Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 109 / 157
1 biztonsági elem ami ha olyan baj történik amit kivédett volna akkor nagyon tud hiányozni. Mit is tud a kérdéses darab : piros gomb megnyomásával indul a szivattyú ha a nyomáskapcsoló is épp bekapcsoláson van. Beszereléskor ez így lesz mert nyomás mentesíteni fogsz. Aztán innentől kezdve mindaddig engedi a nyomáskapcsolónak a szivattyú indítását ameddig a rendszernyomás nem esik le 0,8 bar alá. Elvileg nem fog ha minden jó mert 1,5 nél kapcsol a nyomáskapcsoló.
Viszont ha lelevegősödne a szivattyú vízhasználat közben vagy kifogyós a kút akkor megvéd mert tiltja az indulást. Viszont ha pl áramszünet van és teljesen kiengedik a vizet a tartályból közben akkor lesz egy hamis tiltás. Akkor sem véd ha mondjuk az eszköz a pincében és 2 nél több emeletes a ház mert akkor már több mint 8 méter vízoszlop (0,8 bar) van a rendszerben akkor is ha nem szállít a szivattyú semmit és a víz sem folyik. Extrém esetben az is lehet vele hogy lehúzod a wc-t elkezd töltődni a tartály zárod az ajtót mész dolgodra. Csökken a nyomás a rendszerben mert tölt a tartály bekapcsol a szivattyú de mondjuk már tengelytömítéses kezd lenni és épp most nem kapja fel a vizet. Közben feltelik a tartály lezár az úszószelep és nem csökken le a rendszernyomás 0,8 alá hogy tiltson a kütyü és mire hazaérsz már le is égett a szivattyú, vagy felforrt benne a víz és eldeformálódott a lapát és a diffúzor.
De még írhatnék 1-2 extrém példát :) Szóval ennyi pénzért ez jár ha komolyabb védelmet akarsz az többe vagy lényegesen többe kerül, ez ennyit tud mint amit le is írnak róla. Szerintem az odafigyelést törődést nem helyettesíti.
Értékes informácíókhoz jutottam, hogy válaszoltál a kérdéseimre.
Nagy tisztelettel köszönöm!

Üdv.: Roli
Sziasztok!

Kérdésem lenne, most tekercselték a pedrolo szivattyut de a forgás irányt nem tudom, hogy merre kell forognia.
A kút meg le van téliesítve ugyhogy nem tudom ki próbálni.
De tavaszra nem én fogom elindítani, ezért jó lenne tudnom, hogy merre forgassam.
Köszönettel. csantal
Üdv
Típus ismerete nélkül annyi hogy a lapátkeréken a lapátok állása elárulja a forgásirányt is csak logikusan gondold végig, de sok esetben a szivattyú ház csigavonala is megmutatja. Aztán még annyi hogy a lapátkereket rögzítő csavar vagy anya menetiránya is árulkodik, hiszen menet közben lelazulna.
Sziasztok!

