Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 18 / 157
Előző 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 157 Következő
Üdv
Szerintem elromlott az a kapcsoló. Ugyanezt több néven is árulják talán a legolcsóbb a NIMBUSZ nál kaphattó. Ha ragaszkodsz a sajátodhoz rakd át a belsejét. Korábban írtunk itt erről, akkor is sikeresen házasítottuk az olcso "no name" változatot egy "márkás" darabbal. Persze mind kínai csak a cimke más rajtuk.
Üdv lalibatyo!

Köszönöm válaszod. Bár az igazság az hogy elszomorított. :(
Legalábbis ha nem csak az a baja. :?: :!: És több mint valószínű, ugyanis a nyomást jelző órán 1 bar-on áll a mutató. :cry:
Köszönöm a linket is, való igaz nincsenek valami közel. Viszont kaptam tippet a mai nap egy nyíregyházi szervízzel kapcsolatosan.
Megkeresem őket aztán majd kiderül.
Köszönöm még egyszer. :wink:
Sziasztok van egy olyan problémám hogy van egy Pedrolló típusú szivatyúm és ki lett cserélve a szívőcsövön a lábszelep és a nyomócsövön a visszacsapó szelep felfújtam a tartályt 1,5 bárra el is indult szívja a vizet és nyomja is de nem kapcsol ki a nyomáskapcsoló már próbáltam megcserélni az órát és a nyomáskapcsolót a forgattyúsházon és így sem kapcsol le ha kézzel leállítom akkor a nyomócsőben lévő víz sem jön csak ha elindítom a motort már nem tudom mi lehet az oka.Fars levegőt nem szív nem is ereszt de nem is nyom segítségetek kérném előre is köszönöm.
Üdv !
Hát nem mindent értek de megpróbálok segíteni. Esetleg ha képet mellékelnél sokat segítene. Szerintem a nyomáskapcsoló rossz, vagy a fedél szorítja az alkatrészeket ezért nem működik. Fedél nélkül mi a helyzet ? Nyomásmérő mikor és mennyit mutat ?
ha kézzel leállítom akkor a nyomócsőben lévő víz sem jön csak ha elindítom a motort

ezt kifejtenéd bővebben ? Nem lehet hogy fordítva szerelted a nyomóoldali visszacsapót és a tartályba be sem megy a víz ?
Sziasztok!

Al-Ko típusú házi vízművel kapcsolatban lenne kérdésem.
Fúrt kútból kapjuk a vizet a házba a vízmű segítségével. A régi 1000-es volt, gyatra víznyomással. Pár hónapja elromlott.
Vettünk egy nagyobb teljesítményűt, 1300-asat.
A beüzemelést követően pár hétig, kb. egy hónapig látványosan jobb volt a víznyomás mindenhol (nem tökéletes, de sokkal jobb, mint a régi), de aztán szép fokozatosan megint csökkenni kezdett a nyomás mindenhol. Jelenleg ugyanott tartunk szinte, mint a réginél, alig folyik a víz a csapokból. Pedig nem állítottunk semmit.
A kérdésem az, hogy normális az, hogy magától lecsökken a nyomás ennyire? Ha igen, mi okozza?
Ha nem, mit kell tenni?

