Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2343 hozzászólás Oldal: 22 / 157
Előző 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 157 Következő
Köszi a tippet, én is úgy értettem hogy a csapágy hangos. Ha az zörög, mit tudok tenni? Nem feltétlen egy új vásárlása lenne a cél, első körben.

Meg kellene csapágyazni. Némi szerszámozottság és egy két ótai munka. Anyagköltség sem a világ. Javaslom a tengelytömítés cseréjét is egyben. Viszont ha beáll a csapágy akkor percek alatt leég a motor tehát sokat ne hezitálj csináld magad vagy vidd hozzáértőhöz.
Hello Higany
Az elgondolásod pár sebből vérzik, néhányra rávilágítanék a teljesség igénye nélkül.
Mivel locsolásra nem tudom használni,lévén 1,4-2,8 bar a szabályzott érték,amin nem is szeretnék változtatni,a szivattyú viszont 4,3 bar-t tudna,ha egy gömbcsappal leszakaszolnám a tartályról.

Igen tudja a 4.3 bart de kb 3-5 liter/perc vizszállítás mellett amitől nem lennél boldog és a szivattyú sem. Viszont 2 bar mellett tudja a 20-30 litert is, de ez a karakterisztika görbéből kiderülne pontosan. 2 bar szerintem megfelelő szórófej választás mellett elegendő normál öntözéshez. Egyszerűen annyi a dolog hogy olyan szórófejet kell választani amivel nem vagy csak nagyon ritkán érné el a szivattyúd a kikapcsolási nyomást.
Még egy kérdés,ha ezt megteszem,akkor a nyomásszabályzó belezavar-e avagy sem?Ha jól agyalok,mivel így a nyomás folyamatosan 1,4 bar alatt lenne,folyamatosan menne a szivattyú,míg az időzítő le nem kapcsolja

Ha teljesen kiiktatod a nyomáskapcsolót akkor nem fog bezavani de ezt nem olcsó automatizálni. Ha nem iktatod ki akkor öntözés előtt be kell kapcsoltatnod a szivattyút (levinni a nyomást 1,4 bar alá)
Sziasztok megint!

Lalibátyó,köszönöm a válaszodat,közben arra jutottam,hogy az átalakítás esetleg nem hoznám mmeg az eredményt,de amire nekem szükségem van,azt már gyártják.Volt is nekem,csak hamar tönkremegy,úgy hívják:membránszivattyú.Egy db/év és meg van locsolva a kertem,ami nem kicsi,jelzem:)Mindenesetre nagyon szépen köszönöm a válaszodat,megtiszteltél.Sziasztok.
Üdv
Csak nem elvettem a lelkesedésed ? A membrános szivattyú ha valami nagyon jól eltalált akkor nyom 15-17 litert szabad kifolyás mellett és sekély mélységről. Ha nagyobb a mélység és nyomásra kell dolgozzon akkor még kevesebb a szállítása, tehát nagy birtok öntözésére nem a legjobb választás. Az tény hogy a gyengébbeket 7-8 ezer forintért is meg lehet venni 10 méter kábellel.
Mindemellett a kutak (csőkutak) többsége sem szereti, berázza a homokot és kilyukaszthatja a béléscsövet.
Szép Napot Kívánok!

A segítségeteket szeretném kérni. Végig olvastam az előző hozzáoszlásokat és nem találtam a problémámra megoldást. A gondom:
Van egy fúrt kutam (7m az alja) a víz felszívásához egy Al-Ko 800 HW szivattyú ami kb 7 éve üzemel, a szivattyú előtt egy , ha jól emlékszem 200mm es szűrő (a műanyag átlátszó csészikébe.)A jelenségem : mikor kinyitom a fogyasztót a végén a slagot akkor kirohan a víz a szűrőből, és az alján kb 2-3 cm magasságig marad a víz illetve az oldalán látom h folyik a víz bele. Ha viszont a tetején a légtelenítő csavarral lelégtelenítem akkor ez a jelenségem megszűnik . Ez idáig oké. DE. Másnapra megint lelevegősödik.
minden csatlakozó átnéz , leellenőriz nem e szív e farsot és nem, szivattyú lelégtelenít, és semmi, Másnapra megint ugyan ez a jelenségem. Na ez mitől lehet ?
Segítségeteket előre is köszönöm
Üdv
Elsőre gázosnak tűnik a kút vize de igazából a sztori sem teljesen világos. Valami képeket küldjél már légyszi.
lalibatyo írta: Üdv
Elsőre gázosnak tűnik a kút vize de igazából a sztori sem teljesen világos. Valami képeket küldjél már légyszi.

