzemmódban használtad. Mivel szakadt a membrán ezért a víz megette a levegőt így azt kellene pótolni a tartályban. Tehát kinyitod a vízcsapot és pumpálsz. Egészen addig amíg levegő jön a csapon. tehát elvileg 150 liter víznek kellene előtte kijönni. Ha ez megtörtént akkor elzárod a csapot aztán bekapcsolod a szivattyút és ha szerencséd van pár napot így kihúzhatsz vele mivel a levegő felül lesz az álló tartályban tehát nem tudod kiengedni a vízzel együtt. Ha mégsem jönne a levegő a vízcsapon hanem a nyomást megtartaná akkor mégsem lyukas ( vagy épp úgy gyűrődött a membrán) Viszont a víz el fogja nyelni idővel a levegőt, ezért is kell pumpálgatni a nem membrános tartályokat rendszeresen. Ha valami szerencsétlen szitu lenne és a gumicafatok elzárnák a víz útját a tartály alján akkor ki kell szedni a membránt és levágni a nyakát tömítésnek majd visszarakni és mivel ha szétszeded akkor víztelen lesz is így egyből indulhat a szivattyú összeszerelés után (nem kell pumpálni)
Viszont ha a víz nem a membránba megy akkor a tartály gyors korrodálásba kezd ezért csak szükségmegoldás amiről beszélek.
A jelenség gondolom azzal kezdődött hogy egyre gyakrabban kapcsolgatott a szivattyú. Értem ez alatt hogy fénykorában 40-50 litert is ki tudtál engedni a szivattyú ki és bekapcsolása közt. Amikor ez a felére (esetedben) 20-25 literre csökkent már keresni kellett volna az okot csak hát hajlamosak vagyunk erre nem figyelni. A jól működő tartályos rendszer a tartály térfogatának kb az 1/3 át képes két kapcsolás közt közt adni. Nyitott csapnál nyom a szivattyú rendesen ? vagy már az is belehalt a gyakori szivattyú kapcsolgatásba vagy örökjárásba ?
a probléma úgy kezdődött, hogy a víznyomás nem volt egyenletes (másfél hete van így) azaz a csapból nem jött egyenletesen a víz. gondolták apósék, hogy úgy is jövünk messze külföldiából, és majd mi megcsináljuk, mert fiatalok vagyunk. a tartály 150 literes mellesleg. 24. délelőtt le is ugrottunk az aknába, és fogalmunk sem volt, hogy mi lehet a gond. mivel a szivattyú lekapcsolása esetén nem jött víz, ezért úgy döntöttünk, hogy szivattyút visszakapcsoljuk, és úgy pumpálunk. az egyetlen hozzáértőnek minősíthető személy kiesett a pixisből, mert agyilag fél év alatt lecsúszott egy kb 3 éves gyerek szintjére sajnos, így effektíve örülök annak, hogy azt le tudom írni, amit eddig.

kár hogy te szaki messze laksz, mivel a szivattyúbolt majd csak január 4.-én nyit, mi meg holnap pályázunk el hajnalban. még ma megpróbálunk pakolás után pumpálni... bassza meg, ez is jó kis szabi....

anyós üzeni, hogy a víz nyomása még mindig ingadozó, nem nem olyan vészes.
jelentem alásan:

pumpáltunk, hiába. meg sem kottyant neki. nem jött ki semmi sem a csapból. úgyhogy férjuram fel is adta.

amúgy van a környéken egy vizes. effektíve még a magzatvizemet sem bíztam volna rá, nem hogy bármilyen szerszámmal neki essen akárminek. az eddigi munkáinak titulált kőkorszaki erőszakításai láttán mai napig fogom a fejem, mert egyszerűen fáj a retinácskáimnak. annyira szaki az a manusz, hogy amikor nagypapáék el akarták intéztetni a cuccost vele, inkább azt mondta, hogy bocsesz, ez nem az ő dolga, hanem az áramosé!

