Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2342 hozzászólás Oldal: 15 / 157
Előző 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 157 Következő
Szervusztok!

Gondolatok.
Érdekes kérdéseket vett fel ez az eset. 3 éve vettem a szivattyút itt Fehérváron a Praktikerben. Ne cikizettek ...
A húgom ezt nézte ki, ez volt akciós, ez KELLETT megvennem, meg különben is, az ő házához kell, stb. ...
Egy ismerős vízvezeték-szerelővel beépítettük a régi tartályos helyére, bekötöttem a villanyosságot. Két szezonon keresztül kiszolgált, s tavaly ősszel megadta magát. A szétszedésekor merengtem el azon, hogy a hibás tömítés miatt szivárgó víz olyan vízkőlerakodásokat, rozsdásodásokat okozott, hogy lehet, hogy ez nem is 3 éves? Már egy jó ideig használtat adtak el újként az áruházban? Vagy ennyire silány anyagokat használnak manapság? A régi 30-35 évest azért kellett lecserélni, mert az öntöttvas szivattyúházban olyan kopások keletkeztek, hogy nem tudott már 2 bar fölé nyomni. Ez meg?
Na mindegy, én már bosszankodtam eleget a szétszedéssel, nem hergelem magam tovább.

lalibatyo írta: Hú ez elég gáz,de menetes szárakból tudsz összefogató csavarokat vágni ...

Én is így gondoltam ... :) Hogy kellemesebb legyen a dolog, a szárak eltávolításakor a négyből kettő még tőben bele is törött ... :twisted:

Miután sikerült szétbombáznom, bebizonyosodott a sejtésünk, hogy mind a tömítést, mind a csapágyat cserélni kell.
Az lenne a kérdésem lalibatyo, hogy itt Fehérváron hol tudok ilyent venni?
Üdv !
Hát itt nálunk a Palotai úton a temetővel szemben van egy szivattyús ott tudsz tömítést venni, de Mohán van egy szivattyú szerviz az is ad el biztosan, sőt ott bármit megcsinálnak ha javítható. Konkrét elérhetőséget csak PÜ ben ha ebből nem találod ki hová kell menned. Csapágyat bármely csapágyboltban kapsz, ha nem tudod kiolvasni a számát vidd a rosszat vagy mérd le a helyét és a tengelyt de sok csapágyboltban kinézik katalógusból ha megmondod mibe kell. Nem érdemes drága jó nevű csapágyat venni mert az is tönkre megy ha vizet kap már pedig fog vizet kapni előbb utóbb. A tengelytömítés az grafit csúszógyűrűs és hát ez tiszta vízre való, ezért ha homokolgatna a kút akkor az új sem lesz túl hosszú életű. Vannak karbid csúszógyűrűs tömítések is ezek már komolyabb szivattyúkba vannak, talán megér egy kört hogy ebbe esetleg van e olyan fajta ami be is építhető.
Sok sikert !
Köszönöm szépen a tippet, valamelyik nap beszerző körútra megyek.
Szivattyú, szivattyúk, ásottkút szivattyú, darálós, darabolós szennyvízszivattyú, búvárszivattyú
http://www.umbraszivattyu.hu

Csúszógyűrűs tömítés, csúszógyűrűs tömítések, tengelytömítés, szivattyú tömítés
http://www.csuszogyuru.hu

Lábszelep, visszacsapó szelep, golyóscsap, gömbcsap, tömlővég, tolózár, szelep
http://www.rastelli.hu
Üdv lalibátyó,

Ígéretemhez híven visszatértem. A mamámnál a nyomáskapcsolót kicseréltem, de azért előtte tettem egy próbát a régi beállításával. Persze nem sikerült. Szóval, vettem nyomáskapcsolót. Én hülye nem vittem a régit, pedig gondolhattam volna ha márkás a vízmű (Al-ko) akkor biztos nem szabványosak a részei. Így is jártam. Nem volt egyszerű beszerezni a nyomáskapcsolót, mert hollanderes kellett, és 1/4"-os. Amit nálunk lehetett kapni az hollanderes 3/8"-os vagy fix anyás 1/4"-os. Na vidéki kisváros, csak toldóval lehetett megoldani, de mire találtam ilyen átalakítót! Na mindegy működik. Gyári értéken 1,4-2,8 Bar között, előfeszítési nyomás 1,4 Bar. Így a 20 literes tartályból 6,5 liter víz jön két kapcsolás között.

Megnéztem a korábbi nyomáskapcsolót is. A szerkezet kívülről normális, ahol a víz érintkezik a nyomáslappal ott erősen rozsdás volt. A műanyag burkolat el volt deformálódva valami miatt, és amikor beállítottam az értéket, majd visszaraktam a burkalatot, akkor az szorította oldalról a rugós tagot, így az szorulva járt, már amikor tudott. Amúgy 2200 Ft-ért vettem az új kapcsolót.