Előre is köszi a segítséget!
Hello !
Nem normális dolog és szerintem az lesz a baj hogy vannak szűrők beépítve a rendszerbe amik elpiszkolódtak. Mint írtad semmihez nem nyúltál tehát a nyomáskapcsoló a gyári értéken van amivel korábban elégedett voltál. Azt hiszem a szivattyúd is beépített szűrős, azt is ki kellene pucolni és meg fog szűnni a nyomáscsökkenés érzet. Viszont ha tényleg ez a baj akkor sajnos a kutad is problémás és talán a korábbi szivattyúd is a homokos víztől ment tönkre.
Várom a visszajelzésed !
Sziasztok
csakhogy tisztán lássak..:-) mi a gond akkor ha a nyomás már felment 4-5 bar nyomásra és még mindig megy a szivattyú , kikapcsol de .a nagycsavar ami állitja a kikapcsolási nyomást már szinte ki van tekerve teljesen ,eddig kb félig volt betekerve..arról fogalmam nincs , mennyi a levegőnyomás a tartályban. bekapcsolni bekapcsol nem tudom milyen nyomásnál..és ugye ha locsolok a kertben .vagy a szomszéd kéményébe..:)) már nem tudok rátenni max.csak 2 szorófejet, de azok is úgy locsolnak mint én 3 éves koromba tehát a lényeg.mit kéne hozzá venni hogy ne száradjon ki a szomszéd kéménye...se.komolyra forditva..mi lehet a gond..nyomáskapcsolo, netalán fogalmam nincs
a segitőkész válaszokat előre is köszönöm
Üdv !
Ha 4-5 bar nyomáson alig folydogál a víz akkor vagy valamely szerelvény szűkíti be a keresztmetszetét az átfolyó víznek valahol a szivattyú és a szórófej közt, vagy szűrő van a rendszerben valahol ami eltömődött. De volt "szerencsém" olyan kertislaghoz aminek a belső rétege levált kilyukadt majd a víz ezen bejutva a két réteg között gyakorlatilag teljesen eldugaszolta a tömlő belső rétegével a tömlőben lyukat.
Esetleg ha bővebben kifejtenéd és képet is mellékelnél akkor tovább is juthatnánk.
lalibatyo írta: Üdv !
Sajna akkor tengelytömítés baja van a szivattyúdnak ha vizes a szivattyúház alatti rész és ez magyarázat is lehet az időnkénti levegősödésre ami rosszabodni fog,sőt ha esőztetős módon tölti a tartályt a szivattyúd akkor akár a levegő is ott szökik el a rendszeredből. Ha megcsináltad amit mondtam a levegő feltöltéssel kapcsolatban akkor bizony valahol nagyon szökik a levegő ebből a rendszerből aminek alaposan utánna kellene járni. Sajnos neten keresztül nem tudom ellenőrizni neked így magadnak kellene tüzetesebben átvizsgálni. A kúttal kapcsolatban arra voltam kíváncsi hogy kiszolgálja e a kút rendesen ezt a szivattyút de azt kell mondjam nem az a baj. A szívócső alján a lábszelep rendben, annak ott a helye ennél a megoldásnál. A nyomó ágba a szivattyú után egy visszacsapó szelep megszüntetné azt a jelenséget hogy kinyitod a légtelenítő csapot és plafonig vág ki a víz a tölcsérből. Viszont ennek a beépítése nem egyszerű feladat célszerszámok nélkül. Esetleg az is lehet baj hogy az a lábszelep sem zár mindig jól.
Igen van ilyen vezérlő, presscontroll néven (is) fut, több márkanév alatt is és nagy árkülönbségekkel. Korábban itt is írtam róla ha visszaolvasol megtalálod.
http://nimbusz-kft.hu/index.php?page=termekek&fokat=Kert%E9szeti%20term%E9kek&kat=Szivatty%FAk&alkat=Szivatty%FA%20kieg%E9sz%EDt%F5k
http://www.szivattyubolt.hu/226-aramlasszabalyzok.html
A képen 3 fázisú motornak tűnik a tiéd, így lehet hogy rossz hírem van mert csak 2 fázisú motorhoz jó amikkel én találkoztam eddig. Viszont kellő szakértelemmel lehetne vele vezérelni egy mágneskapcsolót ami már a 3 fázisú motort is működtetheti.

Helló! Végre gépközelbe jutottam, és tudok írni! Marad a tengelytömítés, mert szék kis vízfolt van a szivattyúház alatt... Van egy felújított, teljesen azanos motor+szivattyúház, úgyhogy csak cserélnem kell. Ez eddig nem jelent gondot. Viszont, ha ezt így szétszedem, akkor megint vissza folyik a kútba az összes víz. Hogyan kell felvetetni vele a vizet? Múltkor 1 órát szórakoztam, mire sikerült. Ebben kérném a segítségedet! Előre is köszi! Üdv Attila!
Igen Tisztelt Lalibatyo!!