és most mitévő legyek, mondta a bizonytalan légy...
Hát 150 literes tartálynak pumpával kell vagy fél nap és lesz kb 15 vízhólyag még ha kesztyűt is húzol. No meg a levegő szelep is lehet rossz. Nagyságrendileg ez kb annyi mikor a teherautó kerekét pumpálnád fel kézzel, tehát kompresszor nélkül nem fog menni csak keserves kínlódások árán. Amúgy épp azért jön ki csupán 40-50 liter víz két kapcsolás közt mert 150 es a tartály tehát csak az 1/3 jön ki ha minden jó. Gondolom az ingadozó víznyomás is épp azért van mert már 3 literenként kapcsolgat vagy még gyakrabban és hát a ki és bekapcs közt mégis csak van 1,5-2 bar különbség. Ha működik a szivattyú akkor talán okosabb lenne pár nagyobb edényt időnként megtölteni vízzel aztán majd ha megszerelte valami szaki a rendszert akkor vissza lehet állítani a komfortot.
Át tudom érezni a gondod, se szerszám se lámpa se melós ruha se alkatrész se tapasztalat. Így valóban nagy szívás, ha pedig azt mondod hogy nem akkor te vagy a .... Nálunk is az idős szülőkkel épp ez van. Felhívom mi kell - semmi ! Aztán ha ott vagyok akkor meg tudnád nézni, fel tudnád fúrni meg tudnád csinálni ....? Én már nagyon rég óta kézi műszer, flex fúrógép szerszámos láda kacatos doboz svédfogó melós gönc stb nélkül el sem indulok hozzájuk. Persze ez is kevés néha ha létrás a meló :)
délelőtt le is ugrottunk az aknába, és fogalmunk sem volt, hogy mi lehet a gond. mivel a szivattyú lekapcsolása esetén nem jött víz, ezért úgy döntöttünk, hogy szivattyút visszakapcsoljuk, és úgy pumpálunk.

Tehát akkor kezdjük az elején !
A szivattyú kikapcsolt állapotában és a vízcsap kinyitását követően ( ha már nem folyik a víz) nyitott vízcsap mellett kellene 1,5 bar nyomást mérni a levegő szelepnél.( Így is kell feltölteni levegővel.) Ha kicsit kevesebb az még nem nagy baj, a baj az ha nullát mérsz vagy a víz is folyik ha benyomod a szeleptűt. Ha a levegő rendben akkor a membrán is rendben, tehát más a baj. Ha a levegő nincs rendben akkor álló tartály esetén átmenetileg a levegő belepumpálás tud ideiglenes megoldás lenni, mert a levegő helyén is víz van ami alul jön ki így a levegő bent marad. 150 liter vizet legalább 150 liter levegő bepumpálásával lehet kiüríteni és az a lényeg hogy a levegő nyomja ki a vizet a tartályból, tehát nem kell a szivattyút bekapcsolni közben !
Ha nem jön a víz az pumpáláskor akkor vagy rendben a membrán és a levegő, vagy a levegő nem tud bemenni hogy kinyomja a vizet, vagy a víz nem tud kijönni hiába nyomja a levegő. Na ezt eldönteni az tudja aki ott van a helyszínen :)
Esetleg nem valami eltömődött szűrők keserítik az életeteket ?
Köszönjük a válaszaidat. Én vagyok a férje az eddig író babalinának:) Nos, azt hiszem, a helyzetünk nem túl rózsás, ahogy írtad, leállított szivattyúval, és kinyitott csappal (már kieresztett vízzel), bizony 0 a nyomás. Ha a rendszert visszaállítjuk 1,5-3,5 nyomás között ingadozik a rendszer. Most valamivel "jobb" volt, mert legutóbb 0-6 között ingadozott egy-egy csapnyitásnál a szivattyú. Summa summarum, ha lehetne, mihamarabb szeretnénk egy szakít "elcsábítani", mert csak sejtjük, hogy gond van, és lehet, hogy nem kicsi. A helyzet az, hogy mi holnap elutazunk - vissza Németországba - mert csak Karácsonyra jöttünk haza. Viszont, ha bármi biztatót tudsz írni, azt epedve várjuk:) Akár, hogy Te ki tudsz szállni, akár, hogy tudsz bárkit ajánlani, nem túl messziről. Megadnám anyám telefonszámát, mert az esetleges válaszodat csak délután tudnánk olvasni, és az időnek most nagy szerepe van. Tehát: 06308615341. Ezen a számon tehát anyámat lehet elérni, ha lenne valamilyen halaszthatatlan információd. Még egyszer köszönjük az eddig segítségedet is, és szívesen várunk - bármikor - hasznos információkat.
Hello
Hát ha nulla a tartálynyomás a levegő oldalon az sajna valóban a membrán problémájára utal, de az sem kizárt hogy maga a tartály cserés mert belülről már elkorrodált. De lehet más baj is. Mint írtam nem járok el ennyire messze sok idő nagy távolság mindent nem vihetek és most én is unokákra vigyázok a téli szünetben. Spanom nincs arrafelé. Olyan sem akit bátran mernék ajánlani. Jobb ötletem sincs mint a nektek közeli szivattyú bolt és webshoptól kérni segítséget. Talán válaszolnak mailre talán a szerelőjük most is dolgozik, talán ... Sajnos többet nem tudok tenni.
Ha a rendszert visszaállítjuk 1,5-3,5 nyomás között ingadozik a rendszer. Most valamivel "jobb" volt, mert legutóbb 0-6 között ingadozott egy-egy csapnyitásnál a szivattyú

