Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 19 / 157
Előző 1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 157 Következő
Köszönöm a választ, pár kérdésem még maradt a témában.
Csőbúvár szvattyú esetén ha jól értem a a kutat is meg kellene bolygatni.

Egy megbízható, jó szivattyút szeretnék, ami sokáig kiszolgál ... ár/ érték arányban van a Pedrollonál jobb választás, nekem többen ezt ajánlották.

Mi a veszélye/előnye ha nagyobb teljesítményű szivattyút használok, JSWM1B helyet JSWM10M ? (a szivattyú a pincében van és max 2 m magasságba kell szállítania a vizet.

Előre is kösz a választ
Csibra J

lalibatyo írta: Üdv !
Hát ha valóban csendes szivattyút akarsz akkor egy csőbúvárnál nincs jobb választás mert ha annyira mégsem lenne csendes akkor is több tíz méterre lesz mélyen és víz is lesz felette. Légtelenítési problémáid pedig sosem lesznek :)
Persze gondolom ez a 60 méteres kút nem 110 es vagy attól is vastagabb béléscsővel készült így ezt a vonalat nem is vinném tovább. A szivattyúd hangos működése inkább csapágyazási probléma mint lapátkerék illesztés ha csak nem rosszul illesztették azt a lapátot, de ezt nem hinném. A motor inkább imi lesz nem ? A Pedrollo egy minőségileg jobb választás, de messze nem a paletta csúcsa. Bő típusválaszték van belőle, ár érték arányban egész jó.
Kifejezetten csendes üzeműnek ezt specifikálják http://www.szivattyubolt.hu/483-80-l/perc-ig-48-m3/ora/55-pedrollo-4cpm-80e-szivattyu.html
de szerintem ez szállítási teljesítményben bőven veri a régi szivattyúdat. Ha túl sok lenne akkor ez egy számmal kisebb
http://www.szivattyubolt.hu/483-80-l/perc-ig-48-m3/ora/54-pedrollo-3cpm-80e-szivattyu.html
A nyomáskapcsolód típusából nem derül ki annak beállítása de szerintem valahol 1-3 bar közt van beállítva. Ha 3 bar feletti lenne a kikapcsolási nyomás akkor a kisebb már kevéske lesz a maga 0,6 bar tartalékával.
Ha szeretnéd a légtelenítéseket egyszerűbben megoldani és kisebb összegből megúszni a beruházást akkor talán ez lenne a javaslatom :
http://www.szivattyubolt.hu/207-pedrollo-szivattyuk/14-pedrollo-jswm1b-szivattyu.html vagy az egy számmal nagyobb
http://www.szivattyubolt.hu/207-pedrollo-szivattyuk/14-pedrollo-jswm1b-szivattyu.html
Az hogy ez mennyivel zajosabb mint a másik nem tudom de egy jól működő centrifugál szivattyúnak halknak kell lenni amúgy is.
Üdv !
Biztosan nem kell a csőbúvárnál kutat bolygatni hiszen az egy olyan szivattyú ami (háztartási célra) 75 - 105 mm vastag és 50 -100 cm hosszú. Ezt leengedik a béléscsőbe a vízbe tehát állandóan víz alatt van és így nincsenek fagytalanítási légtelenítési problémák vele persze a kúton kívüli szerelvényei már elfagyhatnak. Én azt szoktam mondani akinek a kútja olyan hogy belefér és megér a kényelem és a nyugalom pár 10 ezerrel nagyobb kiadást az inkább ezt válassza mert rengeteg légtelenítéssel kapcsolatos kinlódástól menti meg az embert. A sajátom vagy 5 éve üzemel hibátlanul, nyitom a csapot folyik a víz hangja semmi. Volt házivízművem is azzal időnként volt macera és persze mindig a legrosszabbkor kellett feltöltögetni légtelenítgetni.
Csak feltételeztem hogy a kutad béléscsöve van ilyen vastag hogy belefér, azért említettem meg ezt a megoldást
A Pedrollo jó választás csőbúvárt is csinál azok is elég jók. Persze aki a homokos vizet szivattyúzza annak idővel tönkremegy a szivattyúja bármit használ.
Mi a veszélye/előnye ha nagyobb teljesítményű szivattyút használok, JSWM1B helyet JSWM10M ? (a szivattyú a pincében van és max 2 m magasságba kell szállítania a vizet.