Köszönöm gyors válaszod, közben kiderült az óra b..ba...vágott át mert a nyomást kieresztve 3.2 -nél megállt az óra..igy már érthetőbb a dolog , a nyomásmérő 5.6 -ig megy fel üzemközben és szinte teljesen kitekerve a nagyobb csavart , akkor áll le, tehát max. 2.4 b nyomást tud még feltölteni , feljebb nem tudom állitani mert akkor az életbe nem áll le. kérdésem , érdemes e felujitani a szivattyúrészt.ahoz mi kell.? a levegőnyomást mértem az 0.és semmi nem változik ha felnyomom 1.5 -re, viz nincs benne mert a szelepnél levegő jön ki..ha leengedem .lényeg tehát a lényeg .4 éves szivattyú..sokat ment érdemes e felujitani vagy vegyek egy ujat-)
köszönöm előre a válaszokat
Szia !
No azért haladunk. Szóval ha az a baj akkor ez sok választ is ad a problémákra, sőt sok eséllyel egy jó kis házi vízmű lesz a végén:)
Mint írtad a rendszered szívócsövének az alján van egy visszacsapó szelep, tehát ha jó az a szelep akkor kizárt dolog hogy a szívócsőben lévő víz a kútba visszafolyjon. Tehát a szivattyúház légtelenítését kell megoldani. A korábbi hosszadalmas "vízfelkapatás" is a kopott tengelytömítés számlájára írható, így ha most valóban jó az a szivattyú nem volna szabad hogy ismét egy szenvedés legyen a dolog. Elárulok egy nagyon egyszerű módszert, de nem mindenütt kivitelezhető. A szívócsöre ahol a tölcsér is van szerelsz még egy csapot amire rádugod a kertislagot. Miután teletöltötted a szívócsövet vízzel elzárod a tölcsér csapját majd a slagon a hálózati vízzel kilégteleníted a szivattyút a tartály felé. Gyors biztos módszer és a nagymama is meg tudja csinálni.
De tegyük fel nincs kedved szerelgetni vagy hálózati víz sincs. Nyomásmentesíted és vízteleníted a tartályt. Feltöltöd vízzel a tölcséren a szívócsövet. A nyomóoldali csavarokat fellazítod a szivattyúdnál ha nem nyílna rés akkor egy csavarhúzóval ügyelve a tömítés épségére rést nyitsz a két csatlakozó elem közt. Addig töltöd a vizet a tölcséredbe míg a nyitott résen nem folyik buborékmentesen a víz, majd meghúzod a csavarokat. A közlekedőedények elve alapján légtelenedni kell a szivattyúnak mert a tölcsérben lévő víz magasabban van mint a nyitott rés a nyomó oldalon. (sajnos nincs légtelenítő csavar)
Ezt követően indítod a szivattyút aminek el kellene kapnia a vizet. Ha elkapta vizet és akarsz plusz levegőt nyomni a tartályba akkor pár másodperc üzemelés után megállítod a szivattyút nyomsz be levegőt majd indítod ismét a szivattyút.
Várom a beszámolót a sikerről :)
Szia Lalcsika !
Igen, néha viccesre is alakulhat egy egy probléma. Nem tudom milyen szivattyúd van így elég nehéz megbízható választ adni a kérdésedre. Általában ha a felújítás költsége az új árának a fele akkor már inkább az újat szokták javasolni. Nekem úgy tűnik túlságosan nem voltál elégedett korábban sem azzal a szivattyúval és ha a kutad ki tud szolgáni egy nagyobb szivattyút akkor szerintem inkább az új. Ha ezzel is homokolt a kutad ami valószínű ha teljesítményszegény lett a szivattyú, akkor nem sok értelme van nagyobbat venned. Egy műanyagházas műanyaglapátos szivattyú lapátkerék, tengelytömítés és ejektor cseréje anyag áron 10 körül van. Ha magad meg tudod csinálni talán ez a legjobb választás. Ja kell egy nyomásmérő is :)
Erre a problémára a tartály levegőnyomása nem megoldás, de mindenképp a gyári értéket kell arra is tartanod. A nyomáskapcsolónál mindkét csavart kell tekergetni mert mindkét értéket viszi mindegyik, csak jobban vagy kevésbé.
Tanácsotokra van szükségem.