Viszont érdkekes momentum volt, hogy a tartályban nem volt nyomás amikor rámértem vízmentes állapotban. Pedig decemberben belepumpáltam 1.5 Bart.
Lehet hogy ereszt a ballon? A szelepnél rendben. Még egy éves sincs a ketyere. De megfogadtam, többet nem veszek így egybe vízművet, inkább összerakok egyet. Itt vidéken 8,5 e egy tartály, 2,2 e egy nyomáskapcsoló, és jó szivattyúk is vannak.
Üdv !
Köszi a visszajelzést, jókat mosolyogtam rajta, mert ez a hozzuk össze a méreteket sokszor kalandokra kényszeríti az embert. Korrektnek tűnik most a cucc, de ez a levegő szökés aggodalomra ad okot. Talán valami lékdetektor spray ( szappanhab) megmutatná hol szökik a levegő ami valószínűleg valamilyen csatlakozás lesz. Pl a szelep körül vagy elöl a membrán körül, de lehet anyaghiba is a tartályban vagy egy nem jól sikerült hegesztés. Ha szétszeded és lenne víz a membrán mögötti légüstben akkor sajna membrán baja van. Ellenőrizgesd aztán kiderül ez is.
Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni?
Van egy házi vízellátó berendezésem, ami egy évig tökéletesen működött. Aztán a 20 literes tartályban lévő nyomás kb 2-3 hét alatt lecsökken o-ra.
A szelepet (ahol a tartályban lévő nyomást lehet pótolni) már kicseréltem, de sajnos így is 2-3 hét után eltűnik a levegő.
A szelepen keresztül víz nem jön ki.
Köszönöm előre a segítséget.

Tisztelettel: M.M
Üdv !
Azt tudom javasolni mint az előtted írt hozzászólásomban. Szelepet szelepházzal együtt vagy csak szeleptűt cseréltél ? Mert ha az egész szelepet cserélted akkor ki kellett szedned a membránt is a tartályból ami sokat elárulhat a problémáról. Főleg ha a tartály belül a membrán mögött vizes akkor bizony membrán baja (is) van. Ha pedig a tartály belül rozsdás is akkor én inkább új tartályt vennék. Ha van türelmed és nem okoz nehézséget akkor én a helyedben lecsupaszítanám a tartályt felnyomnám a membrán mögött levegővel 1,5 barra aztán vagy lékkeresővel vizsgálnám, vagy az egészet vízbe meríteném és kiderülne hol szökik az a levegő.
Szia!

Köszönöm a válaszod. Csak a szeleptűt cseréltem ki és fújtatás után nem engedett ott.
A tartály nem lett szétszedve.
Úgy gondolom, hogy ha a membrán lenne kilukadva, akkor a szeleptű cserénél víznek kellett volna jelentkeznie.
Majd megnézem szivárgás ellenőrző spay-el. Ha már télen megvettem.
De majd csak áprilisban amikor szabin leszek.
Kedves Fórumtársak!

Kérlek segítsetek egy fúrt kúttal kapcsolatos témában. Nagyon príma fúrt kutam van, 3 méteres mélységben van a víz és kb. 8 méter mély a kút (ott van a szívócső alja a lábszeleppel). Pedrollo házi vízművel veszem ki a vizet és három körös öntözőrendszert építettem, + vízkonnektor és kerti csap, szóval minden mi szem szájnak ingere. Sajnos azonban az 50 liter/perc teljesítmény miatt kb. 5 perc alatt kihúzza a vizet a kútból a szivattyú. Ezt úgy oldottam meg, hogy a vezérlővel kb. fél óránként 3-4 perces programokat állítok be (tudom nem profi megoldás, de sajnos ez van. a szivattyú teljesítménye kell az öntöző rendszerhez).

A gondok ott folytatódnak, hogy a szomszéd megirigyelte a szép zöld füvemet és ő is ilyet akar. Namost a telkek elég keskenyek, ezért a két kút távolsága talán ha 6-8 méter lenne. Többem mondták már, hogy a kutamnak annyi, a szomszéd el fogja vinni még ezt a kevés vizet is a folyamatos locsolással. Ez akkor gáz főleg, ha a program szerint az én rendszerem el kell induljon és mondjuk pont előtte húzták ki a vizet a szomszédból. Namost, nekem (még) nincs a vízművön szárazon futás elleni védelem, ezért előfordulhat, hogy száraz a kutam és elindulna szerencsétlen szivattyú.
A kérdésem az volna, hogy a meglévő fúrt kutat lehet-e mélyíteni, bár ahogy előttem írták páran, ha a szivattyú szívómélysége 9 méter, akkor nagyon nem tudom tovább mélyíteni a kutat, hiszen hiába lesz a "stabil" vízszint 10-12 méteren a meglévő 4-5 méter helyett, ha a szivattyú nem tudja felhozni.

