Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 114 / 157
Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kérni hidrofor vásárlás előtt, beleolvasgattam a fórumba és örömmel tapasztaltam, hogy sok hozzáértőnek az írása megtalálható az oldalon
(pl. lalibatyo).
Elsősorban arra volnék kiváncsi, hogy kinek van tapasztalata a Metabo házi vízművekről?
Több web oldalon is akciósan látok Metabo gépeket, vajon mi az oka? Szimpatikus volna, mert a márkáról a szerszámgépek tekintetében általában jó véleménnyel vagyok.
Az Elpumps is szimpatikus, valamint TIP márkát nézegettem eddig. A Pedrollokról csupa jókat hallok, viszont egy elfogadható teljesítményű gép a pénztárcám számára nem nagyon fogadható el. Több gondom is van a gépekkel, szinte mindegyikből hiányzik valami ahhoz, hogy teljesen elégedettnek érezhetném magam a vásárlás után.

1. Metabo HWWI 3500/25 INOX, szűrővel, (1100 W-os)
A gép fel van szerelve szűrővel, szárazonfutás elleni védelemmel, visszacsapó szelep és motorvédelem is jár hozzá, Hege.tech oldalán láttam most 63.500.- Ft-ért.
Csakhát a szivattyú lapátja (gondolom) műanyag lehet, jobban örülnék bronz lapátos szivattyúnak.

2. Elpumps VB25/1300 B típusút gondoltam még megfelelőnek, (1300 W-os), de mivel aknában szeretném a gépet elhelyezni (elég nyirkos téli időszakban), állítólag hamar átrozsdásodik, nincs benne motorvédelem ha jól tudom, plusz szűrőt is kell még venni,
a gépet láttam 52.990.-ért, az 5”-os szűrő 6.490.-, ez összesen 59.480.- Ft.

2/1. A másik Elpumps gép a VBP 25/1300 INOX, előszűrővel láttam valahol 66.990-ért,
de ez meg nem bronz lapátos…

3. T.I.P. HWG 94/48 M bronzlapátos gép (1300 w-OS) 39.990.-ért, + előszűrő 6.490.-ért, összesen 46.480.- Ft, viszont ez sem inox, de elég jó áron van a készülék.

3/1. T.I.P. HWW4500 INOX (1200 W-os), 52.900.- Ft a gép, + szűrő 6.490.-ért, összesen 59.390.- Ft, ez legalább rozsdamentes, de a lapátja sajnos műanyagból van.

Nézegettem még a lengyel gyártmányú IBO hidroforokat (HMI 1300 SS), ennek rozsdamentes acélból van a járókereke, de nekem már nagyon drága, 69.990.- Ft, és még kell hozzá külön szűrő, külön motorvédelem stb.

Szóval nekem most ezek közül a Metabo tetszik legjobban, mert nagyjából miden benne van a gépben (leszámítva a műa. járókereket).

A gépet elsősorban esővíz továbbítására használnám ciszterna mellől, WC tartály és kerti csap ellátására locsolás céljából. Esetleg a későbbiekben lenne újra fúrva egy régi kút, de ez még a jövő zenéje.

Mi a véleményetek, melyiket válasszam, illetve ha tudtok ajánlani ebben a kategóriában valamit nagyon szívesen venném…?

A válaszokat előre is megköszönve,
Üdvözlettel:
Sziasztok.
Szét kellett szedjem a gardena 3500/4E (1757) házi vízellátónkat és ostoba módon nem fotóztam le az elektronikus vezérlés bekötését... :(
Tudja valaki a 3 csatlakozó (L, N, PE) bekötési sorrendjét? A panelon sajnos semmi jelzést nem találtam.
Köszönöm, előre is!