Van egy házi vízműm, ami az alábbi elemekből áll :

HBV-80 80l-es tartály kecskeméti Mezőgép gyártmány
IVI 0,75 motor és szivattyú
Furnas nyomáskapcsoló

A szivattyú már hangos, tavaly még szédszettük , lapátot cseréltünk de már nem lehet felszabályozni a csatlakozó felületeket.

milyen Pedrolo (vagy más megbízható gyártótól) szivattyúval tudom helyettesíteni, a fúrt kutam szerintem bővízű, ~60m mélyről tiszta vizet szállít.

Fontos hogy csendes legyen!

köszönöm a válaszotokat!

Üdv
CsibraJ
Üdv !
Hát ha valóban csendes szivattyút akarsz akkor egy csőbúvárnál nincs jobb választás mert ha annyira mégsem lenne csendes akkor is több tíz méterre lesz mélyen és víz is lesz felette. Légtelenítési problémáid pedig sosem lesznek :)
Persze gondolom ez a 60 méteres kút nem 110 es vagy attól is vastagabb béléscsővel készült így ezt a vonalat nem is vinném tovább. A szivattyúd hangos működése inkább csapágyazási probléma mint lapátkerék illesztés ha csak nem rosszul illesztették azt a lapátot, de ezt nem hinném. A motor inkább imi lesz nem ? A Pedrollo egy minőségileg jobb választás, de messze nem a paletta csúcsa. Bő típusválaszték van belőle, ár érték arányban egész jó.
Kifejezetten csendes üzeműnek ezt specifikálják http://www.szivattyubolt.hu/483-80-l/perc-ig-48-m3/ora/55-pedrollo-4cpm-80e-szivattyu.html
de szerintem ez szállítási teljesítményben bőven veri a régi szivattyúdat. Ha túl sok lenne akkor ez egy számmal kisebb
http://www.szivattyubolt.hu/483-80-l/perc-ig-48-m3/ora/54-pedrollo-3cpm-80e-szivattyu.html
A nyomáskapcsolód típusából nem derül ki annak beállítása de szerintem valahol 1-3 bar közt van beállítva. Ha 3 bar feletti lenne a kikapcsolási nyomás akkor a kisebb már kevéske lesz a maga 0,6 bar tartalékával.
Ha szeretnéd a légtelenítéseket egyszerűbben megoldani és kisebb összegből megúszni a beruházást akkor talán ez lenne a javaslatom :
http://www.szivattyubolt.hu/207-pedrollo-szivattyuk/14-pedrollo-jswm1b-szivattyu.html vagy az egy számmal nagyobb
http://www.szivattyubolt.hu/207-pedrollo-szivattyuk/14-pedrollo-jswm1b-szivattyu.html
Az hogy ez mennyivel zajosabb mint a másik nem tudom de egy jól működő centrifugál szivattyúnak halknak kell lenni amúgy is.
lalibatyo írta: Hello !
Nem normális dolog és szerintem az lesz a baj hogy vannak szűrők beépítve a rendszerbe amik elpiszkolódtak. Mint írtad semmihez nem nyúltál tehát a nyomáskapcsoló a gyári értéken van amivel korábban elégedett voltál. Azt hiszem a szivattyúd is beépített szűrős, azt is ki kellene pucolni és meg fog szűnni a nyomáscsökkenés érzet. Viszont ha tényleg ez a baj akkor sajnos a kutad is problémás és talán a korábbi szivattyúd is a homokos víztől ment tönkre.
Várom a visszajelzésed !

Kedves Lalibatyo!
Köszönöm a gyors választ! Hétvégén megnézzük a szűrőket és utána jelentkezem, hogy mire jutottunk.
Előző 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 18 / 157