Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 113 / 157
Jó estét lalibatyo!

Azt kérdezném még,hogy csak és kizárolag 4.5 bar jöhet szóba vagy esetleg egy kisebb...mondjuk 3,8 bar is elég lehet?
Mosogató villanybojler wc zuhanyzó és még egy emeleti wc kézmosó Ezeket kellene ellátnia.

Köszönöm
Üdv
A 3,8 is le tudja kapcsolni a nyomás kapcsolót biztonsággal ha nincs feltekerve és nincs mélyen a víz. Mert ugye ez úgy számolandó hogy
3,8 - (szívó mélység /10)-( 0,5 ....1 bar biztonsági tartalék) = kikapcsolási nyomás.
Esetünkben a szívó mélység az a vízszint ami szivattyúzás közben mérhető a szivattyú és a kút vízszintje közt függőlegesen. Ha ez nem ismert vagy nem mérhető akkor 8 méterrel kellene kalkulálni. Máris látható hogy a gyárilag 1,5-2,8 ra állított nyomáskapcsoló korlátozottan jó vagy csökkenten kell a kikapcsolási nyomást mert eljöhet az a nap mikor már nem lesz képes kikapcsolni.
Sziasztok
Üdvözöllek Lali bátyó
Rég találkoztunk , de most sajnos eljött az idő hogy újra a segítségedre szorulok.
A kutamba telepített TM10 m típusú szivattyú feladta ( igazából 14 évet ment gond nélkül egy szavam sem lehet).
A netet böngészve ,na meg az előző beszélgetéseinket figyelembe véve. Vásároltam egy Pedrollo 4 block 2/13 szivattyút. Szerintem kicsit túl lőttem vele, először a 2/10 est szerettem volna ,az kisebb de csak 1 ezressel volt olcsóbb, hát így lett ez. Úgy érzem túl sokat termel a szivattyú nem tud annyit felvenni a rendszer. Egy Grundfos Pm2 es tartja a nyomást 3,5 báron kapcsol ki 2,5 pedig be, egy 33 literes gumimembrános tartály van a rendszeren a levegő nyomás benn 1,2 bár üres rendszernél, egy 70 cm hosszú 3/4 colos csővel van bekötve a tartály rendszerbe.
Beüzemelés után a szivattyú rendesen feltöltötte a rendszert majd ki kapcsolt ahogy kell. A gond az hogy nem tudok kivenni gyakorlatilag semennyi vizet a rendszerből mert azonnal indul a szivattyú. Ez úgy történik hogy kinyitok egy csapot elkezd csökkenni a nyomás kifolyik kb félliter víz indul a szivattyú 3-4 másodpercre, a nyomás felugrik pm2 saját órája szerint 3.5 bárra de egy mechanikus is van kicsit távolabb bele kötve ott 4-4,5 bárt is mutat, leállítja a szivattyút de abban a pillanatban leesik a nyomás 2,5 bár környékére és indítja is újra, ez azt jelenti hogy 4-5 másodpercenként kapcsolgat ki be a rendszer. Ezt folytatja addig míg bárhol folyik a víz. Azt már tudom hogy a szivattyú túl nagy mert nyitott csapnál is felfelé emeli a nyomást. Szerintetek hogy csinálhatok ebből normális rendszert. A segítséget előre is köszönöm.
Üdv
Ez csak az egyik probléma a másik az szokott lenn hogy a tönkre ment kutak fele a túlméretezett szivattyú matt jut keserű sorsára. Első lépésben a tartályból kivehető vízmennyiséget kellene ellenőrizni. Miután megállt a szivattyú k is kapcsolod aztán megnézed menny víz jön ki. Esetedben ez kb 10 liter. Ha ez OK akkor akkor be kell raknod egy fojtó csapot a szivattyúra és azt addig zárni amíg normálisan működik a rendszer. A fojtás ennél a szivattyúnál nem mehet 15 liter / perc alá. Ez a szivattyú a TM10 háromszorosát tudja kb :)
lalibatyo írta: Gabi81
Nincs rugó a rendszerben ( tartály). Annyira pici a nyomáskapcsoló membrán tere hogy 1 csepp vízvesztés is nyomásesést okoz és kapcsol a szivattyú. Márpedig ez akár a lábszelepen is történhet és észre sem veszed.

lalibatyo!

Vettem egy 5l-es VAREM víztartályt. A press control után egy "t" osztóval rákötöttem a rendszerre. Eredmény : 8 percenként bekapcsol a szívattyú. Mit rontottam el? Ha kell tudok képet is küldeni
lalibatyo írta: Gabi81
Nincs rugó a rendszerben ( tartály). Annyira pici a nyomáskapcsoló membrán tere hogy 1 csepp vízvesztés is nyomásesést okoz és kapcsol a szivattyú. Márpedig ez akár a lábszelepen is történhet és észre sem veszed.

lalibatyo!

Vettem egy 5l-es VAREM víztartályt. A press control után egy "t" osztóval rákötöttem a rendszerre. Eredmény : 8 percenként bekapcsol a szívattyú. Mit rontottam el? Ha kell tudok képet is küldeni

Vagy az a baj, hogy nem megy elég víz a tartályba, mert a gyári nyomás nagyobb, mint a víz nyomása?
Nem olvastad el figyelmesen amit írtam :)

Tehát már hogy beraktál egy 5 literes tartályt a 3 perces kapcsolgatás 8 perc lett. Vízvesztésed van valahol. Pl a lábszelepnél amit írtam is. De lehet valamelyik cső csatlakozásnál, vagy valamelyik kör mágnes szelepe enged át a vizet. Tehát vagy szerelés hiba vagy homokos a kutad vize és nem enged tökéletesen zárni a lábszelepet vagy a mágnes szelepet.
Lehet kellene egy új billentyűzet mert az i betű gyakran lemarad :)
Sziasztok!