Szerk.: ezen a rajzon 55-ös számmal szerepel.
Szia ! Nekem egy ELPUMPS VB 25 900 tipusú házivízművem van. Az üzemeltetési utasítás azt írja, hogy 1"-os szívócsövet lehet alkalmazni. Kérdésem, lehet-e 3/4" -al helyettesíteni, és az mennyiben befolyásolja a teljesítményét ? Nyomáskapcsoló beállításában tudsz-e segíteni? Üdv: Sanyi.
Hát működni fog a 3/4 el is de korlátozza a mennyiséget a vékonyabb cső. Nyomáskapcsolót nem kellene piszkálni, az nyúljon hozzá aki tudja is mit mért tesz.
Sziasztok!
Szivattyú adatok értelmezésében szeretném a segítségeteket kérni.
Ha pl veszem az elpumps jpv900-at, annak a vízhozama 62liter/perc.
Ezt hogy értelmezzem? Ez a szivattyú csonknál értelmezendő?
Amire kiváncsi lennék igazából, hogy vajon mennyi lesz a vízhozamom a következő helyzetben:
- van egy fúrott kút a kertben (itt van egy káma szivattyú ami egy 20méteres 3/4-es locsolócső végén 40liter/percet tud.)
- a a kútból bevinném a vizet a pincébe, ez kb 10 méter
- itt lenne a házivízmű
- innen menne a házba a víz ami kb 10-12 méter
- a házban a csap pedig további 15-20 méterre lenne
- a szivattyú colos csatlakozású
- a kúttól a pincéig és a pincétől a házig mehetne pl 32es kpe cső
- a házban pedig nem is tudom 22es 26os henco v. más műanyag
No és akkor az a kérdés, hogy így vajon mennyi lesz a vízhozamom?

Számolható ez valahogy?
Nem lenne vicces, ha csak utólag derülne ki hogy kicsi a szivattyú, vagy kicsi a cső keresztmetszet?
Kinek milyen vízműve van és milyen csövekkel, milyen hosszan?
Lemérnétek a vízhozamot ténylegesen?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
gorbe_VB-25-900 new.JPG
gorbe_VB-25-900 new.JPG (31.3 KiB) Megtekintve 2851 alkalommal.

Ezt úgy kell értelmezni hogy ha 0 bar nyomásra ( szabad kifolyással ) 0 méter mélyről szív a szivattyú ( tehát a fűre állított kerti medencét üríted le 1-2 méteres vastag nyomócsővel :) ) akkor 62 liter /perc. Minden más esetben amit a karakterisztika görbéről olvasol le. A vezeték nyomásvesztése pedig mennyiség függő is nem csak keresztmetszet. Mert ha pl 10 liter/perc elég a fürdőkádat feltölteni akkor szinte elhanyagolható, ha 30-40 liter /perc kell a hatásos wc gyors öblítésnek hogy ne csak a papír mennyen le :) akkor már nem.
Közben találtam még infót itt:
http://kertigeparuhaz.hu/tudastar/felszini__szivattyu
Ha ez igaz, és jól számolok akkor nálam kb 12-13 emelőmagasság vesződik el a kb 40-ből a 900as szivattyúnál.
Az meg nem vészes. A wc tartályos, végülis van idő feltölteni, és a tervezett mennyezethűtés sem igen fog borzalmas nagy vízhozamot igényelni. Jók ezek a számítások amúgy.
Még szerencse hogy szaküzletben a (biztos ami biztos) a legnagyobb szivattyút ajánlották....
Még szerencse hogy szaküzletben a (biztos ami biztos) a legnagyobb szivattyút ajánlották....

Azt ajánlják amelyiken a legnagyobb az árrés. Tehát a legnagyobbat :) tisztelet a kevés kivételnek
Üdvözlöm az Ezermester Urakat!

Van egy ELPUMPS BP10-es csőbúvárom, házi vízellátónak kialakítva, tartállyal, nyomáskapcsolóval... 4 évig tökéletesen üzemelt, majd a napokban megállt. Azt már sikerült kiderítenem ha kiveszem a kútból és kicsit megkocogtatom, megmozgatom, akkor újra elindul. Üzem közben nincs semmi probléma, de pár ki-be kapcsolás után nem hajlandó újra indulni, csak a fent leírt procedúra után. Ja és a hőkioldó ilyenkor leold. Szétszedtem, nem szorul, a motor önmagában szinte hangtalanul üzemel. Lehet esetleg kondenzátor hiba? A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
Üdv
A kondija a kapcsoló dobozban van de kevés az esély hogy az a baj. Szerintem bele ment a víz a motorba és halálán van épp. Ha homokos volt a vize a kutadnak akkor biztosan az a baj. A motorja nem javítható.
óóóóó... nem hiszem el.. kb. fél-háromnegyed óra gépelésem, linkelésem veszett el, mert be újra be kell jelentkezni.. :evil: :cry:
Ezt a szarvashibát! Más fórumon is jártam már így, és direkt ki szoktam másolni az irományom, de most elfelejtettem! :cry:
Nah mindegy, már nincs lelki erőm újra beírni a kis mesémet, azt hiszem maradok a tényeknél, legrövidebb leírásnál.. (pláne, hogy melózok :wink: !pszt) Szóval!