Igen, valószínűleg sikerült némi levegőt bepaszírozni a víz fölé a tartályba. No és tudom sovány a vigasz de ha 7 évet elment akkor az egész jónak számít már.
Hali !!! Házi vizművel kapcsolatosan szeretném a segítségeteket kérni !!! Leírom a mizériámat , hàtha van aki látot már ilyesmit . Na szóval van egy 63-as kb 30 m-es fúrottkutam 7m es szívócsővel láb szeleppel , volt egy TIP hww 900/25 plus házi vizellátóm ami kb 4 év után elkezdett folyamatosan menni na mondom nyomáskapcsoló csere mert a tartály nyomást folyamatosan korigálom és rendben is volt az óra nem működött igy hát cseréltem azt is vissza raktam a kútba egy kicsit nehezen kapcsolt ki kb 3 5 perc lejebb vettem a nyomáskapcsolót 2 2.5 re minden pipec kapcsol ahogy kel , 2 db wc tartály és egy mosógépet hajt illetve hajtott ezidáig mert másnap reggelre nem kapcsolt le és megfőt az egéssz !!! Öreg is kínai is mondom hozok egy másik hasonlót , most egy güde hww 3100 ast szereztem be . Beszereltem elősször minden rendben majd nézem az órályát és megdöbbenve veszem tudomásul hogy 2.6 ig viszonylag gyorsan eljut majd 2.8 ra kel neki két perc itt kapcsolna ki de vagy eléri vagy nem , a tünet ugyan az mint az elődjénél !!! Kivettem a szívó csövet lábszelep ok bár most cserélve lessz ő is ! A kútban a nyugvó vízszint kb 2 m en van ez is ok. Mondjuk a kikapcsolás és az ellenörzés közöt el telt kb 2-3 óra . Mondja már meg valaki hogy mi a f@sz szopat !!?? A kútból ha elmegy a nyugvó viz szint a lábszelepig menetközben a szivattyúnak üresen kel hogy menjen vagy vissza birja szívni a vizet ? Mert ez a szivattyúnak nevezet tárgy úgy nyom mint állat ha megnyitom a kerticsapot a nyomást pedig nem vagy csak alig birja el érni 4 èvig ok volt minden most ez van mi lehet a hiba segítsetek !!! Szép estét
Hello
Hát mondjuk ezeket a szivattyúkat ( főleg az utóbbit) nem venném meg. Az öreg TIP lehet abba halt bele hogy kilyukadt a tartálymembrán és nem vetted észre. Rendszeresen kellene ellenőrizni a levegő nyomását ezeknek a tartályoknak. Nem autó kerék, nem látszik ha kevés benne a levegő :)
A kút : a 2 méter nyugvó az ok a 7 méter szívócső már annyira nem mert elvileg le tudja szívni a szintet 7 méter alá is (egy jobb szivattyú), tehát inkább 10 méter.
Üzemi szint nem ismert, pedig lehet hogy a kút elvesztette a hozamát amit az üzemi szint jól mutatna ha ismert lenne az jól működő időszak és a mostani állapot üzemi szintje. Ezek a mosogató csöves kutak amúgy sem az örökkévalóságnak készülnek. Tehát itt kellene adat hogy tudjuk mi újság. Pl a szivattyúdról nyomod a vizet a kertbe folyamatosan és 10 perc után (de szivattyúzás közben) leméred a vízszintet. Mondjuk ha 10-15 perc után is vastagon folyik a víz ahogy az elején és nem is homokol akkor talán nincs vele baj.
Szivattyú: ez a "csoda" 3,5 bart tud és azt is csak a fénykorában. Ebből levonandó a szívómélység tehát a víz szintje és a szivattyú közti távolság üzem közben (amit nem is tudsz) de mondjuk legyen 6 méter. Akkor úgy néz ki a mutatvány hogy a 3,5 - 0,6 = 2,9 bar az a nyomás amit ez a szivattyú képes csinálni és mivel az utolsó pár tized bar mellett szinte nem is szállít vizet így lehet meg is van a magyarázat hogy miért oly keservesen tölti 2,6 ról 2,8 ra a rendszert.
Íme a karakterisztikája ami megmagyaráz mindent :
94667-gude-hazi-vizm-hww-3100-k.jpg
94667-gude-hazi-vizm-hww-3100-k.jpg (24.54 KiB) Megtekintve 4871 alkalommal.

