Szerző:
Sracz » szer. nov. 15, 2017 3:06 pm
Üdv mindenkinek!
Hozzátok fordulnék segítségért, mert a hajam, amit napok óta tépkedek, elfogyott.
Van egy fúrt kutam, ami 13 méter mély és a vízszint nagyjából 7 méternél áll. Semmi gond vele. 3 éve használjuk egy 1100 wattos Leo szivattyúval,és egy 24 literes hidroforral. Eredetileg KPE csővel volt szerelve, ám sajnos műanyag lábszeleppel, ami egyszer csak megadta magát. Az új, immár réz lábszeleppel viszont nem tudtuk letolni a 110-es csőbe a 32-es KPE-t, mert a könyöknél, ahol kellene, nem fordult el. Így egy 32-es "drótos", PVC szívócsővel helyettesítettük. Ezzel üzemelt a cucc immár 2 éve, gond nélkül. A napokban azonban elkezdett levegőt nyomni a rendszer. Lemásztam az aknába, ha már ott voltam, kitakarítottam a szívócsonkon lévő szűrőt. Volt némi homok az alján lévő ülepítőben, de ahhoz képest, hogy utoljára tavasszal pucoltam ki, jelentéktelen mennyiség. Körbenéztem az aknában, de mindent rendben találtam. Nincs csepegés, szivárgás, szuszogás sehol. A nyomás is rendben van: 2,5-nél ki, 1.4-nél bekapcsol a szivattyú. Ennek ellenére a csapok megnyitáskor prüszkölnek, majd a szivattyú elindulása után folyamatosan hallani, ahogy a levegő áramlik a csövekben és csapja szét a vizet a kifolyásnál, e mellett a szivattyú működése közben hallatszik, ahogy pl. a 120 literes bojlerbe kluttyannak bele a levegőbuborékok. Ötletem nincs, mi okozhatja. Először azt gondoltam, hogy talán kilyukadt a ballon a tartályban, ám abban nincs annyi levegő, hogy napok múlva is azt nyomja fel, ráadásul az előfeszítés működik a rendszerben. Arra gyanakszom, hogy talán a szívócső lyukadhatott ki valahol, de nem szeretném feleslegesen felrángatni a 12 méteres PVC-t. A levegővel együtt a vízszállítás sem lett sokkal rosszabb, hiszen a 9 literes WC tartály egy 10 mm-es flexibilis csövön mintegy másfél perc alatt megtelik, csak közben puffog, csapkod, prüszköl.