Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2342 hozzászólás Oldal: 16 / 157
Előző 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 157 Következő
Tiszteletem Mindenkinek!

Nem rég regisztráltam a fórumon, igen sok dolog van ami érdekel mivel én is ilyen 1000 mester féle vagyok. Viszont lenne itt egy konkrét dolog is. Családi házunk van, 2 szint, kb 10-12 magas lehet. Kertben egy ásott kút, pincében egy békebeli hidrofor. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell ezt pontosan beállítani. Membrános nyomáskapcsoló van rajta(azt hiszem így hívják ami be illetve ki kapcsolja a motort egy adott nyomásnál) Valójában a fő probléma az lenne, hogy kb havonta kell eljátszani vele azt, hogy vizet szedünk ki a tartályból mert kb 10 liter víz kiengedése után már el is fogyott a nyomás és kapcsol. Esetleg ebben tud valaki segíteni? Előre is Köszönöm!
Üdv !
Hát akkor lehet hogy szökik is az a levegő valahol ha ennyire gyakran kell vízteleníteni. Szökhet a nyomáskapcsolónál is és a nyomásmérő óránál is mert a régi hidroforoknál a levegő részre voltak ezek telepítve, de akár ezek is lehetnek hibásak és engedik a levegőt. Viszont sokkal egyszerűbb levegőt töltened ha szerelsz rá egy autókerék szelepet amin keresztül kényelmesebben tudnál akár kompresszorral akár pumpával levegőt tölteni bele.Kinyitod a vízcsapot és addíg töltöd a levegőt míg a csapon is az jön aztán elzárod a csapot és felnyomod 0,5-0,8 barra majd indulhat a szivattyú.
Köszi a válaszokat!

Sajnos nem tudom miért 8 m a kút, így vettem a telket, az eladó meg nem tudott sokat mondani róla, így azt sem tudom, hogy "szakszerűen" béléscsővel, iszapzsákkal stb. módon készített kútról van-e szó, vagy "házilag" barkácsolt. A félelmem az, hogy ha pl. lehet is tovább fúrni, és így teszek, de belefúratok egy vízzáró rétegbe akkor még a mostani vízhozamot is kockáztatom. Ezt jól érzem?
A medencébe mindíg rakok fertőtlenítő vegyszert, állítólag ivóvíz minőségűre fertőtleníti (persze azért inni nem szoktunk belőle), de az biztos, hogy 2 hét után is kristálytiszta a medencében a víz és nem csúszik a medence széle, meg nem habosodik, algásodik. Ettől függetlenül meggondolandó valóban, hogy idén inkább csapvízzel töltsem föl.
Hát egyre inkább a tartály tűnik jó megoldásnak. Sajnos ezt akartam elkerülni, megint túrni az udvarban, azért 1-2m3 földet kiszedni megint....pfff

Azért mindenkinek köszönöm a hozzászólását, nagyon hasznos volt számomra.

farkastz
lalibatyo írta: Üdv !
Hát akkor lehet hogy szökik is az a levegő valahol ha ennyire gyakran kell vízteleníteni. Szökhet a nyomáskapcsolónál is és a nyomásmérő óránál is mert a régi hidroforoknál a levegő részre voltak ezek telepítve, de akár ezek is lehetnek hibásak és engedik a levegőt. Viszont sokkal egyszerűbb levegőt töltened ha szerelsz rá egy autókerék szelepet amin keresztül kényelmesebben tudnál akár kompresszorral akár pumpával levegőt tölteni bele.Kinyitod a vízcsapot és addíg töltöd a levegőt míg a csapon is az jön aztán elzárod a csapot és felnyomod 0,5-0,8 barra majd indulhat a szivattyú.

Helló!