Sziasztok!

Jó pár oldal visszaolvasása alapján úgy érzem, lalibatyo itt a fő mester, de persze bárki aki tud segíteni, szívesen veszem az ötleteit, segítségét.

A lényeg:
Adott egy tó parti telek.
Ehhez tartozik egy talán fúrt kút, egy kis házi vízművel.
A kútról sajnos nem tudok szinte semmit, csak hogy kb. 145mm átmerőjű, és hogy a 435cm-es szívó cső, kb, 1,5-2 méternyire nyúlhat a vízbe.
A vize érzésem szerint nem épp tiszta.
Első sorban a kert locsolására, másod sorban a kis házikóban lévő wc öblítésére, kézmosó megtáplálására van használva.
Sajnos havi szinten 2-3 nap van csak használva.. (hétvégén tudunk leugrani 1-1 napra, de nem mindig)
Nincs folyamatosan üzemeltetve, csak amikor lemegyünk van bekapcsolva.
A berendezés áll egy.. húú.. közepes méretűnek tippelem, tartályból illetve egy "Bajai" szivattyúból.
A mostani szivattyú előtt évekig működött annak elődje, de sajnos leégett a motorja. (azt mondják a kondi halt meg, és elvitte a motort is... kijött belőle az éltető füst :S)
Ez volt 2014-ben, akkor vettük a mostani gépet.
Ez működött is, egészen a mostani tavaszi indításig.

Feltöltöttem a rendszert, majd indít.. tölcsérből elsőre kikapta a vizet, elzár.. de sajna a szívó csövön nem szívta a vizet.
Járattam egy darabig.. semmi. Jó.. töltsünk rá megint.. nyitom a golyós csapot a tölcsér alatt, erre jön felfelé a víz benne, néhány buborék társaságában..
Jó.. megvártam míg lenyugodott, majd újra indít.. már a tölcsérből se kapta ki a vizet a szivattyú, csak ütemesen lüktetett a vízszint, és szép lassan ment lefelé..
hmm.. úgy gondoltam, hogy ha lábszelep lenne leragadva, akkor még a tölcsérből kikapná a vizet.. de azért felhúztam a szívó csövet.. semmi baja a lábszelepnek.. lezár, kinyit...

Jó.. szivattyút megnézve, láttam hogy a tengelynél van 1-2 csöpp víz.. illetve jobban megnézve lerakódás..
Majd szétszedtem a szivattyút..
A képeket ha megnézitek, a tengelyen elég csúnya lerakódás van.. jól sejtem, hogy itt bizony az lehetett a baj, hogy a szimering elfáradt, és ezért nem ment a szerkezet?
Esetleg láttok szakértő szemmel valamit a képeken? (azon kívül, hogy elég trutyis lehet a víz..)

Arra gondoltam, hogy megpróbálnék életet lehelni még ebbe a régi kávédarálóba. (már csak ezért is, mert még megvan a leégett darab is, azt is hadra lehetne fogni egy szimering csere után.. )

A következőket gondoltam:
- a motor tengelyét megtakarítanám.. a durva szennyeződéseket durvább, majd ahogy közeledek a tengelyhez, nagyon finom csiszoló papírt, polír papírt használva.
- a motor elektromos csatlakozóit is megtakarítanám, sarukat tennék a vezetékekre..
- A szivattyúház "perselyét?" finoman megtisztítanám.. (talán elég lenne egy kis dörzsis szivaccsal)
- Vennék új szimeringeket. No igen! Itt a fő kérdésem, hol tudnék én ebbe a szerkezetbe való szimeringet venni?
Ezek spéci, ebbe gyártott cuccok, vagy szimering boltokban kapható univerzális darabok?
- szépen sorba betenném a perselybe a szimeringeket. Ha jól rémlik ez a sorrend volt, a fém volt kívül..
Ezek berakásánál szoktak, kell használni valami kenő anyagot? Zsírt, vagy valamit a persely, szimeringek, tengely között?
- Ezután mehetne fel a lapát kerék+stift
- Majd a külső fele a szivattyúnak. (ha esetleg lehet kapni valahol papír tömítést, akkor azt is cserélném..