Előnye hogy ha nagyobb víz és nyomás igény van akkor is ki tud szolgálni a szivattyú, van tartaléka. Ez az igény akár a kivitelezést követő években is előfordulhat.
Hátránya veszélye drágább, ha a kút hozama nem tudja ellátni a szivattyút akkor a kút homokolni fog koszos lesz a vize ami a szivattyú gyors tönkremeneteléhez vezet, de szélsőséges esetben a kút is tönkre mehet. Ezért is a legfontosabb szempont szivattyú választáskor a kút hozama a vízigény és a szükséges nyomás. És ebben a sorrendben is kell elindulni a kiválasztásnál.
Megint zavarnálak pár kérdéssel.

A csőbúvár szivattyú gyakorlatilag töltené a puffer tartályt és a nyomáskapcsoló kapcsolgatná?
tudnál ajánlani típust?

Hogyan tudom meghatározni a kutam hozamát?

A vízigényt és a nyomást azt ki tudom számolni.
Amire használnám, az a WC tartály ellátása és kerti öntözés.
Üdv
Nem zavarsz :) Igen, ez így tökéletesen működik. Lényegesen jobb a hatásfoka egy csőbúvárnak. Alapigényekre a linkeltek tökéletesen megfelelnek.
ez van nekem http://www.szivattyubolt.hu/396-50-liter/perc-ig/151-umbra-eurojet-szivattyu.html
ez még jobb http://www.szivattyubolt.hu/266-pedrollo-szivattyuk/76-pedrollo-4blockm-2/10-csokut-szivattyu.html
Ami ettől is erősebb de nem biztos hogy jobb de olcsóbb az a BP10 es vagy 13 as Elpumps csőbúvár. Ezeket is használjuk próbaszivattyúnak mert olcsók.
Időnként a METRO ban 40 -50 ezer körül akciósan megvehető.
Érdemes körülnézni mert esetenként nagyyobb árkülönbségek is vannak üzlet és üzlet közt.
A hozamot a kút készítőjének kell megállapítani, ami az a maximális kinyerhető vízmennyiség amit homokolás mentesen ad a kút liter/perc ben. Ezt kompresszorozással próbaszivattyúzással állapítják meg.
Milyen béléscsővel készült a kutad ? Mert illik legalább 15-20 mm-el kisebb szivattyút rakni mint a cső amibe belemegy.

BIG_0008380110.jpg
BIG_0008380110.jpg (75.1 KiB) Megtekintve 12664 alkalommal.
Helló!

Egy kérdésem lenne,Én az AUCHANBAN vásároltam kb.:5-6 éve egy házi vízellátót POWER GT PJ-600 ez a neve.
Sajnos a lápát melletti műanyag eltört,ami a motorhoz van közelebb,mert a csapágy szétverte.
Ehhez keresek alkatrészt,esetleg valakinek nincs-e használt motorja vagy ez a műanyag sajnos a nevét nem tudom.
Légyszi segítsetek előre is köszi!!!! :!:
Üdv
Ha a gariban feltüntetett szervíz nem tud segíteni ( ha egyeltalán megtalálod a gariját, vagy megmondja az eladó) akkor nem lennék meglepve ha másik hasonlo "no name" szivattyú alkatrésze jó lenne hozzá. Ezért talán a rosszat leszerelve a kezedben néhány szervizt kellene megkeresned, vagy a Vaterán és más hirdetési helyeken körülnézned hátha valaki leégett motorral és jó szivattyúval árul ilyesmit megfizethető áron. Sokszor ezek a "nagyáruházas" cikkek olyan garival vannak eladva ha elromlik vidd vissza és cserélik, lehet ez is olyan volt. Ha időd energiád engedi és még hatályos az a szabályozás ami alapján a forgalmazónak x évig kell alkatrész és szervíz ellátást biztosítani akkor lehet tudsz kellemetlen de a magad számára előnyös helyzetet teremteni ha tudod igazolni a vásárlást. ( Én egyszer sok éve egy dvd lejátszót vittem így vissza mert megszűnt a szervize és visszadták az árát. Nem volt egyszerű meccs de sikerült. Cserélni nem tudták nem volt már ugyanolyan és időközben jelentősen csökkent az ára így a kapott pénznek a fele megmaradt és még jobb készüléket is tudtam venni :)
Üdvözletem!
Van egy OKAY márkájú 5 lépcsős házi vízművem amiben tönkrement a tömlő, kicseréltem csak nem tudom mennyire fújjam fel, 2,8 be 5 a kikapcsolási érték, a válaszokat előre is köszönöm.
Üdv !
Ha valóban ilyen nagy nyomáson dolgozik akkor az alsó értékre lődd be tehát 2,6-2,8 ra. Ha kisebb akkor csak egy pangó víz lesz a membránban ami sosem örül ki mert kapcsol a szivattyú, ha nagyobb akkor nagyon markáns nyomásingadozás lesz a bekapcsolás pillanatában.
sziasztok,