Egy 200 literes hordóból kellene ellátnom egy Hajdu 5 literes vízmelegítőt, mosogatás, kézmosás céljára, plusz időszakosan egy másik hordó feltöltését.
Ehhez kinéztem ezeket a házi vízműveket (~45 000 Ft-ért):
- http://szivattyuk.hu/pedrollo-pqm60-24cl.html
- http://www.al-ko.com/shop/hu/hazi-vizmu-al-ko-hw-3000-inox-classic.html

Melyiket ajánljátok? Esetleg egy harmadikat, ami kisebb/olcsóbb/nagyobb/drágább? :)

A döntésemhez sorrendben ezek a legfontosabb paraméterek:
- próbaberuházásról van szó: kis költség, de nem gyatra eszközökkel
- halk üzem (!) (Al-ko reklámszövegében halk, Pedrollo-hoz semmi nincs írva)
- kevés áramfogyasztás (Al-ko 650W, Pedrollo 370W)
- ne rozsdásodjon (Inox vs. vas?)

A dolog jellegéből adódóan egy ideig kevés vízforgalommal számolnék. Habár tudom, ha rákapok az ízére, akkor ez meglódulhat. :) Akkor majd a rendszeren is változtatok, de ahhoz majd kell egy fúrt kút is...
Nincs tapasztalatom a témában, csak amennyit 3 nap fórumolvasgatás és netezés ad az elméleti részhez. Nemtom, mit jelent, hogy egy szivattyú halk, de nem szeretném, ha csörögne-csattogna, amíg elkészíti a víznyomást.

Köszi az észrevételeket!

Laci
Üdv
Olcsón jót ? Na ez az ami nem létezik, kérdés persze kinek mi a jó. Ha csendeset akarsz tegyél búvárt, persze nem azt a kerregős berregőst. Az alko egy kínai motyó amt valami német cég gyártat ott és némi marketinggel fényezgeti. A pedrollo egy olasz ahol igyekeznek oda figyelni a dolgokra. Tehát Fiat vagy Baojun ?
:) Köszönöm.
Ez lesz: http://szivattyuk.hu/pedrollo-jswm1a-x-24cl.html
Beszéltem velük, segítőkészek, Pesten vannak.
Szerintem nem fogod bánni :)
Üdvözletem Lalibatyo!

A házunk pincéjében fúrtak nemrég kutat, 10M mélyre, 4 méterre a felszíntől van a vízszint. A fala 200-as pvc cső a legmélyebb 3m-en kifúrva szűrőszerűen fúróval. A vízhozam még nincs kipróbálva de gyanítom a 2-4M-es vízréteg elég lesz. Hidrofort szeretnék kiépíteni kert locsolása céljából (nem nagy kert legmelegebb/szárazabb időben is max 500L viz kell öntözésre naponta) és a ház hűtésére egy hőcserélő segítségével. Ennek a vízfelhasználása még ismeretlen mivel nincs kiépítve. Egy 140L-es kiszuperált bojler van a hidrofor tartálynak szánva. Csövezés a hidrofor után a szokásos 5 rétegű csővel előtte pedig KPE csővel, visszacsapóval, nyomásérzékelővel, szűrővel. A fő szempont számomra a szivattyúval kapcsolatban a megbízhatóság csendesség energiahatékonyság lenne. Erre a szivattyúra gondoltam -> http://www.szivattyu-shop.hu/szivattyuk ... iszivattyu
Mi a véleménye az eszközről? Érdemes lenne "valódi" hidrofor tartályra beruházni? Nincs véletlenül Miskolc környékén hidrofort kiépíteni tudó (hegesztő, csiszoló, csöveket szakszerűen bekötni tudó)szakember akit ismerne? : ) (persze jöhet privátban is ha ez itt nem a reklám helye).
TTamas

Először várjuk meg hogy elkészül a kút. Aztán ha a fúrósnak sikerült tiszta vizes hozam adatot produkálni akkor térjünk vissza a szivattyúra és a többire. Attól tartok a megfurkált KG cső (lehet hogy) alul nyitva, szitaszövet és szűrőkavics feltöltés nélkül sok baj forrása tud lenni ha esetleg úgy építették volna be.
Alul nem zárták le semmilyen elemmel. Szövetet nem raktak bele csak kavicsot. Említették azt is hogy biztos nem lesz gond a víz tisztaságával mert x métert a fúrás végén csak kavicsot fúrtak ki mivel itt ilyen a talaj. Vissza töltöttek 2 réteget, 1-2 és 2-4mm-es kavicsból(persze ezt ők hozták magukkal). A náluk lévő szivattyúval kb 1 órát locsoltak egyenesen a lefolyóba a vizet ami kristály tiszta volt a végén. Ma egy kölcsön kapott szivattyúval 1m-re a vízszint alól közel 3 órát járattam egyfolytában. A végére 30cm-t apadt a vízszint. Folyamatosan nézegettem féltettem nehogy leégessem a kölcsön kapott szivattyút. Ehhez volt szerencsém - > http://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/ ... cam-100-00
Elég meggyőző kis gép de kicsit hangos volt odalent....
2343 hozzászólás Oldal: 113 / 157