Szóóval én így gondolnám, jól agyalok, vagy sem?
Bármi tipp, okosság?

Előre is köszi mindenkinek a megtisztelő válaszát!

Most megyek, mert kicsivel dél után kezdtem írni, kisebb megszakítással, plusz a fenti malőrrel, és már kopog a szemem az éhségtől.
Első körben kb. dupla ennyit írtam.. lehet jobb is, hogy ment a levesbe, így talán nem alszotok el mire a végére értek ;)
Szia Laci
Köszi a részletes leírást és a sok sok képet ! (Nekem most szezon van így az időm szűkös ezért kevésbé részletesen írok.) Jó kis melóba fogtál és ha már ennyire bele csaptál a lecsóba akkor a tartály teljes víztelenítését sem feledd hogy a rendszer levegő mennyisége is újkori állapotba kerüljön. Szimeringet bármely csapágyboltban kapsz a méret a lényeg de ebben még az ezer éves fémházas is volt :). Gépzsírral kend ki a belsejét összerakáskor a szimerngeknek. A tengelyt ügyes esztergályos saválló anyaggal megperselyezi a szimerngfutók alatt, de lehet már kapni javító hüvelyt is tengelyre a szimeringhez ha esetleg kráteres korrózió lenne rajta, de lehet a finom dörzspapír elég lesz gatyába rázni. A szivattyú periférikus rendszerű, ezért a "jóságát" a lapátkerék illesztése adja.
Tehát ezt úgy kellene beállítani hogy épp ne érjen a házhoz a lapát mikor minden csavar meg van húzva. Ha a homok kiette a lapát házat ill a lapátot akkor viszont költséges már a javítása a szivattyúnak, de talán annyira még nincs elpusztulva, igaz eléggé rossz állapotnak néz ki képen. Ha már ennyire szét van kapva én szánnék 1 ezrest a két csapágy cseréjére is a motorban mert csapágy boltban kapsz szimernget is hozzá.
Köszi a gyors válaszod!
Van is a közelben egy csapágy bolt, anno a fűnyíró motorba vettem náluk csapágyat. :roll:

Azt a fémházasat is lehet kapni, vagy szavaidból ítélve olyat már nem szoktak rakni bele?
Pontosabban nem olyat szoktak rakni? (vagy lehet ugyan olyan a három szimering? )

Tengely: reménykedem,hogy elég lesz a smirgli.. :oops:

Motor csapágy csere.. elfilóztam rajta, mert egyik képemen mintha kicsit kapott volna a szivattyú felőli egy kis vizet..
Csak épp nem tudom, mennyire necces.. nem bonyolultabb, mint mondjuk a fentebb linkelt fűnyíró motorban?
Ennél is a két pajzs lekap, és a pajzsból, vagy tengelyről a csapágy ki, vagy le húz, új vissza, és már mehet is össze a moci?
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem, kérem segítsetek.
Kútfejet kellene cserélnem - PVC szegedi kútfejről van szó. Mit javasoltok, golyóst vagy békaszelepest vásároljak? Melyiknek mi az előnye, hátránya?

Kis méretű kertbe, szinte csak locsolásra használnánk. A kútról semmit nem tudok, mert most vettük a telket. A kézi oldal 2 perc után már elengedi a vizet, a szivattyú pedig egyáltalán nem bírja felszívni a másik csövön.
Annak már utánanéztem, hogy az egyik szelep (kézi oldali) tönkrement és ez okozhatja a problémákat.

Némi ásás után kicserélném az egész fejet, de melyik fajtára?
Azzal kapcsolatban is megköszönöm a tanácsokat, hogy mire figyeljek a csere folyamán.

Előre is köszönöm a válaszokat!
Hello Laci
Nem bonyolult az a csapágy csere, szinte ugyanaz mint a linkelt motornál. A fém házas szimeringet nem erőltetném, kapni sem lehet már, legfeljebb valami ezer éves elfekvőt.
2343 hozzászólás Oldal: 114 / 157