Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 20 / 157
Előző 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 157 Következő
Ahogy olvasom a speckóját ennek 5 bart kellene tudnia. Gondolom nem most vetted és már bajod van vele hanem régebben. Lenni kellene rajta egy szűrőnek és ahogy olvasom a szívó ágba van beépítve. Javaslom a kitisztítását a szűrőnek, gondolom le van írva az útmutatóban miképp kell szétszedni.
( A szivattyúházon egy átlátszó fedelet kell lecsavarnod.) Ha sikerült a kitisztítás írj vissza mi a helyzet és megyünk tovább.
Három hete vettem. Eddig még soha nem érte el a kikapcsolási nyomást, a 4 bar-t, pedig szinte minden délután próbálgatom, igaz, hogy még nincs is letéve az aknába a helyére.
Üdv
Hú akkor ez retúr lesz. Vidd vissza a gariban feltüntetett szervízbe. Sajna 3 napon túl vagy így a boltos nem fog szerintem foglalkozni a cserével de lehet hogy egy jólelkű boltos és mégis. Sajna megkezdődik a tulajdonlás kellemetlenebb része azt hiszem. Persze nem kizárt hogy rossz az az óra és a nyomáskapcsoló is lehet hibás, de a kettő együtt ritkán megy tönkre ha pedig garis kár hozzányúlni mert bukod a garit is. Esetleg a biztonság kedvéért tedd bele a szívócsövet egy 30-40 literes edénybe ami meg van töltve tiszta vízzel egy próba erejéig, hogy minden kétséget kizárj és ne a kutadra fogják a hibát.
Majd írj vissza mi történt
Szia, volna egy kérdésem. Van egy 5 lépcsős házi vízművem és nem akar 3 bar fölé menni a nyomás, van amikor fel megy, de bekapcsolás után már nem tér vissza a kikapcsolási értékre, lehet, hogy a szívóágban falsot szív vagy kevés lehet a kútban a víz? Tanácstalan vagyok a fű meg lassan kiég.
Na, ma is próbálgattam, és a végére kétszer is kikapcsolt már a nyomászkapcsoló :) A beépitett nyomásmérője is pont 4 bar-t mutatott, amikor kikapcsolt. Viszont engem még mindig aggaszt, hogy alig akarja elérni a 4 bar-t, holott ez 5 bar-t tud a papirjai szerint.
Majd holnap megpróbálok hosszabb ideig öntözni és többször abbahagyom az öntözést, hogy teszteljem, hogy kikapcsol-e a szivattyú.
Majd holnap megpróbálok hosszabb ideig öntözni és többször abbahagyom az öntözést, hogy teszteljem, hogy kikapcsol-e a szivattyú.

Hát az biztos hogy jobb nem lesz. Ez nem autó hogy bejáródik. Az illesztési hézagok csak nőnek az idő haladtával és mindig rosszabb lesz. A lapátkerék eleje a szívó oldalon lehet hogy letört vagy sérült és ez szokott okozni nyomásvesztést. No meg ha szárazon járatják mert a műanyag ahol egymáshoz ér ott megolvad és elkenődik. Még az is előfordulhat hogy a lapátkerék járata el van tömődve apró kavicsokkal fűvel gyökérdarabokkal, de ezt te tudod raktad e olyan vízbe ahol ez megtörténhetett. Egyszer javítottam egy olyant ami a kútcső összeroppanása miatt beszipantotta az apró kavicsokat és eltömte a lapátkerék járatait. Járt szépen csak épp hogy pisilt. Megbontás után látszott egyből hogy szűrőkaviccsal van tele. Ha mindenképp kerülni akarod a szervízt akkor egy 1,4-2,8 as nyomáskapcsolót tegyél rá. 1-2 ezer forint és meg lesz oldva a probléma, nem kell buherálnod semmit. Ha nem félsz tőle akkor a nagy rugós csavaron tekerj úgy hogy kisebb legyen a rugó előfeszítése egy 3-4 menetet próbaképp. Aztán írd meg mi történt.
Persze ha tiszta a lelkiismereted a használatával kapcsolatban és nem nagy teher számodra akkor vidd szervizbe. Ez akárhogy is számolom 20% teljesítmény csökkenés.
Van egy 5 lépcsős házi vízművem és nem akar 3 bar fölé menni a nyomás

