Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 111 / 157
Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 200-as átmérőjű fúrt kút, amiben a nyugvó vízszint 3-4m körül van (inkább 4). Ebbe szeretnék egy házi vízellátót tenni, öntözésre és tervben van a közeljövőben a lakás rákötése is (tetőteres), tehát télen is működnie kell. Két megoldási ötletem van, nem tudom melyik kivitelezhetőbb. Vagy ásni egy 1,5 m mély aknát (elég annyi?) és oda lekerül a szivattyú, vagy ami még megoldható, hogy a szivattyú a garázsba kerüljön, csak a garázs a kútfejtől kb 25 max 30 m távolságra van (pontosan nem mértem). Ekkor gondoltam a szívó csövet (1"-os KPE) leásni 1m mélyre a földbe és úgy bevinni a garázsba ekkor a víztükör és a szivattyú közötti szintkülönbség 5 maximum 6m körül alakulna. 4 szivattyúval szemezgetek, nem tudom melyik lenne jobb:
-Güde HWW 1400 VF INOX
-Metabo HWW 3300/25 G
-AL-KO HW 1300 INOX
-AL-KO HW 3000 INOX

Köszönöm a tanácsokat!
Üdv
És azt tudjuk e hogy a kút mennyi vizet ad folyamatosan és azt milyen mélyről ?
Szivattyúban a güde felejtős de a többi is "átcimkézett" kínai némi marketinggel. A 25 méter szívócső csak úgy működik ha egyenletesen emelkedik a szivattyú felé de inkább nem működik. Az inox manapság csak azt jelenti hogy kívül fényes de belül ugyanaz mint a nem inox :D Nevezhetnénk optikai tuningnak is. Én ha ismertek a kút paraméterek ( talpmélység üzemi szint hozam szűrőzés helye stb. ) akkor búvárt raknék bele valót és arra valamilyen vezérlőt. Kicsit drágább de sokkal jobb.
Emlékeim szerint 8-10m között van a szűrőzött rész, összesen 10m mély. A hozamról pontos értékem nincs, de a környék adottságait figyelembe véve, szerintem nem rossz.. Korábban egy robbanómotoros szivattyúval órákon át ment gond nélkül.

Egy ilyen csőbúvár + egy hidrofor tartály, nyomáskapcsolóval, jobb megoldás lenne?
http://www.szivattyuk.net/index.php/365-csavarszivattyu/ibo-35-scr18-50-55-csavarszivattyu-csoszivattyu-csokutszivattyu/flypage_new.tpl.html
Hát ez megint nem a szívem csücske de az első elképzeléstől jobb. Az IBO az a lengyelnek álcázott kínai :) és még csavarszivattyú is amit linkeltél.
Akkor már legyen magyarnak álcázott kínai amit elpumps-nak hívnak.
Én ezt egy BP 1/4 vagy 3/3 szivattyúval csinálnám meg. Szűrő felett 1 méterrel (tehát 7 méternél) telepíteném a szivattyút. Vezérlésnek jó amit írsz de ha zavarna a nyomás ingadozás akkor lehet áramlás kapcsolót raknék a nyomáskapcsoló helyett.Ha valóban bírta a benzines szivattyús nagy hozamú terhelést a kút és az öntözéshez is nagyobb hozamot szeretnél akkor az említett szivattyúktól nagyobb hozamú szivattyút választanék ügyelve hogy a nyomás az 5-6 bar alatt maradjon mindenképp.
https://www.ibo-szivattyu.hu/237.4skm10 ... szett.html
magyar kínai megfelelője elpumps 1/4 így szettben még nem is rossz én ezt venném ha szűkös a keret.

http://www.emag.hu/wasserkonig-merulo-s ... D9PDQBBBM/
http://www.emag.hu/wasserkonig-merulosz ... MD-0o4qbz9
Gyártó kínai több cég is forgalmazza ilyen olyan neveken pl IBO de minek a 8 bar ?

