Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 110 / 157
Fotót sajnos most nem tudok csinálni,de nagyjából leírom milyen.A szívóág úgy épül fel,hogy a könyök után van egy flexibilis cső,aztán a visszacsapó szelep ami közvetlenül kapcsolódik a szivattyúba.A flexibilis csövet azért szereltem bele,mert azt hittem,kikapcsoláskor moccan egyet a szivattyú(moccan is,de a visszafújás miatt) és azért emeli meg a könyököt picit,mert akkor még rendes kemény csővel volt fixre szerelve.Arra ügyeltem,hogy a könyök valamivel lentebb essen a visszacsapó szelep vonalától.(1 cm kb)Esetleg előrébb kellene tennem a visszacsapót?A flexib. csövet meghagyjam?

Jaah artézi kút..most már legalább tudom :)
Üdvözletem!
Házi vízrendszert kívánok kialakítani kerti öntöző rendszer mellett. A vízszolgáltató szivattyút , egy STRAUSS tip. csőszivattyúval oldanám meg. ( 5000l/óra, 2860 ford/min, 1200W , max 120m.) Mennyire megbízható ez a fajta tipus?

Válaszodat előre is köszönöm.
Szia KisT
No itt valószínűleg arról lesz szó hogy a a kútfejen van egy golyós visszacsapó szelep is. Ez a golyós szelep gyorsabban zár mint ami a szivattyú szívó oldalában van, ezért is tud megnövekedni a nyomás ami szétveti a csövet. Nem kizárt hogy a visszacsapó sem tökéletes amit beraktál. vagy homokos a víz és nem tud mindig zárni rendesen. Tehát vagy megszünteted a golyós szelepet a kútfejen, vagy a visszacsapód cseréled javítod stb. Célszerű függőleges helyzetben beépíteni az ilyen szelepeket.
jefin60
Az említett "szivattyú" adatai közül egyedül a teljesítmény felvétel az igaz :) . Többnyire problémás szerkezet én biztosan nem venném meg még akkor sem ha időnként sikertörténeteket is hallani vele kapcsolatban. Ha az anyagi lehetőségek nem engednek meg mást akkor is csak ott venni ahová tényleg vissza is lehet vinni probléma esetén.
Szia Lalibátyó!
Nem tudom a kúton van e ilyen szelep(esetleg hogy néz ez ki vagy hol keressem?)szerintem nincs,mert csak egy cső áll ki a földből,talán a lenti végén van valami szűrő ha jól emlékszem a kútfúró szavaira.Egy aknában van a kút és a szivattyú is.Mikor a Pedrollo tönkrement,és beszereztem az új szivattyút,vettem új visszacsapót is,ellenőriztem,jól zárt.Viszont elég sok kócot használtam össze szereléskor,lehet,hogy szabadult el belőle és emiatt nem zár rendesen,engedi "visszaköpni" és igen, a víz is homokos kissé,vagy 6 évig állt a kút használatlanul.
A hétvégén szétszedem újra,hátha tudok valami változást eszközölni.Majd megírom mire jutottam vele.
Köszönöm a válaszodat :)
Hát az a föld alatt lesz kb 50 centire valahol. De a dolog egyszerű, bele tudsz dugni akadály nélkül 2 méter kerti slagot a szívócsőbe vagy nem ?
Kérdésem lenne!

Vettem egy elpums1500-as bronzlapátos kertiszivattyút! ezt össze szereltem egy 25 litere membrános tartállyal! A szivattyú működik ,de egy gond van locsolás közben is pillanat alatt megtölti a tartály így szinte kétpercenként ki be kapcsol!

Volt egy Alkó szivattyúm az a csap megnyitása után kicsit később bekapcsolt és elzárásig folyamatosan ment 2 szóró-fejel nagyszerűen működött!

Nem tudom ,de ez így zabálja az áramot is , ha közelbe van az ember idegesítő a ki be kapcsolás!

Van valami ötlet a megoldásra?
Üdv
Sajnos tönkre is mehet ez miatt, leég a motor a gyakori kapcsolgatástól. Vagy mégtöbb szórófejet raksz, hogy annyi legyen a vízelvétel kikapcsolási nyomás alatt picivel amennyit a szivattyú szállít, vagy a kikapcsolási nyomást kell feljebb állítani. Ez a szivattyú nem hobbiöntözésre való attól már több :).
Üdv:

Nagyobb tartály nem oldja meg?
Csak ritkítja a ki-be kapcsolások számát. Tehát most ha a 25 literrel 1 perc akkor egy 100 literessel kb 4 percenként fog kapcsolgatni. A kikapcsolási nyomás emelése a szórófejek szórási területét is megnöveli, tehát lehet a szomszéd kertjét is öntözni fogod.
Üdvözlöm lalibatyo.

Az éppen nem gond, ha több szórófej megoldja e problémát ,mert a szivattyú indulás jóval több áram felvételt jelent!
Van egy 120 literes bojler belső azt gondoltam átalakítani ,hogy kisebb vízkivételnél se kapcsolgasson !

Köszönöm válaszait!
a szivattyú indulás jóval több áram felvételt jelent!

Így van, ha ez túl gyakori akkor leéghet a motor.
Van egy 120 literes bojler belső azt gondoltam átalakítani

levegő legyen benne és azt időnként majd pótolni is kell.
Köszönöm!
Üdvözlöm lalibatyo!

Had kérdezem már meg.
Ha a bojler egyik csövébe beiktatok egy T elemet ,ott elhelyezhetem a nyomás kapcsolót?

Üdvözlettel István
Hello Istvanh2

Persze tökéletesen megfelel. Ha mindent jól csináltál akkor a ki és bekapcsolás közt a bojler térfogatának kb az 1/3 a kivehető vízmennyiség.
2343 hozzászólás Oldal: 110 / 157