remélem jó helyre írok... a házi vízműmmel kapcsolatban szeretnék kérdezni...

tavaly nyáron vettem, 800W-os, 3 bar nyomást tart, nyomáskapcsolós, tartályos (direkt ilyet akartam, aminek nem kell mindig biztosítani a szabad kifolyást, hanem a pisztolyon is bármikor leállíthatom a vizet, nem fogja szétnyomni)...

a lényeg, hogy jelenleg úgy tapasztalom, hogy miután bekapcsolom, és locsolok vele, akkor minden szuper, DE ha leállítom, akkor a motor nem áll meg. Eléri azt a 3 bar feletti nyomást, de a motor továbbra is csak búg és búg (folyamatosan működő hangot ad). Az az aggodalmam ezzel, mert ha megy, akkor mi történik a vízzel, amit szív? Vagy ha nem szív semmit, akkor üresjáratban forog csak a motor? Ha igen, akkor hogy hogy folyik a víz mégis, ha megengedem a csapot...

azért döntöttünk anno a házi vízmű mellett, mert van benne nyomáskapcsoló, nem feltétlenül kell mindig biztosítani a folyamatos kifolyást, illetve úgy hallottam, hogy a búvárszivattyúk (membrános) a 110mm-es kútban a működés miatt rezegnek, mozognak, hozzáérnek a kútfalához, rezegtetik, hamarább kerül homok a készülékbe, stb... igaz ez?

Nem értem :(
Üdv
Ez nem is oly régen volt téma, talán többször is, ha visszolvasol megtalálod. Több dolog is lehet pl a nyomásmérő órád sem biztos hogy jó. -Sokkal többet nem tudok itt sem hozzátenni mint a másik fórumon. Először egy megbízható nyomásmérő órával meg kellene nézni mi is az a nyomás amit tud a szivattyúd még és vagy elfogadod ilyennek és hozzáállítod a nyoméskapcsolót, vagy szervízbe viszed a szivattyúdat amit valószínűleg a homokos víz miatt nem fognak garanciában javítani mert elég egyértelmű írás van a használati utasításban hogy tiszta víz szivattyúzására alkalmas. Már pedig biztosan lesz homok a tartályban és a szivattyú házban is amit a szervizes megtalál majd. Persze elképzelhető hogy a nyomáskapcsoló is rossz azért nem kapcsol le 2,8 bar nál, de ne feledjük hogy sem a nyomásmérő óra sem a nyomáskapcsoló nem hitelesített. Javaslom még a tartály levegő nyomásának ellenőrzését és beállítását 1,5 barra. Ezt a tartály teljesen víztelen állapotában kell mérni és beállítani.
Mindenképp jobb választás ez mint egy rezgős szivattyú, főleg 110 es csőbe amibe épp hogy lefér a membrános. Nem egy kutat tudok ami a beszorult rezgős szivattyú miatt használhatatlan. Néhányat magam is sikeresen kiszabadítottam de vannak esetek mikor kudarcra van ítélve a próbálkozás.
Ez pl kijött a homokból :
NVE00017.png
NVE00017.png (314.73 KiB) Megtekintve 12672 alkalommal.