Hát azt hiszem felújítás érett lett a szivattyú része. Ha levegőt szívna és nem levegősödne le mert egy jobb önfelszívós akkor azt ki is nyomná tehát ha a csövet beleteszed egy vödörbe akkor látnod kellene hogy levegős vizet nyom, de erre kevés esélyt adok mint arra is hogy önfelszívós lenne ha 5 lépcsős.
A szívómélység túlzott növekedése okozhat ilyen bajokat, kérdés milyen az a kút amihez használod. Ha lenne beépítve szűrő a rendszerben vagy a szívókosár a szívócső alján akkor ezeket érdemes megnézni tisztítani. Ha a tisztítás nem oldja meg a bajt és biztosan nem kell túl mélyről szívnia egy kis hozamú kútból akkor bizony a szivattyú felújítandó, vagy a nyomáskapcsolóval még egy darabig tudsz utánna menni. Esetleg próbáld le egy tiszta vizzel teli nagyobb edényből hogy kizárd a kút problémáját.
A lelkiismeretem 100%-osan tiszta a használatával kapcsolatban. Esővizet szivattyúzok, abban nincsenek kavicsok, viszont ha vannak is, a szivócső végén (ahol van a lábszelep) van egy szűrőkosár, valamint magán a házi vizművön is van egy finom szűrő, ami tiszta. Direkt olyant akartam venni, amelyikben van beépitett szűrő, mert tudom, hogy szűrő nélkül sokkal hamarabb elkopnak a forgó részek.
Az van, hogy még nincs letéve az aknába a helyére, mert még át kell ütni az esővizgyűjtő beton falát. Most úgy "használom", hogy délutánonként amikor locsolni szeretnék, kiviszem a szerszámosból a vizművet és ráteszem az esővizgyűjtő beton tetejére, majd ott üzembe helyezem (a szivó és nyomó csöveket ráteszem, és feltöltöm vizzel). Szerintem az is okozhatja, hogy nem éri el a 4 bar nyomást zárt csapoknál, hogy minden nap egy új üzembehelyezés és emiatt nem légtelenitődik ki teljesen a rendszer. Ezt onnan gondolom, hogy amikor öntözök, néha egy kisebb adag levegő is kijön a locsolópisztoly végén.
A nyomáskapcsolót nem szeretném állitgatni, sem újat venni rá, mert az garanciavesztéssel jár, erre pedig 3 év garancia van.
Megvárom, mig leteszem az aknába, és az összes csapot, vezetéket beteszem a rendszerbe (hiányzik még egy kerti csap valamint egy csatlakozás a WC-öblitésnek), és ha azután is nem vagy csak nagyon lassan éri el a 4 bar-t, akkor viszem szervizbe.
Ma is használtam a házi vizművet. A 4 bar-t egyszer sem érte el (többször is elzártam a vizkivételt), emiatt nem kapcsolt ki a nyomáskapcsoló. Viszont érdekes, hogy 3,9 bar-nál kihúztam a konnektorból, majd másfél óra múlva újra megnéztem és kb 3,85 bar volt a nyomás. Ez a kis nyomáscsökkenés elfogadható ugye? De észrevettem azt is, hogy a szivócsőben nem volt viz! Visszafolyt az esővizgyűjtőbe. Ez nem normális ugye? A lábszelep lehet a hibás, de hát az is vadi új! Igaz, hogy nem rézből van a két vége, hanem műanyagból (tehát az olcsóbbikat vettem meg).
De ez a probléma teljesen független attól, hogy nem éri el a 4,0 bar-t. Jól gondolom?
Üdv
Én nem vennék mérget arra hogy az a nyomásmérő óra 0,05 bar értékre pontos. Amúgy az új csapok beépítésének és esetleg a lábszelep nem teljes zárásának nincs köze a problémához. Ez a szivattyú nem tudja azt amit kellene hogy tudjon. Ennek még 4 bar nyomás ellen is 10-15 litert kellene nyomnia percenként.
Nyugodtan vidd szervízbe ez oda való és garanciában meg kellene hogy csinálják. Ha lesz megoldás majd számolj be miképp ért véget a sztori
F_Tiby írta: ....... Van (vagy volt :( :D ) egy AL-KO Jet 800/MC szerkezetem.
Sajnos a télen lent maradt az aknában és a felső részén szétnyomta a fagy a műanyag részt.
Az alábbi linken meglehet nézni miről is van szó.
A kérdésem az lenne hogy lehet e valami módon javítani? Vagy cserélni azt a részét? ......