Van rajta olyan szelep amiről írsz. Nem igazán értem, csapon is levegő jöjjön? Legalul van ez a szelep, szóval ha a csapon is levegő jön akkor alig van benne víz. Általában félig van vízzel a tartály. A tetejétől a feléig poros, alatta meg nedves. Gondolom azért mert addig van vízzel. Nem jól gondolom? :D 200 literes a tartály, és ha jól tudom egy két lépcsős szivattyú dolgozik rajta. (mit jelent az, hogy 2 lépcsős?) Előre is Köszi!
Üdv !
Most arról beszélek mikor nincs a tartályban gumi membrán csak víz és levegő.
Akkor egyszerűbb a helyzet ha van szelep rajta. Esetenként az alulra szerelt szelepek el szoktak tömődni homokkal ami sok bosszúságot okozhat. A tartály alsó harmadából van a nyomó oldal kiléptetve. Tehát ha már a vízcsapból levegő jön akkor is van még víz a tartályban. Mitől jönne a levegő a vízcsapon ? A legközelebbi vízcsapot kell megnyitni és nyitva is hagyni. Aztán elkezdjük nyomni a levegőt ami a nyitott csapon keresztül kinyomja a vizet a tartályból a csatlakozás magasságáig aztán már a levegő jön a vízcsapon. Ekkor elzárjuk a vízcsapot és belenyomunk 0,5-0,8 bar levegőt a tartályba és bekpcsoljuk a szivattyút ( áram alá helyezzük mert a nyomáskapcsoló azonnal indítja)
Igen szépen megmutatja a tartály külső párásodása is hogy meddíg van benne víz.
2 lépcsős szivattyú: képzelj el két szivattyút amit csak egy motor hajt ráadásul közös szivattyúházba vannak beépítve. Annyival jobb hogy nagyobb nyomást tud produkálni. A jobb szivattyúk mind több lépcsősek. Nem ritka a tíz feletti lépcsőszám sem.
Most arról beszélek mikor nincs a tartályban gumi membrán csak víz és levegő.
Akkor egyszerűbb a helyzet ha van szelep rajta. Esetenként az alulra szerelt szelepek el szoktak tömődni homokkal ami sok bosszúságot okozhat. A tartály alsó harmadából van a nyomó oldal kiléptetve. Tehát ha már a vízcsapból levegő jön akkor is van még víz a tartályban. Mitől jönne a levegő a vízcsapon ? A legközelebbi vízcsapot kell megnyitni és nyitva is hagyni. Aztán elkezdjük nyomni a levegőt ami a nyitott csapon keresztül kinyomja a vizet a tartályból a csatlakozás magasságáig aztán már a levegő jön a vízcsapon. Ekkor elzárjuk a vízcsapot és belenyomunk 0,5-0,8 bar levegőt a tartályba és bekpcsoljuk a szivattyút ( áram alá helyezzük mert a nyomáskapcsoló azonnal indítja)
Igen szépen megmutatja a tartály külső párásodása is hogy meddíg van benne víz.
2 lépcsős szivattyú: képzelj el két szivattyút amit csak egy motor hajt ráadásul közös szivattyúházba vannak beépítve. Annyival jobb hogy nagyobb nyomást tud produkálni. A jobb szivattyúk mind több lépcsősek. Nem ritka a tíz feletti lépcsőszám sem.

Helló! Elnézést kérek, de egy kicsit értetlenül állok a dolog elött. Csináltam pár képet, igaz csak telefonnal tudtam, de így is látszik a lényeg.
http://agijjje.extra.hu/kepek/1.jpg
http://agijjje.extra.hu/kepek/2.jpg
http://agijjje.extra.hu/kepek/3.jpg

A második képen látszik a tartályhoz legközelebbi vízcsap. Szóval. Először lekapcsolom az áramot, aztán kinyitom a legközelebbi csapot, megvárom még kifolyik a maradék víz, és elkezdem pumpálni a tartályt, először víz jön csapon, majd levegő. És utána jön amit írtál, csap elzár, levegőt bele, majd indít. Holnap kipróbálom, aztán majd csak lesz valami. Ha nem sikerül, úgyis jövök :D Köszönöm a Türelmed!
Üdv !
Jól tetted hogy raktál be képeket mert én álló tartályban gondolkodtam ez meg egy fekvő tartály :)
Látom a légbetöltő szelep is ügyesen meg van oldva, ha ez behomokol akkor már nagy baj van.
Igen ha az a golyóscsap ami a képen zárva van egy közeli vízelvételi pontja a rendszernek (gondolom egy kerti csap főelzárója) megfelel a víz kiengedésére. Javaslom a másik golyóscap elzárását ( a képen nyitott állásban van) ami a ház nyomóvezetéke lesz valószínűleg hogy a vezetékből ne ürüljön ki a víz gravitációsan a munka alatt. Ezt követően azt kell csinálnod amit a hozzászólásodban írtál de beidézem :
Először lekapcsolom az áramot, aztán kinyitom a legközelebbi csapot, megvárom még kifolyik a maradék víz, és elkezdem pumpálni a tartályt, először víz jön csapon, majd levegő. És utána jön amit írtál, csap elzár, levegőt bele, majd indít.