Délután készítek 1-2 képet s felrakom, köszönöm a gyors válaszod
2.jpg
2.jpg (141.47 KiB) Megtekintve 9596 alkalommal.
1.jpg
1.jpg (149.6 KiB) Megtekintve 9564 alkalommal.
Üdv
Köszi a képet így kicsit előrébb kerültünk. Talán ha egy távolabbról készült képet is csinálnál ahol minden látszik egy képen abban az aknában még jobb lenne. Tehát van egy kerti szivattyúd bekötve valami öntöző rendszerbe. Mindez tartály nélkül van kiépítve a kép szerint. Most akkor mitől van nyomás amitől folyik a víz ha kinyitod a csapot ? Vagy van valami vezérlő ami indítja a szivattyúd ilyenkor ? Aztán ez a légtelenítés. Gondolom álló szivattyú mellett csinálod, másképp nem is lehet mert szívó oldalon van az a szűrő. Lelégteleníted és akkor mi történik ? Indítod a szivattyúd vagy úgy hagyod és másnap indítod csak ? A szivattyúház aljába be van kötve egy cső. Az mi célt szolgál? miért van ott ? Mire van kötve a vége ? Esetleg az megy a tartályra amin van egy nyomáskapcsoló is szivattyút vezérelni ?
Mikor levegős a szűrőház akkor semmi vizet nem is szállít tehát csak mint érdekesség a dolog, vagy ilyenkor és másnap is a légtelenítést végig kell csinálnod ?
Szívócső az kpe végig és az alján van egy lábszelep ?
A probléma új vagy rég óta így van ?
Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy Gardena 4000/4 electronic plus típusú háztartási autómata szivattyúm,amely vélhetően hibásan működik.
A jelenség abból áll hogy vízzel való feltöltés és légtelenítés után bekapcsol,rendesen működik,majd kb.1-1.5 perc után elkezd villogni a piros led,és néhány másodperc múlva leáll a szivattyú.Amennyiben ekkor a konektorból kihúzom,majd újból visszadugom, a szivatyú újra elindul de ismét csak 1-2 percig megy.Tehát nem üzemel folyamatosan.A nyomó oldalra csak egy locsoló tömlő van csatlakoztatva,de ha leveszem és nincs bekötve semmi,akkor is ez a jelenség.(a szívó oldalon elméletileg nincs tömítetlenség,bár ott csak egy műanyag flexibilis szívócső van,lábszeleppel.)

Talán találkozott már hasonlóval ,vagy van ötlete a problémára.Ha tud kérem segítsen.