Na szóval a helyzet az, hogy rendeltek hozzá, gyári illetve cikkszám alapján egy házat, mert hogy persze hogy van hozzá. "Mert amit árulnak ahhoz van is alkatrész." (ezt a szervizes mondta). Szóval, megjött. A külső része szépen passzol, de a belső részében van 3mm eltérés ami miatt nem lehet rárakni.
Visszaküldve, megnézve, új küldve. Ugyanaz a szitu. Úgyhogy van egy villanymotorom.
Vettem új szivattyút, és rátettem a tartályra azt.
Viszont úgy néz ki hogy a nyomást jelző órám az is sérült. Alapban nem 0, hanem 1-en áll. Viszont 4-nél kapcsol le. Az eddigi nyomás a másik szivattyúnál olyan 2,8 volt. Van-e ennek jelentősége. Jó ez az a 3 bar, mert ugye most annyi.
Ja egy Gardena 3000/3 Jet szivattyú lett helyette.
Üdv!
Sikerült megoldani a problémát! Tegnap elvittem szervizbe a szivattyút. A szervizes bekötötte nála a szivó és nyomó oldalt, és láss csodát, pillanatokon belül elérte a 4 bar nyomást, és kb 4,1-nél ki is kapcsolt! Ezt eljátszottuk kétszer is és mindig kikapcsolt. A szervizes azt mondta, hogy a szivó oldalon kap valahol fals levegőt és víz helyett levegőt sziv. Hazavittem a szivattyút, a szivótömlő műanyag csatlakozóit lecseréltem egy darab réz karmantyúra és azóta úgy működik a szivattyú, ahogy az a nagy könyvben le van irva.
Viszont igy most egy másik problémám akadt: ha kézi (pisztoly) locsolófejjel öntözök, a szivattyú nem folyamatosan megy, hanem ki-be kapcsol (kb percenként), ugyanis kevesebb vízkivétel, mint az utánpótlás. Tudom, hogy ez nem tesz jót a szivattyúnak. Ezért majd még valamit ki kell találnom, hogy amikor öntözök, a szivattyú folyamatosan működjön.
Ez azért elég nagy blama az Alko-ra nézve. A Gardena azért más kategória és a központi szervíz nekem elég rugalmas volt legutóbb is. Ugyan elég drága hozzá az alkatrész de pl a tengelytömítés ha Gardena akkor kb 3x annyiba kerül mint ha nem Gardena de az is ugyanúgy jó hozzá. Nekem 4000/4 és 5000/5 van itthon. Az 5-ös nek a motorja rossz a négyesnek a szivattyúja. Egyszer majd lesz párjuk :)
Hát ez a nyomásmérő óra amúgy sem egy etalon darab, Ha spórolni akarsz akkor arra jó hogy van nyomás vagy nincs, de más adatot nem igazán tudsz meg. Talán nem olyan nagy pénz alkalom adtán venni 1-2 ezer forintért másikat.
Sikerült megoldani a problémát! Tegnap elvittem szervizbe a szivattyút.

Ajánlgattam a próbát egy tiszta vízzel telt edényből a szervíz előtt :) Igen a gyakori kapcsolgatás valóban nem jó dolog. Nagyobb vízhozammal kell öntöznöd, pl 2 szórófejjel, ( egy fix és a kézi) vagy valami műszaki megoldást keresned.
lalibatyo írta: Szia !
No azért haladunk. Szóval ha az a baj akkor ez sok választ is ad a problémákra, sőt sok eséllyel egy jó kis házi vízmű lesz a végén:)
Mint írtad a rendszered szívócsövének az alján van egy visszacsapó szelep, tehát ha jó az a szelep akkor kizárt dolog hogy a szívócsőben lévő víz a kútba visszafolyjon. Tehát a szivattyúház légtelenítését kell megoldani. A korábbi hosszadalmas "vízfelkapatás" is a kopott tengelytömítés számlájára írható, így ha most valóban jó az a szivattyú nem volna szabad hogy ismét egy szenvedés legyen a dolog. Elárulok egy nagyon egyszerű módszert, de nem mindenütt kivitelezhető. A szívócsöre ahol a tölcsér is van szerelsz még egy csapot amire rádugod a kertislagot. Miután teletöltötted a szívócsövet vízzel elzárod a tölcsér csapját majd a slagon a hálózati vízzel kilégteleníted a szivattyút a tartály felé. Gyors biztos módszer és a nagymama is meg tudja csinálni.
De tegyük fel nincs kedved szerelgetni vagy hálózati víz sincs. Nyomásmentesíted és vízteleníted a tartályt. Feltöltöd vízzel a tölcséren a szívócsövet. A nyomóoldali csavarokat fellazítod a szivattyúdnál ha nem nyílna rés akkor egy csavarhúzóval ügyelve a tömítés épségére rést nyitsz a két csatlakozó elem közt. Addig töltöd a vizet a tölcséredbe míg a nyitott résen nem folyik buborékmentesen a víz, majd meghúzod a csavarokat. A közlekedőedények elve alapján légtelenedni kell a szivattyúnak mert a tölcsérben lévő víz magasabban van mint a nyitott rés a nyomó oldalon. (sajnos nincs légtelenítő csavar)
Ezt követően indítod a szivattyút aminek el kellene kapnia a vizet. Ha elkapta vizet és akarsz plusz levegőt nyomni a tartályba akkor pár másodperc üzemelés után megállítod a szivattyút nyomsz be levegőt majd indítod ismét a szivattyút.
Várom a beszámolót a sikerről :)

Helló!

Régen voltam, de most ide értem. Még a múltkor kicseréltem a szivattyút amit írtam, de azon nem ment az egyik lépcső vagy nem tudom, de az istenek sem vette fel a vizet. :x Úgyhogy vissza kellet raknom a régit. Mindent ugyan úgy csináltam, és elsőre fel is vette a vizet.
Szétszedtem a jónak hitt szivattyút, de nem láttam különös dolgot. Az ék a helyén volt. Az még lehet, hogy fordítva kötöttem be.(másik motor bekötését másoltam le.) Mást nem nagyon tudok elképzeln
Előző 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 20 / 157