Mit javasoltok? Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
Üdv !
Várd meg hogy mekkora problémát okoz majd a közeli kút, nem biztos hogy gondot okoz. Mondjuk sok sajnálni való nincs egy kis mélységű kis hozamú kúton tehát lehet mélyíteni vagy újat fúrni kellene. A mostani milyen kivitelezésű és milyen talajba készült? Ha nem vízadó rétegbe fúrsz akkor hiába fúrsz akár 100 métert is semmivel sem lesz több vized, tehát a döntéshez a fúrás sikerét is kalkulálni kellene. Pl a környékeden felderíted hogy vannak e mélyebb kutak és azok mennyi vizet adnak, vagy a szomszédot beeteted :) hogy 40 méteres a kutad és ha megfúrja megtudod hogy van e értelme mélyre fúrni. Az 50 liter/perc hozamú kút átlagosnak számít. Szerintem a legolcsóbb megoldás leásni egy (vagy több) IBC tartályt amibe győjtögeted a vizet egy kis teljesítményű szivattyúval. Ezt úszókapcsolókkal szépen lehet vezérelni amiből a pedrollóval öntözhetsz majd. 1000 liter az már 20 perc öntözés :)
A módszer sok helyen bevált ahol kis hozamú kutak vannak.
Üdv!

Köszi szépen a gyors választ! Valóban azt tervezem, hogy megvárom egyelőre, hogy mi fog történni, bízom én is benne, hogy csak én reagálom túl ezt a témát. Különben nagyon jó a viszonyunk és beszéltünk azóta is, hogy megpróbálják a lehető legtávolabbi pontra tenni a kutat, hiszen nekik sem érdekük, hogy én szipkázzam el a vizet tőlük.
Beetetni nem akarom, nem is tudnám, mert ismeri azért a környéket, tudja, hogy aránylag magasan vannak a kutak nálunk (Duna parti település...)
Az 50liter/perccel egyébként nekem sem volt gondom kb. 2 évvel ezelőttig, amikor egy kisebb teljesítményű sima szivattyúval + slaggal locsoltam, egyszerűen nem tudta kihúzni a vizet soha (annak olyan 20-25l/perc lehetett a teljesítménye), csak amióta ez a nagy dög van ez kirántja egy pillanat alatt, igaz akkor folyik is a víz cefetül.

A tartály leásás is felmerült már de mivel a vizet nem csak locsolásra használom hanem gyerekmedencébe + kocsimosásra (tudom a keménység miatt nem javasolt), szóval az "összegyűjtött" esetenként néhány napos vízzel nem szívesen tenném meg ezt..

Visszatérve a mélyítésre: ahogy utánanéztem azért nem olyan egyszerű, jól érzem, hogy nem csak simán "folytatni kell a fúrást"? Hiszen ahogy néztem a kutakat van egy adott "szerkezete" (iszapzsák, szűrőcső, stb.), szóval nem úgy működik, hogy "nagy gyerekek menjünk még 3-4 métert? Jól érzem, hogy az egészet meg kellene bolygatni és szinte újat készíteni?

Kösz
farkastz
Üdv !
Jól érzed. Ha normálisan kivitelezett a kút alul dugóval akkor bizony necces lesz a továbbfúrás. Főleg ha sóderba fúrták mert annak van egy speckó technikája amit béléscsövön belül nem lehet megcsinálni ( ha csak nem 200 as a béléscsöved vagy attól is vastagabb) . Tehát másik kút. Viszont kérdés hogy miért csak 8 méter? Ennyit kértél vagy ennyit sikerült ? Esetleg 8 métertől vízzáró réteg van és a következő vízadó bizonytalan mélységben lenne ?
Vannak esetek mikor a továbbfúrás sikeresen megoldható, de kevesen vállalják és nem is egyszerű megcsinálni jól.
Visszatérve a tartályos megoldásra ha tiszta tartályt raksz le tiszta vizet veszel ki belőle, tehát alaptalan a félelmed. Viszont én nem tartom jó ötletnek a nitrát nitrit tartalom miatt gyerekmedencébe rakni sőt ha bakterológiailag is problémás a víz (szinte biztosan az mert talajvíz kút nem pedig rétegvíz kút) nem tenném gyerek medencébe, mert játék közben biztosan beleisznak a gyerekek. Persze ha egy jó kis parti szűrésű kavicságyból jön a víz a sekély mélység ellenére is lehet jó, de ez manapság egyre kevésbé igaz lakott területeken a sok egykor volt, vagy esetleg most is működő derítő miatt.
Üdv!
A leásott tartályból locsolás jól kivitelezhető és megoldaná a problémádat a locsolórendszerrel. Mogyoródon 40 méterről kellett felszívni a vizet, egy orosz búvárszivattyúval, ami éppen csak át tudta emelni a vizet egy földbe ásott tartályba és onnan locsoltunk egy másik ilyen szivattyúval már normál nyomással. Ha kint voltunk a telken, egy órát ment a mélyszivattyú, majd pihent egy kicsit és megint ment egy órát. Így fel lehetett tölteni a tartályt és közben locsolni is tudtunk.
Otthon ásott kutam van, legalább 15 méterről jön a víz, de a medencébe csapvizet engedtem a Lalibátyó által elmondottak miatt (nálunk még csak most építik a csatornahálózatot). Ha nagyon biztos vagy a víz tisztaságában, akkor a kisebb teljesítményű szivattyúval is közvetlenül fel tudod tölteni a medencét, csak több idő kell hozzá.
Előző 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 157 Következő
2342 hozzászólás Oldal: 15 / 157