A munka során nem volna szabad lelevegősödnie a szivattyúdnak. Viszont ha jól látom akkor a rendszer kiépítése nem sikerült túl jól mert ha lelevegősödik a szivattyúd csak akkor tudsz légteleníteni ha nyomásmentes állapotba kerül a tartály. Jól gondolom ha van nyomás a rendszerben és megnyitod a vízbetöltő tölcsér csapját akkor a tölcséren jön ki a víz vagy a levegő ? Milyen gyakran kell légteleníteni ezt a rendszert ?
A munka során nem volna szabad lelevegősödnie a szivattyúdnak. Viszont ha jól látom akkor a rendszer kiépítése nem sikerült túl jól mert ha lelevegősödik a szivattyúd csak akkor tudsz légteleníteni ha nyomásmentes állapotba kerül a tartály. Jól gondolom ha van nyomás a rendszerben és megnyitod a vízbetöltő tölcsér csapját akkor a tölcséren jön ki a víz vagy a levegő ? Milyen gyakran kell légteleníteni ezt a rendszert ?

Ha nyomás alatt nyitom a beöntő csapját, akkor plafonig ér a vízsugár :D Ha nincs nyomás, és megnyitom a beöntő tölcsér csapját, akkor az összes víz vissza folyik a kútba, és lehet szenvedni mire újra felveszi a vizet! (ez normális dolog?) Körülbelül 1-1,5 havonta szórakozok vele. Most kipróbáltam, 3,5 barnál kapcsol ki a nyomáskapcsoló, és így 11 liter víz jön ki mire újra kapcsol 1,5 bárnál. Pontosan mit jelent az, hogy légteleníteni? Én a következőt játszom 1,5 havonta. Nyomáskapcsoló kitámaszt, 5-6 vödör víz kiszedése a tartályból, majd újraindítás. Ennyit csinálok vele.
Üdv !
Ez meglehetősen kevés víz ami két kapcsolás közt jön ki, ekkora tartálynál már 40-50 liter körül is ki kellene jönni, nyilván beállítás függő a dolog. A légtelenítés az mikor a szivattyúházat és a szívócsövet levegő mentesítjük. Neked nem önfelszívós a szivattyúd így már kis mennyiségő levegő is problémát okozhat. Mielőtt belemennénk a rendszer jobbításába kérdeznék még. Kpe csőnek látszik a szívócső és jól látom hogy a képen nem látható visszacsapó szelep ? Hová van beépítve most visszacsapó vagy lábszelep? Mekkora a szintkülönbség a szivattyú és a víz közt ? Milyen a kút ( ásott fúrt vagy vert) ? Ha fúrt akkor milyen vastag a béléscső ? A kút mennyire bővizű és homokmentes e a vize ? A szivattyú alatt csepeg e a víz vagy állandóan teljesen száraz a tartály azon része?
Én a következőt játszom 1,5 havonta. Nyomáskapcsoló kitámaszt, 5-6 vödör víz kiszedése a tartályból, majd újraindítás. Ennyit csinálok vele.

Ez tulajdonképp jó amit csinálsz, a gond talán annyi hogy vagy az összes vizet le kellene engedned vagy levegőt nyomni a tartályba, mert amikor már nincs nyomás a tartályodban akkor is benne van talán még 100-120 liter víz is ami annyi mint ha 100-120 literrel kisebb tartályod lenne. Az általam javasolt módszer még fokozná a két kapcsolás közt kivehető vízmennyiséget, persze ha nagy macerával jár és gyakran kell csinálni akkor más megoldást kell kerenünk.
Amikor lelevegősödik a rendszered akkor ez váratlanul a napi használat során történik, vagy akkor mikor egy nap nagyon sokat használod, vagy esetleg mikor napokig nem használod ? Esetleg más összefüggést észleltél e ?
Szia!

Bocs, de nem olvastam végig a teljes topikot, bár próbálkoztam. Egy kis tanácsra lenne szükésem, hogy milyen házi vízellátó rendszert alakítsak ki.
Hegyes vidéken lakom, így elég kockázatos volt a kút fúrás, de úgy tűnik, hogy viszonylag sikeres volt, bár a hozam nem túl nagy. A kutat iszapolós technikával fúrták, béléscsővel, szűrővel van ellátva, a mélységes pedig 17 méter - úgy tűnik, hogy egy vízzáró agyagos réteg fölötti apró kristályos, homokos rétegből szívja a vizet. A fúrás 2 napja törént meg, a mérés szerint a nyugvó vízszint kb. 3,75 cm van, a hozam pedig 14l/perc, tehát elég alacsony. (A működés közben úgy emlékszem, hogy egy idő után, olyan 4,5 méteren ált meg a vízszint és onnan nem mozdult.) A fúró szerint szép tiszta vizem lesz és talán még a hozam is javul, de folyamatosan szivatni kell a kutat. Ez valóban így van? Mennyit kell szívni, mire kell odafigyelni.

