Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2342 hozzászólás Oldal: 14 / 157
Előző 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 157 Következő
quovadis írta: Itt vannak az ígért képek, ezeken talán áttekinthető a rendszer.
Kép

Valamit rosszul csináltam a képfeltöltéssel, de a fotó megosztó oldalán
a házi vízellátó albumban, elvileg megtekinthetők.
Üdv !
Egy linket tegyél be légyszi a képekhez amin megnézhetnénk.
lalibatyo írta: Üdv !
Egy linket tegyél be légyszi a képekhez amin megnézhetnénk.

http://foto.ezermester.hu/?q=item/271
http://foto.ezermester.hu/?q=item/270
Köszi így már szemléletesebb a dolog. Meg kell mondjam így elsőre nem igazán látok komoly problémát ez egy normálisan elkészített gépészet. Ugyan a kék álló tartály mögé 3 cső is megy 2 kpe és 1 réz és hát hogy melyiken jön be a víz azt csak megtippelni tudom. Gondolom az alsó réz cső megy a tartályra. A vízszűrők azok nagyon jó minőségű szűrők de meglehetősen kicsik így aztán hamar el is rakodhatnak homokkal ami miatt csak folydogál a víz. Ezek a szűrők inkább a hálózati vízre valók ami alapból is "teljesen tiszta" Még ezen a képen is látszik hogy szennyezettek mert azt hiszem saválló betétnek kellene ebben lenni de sárga a homoktól. Talán egy 8-10" os szűrőt ritkábban kellene pucolgatni.
szűrő.jpg
szűrő.jpg (5.81 KiB) Megtekintve 10785 alkalommal.

