Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2342 hozzászólás Oldal: 13 / 157
Előző 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 157 Következő
Üdv
Válasszuk szét a dolgokat.
1 A fúrt kút esetén kellene a talpmélység és a nyugvószint amit 10 méterre saccolsz. Fontos a béléscső átmérője hogy mi fér bele. Hozam nem ismert de nem ártana kérdezősködni a korábbi tulajtól vagy a szomszédoktól. Az is jó ha azt megmondják az ő kútjuk milyen mély és mennyi vizet ad. Nagy valószínűséggel nálad is ugyanaz lesz. Óvatosan azzal a 12 méter emelőmagassággal mert ez 10 méterről épp csak csordogáló vizet jelent és az a 10 méter is pillanatok alatt lemehet 20 méterre de akár többre is ha termel a kút, tehát semmi sem fog csordogálni. Esetedben a felső szivattyú (aminek a képét belinkelted ) szóba sem jöhet itt, de az ilyen fából vaskarika megoldások mint mélyszívó fejes szivattyú is felejtős. Csak búvárban gondolkodhatsz.
2 Esővizet gyűjteni földbe ásott IBC tartályba lehet a legolcsóbban. Azért kell elásni hogy ne fagyjon el télen. Ide viszont szóba jöhet a belinkelt szivattyú persze kérdés hogy kell e a legnagyobb teljesítményű egyből vagy kisebb és olcsóbb is megteszi. Tehát milyen célra akarod használni ezt az esővízgyűjtős megoldást ?
Köszi! A kútról többet nem tudok egyelőre, az IBC-s megoldáshoz viszont tudnál vmilyen másik ilyen tipusú szivattyút mondani/linkelni? (szerintem is túl erős/drága, de más ilyen típust nem találtam házi vízellátás célra, fürdő/konyha). Thx.
Házi vízellátás céljára házi vízmű való tehát szivattyú és tartály. Esetleg egy presscontroll kapcsoló egybe építve egy szivattyúval, de ez inkább arra jó ha megnyitod a cspot indul a szivattyú ha elzárod akkor megáll így a ritkán és több víz kiengedése esetén javasolt. Viszonylag olcsón megvehető 8-10 e pénz.
Itt pedig találsz házi vízműveket és mindent de bárhol megveheted.
[url]http://www.nimbusz-kft.hu/index.php?page=termekek&fokat=Kertészeti termékek&kat=Szivattyúk&alkat=Házi vízellátó[/url]
Persze az esővíz azért nem az a tiszta víz ami minden kritériumnak megfelel.
Üdv!

Segitséget szeretnék kérni, mivel akadt egy problémám, amit sehogysem tudok megoldani.Van egy Pentax márkájú hidroforom, nyomómagassága 45 m, teljesitménye 0,78 kw. Az a baja, hogy nem szivja meg magát teljesen vizzel, valószinüleg szellöztetni kéne.Magába sziv kb 2 dl vizet és utána felmegy a nyomásmérő óra a beállitott értékre es kikapcsol, ahelyett, hogy addig húzná a vizet, amig megtelik a tartálya. Szerintem szellöztetni kéne, csak nem tudom, hogy azt hol és hogyan kell vagy ha más baja lenne esetleg, akkor szeretnék tanácsot kapni, ha lehet. Előre is köszönöm.
Üdv !
Elég nagy a baj itt. Ha gumimembrános a tartály akkor sajnos lyukas a membrán és egy sürgős cserét javaslok mielőtt a szivattyú is belehal a sok kapcsolgatásba. Ha esetleg nem lenne lyukas még akkor az összes levegő elszökött ami a tartály végén lévő többnyire valamilyen műanyag takaró alatt lévő szelepen keresztül pótolható, de meg kell keresni az okát hogy miért szökött el a levegő. Ha nem membrános a tartály akkor az összes vizet ki kell engedni a tartályból hogy levegővel felteljen majd ezt követően nyomni bele vizet. Nem ártani kimosni is mert lehet lesz benne egy csomó homok is. Ha kapnék képeket vagy pontos típust többet tudnék segíteni.
Köszönöm szépen a tanácsokat. Ha beirja a google-be a pumpa adatait, amiket az előbb leirtam kiad képeket is róla. Ha megprobálnám azt, hogy leengedem az összes vizet a tartályból és utana azon a szelepen pótolnám a levegőt, akkor azzal helyrehozható? Ki volt véve belőle a szelep, talán emiatt kiment belőle a levegő...
kijavitva: a szeleptü volt volt kiszedve belöle, azt hittem, hogy szellöztetni kell, de nem az volt a baj...
Üdv
Akkor valami ilyesmi lesz http://www.pentaxszivattyu.hu/hazi-vizmu/
Igen, nagy hiba volt kivenni azt a szeleptűt. Ki kell kapcsolni a szivattyút (áramtalanítani) majd kinyitni a vízcsapot és úgy is hagyni :!: és azon a szelepen keresztül 1,5 bar ig levegőt benyomni a tartályba. 5-10 perc múlva ismét ellenőrizni a nyomást és ha kell akkor felnyomni 1,5 -re. Ezután a csapot elzárni és a szivattyút bekapcsolni. (Ha levegőtöltés során levegő jönne a csapon a vízzel együtt és nem menne fel a nyomás sajnos akkor lyukas a membrán. )Meggyőződni hogy nem e ereszt a szelep. Célszerű lenne időnként a nyomást ellenőrizni úgy hogy áramtalanítod kinyitod a csapot és mikor már nem folyik a víz akkor mérsz.
Nagyon szépen köszönöm a segitséget, igy fogok tenni, ahogy javasolta. Minden jót kivánok a továbbiakban !