http://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/ ... mps-bp-1-4
http://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/ ... mps-bp-3-3
magyar kínai amiről beszéltem is.
Normális szivattyú 80-100 alatt már nem létezik köszönhetően a 310-320 ft-os Eurónak a 280-290 forintos USD nek és a 27 % áfának. Viszont ha bevezetésre kerül az EU direktíva ezekre is mint a keringető szivattyúkra, akkor ezek az "olcsóbb"áramzabálók el fognak tűnni. Meglehetősen rossz a hatásfokuk és amennyivel olcsóbb az áruk majd a villanyszámlában fog jelentkezni a többlet csak részletekben.
Köszönöm!

Valószínűleg a szett lesz akkor a befutó, vagy egy Elpumps + áramlásvezérlő. Annyit még had kérdezzek, hogy ha gyakoriak a kis vízvételezések is, pl mosogatásnál, akkor is jó megoldás lenne az áramlásvezérlő? Mennyire szereti a szivattyú a gyakori indulást?
Önmagában nem jó. Egy csepegő csap tönkre vághat mindent. Viszont kiegészítve tartállyal már lehet jó ha odafigyeléssel készült. Az említett 1/4 szivattyúval 24 literes tartállyal elpumps dsk val csináltam rendszert 20 férőhelyes lóistállóba automata itatókkal. 2 éve probléma mentes pedig ott aztán van "csap nyitogatás"
De valóban, nem nagyon tolerálják a gyakori kapcsolgatást a szivattyúk. Ha a nyomás ingadozás nem zavar a nyomáskapcsoló jobb azért és olcsóbb is vezérlőnek.
És jelen rendszer esetén, akkor nem probléma a szivattyú és a tartály közötti 25-30m távolság? Mert akkor a tartály és minden egyéb bekerül a garázsba, ott nem áll fent fagy veszély, a szivattyút meg bekötöm colos KPE-csővel méter mélyen leásva.
Nyomó oldalon 25-30 méter nem távolság. Oda mehet a tartály és a kapcsoló is.
Üdvözlet lalibatyo!

Segitséget szeretnék kérni!Vizmű vásárlás elött állok.Amit tudok a kutakrol.100-as vagy110-es PVC cső 10 méterig lefurva,a nyugvó vizszint a talajtol mérve kb 2,7-3 méter.Üzemi vizszintröl nem tudok adatot. amit tudok a lépcsőházban lévő kutrol kb 4 éve nincsen használva de tiszta vize volt mindig.abbol volt locsolva végig volt hogy 1 orán keresztül is,minden probléma nélkül.(ebböl egy kutklimát szeretnék üzemeltetni majd idővel a tetőtérben kb 6 méter magasságba kellene felvinnie a vizet majd vizszintesen kb olyan10 métert!:) remélem egy leo vagy inkább pedrollo 370W-os kis szivatyuval!!?? egy 7 méteres szivócső elég lenne bele? mi a véleménye?..).A másik kut a kert hátuljában van furva,az eddigi vizmű egy elpumps 25/1300-as volt 1 méter mély aknában.Sajnos 10 méteres szivocsővet engedtem le a kutba és valoszinűnek tartom hogy a legaljábol felszivott kis homokot vagy koszt az 5 év alatt és a kerék is elhalt meg a difuzor is.(széttörtek.kilukadtak)A rendszeren van 1"-os kpe csövel megoldva 2 vizkonnektoros vizvételi hely és locsolo rendszer ami 3 kör(1 körön 3 fej van 2 körön pedig 2 fej van) Rain locsolofejekböl áll.persze külön-külön vezérelve és még egy plusz körön van 4 db könnyező csövek(15méteres egy cső).Milyen vizművet ajánlana nekem?Én kinéztem egy elpumps 25/900-asat..45000-ért.Segitségét elöre is köszönöm...
Üdv
Hát tudni kellene hogy a klíma vízigénye mennyi, de nem hinném hogy 20-30 liter/perc ig kevés lenne a 370 es Pedrollo főleg nem szabad kifolyás mellett.
Ha jó hozamú a kút akkor jó a 7 méteres szívószál.
Az Elpumps sem egy eldobni való darab szerintem. A homokolásnak viszont több oka is lehet pl túl van terhelve a kút vagy kivitelezési hibás, de az sem jó ha az aljából van szívatva.
Üdvözlet