Tehát a megoldás az, ha jó a kút hogy sajna 2,5 re kellene állítani a kikapcsolási nyomást. Célszerű időnként ellenőrizni hogy a ki és bekapcsolás közt mennyi vizet lehet a rendszerből kivenni mert ez jól jelzi a tartály levegő töltöttségét. Ez a mennyiség kb a 30%- a tartály térfogatának, esetedben kb 6-7 liter.
Sziasztok!
Házi vízművel kapcsolatos kérdésem lenne.
A rendszer: Pedrollo szivattyú,PM5 nyomásszabályozó,80L-es gumimembrános tartály, vízszürő.
A szivattyú leállásakor erős "rántás" volt a szívóoldalon, mint megtudtam ezt "kosütés"-nek nevezik.
Néhány forúmot megjárva külömböző tanácsokat kaptam: nem probléma nálam is ezt csinálja, tegyél visszacsapó szelepet a nyomóágba,tegyél visszacsapó szelepet a szívattyú elé közvetlen és a lábszelepet vedd le.Így nem a szívócső, vagyis a kút nyeli el ezt az energiát, hanem a nyomóoldal, ill. a tartály. kb. fél éve így mükődik, de az a "zabszem" azért dolgozik...
Ütés így is van, de "dB"-ben kissebb, mint lábszelep esetén.
A kosütés keletkezésével nagyjából tisztában vagyok, vagyis mivel a szivattyú hirtelen áll le, nincs kifutás és a hirtelen megszünő szívonyomás okozza.
Kérdéseim tisztelettel:
Megszüntethető-e? Milyen károsodást okozhat, gondolom elsősorban a szivattyúban, vagy így most a nyomóoldalon?
PM3-al szárazonfutás elleni védelem? Bár olvastam róla,hogy nehéz beállítani, figyelembe véve a nyomóoldali vízmagasságot.
Egyszóval nyugodtabb lennék, ha a lábszelep helyén lenne!