és ez is pedig elszakatították a kötelét kábelt tömlőt
NVE00027.png
NVE00027.png (312.09 KiB) Megtekintve 12700 alkalommal.

Ezt beszakították és még mindíg bent is van :
NVE00001.png
NVE00001.png (346.56 KiB) Megtekintve 12618 alkalommal.
Köszönöm a válaszaidat, körbenézek a boltokban hátha van jobb áron csőbúvár, ha nem maradok az eredetileg kigondolt szivattyú cserénél.

Mennyire fontos az, hogy a gyártó megemlíti hogy a szivattyú 150g/m3 homoktartalmú vízhez használható? Melyik a jobb a bronz vagy műanyag járókerekes?

Üdv
Jocó
Szia
A Pedrollo az aki ekkora homoktartalmat specifikál de egy garanciális vita esetén nehéz lenne bizonyítani azt a 150 gramm/ m3 alatti homok tartalmat épp úgy mint más gyártónál a 20-60 gramm/m3 max megengedett mennyiséget. Pl a belinkelt Eurojet szivattyúból nekem 2 van és a másikat próbaszivattyúnak üzemeltetem 3 éve új kutakban. Hát van hogy 1 kg feletti homoktartalmú vizeket is szív esetenként de semmi baja. Tehát inkább marketing ez szerintem. Persze biztosan tiszta vízben sokkal tovább működne majd hibátlanul.
Csőbúvárban az úszó megoldású zárt lapátkerék megoldás a fontos. Az említettek mind azok de műanyagból. Ezzel a megoldással fém lapátkerékkel szerintem emberi áron nem kapsz szivattyút. Nehogy beleess abba a csapdába hogy fém lapátkerekes de periférikus rendszerű szivattyút veszel. Ezek áramzabáló gazdaságtalan szerkezetek és csak teljesen tiszta vízbe valók viszonylag rövid élettartam mellett. TM10 és Jolly néven is futnak és még biztosan van pár márka. A másik az ún csavarszivattyú ami pár éve került be kínából. Ez egész olcsó, a kút szempontjából jobb mint egy rezgős de szintén gazdaságtalan és rövid életű szerkezetek. Egyszer egy ilyen szivattyút forgalmazó kereskedő adott próbára új kúthoz nekünk. Hát egy kutat nem tudtunk letisztítani vele, úgyhogy ment vissza az Eurojet.
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem! Vettem egy ALKO HWF 1300-as inox házi vizművet. A papirja szerint a nyomáskapcsoló 2,0 bar-nál kapcsol be és 4,0-nál ki. A problémám az, hogy alig éri el a 4 bar-t (eddig egyszer sikerült, dde az is lehet, hoyg az csak 3,9 bar volt), de akkor sem kapcsolt ki a szivattyú. A 3,5 bart- bármikor eléri, de a fölé nem nagyon akar menni. Mi lehet a probléma? Üres állapotban 1,5 bar a nyomás a tartályban, ami az előirásoknak meg is felel.
A vizet kb 1 méterről szivja egy esőgyűjtőből, tehát ez nem lehet a probléma. A nyomó oldalon van 35 méter 32-es KPE cső, a végén egy 1/2 collos kerti csappal, amire sima slagot csatlakoztatok.
A nyomó oldalon nem látok szivárgást. Ha Felviszem a nyomást 3,5 bar-ra és kihúzom a konnektorból, fél óra múlva sem látszik nyomásesés a nyomásmérőműszeren.

Mi legyen? Elkezdjek játszadozni a nyomáskapcsolóval, hogy levigyem a kikapcsolási értéket 3,5 bar-ra? De ahogy utánaolvasgatok, nem nagyon ajánljátok.
Üdv
Lehet nem voltam figyelmes de akkor nem éri el a 4 bar nyomást ha közben öntözöl, vagy ha semmi vízelvétel nincs akkor sem éri el ?
Ha semmi vizfelvétel nincs, akkor sem éri el a 4 bart
Előző 1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 19 / 157