A problémám az lenne van egy fúrt kutam ebből szívja a vizet egy alko hw 601 típúsú hidrofor ami egy kis nyaralót lát el.
Kinyitom a kerti csapot bekapcsol,megy folyamatosan,egyszer csak gondol egyet és lelevegősödik majd ismét felkapja a vizet és ezt játsza.Sajnos előfordult hogy víz nélkül járt a hidrofor egy éjszakán keresztül emiatt.
Volt úgy hogy teljesen lelevegősödött és elég sokat kellett vele szórakozni hogy újból elinduljon.
A rendszer teljesen tömített a nyomás nem megy el.
Egy vízszerelő csinálta az egész rendszert,egy pvc norton fej-re van rákötve,lábszelep nincsen csak a golyó van a csőben.Ezt a szerelő ajánlotta,előtte kpe cső volt lábszeleppel,stb,de ugyan ez volt a probléma és ezért lett átcsövezve.
Esetleg mi lehet a probléma?
Köszönöm a segítséget.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv
Többek közt ezért is szoktam ajánlani a búvárszivattyús megoldásokat, mert ezek a "vékonycsöves kutak" igaz hogy olcsóak de bizony az esetek nagy részében problémások és adnak is bőven munkát. A baj több dologra is vissza vezethető.
Említed hogy szerelő csinálta. Akkor bizony a szerelőt kéne visszahívni mert vagy mégsem tette jól a dolgát, vagy valamilyen problémát nem vett észre amit észre kellene venni egy szakinak azért, tehát nem végezte al a munkát.
Ha ez mégsem lehetséges akkor 2 dolog lehet, vagy a kút vagy a szivattyú és a szerelvényei. A kúttal kapcsolatban is 2 dolog lehet, vagy gázos vizet ad és ezzel semmit sem tudsz tenni csak búvárszivattyúsan üzemeltetni de még úgy is trükközni kell, vagy nagyon kevés vizet ad és azért levegősödik időnként.
A másik hogy a biztosan jónak gondolt szivattyú és szerelvényei mégsem jók. Az hogy valami nyomásra tömített az nem jelenti azt hogy vákuumra is tökéletesen tömített. Tehát a szívócső valamelyik csatlakozása is lehet probléma a szivattyú tengelytömítése is lehet már problémás. Sok esetben mindenféle szűrőket is beraknak a nem épp jól sikerült kutak homokos vizének a szűrésére a szívó oldalra és ezek a szűrők generálnak rejtélyes problémákat.
Az említett "PVC norton" fej sem az örök életre szóló műszaki megoldás és könnyen lehet hogy a kézi pumpa ágról levegősödik a szivattyú ág.
Javasolnék mielőbb felszerelni egy szárazfutás védelmet, mert ha örökjárós a szivattyú akkor az tönkre is megy, sőt már az is csoda hogy túlélte azt az éjszakát.
Köszőnöm a segítséget,
ma rákötőttem egy kerti szivattyút a norton fej másik ágára az nem levegősödik le.
Még az előző csövezésnél az csinálta hogy nyomás alá helyezte a hidrofor a kerti szivattyút,kikapcsolt állapotban nyomta a vizet a szívóágba vissza.
És a kerti szivattyú "kiszívta"a hidroforból a vizet.
Elég nagy gebasz volt az a csövezés,
Ezért is lett átalakítva.
Csak kicsit idegesít hogy megint elkezdte a levegősödést.
Ha a kút másik ágáról működik egy másik szivattyú hiba nélkül akkor az alko kaphatta el az influenzát .
Köszönöm a segítséget,lehet hogy kell egy másik hidrofort vennem.
Van értelme ezt felújítani?
20000Ft körül lehet valami értelmesebbet venni?
Sajnos nem nagyon tudok többet előteremnteni rá.
Köszönöm a segítséget.
Még egy kérdés,ha a kerti szivattyúval is elkezdi ezt csinálni akkor lehet hogy ennyit bír csak a kutam?
Nem tudom milyen mély,tavaly vettük a nyaralót Tápiószentmártonon.
Egész nyáron ment róla a locsolás még a nagy melegben is,
Nem volt vele probléma,ősszel kezdte ezt csinálni.
Vagy "gázos" a kút ?az mit jelent?
Bocsi csak nem értek hozzá.
Üdv
Én nem vennék másikat mert egy 1200 ft-os csúszógyűrű lekophatott. 20 ezerért amit adnak az amúgy is .....
Meg kéne győződni hogy mi a probléma oka mielőtt bármibe bele kezdenénk szerintem. Sajnos fórumon keresztül csak tippek adhatók, biztos megoldási javaslat nem.Az hogy egy kút meddig tart elég nagy szórást mutat, mint írtam ez a fajta többnyire problémás szokott lenni, és többnyire önjelölt fúrósok is csinálják kapugaranciával. (ha kivitte a pénzt a kapun nem jön vissza többet :)
Vannak kutak ahol a víz nagyobb mennyiségű gázt (többnyire metánt) tartalmaz. Ez a gáz kiválik a vízből buborékok keletkeznek és a szivattyúk hatásfokát lerontják üzemeltetésüket zavarják meg is akadályozhatják. Főleg a szívócsöves szivattyúkét mert ott ráadásul vákuum közeli a nyomás a szívócsőben ami jelentősen fokozza a gázkiválást. Mi pl többek közt ezért nem is csinálunk mást csak olyan kutat ami búvárszivattyúval is üzemeltethető. Javaslom valami megbízható helyi vagy környékbeli hozzáértő segítségét kérni akinek eszközei is vannak. Próbaszivattyúzással le kell tesztelni a kutat, ha másik szivattyúval rendesen és tartósan működik probléma nélkül akkor nem a kút a rossz, a szivattyú vagy a kútfej pedig javítható.
Szia!
Nagyon köszönöm a segitségedet.
A leírtak alapján elindulok a hibakeresés útján.
Megnézem a hidrofort is.
További szép estét kívánok.
Majd azért ha jutottál valamire szívesen olvasnánk róla.
Üdv
Üdv.
Üdv. Van egy hidroforom nemrég szereltem fel egy 70 méterre fúrt artézi kúthoz. Jól működik, azt a hibát kivéve, hogy kikapcsoláskor visszafúj a szívóágba, kilazítja a könyököt, volt már hogy le is dobta.
Ezért levegősödik a szívó ág, minden bekapcsoláskor hozhatja fel újból lentről a vizet. Többször átszereltem már, lecseréltem a visszacsapó szelepet is, de az sem segített.A mostani hidrofor Elpumps VB50/1500B,előtte egy valamivel kisebb Pedrollo volt, az nem csinálta ezt.Mi lehet a probléma? Hogyan tudnám ezt megoldani?
Üdv
Kicsit leírnád lefotóznád hogy hol a szivattyú hol vannak a visszacsapók stb. Amúgy az artézi kút az a kifolyó kút tehát akkor is jön a víz ha nem megy a
szivattyú :)
2343 hozzászólás Oldal: 109 / 157