Üdv!
Hello

Ha követted a gyári ajánlást a beszereléskor és használatkor akkor nagyon nem kell aggódnod. Komoly mérnökök tervezték ezt a szerkezetet ha olyan súlyú lenne a probléma megoldást is kerestek volna rá. De van a cégnek műszaki támogatása vevőszolgálata kérd ki az írásos véleményüket mert az akár döntő is lehet a később esetleges garanciális vagy szavatossági ügyekben. http://www.pedrollohungaria.hu/hu/default_t1
Szerintem többet ér egy estleges szavatossági vita esetén mint azzal menni hogy az index fórumban azt mondták......
Egyébként maga a jelenség inkább a szívócső kötéseire van veszéllyel hiszen ha egy rángatózó dinamikus mozgás erőhatás van jelen akkor a csatlakozások szétcsúszhatnak tömítetlenné válhatnak, ill a lábszelep kiverődhet ha valami gagyibb fajta. Egy biztos a szárazfutás védelem semmit nem ér ez ellen habár
a PM3 at nem ismerem de megkockáztatom nincs is ilyen típus ez valami elírás lehet.
Egyébként nem véletlen hogy komolyabb ipari rendszerekben több százezres frekvencia váltók (inverter) vezérlik a szivattyú motorokat manapság, lágyan indul, kifutva áll le ez jó a kútnak jó mindennek egyedül a pénztárcának nem annyira :) Ugyan már a háztartási eszközökben is kezd megjelenni.
Természetesen nem tévesztendő össze az "áramlás kapcsolóval" vagy hasonló szerkezetekkel mert vannak forgalmazók akik inverternek nevezik azt is ami még csak közel sincs hozzá :!:
Köszönöm lalibatyo az értékes információkat.
Amiért aggódom az, hogy jelenleg nincs lábszelep a szívócső végén csak a szűrő. A szivattyú szívócsonkján visszascsapószelep van. Nyilván, ha a gyári beállítást nézzük, akkor ez annak nem felel meg, mert a lábszelepnek a "lábamnál" kell lenni és a "felem tetején" nincs visszacsapószelep...
Megjegyzem, hogy ebben az állapotban felvette a vizet 2x-i indításra és azóta is a nyomásmérő azonnal és folyamatosan jelzi a nyomás nővekedését, vagyis a vízoszlop a szívócsőben ott van a visszacsapó előtt.
Bocs én írtam el, nem PM3, hanem LP3!

Üdv.
Üdv
Nem hinném hogy ez a fajta használat probléma lenne mert pl egy vert kút esetében ahol nem is tudsz a szívócső aljára lábszelepet rakni mert maga a kútcső a szívócső ott is így használják a szivattyút ahogy te. Ami miatt kevésbé rángatózik így a szívócsöved az azért van mert a szívócső nyomásváltozása kb a 0,5-0,7 bar szívóhatás és a légköri nyomás közt változik, viszont ha lábszelepet raksz akkor a 0,5-0,7 bar szívóhatás és a 2,8-3 bar kikapcsolási nyomás közt változik. Tehát nagyobb dinamikus nyomásváltozás nagyobb mozgás és hang. Egyébként ha nem belelógatott könnyű kpe cső lenne a szívócső, hanem mondjuk menetes vascső (mint 20-30 évvel ezelőtt mindenhol) meg sem moccanna a szívócső :)
Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.
Még egy útolsó kérdés a témában:
A szárazonfutás elleni védelemre szükség van-e?
http://www.szivattyubolt.hu/italtecnica-lp-3-15

Üdv.
2343 hozzászólás Oldal: 108 / 157