A vizet be akarom méretni, hogy mennyire tiszta és ha megfelelő szeretnék vele öntözni (kb. 300 nm kert) és a ház vízellátásának egy részét is szeretném belőle fedezni - wc-re és mosógépre gondolatam. Mire érdemes és lehet rákötni még?
A bejelentkező nevemből is látszik, hogy milyen szivattyút szeretnék. Több ismerősömnek is nagyon bevált, de más javasalot is elfogadnék...ha van. További lényeges kérdésem, hogy milyen teljesítményű szivattyút szükséges vennem és milyen méretű tartályt?! A házi vízművelhez forgalmazott 20-25 literes tartályok kicsinek tűnik, mert a kút hozama elég alacsony. Egy nagyobb, mondjuk 100-150 literes tartállyal lehetséges megfelelő vízellátást biztosítani?

üdv: István
Sziasztok.

A napokban vettem egy Ed Johnson típusú házi vízművet. Működik rendesen csak egy kicsit a bekapcsolási nyomást szeretném növelni rajta.
A gond az, hogy szépen felnyomja a mutató szerint 2,3-2,5 bar nyomásra de amikor kinyitom a csapot akkor csak akkor kapcsol már be újra a szivattyú amikor már teljesen kiürült a tartály. SK-9-es nyomáskapcsolóval van ellátva. Melyik állító csavarral kell növelni a bekapcsolási nyomást?

A nagyra csak "P" van írva, a kicsire pedig egy háromszög és "P".

A leírása elégé szegényes. Semmi sincs leírva erről benne. Bezzeg azt másfél oldalon taglalják, hogy ki nem használhatja a készüléket.

Köszi előre is.

Üdv Attila
Üdv !
A pedrollo már elég jónak mondható szivattyú és meg is fizethető. Háztartási célra bőven megfelel. Viszont elég széles a skála amiből lehet választani. Ez a 14 liter amitt a fúrós mondott mire alapozta mert ez az alig 2 méter szintcsökkenés szivattyúzáskor nagyobb hozamot feltételez. Ennyit tudott a szivattyúja amivel próbálta vagy ez felett elkezdett homokolni a kút ?
Igen le fog tisztulni a víz de ezt azért a fúrósnak kellett volna tisztára kompresszorozni. Legalább is homok mentesre aztán az opálosságát majd idővel elhagyja. Van hogy 5-10 m3 kiszívattyúzása már elég. Az viszont elképzelhető hogy folyamatos szivattyúzásnál tiszta lesz de szakaszos üzemben homokolni fog egy ideig. Arra figyelj hogy homokolási határ felett ne terheld a kutat, de így elég nehéz ha nem tiszta vízzel lett átadva. Sokan örülnének egy 14 literes kútnak dombos hegyes területen és van ahol 80-100 métert is kell ezért fúrni.
Ezt a hozamot a legkisebb Pedrollo szivattyú is tudja persze kérdés az üzemi vízszint és a valós hozam. Ha nagyobb tartályt raksz akkor ritkábban kapcsolgatja a nyomáskapcsoló a szivattyút ami mindenképp jobb és komfortosabb is mert a nyomásingadozás lassabb. Ha valóban jó lesz a vized (amit kétlek) akkor akár az egész házra is rákötheted, de általában mások is arra használják a kútvizet amire te is szeretnéd.
Üdv !
A P a nyomást állítja a delta ( háromszög) P a ki és bekapcsolási nyomás közti különbséget mindkét csavart állítanod kell és ez egy szép kis játék lesz. Arra figyelj hogy jegyzeteld mit és merre tekergettél hogy a végén ha csak rontani lehet a helyzeten visszatalálj oda ahonnan indultál.
Jut eszembe ellenőrizted hogy mekkora a tartályban a levegő nyomása ? Ha nem tedd meg a tartály víztelen állapotában. ( ha visszaolvasol le van írva hogyan kell)
lalibatyo írta: Jut eszembe ellenőrizted hogy mekkora a tartályban a levegő nyomása ? Ha nem tedd meg a tartály víztelen állapotában. ( ha visszaolvasol le van írva hogyan kell)

Ellenőriztem és ha jól emlékszem 2,5 vagy 2,6 Bar. Nem sok ez egy kicsit? Ez a gyári fújt nyomás.
Előző 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 157 Következő
2342 hozzászólás Oldal: 16 / 157