helyesbítek, a szelep fen van oldalt. ezek beszélnek összevissza
Én vagyok a "szaki" de nekem messze van meg vendégek is vannak és spanom sincs arrafelé. Talán aki egykor csinálta a rendszert azt kellene keresni. Gyakorlatilag már hetek óta ( mióta kilyukadt) membrán nélküli üzemmódban használtad. Mivel szakadt a membrán ezért a víz megette a levegőt így azt kellene pótolni a tartályban. Tehát kinyitod a vízcsapot és pumpálsz. Egészen addig amíg levegő jön a csapon. tehát elvileg 150 liter víznek kellene előtte kijönni. Ha ez megtörtént akkor elzárod a csapot aztán bekapcsolod a szivattyút és ha szerencséd van pár napot így kihúzhatsz vele mivel a levegő felül lesz az álló tartályban tehát nem tudod kiengedni a vízzel együtt. Ha mégsem jönne a levegő a vízcsapon hanem a nyomást megtartaná akkor mégsem lyukas ( vagy épp úgy gyűrődött a membrán) Viszont a víz el fogja nyelni idővel a levegőt, ezért is kell pumpálgatni a nem membrános tartályokat rendszeresen. Ha valami szerencsétlen szitu lenne és a gumicafatok elzárnák a víz útját a tartály alján akkor ki kell szedni a membránt és levágni a nyakát tömítésnek majd visszarakni és mivel ha szétszeded akkor víztelen lesz is így egyből indulhat a szivattyú összeszerelés után (nem kell pumpálni)
Viszont ha a víz nem a membránba megy akkor a tartály gyors korrodálásba kezd ezért csak szükségmegoldás amiről beszélek.
A jelenség gondolom azzal kezdődött hogy egyre gyakrabban kapcsolgatott a szivattyú. Értem ez alatt hogy fénykorában 40-50 litert is ki tudtál engedni a szivattyú ki és bekapcsolása közt. Amikor ez a felére (esetedben) 20-25 literre csökkent már keresni kellett volna az okot csak hát hajlamosak vagyunk erre nem figyelni. A jól működő tartályos rendszer a tartály térfogatának kb az 1/3 át képes két kapcsolás közt közt adni. Nyitott csapnál nyom a szivattyú rendesen ? vagy már az is belehalt a gyakori szivattyú kapcsolgatásba vagy örökjárásba ?