Köszönöm a tanácsodat. :) akkor ez a vizmű lesz megvéve a héten még.. A hátso kutba hogy tudnám megoldani a szivocsővet?vegyek oda egy 7 méterest és kössem meg valami modon a pvc csőhőz?Másik megoldás hogy marad ez a 10 méteres és valami uton huzzam feljebb és kössem meg hogy az aknában legyen belöle pár méter és a kutba engedjek le kb 7 métert??A vizhozamra visszatérve....remélem jo mert akkor hogy birta volna a napi kétszeri locsolást a szorofejeken és a körök fél orát mentek darabonként reggel és este is. közben kisebb locsolások voltak azért.mert a növények kaptak még a kutbol.Vagy szivatyuzzak 1 orán keresztül és közben mérjem a vizszintet meg mennyit apad vagy mennyi idő alatt telik meg egy 5 literes vödör az uj szivatyuval 1/2-es rézcsöböl készült kis kerti csapos megoldással a vizkonnektoroknál? a kutklimás szivatyura visszatérve.... a klima az autoklima hütökböl(Ford) lesz összeállitva.van 3 darab is belöle(kb olyan 60*50 cm 1 hütő mérete) fél colos ki és bevezetö csővekkel.. ugyebár a szivatyunak tudnia kell azt a kb 6 méteres magasságot és a kb 10 méteres vizszintes szállitást. a szabályozást gondoltam ugy megcsinálni hogy lenne a szivatyu után egy T elágazo betéve amire egy golyoscsapot tennék és azt visszavezetném a kutba.ezzel szabályoznám a mennyiséget.a kifolyás meg mondjuk a tetöre kiengedném és az ereszen keresztül mehetne bárhová.igaz ide venni kell 7 méteres szivocsövet.nehogy leérjen az aljára. :D a lényeg hogy ez a szivatyu lehet hogy menne napi 10-12 orát(ezért kell a 370 W) is.attol függ milyen melegünk van.Mi a véleménye ezekröl az elgondolásaimrol?
Hali!

Légyszi segítsetek szivattyút venni!
Van egy 125 ös fúrt kút. kb 9-10 mély kb 4-5m víz van benne. A szivattyú aknában van kb 1m mélyen. Tehát nagyjából 4m mélyről kell szívnia. Most vetettem fűmagot, kb 1-1,5 órát locsoltam folyamatosan és bírta, csak a kapott Güde szivattyú hangja, és fogyasztása nem tetszik. kb 20l percenként a teljesítménye. Öntözni csak slaggal szeretnék. 1m aknából felfelé és 20m slag szórófejjel permetezve. sajna a szivattyú elejti a nyomást reggelre és fel kell tölteni újra. nem mászkálnék le, inkább vennék egy normális gépet.
ezt néztem: Leo XJWm 60/41 kerti szivattyú jó ez vagy kell nagyobb? esetleg mást ajánlotok? (esetleg majd a kútklímát még megcsinálmám)
Köszi: Norbi
Sziasztok!
A következőkben kérnék segítséget!
Vettem használtan egy 50L-es tartályt, amiben a gumizsák épnek nézett ki.
Viszont 2 nap alatt elszökik a nyomás. Mennyire biztos, hogy a zsákon van a lyuk?
Feleslegessen nem vennék 8 ezerért.

Üdv
2343 hozzászólás Oldal: 111 / 157