A kút az viszont ha ennyire homokol akkor sajnos problémás és valószínűleg nem sikerült a béléscső szűrőzését és annak a kavicsolását maradéktalanul megcsinálni. Talán egy kompresszorozást is megérne a dolog hogy kiderüljön egyeltalán lesz e ennek a kútnak homokmentes vize. Ha jól látom épp hogy nem a béléscső tetejéig van benne a víz. Tüneti kezelésnek homokolás ellen lehet próbálkozni a szivattyú hozamát lecsökkenteni 10-15 liter/ percre. A tartályokat levegővel 1,5 bar ra kellene tölteni ( az 1,2 is megfelel ha a szivattyú itt kapcsol be) Nem tartom kizártnak hogy az a szűrő amin keresztül a tartály van töltve annyira kevés vizet enged át hogy még mielőtt feltelne már lekapcsol a szivattyúd mert a szivattyú tartályán lévő nyomáskapcsoló vezérel és abba a tartályba direktbe nyomhatja a szivattyú a vizet. Aztán persze a szivattyú tartályából szépen töltődik tovább a nagy tartály és megint kapcsol a szivattyúd. Talán ha egy nyomásmérőt tennél a szűrő után akkor az el is árulná egyből hogy ez történik e. Az is elképzelhető hogy jelentős mennyiségű homok van már a szivattyú tartályában és víznek alig maradt hely. A javaslatom minden szűrőt szétszedni kipucolni (csak a learesztő csapját megnyitni nem elég) a néhány hozzászólással korábban leírt módon ellenőrizni a tartályokban a levegőnyomást, ezt követően mérd le mennyi víz jön ki a rendszerből bekapcsolásig.
Üdv!
Először is köszönöm a szakszerű, mindenre kiterjedő válaszod.
Jól gondolod, az álló tartályra a réz cső csatlakozik.
A két Kpe közül az alsó a kút-víz, a felső pedig a hálózati víz betáp csöve.
Az is való, hogy a szűrőt elég sűrűen kell tisztogatni és sok benne a homok.
Kb. két hetente szoktam lecsavarni és átkefélni, átmosni a betétet.
Egyébként, amikor folyamatosan van vízelvétel a kútról, pl. nyáron medence töltésnél,
akkor nincs homok ülepedés, pedig 5 köbméter megy bele egyszuszra.
A kútfúró mester szerint, a kút szakaszos üzemétől, megrángatásától termelődik ennyi.
A rendszer múlt tavasszal készült, és nyáron nem is voltak vele ilyen gondjaim,
talán a folyamatos víz elvétel, öntözés, medence töltés karban tartotta a kutat.
Ettől függetlenül, a rendszer áttisztítását mindenképp megejtem, ahogy jobb idő lesz
az ilyen vizeskedős, kinti munkához.
A szűrő csere is elgondolkodtató, mert a többszöri szétszedés nem használ neki,
a tömítés már így is bánta, így aztán csöpög is egy kicsit.
Mert hiába méret azonos a pótlás, de valahogy nem fekszik a vájatba és enged.
Szóval, azt mondod hogy mindkét tartályt 1,5 bar körülire kellene tölteni ?
Akkor viszont mennyire állítsam a nyomáskapcsoló ki - be értékeit ?
Megmondom őszintén, némileg elkedvetlenítettek ezek a problémák,
mert egy viszonylagosan (számomra) nagy értékű beruházás és sok munka után,
nem szerettem volna egy ideig se pénzt, se időt ráfordítani a rendszerre,
hanem némi megtakarítást vártam a vízszámlát illetőleg.
Így, hogy nem teljesen üzembiztos a rendszer, némi aggodalommal tölt el,
a róla üzemelő készülékek, főleg a mosógépek, esetleges meghibásodása miatt.
Na de, azért vannak a problémák hogy megoldjuk őket, és ehhez egy kis segítség,
jó tanács, mindíg jól jön.
Úgy, hogy mégegyszer köszi !
Szervusztok !
Tudja valaki, hogy a membrános " mélykúti" szivattyú szelepének mennyire kell zárni nyugalmi helyzetben ?Szétszedtem, mert alig szívott valamit és azt tapasztaltam, hogy az alsó felébe töltött víz simán kifolyik.
Előre is köszi a segítséget !
Üdv !
Na ezt ki nem találltam volna hogy a hálózati víz is itt jön be pedig teljesen logikus. Ha 1,5 re nyomod a levegőt akkor célszerű lenne a gyári ( 1,4-2,8 ) as értéken hagyni a nyomáskapcsolót, de nagy csodára ne számíts pár tized bar emeléstől. A kútfúró mester sajnos rosszul tudja mert egy jól elkészített kút a
" rángatáskor" sem homokolhat. Tartok tőle dugó sincs a béléscső alján így alulról az jön be ami akar. Az pedig még a kevésbé jól sikerült kutak esetén is általános hogy folyamatos üzem mellett elhagyja a homokolást ha homokolási határ alatti hozammal terheled folyamatosan. Én garanciában egy kompresszoros tisztításra visszarendelném a mestert. Amit még szoktunk csinálni hogy a mester csőbúvár szivattyúját betesszük a kútba és a kuncsaft szivattyújának a teljesítménye feletti vízhozammal napokig ki-be kapcsolgatva üzemeltetjük. Rákötjük egy kapcsoló órára ami 15 percig bekapcsolja majd 15 perc szünet és ez így megy mindaddíg amig teljesen homokmentes nem lesz az a víz. Ha ez néhány napon belül nem történne meg akkor kamerával megvizsgáljuk nincs e összeroppanva a béléscső.
Visszatérve a problémádra ha más megoldás nincs, mert nem tisztítja ki a kutat a mester, vagy a fent írt tisztítás ellenére sem lesz homokmentes a vized akkor vagy másik kutat ( normálisan szűrőzve kavicsolva ) kell csinálnod vagy a szivattyú hozamát kell lecsökkentened az általam javasolt 10 liter/perc körüli értékre hogy a homokolás elmaradjon. Milyen mély ez a kút ? Talán az is megoldás lehet ha mélyebb a kút hogy a szívócsövet ( alul ) kicserélni vastagabbra és olyanra ami homokszitával van körülvéve. http://www.hidroszer.hu/pdf/kutszurok.pdf
Tudja valaki, hogy a membrános " mélykúti" szivattyú szelepének mennyire kell zárni nyugalmi helyzetben ?Szétszedtem, mert alig szívott valamit és azt tapasztaltam, hogy az alsó felébe töltött víz simán kifolyik.