Sziasztok !
Látom vannak itt ebben a témában jártas szakemberek.
Mint minden új belépő én is egy kérdéssel kezdeném.
Van egy 8m-es fúrt kutam, amire egy 1m mély aknában csatlakoztattam egy FÉG1100-as, 20l-es
házi vízellátót. A gép által felhozott vízmennyiséget 32-es csövön vezettem, kb. 20m hosszan
a pincébe és onnan vannak ellátva a lakás wc és mosógép csatlakozásai.
Mivel én is azt tapasztaltam, hogy túl sűrűen kapcsolgat a szivattyú, ezért a pincében,
egy leágazással rácsatlakoztattam a vezetékre egy 100l-es hidrofor tartályt.
A szivattyún levő nyomáskapcsolót 2,8-re állítottam a tartályt pedig 2,5-re.
Nem volt jó, mert a tartályba alíg volt víz, ezért visszaengedtem 1,2-re.
Így víz már van bent rendesen, de nagyon lassan töltenek a wc tartályok az alacsony nyomás miatt.
A szivattyú meg még így is sűrűbben megy mint szeretném, ami nem tesz jót se a gépnek,
se a kútnak, mert azt 'megrángatja' és sok homokot hoz a rendszerbe, győzök szűrőt tisztogatni.
Olvastam, hogy nyitott felszíni tározóval, meg egy újabb szivattyú beiktatásával meg lehet
oldani a problémát, de az újabb költség, és én már azt szeretném hogy hozzon is vissza a beruházás.
Kérdsésem az lenne, hogy a fent felsorolt berendezéseket hogy szabályozzam össze, ahhoz
hogy lehető legkevesebbszer induljon a szivattyú, és a hálózati nyomás is elég legyen a töltéshez.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Quovadis
Üdv !
Egy két képet a rendszeredről tudnál küldeni, úgy egyszerűbb lenne segíteni. Elsősorban a tartályok bekötései és a tartályok közti csővezetékek érdekelnek.
Szép estét !
Hétvégén lefotózom a rendszer főbb részeit, mert most legfeljebb egy kézi skiccet tudnák bemásolni.
Tudom, egy műszaki embernek minden szónál többet mond egy rajz, de azért megpróbálom leírni a részleteket.
Szóval a boltokban kapható házi vízellátó egy 1m mély aknába van telepítve.
40-es csövön szív 8m mélyről, a vizet a rajta elhelyezett 20l-es tartályba nyomja és a szintén rajta levő
nyomáskapcsoló segítségével tartja 2,8 bar értéken, ez gyárilag így van összeállítva, biztosan ismeritek.
Egy visszacsapó szelep közbeiktatása után kb. 20 hosszan, 32-es csövön keresztül benyomja a pincébe,
ahol szintén egy visszacsapó szelepbe érkezik.
Majd egy 1'-os elzáró után szűrő következik, aztán megint egy elzáró és úgy megy a házi hálózat felé.
Utólagosan lett, a második elzáró elé egy T leágazással csatlakoztatva a 100l-es hidrofor tartály,
ami előtt szintén van egy 3/4"-os elzáró, a belső nyomása pedig 1,2-re lett beállítva.
Talán nem sikerült bonyolultan leírnom, ezt az amúgy egyszerű kialakítást.
Köszönet mindenkinek, aki rajta van a témán ! :)
Üdv !
Kicsit sokallom a visszacsapók számát a rendszerben. Egy is elég lenne de ami még érdekesebb az a második tartály hogy miképp van beépítve a rendszerbe. Főleg ez az 1,2 re beállított belső nyomást ha kifejtenéd mit értesz alatta? Nyomáskapcsoló ha jól értelmezem szavaid 1 db van a rendszerben. A szűrő az okos dolog de ha túl kicsi akkor problémás lehet. A 32 es cső indokolatlanul vastag. Ez kpe? Hány liter után kapcsol a szivattyú? A homokolás csökkenthető ha kisebb hozammal terheled a kutat tehát valami szűkítőt kell beleépíteni a szivattyú nyomó oldala és a tartály közé. Így lassabban tölti a tartályt de nem rántja be a homokot nagy valószínűséggel. Sajnos a kút is problémás lehet szerintem. Várom a képeket.
Üdvözlöm a fórumozókat ezen az oldalon!
Mivel ,hogy jómagam is használok saját vizellátó rendszer ,amit magam épitettem meg sok éve már és gondom csak annyi ,hogy néha ellenőrizni kell a működését. Szivatyú lamellás,ami levert 6/4" csőből szivja a vizet pumpa előt van egy visszavágó szelep, ami nem ereszti lefutni a vizet ha a pumpa megáll . Pumpa után szintén van egy visszavágószelep, ami meggátolja a tartályból való viz visszaáramlását,ami a pumpát mentesiti a nyomás tartása alol. Nem használok ,légzsákos nyomás tartályt a szükséges nyomást egy szelepen keresztül tudom feltölteni a viz leeresztése nélkül a tartályban ,legalább 3atm. nyomás a megfelelő ahoz ,hogy a rendszer megfelelően tudja biztositani a kellő mennyiségű vizet. Szerintem ez az alapfeltételi követelmény, s majd a többi ezután következik.
lalibatyo írta: Üdv !
Kicsit sokallom a visszacsapók számát a rendszerben......Várom a képeket.

Az első visszacsapót rosszul írtam, az a szivattú szívó oldalán van.
Itt vannak az ígért képek, ezeken talán áttekinthető a rendszer.
Kép
Előző 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 157 Következő
2342 hozzászólás Oldal: 13 / 157