Szerző:
sanyi26 » szer. ápr. 05, 2017 11:13 am
Kicsit elmélkedtem a nyomással, előtöltési nyomással kapcsolatban.
Csak elméleti síkon....
A szivattyúnak tök mindegy, hogy pl. csak vízzel, vagy sok levegő-kevés vízzel éri el a kikapcsolási értéket, tehát:
1. Ha a bekapcsolási nyomásnál magasabb az előtöltési nyomás, akkor annak kéne történni, hogy egy idő után a csapból a víz után levegő jön, mert a légnyomás nagyobb mint a bekapcsolási nyomás, valamint több levegő és kevesebb víz van a tartályban.
2. Ha egy extrém esetet feltételeznénk, tegyük fel a szivattyú maximális nyomása 3,5 bar, a tartály előtöltési nyomása 3,5 bar, akkor elvileg annak kéne történnie, hogy egy csap kinyitásakor a szivattyú be sem kapcsol, csak levegő jön a csapból, majd mikor leesett a nyomás 1,5 alá (mert kiengedtük a levegőt), akkor kacsolna be a szivattyú.
Tehát ebből arra következtetek, hogy azt az optimális előtöltési nyomást kell megtalálni, amikor a szivattyú bekapcsolásakor még víz jön a csapból, hiszen ha ennél nagyobb lenne az előtöltési nyomás, akkor a szivattyúbekacsolása előtt már levegő jönne a csapból.
Húúúú, mire leírtam már én is alig értem.
Azért elmélkedek és tesztelgetek ennyit, mert a cél az lenne, hogy minél több vizet lehessen kivenni a tartályból anélkül, hogy bekapcsoljon a szivattyú. Elvégre ezért van a tartály.