Hát ezek a szivattyúk nem tartoznak a kedvenceim közé. Rengeteg baj van velük és rengeteg bajt is okozhatnak. Persze vannak kivételek és az áruk az nagyon csábító, még 8 ezer alatt is látni esetenként bevásárló központokban. A szelepeknek tökéletesen kellene zárni mert különben az történik amit írsz. Rengeteg változat létezik már ezekből így konkrét tanácsot nem tudok adni képek nélkül, de szemmel látható szakadás törés repedés szokott a baj lenni. Esetenként fellazul a csavar ami a membránt rögzíti. Ha nem figyelmes az aki szereli előfordul hogy beállítások nem sikerülnek összerakás után.
lalibatyo írta:

Hát ezek a szivattyúk nem tartoznak a kedvenceim közé. Rengeteg baj van velük és rengeteg bajt is okozhatnak. Persze vannak kivételek és az áruk az nagyon csábító, még 8 ezer alatt is látni esetenként bevásárló központokban. A szelepeknek tökéletesen kellene zárni mert különben az történik amit írsz. Rengeteg változat létezik már ezekből így konkrét tanácsot nem tudok adni képek nélkül, de szemmel látható szakadás törés repedés szokott a baj lenni. Esetenként fellazul a csavar ami a membránt rögzíti. Ha nem figyelmes az aki szereli előfordul hogy beállítások nem sikerülnek összerakás után.

Köszönöm a segítséget, Lalibátyó !
Közben rájöttem, hogy maga az alumínium-ház elkopott a homoktól. Most következik az "ezermesterség ", hogy legyen egy szelepfészek
Üdv
Közben rájöttem, hogy maga az alumínium-ház elkopott a homoktól. Most következik az "ezermesterség ", hogy legyen egy szelepfészek

Akkor ez sem egy mai csibe már :) Meg lehet jó homokos a víz is.
Szervusztok!

Egy AL-KO HWA1001-s masinával gyűlt meg a bajom, pontosabban a motorjával. A forgórész fémes súrlódó hangot adott, enyhén szorult ősszel, ezért - mivel télen úgy sincs rá szükség - leszereltem. Most a szezon közeledtével szeretném megnézni, hogy mi a baja (remélem csapágy), de elakadtam ...
Az hagyján, hogy a motort összehúzó csavarok berohadtak és le kellett fűrészelnem őket :mrgreen:
De hogy az ördögbe tudom a lapátkereket leszerelni? :twisted:
A rögzítőcsavar ui. a kerék mélyedésében van. Mivel lehet ezt a hengeres csavart felülről megfogni?
Vagy esetleg normális áron lehet új motort venni valahol?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv !
Hú ez elég gáz,de menetes szárakból tudsz összefogató csavarokat vágni szerencsére és ez nem is szokott túl drága lenni. A lapátkerék mentesen megy fel a tengelyre. A motor kátsó részén van egy műanyag lapát ami a hűtőlevegőt szolgáltatja. Azt lehúzod és így komolyabb szerszámmal meg tudod fogni a tengelyt hogy ellen tarts, vagy puha pofák közé befogod a satuba. A lapátkerék közepén azt a csavar szerű kiképzést csőkulccsal tudod megfogni de 12 szögű dugókulcsot nem javaslok csak tönkreteszi. A tengelytömítést ha nagyon kopottnak látod akkor cseréld, lehet épp ezért is ment tönkre az a csapágy mert átengedte a vizet a csapágy felé.Szinte biztosan a lapátkerék felőli csapágy ment tönkre. - Konkrétan ezt a típust nem szereltem de szerintem ugyanaz mint a többi. Ha elakadnál képpel ilusztrált kérdésre egyszerűbb válaszolni. ) Szerintem annyiért kapsz hozzá motort a szervízben mint amennyi egy másik szivattyú a boltban garanciával.
miért nem kapja fel aszivattyú a vizet
Üdv !
Valószínűleg levegős vagy levegősödik aminek aztán nagyon sok oka lehet ezért ha leírnád mit miképp csináltál és milyen a szivattyú a szívócső lábszelep vagy visszacsapó szelep milyen mélyről kellene szívnia többet is tudnánk mondani.
jani749 írta: miért nem kapja fel aszivattyú a vizet

Üdv!
Első hozzászólásoddal nem kéne valami udvariassági alapfokot produkálnod?? Talán üdv, sziasztok, bármi. Ennyit megérdemel az, akinek felteszed a kérdésed, ha már segítséget kérsz a fórumon.
Előző 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 157 Következő
2342 hozzászólás Oldal: 14 / 157