Köszönettel:
István
Üdv !
Igen ez az elektronikus vezérlésű Gardena. Tehát hiába "reset" -eli ki a hibát ismét visszajön azonnal. Ha a szivattyú normálisan működik abban a rövid időben (nyomja a vizet) akkor ajnos a vezérlése elromlott és ezt nem is nagyon javítják hanem cserélik vagy helyettesítik más (olcsóbb) vezérlővel. Javaslom kipróbálni a vezérlő kiiktatatása után a szivattyút. Ha valóban minden rendben akkor biztosan az a baj. Ha az a plussz szolgáltatás amit a vezérlő nyújtott ( szárazfutás védelem és automatikus szivattyúvezérlés) nélkülözhető akkor vezérlő nélkül használja tovább a szivattyút. Ez kézi ki be kapcsolással megoldható pl egy olyan villásdugóval amin kapcsoló is van. Mivel a vezérlő és a szivattyú egybe van építve ezért kicsit más a vezérlő kiiktatása mint a régebbi külön rászerelt vezérlőké. Némi villamos ismeret birtokában mindez nem okozhat problémát. Ha a vezérlésre és a védelemre szükség van akkor egy olcsó nimbuszos vezérlővel kiváltható a mostani, de ha nem költség érzékeny a dolog akkor cserélni kell az eredetire. Ha esetleg garanciális lenne akkor mindenképp a szervizét kell megkeresni.
Sajnos ezek az elektronikus vezérlők a hálózat felől érkező zavarokat ( impulzus szerű túlfeszültséget) nem nagyon tolerálják, valószínű ennek is az lett a veszte. Persze ezt bebizonyítani szinte lehetetlen.
lalibatyo írta: Üdv
Köszi a képet így kicsit előrébb kerültünk. Talán ha egy távolabbról készült képet is csinálnál ahol minden látszik egy képen abban az aknában még jobb lenne. Tehát van egy kerti szivattyúd bekötve valami öntöző rendszerbe. Mindez tartály nélkül van kiépítve a kép szerint. Most akkor mitől van nyomás amitől folyik a víz ha kinyitod a csapot ? Vagy van valami vezérlő ami indítja a szivattyúd ilyenkor ? Aztán ez a légtelenítés. Gondolom álló szivattyú mellett csinálod, másképp nem is lehet mert szívó oldalon van az a szűrő. Lelégteleníted és akkor mi történik ? Indítod a szivattyúd vagy úgy hagyod és másnap indítod csak ? A szivattyúház aljába be van kötve egy cső. Az mi célt szolgál? miért van ott ? Mire van kötve a vége ? Esetleg az megy a tartályra amin van egy nyomáskapcsoló is szivattyút vezérelni ?
Mikor levegős a szűrőház akkor semmi vizet nem is szállít tehát csak mint érdekesség a dolog, vagy ilyenkor és másnap is a légtelenítést végig kell csinálnod ?
Szívócső az kpe végig és az alján van egy lábszelep ?
A probléma új vagy rég óta így van ?

A kérdésekre a válasz: 800as alko szivattyú és mivel a régi tartályom kilukadt csak egy 600 as tartályt kaptam így abba lett bekötve a nyom kapcsolojával eggyütt.Na szoval a következő történt tegnap. ismételten szédszedtem a a kútból jövő szívócsövet, elenörzés, majd szilikon zsírral kitömítettem, összeszereltem.Ma reggel slag kinyit és a szűrőböl nem ment le a víz. fűnyirás, majd locsolás kinyit hosszasan ment a szivattyú és mikor elzártam akkor láttam h ismételten lement a víz a szürőben .erről készitettem is 1-2 képet
5.jpg
5.jpg (220.57 KiB) Megtekintve 9574 alkalommal.

Csatolmányok

Ma reggel slag kinyit és a szűrőböl nem ment le a víz. fűnyirás, majd locsolás kinyit hosszasan ment a szivattyú és mikor elzártam akkor láttam h ismételten lement a víz a szürőben

No kezd még világosabb lenni a dolog. Tehát van tartály és nyomáskapcsoló annak a csőnek a végén ami a szivattyúház alján van, tehát egy házivízműről beszélünk amit egy nyomáskapcsoló vezérel.
A szivattyú állandóan áram alatt van ? Tehát bármikor kapcsolhatja a nyomáskapcsoló ha lemegy a nyomás a rendszerben ? Vagy amikor használni akarod bedugod a konnektorba vagy bekapcsolod ? (szerintem az utóbbi de megkérdezem mielőtt véleményt mondanék)
Köszönöm a segítségét,meg fogom próbálni.
Mivel a szivattyú már nem garanciális,ezért az olcsóbb megoldást kell alkalmaznom.
Köszönettel.
Sziasztok!
Olvasgattam néhány oldalt a hozzászólásokból, és ebből úgy látom, hozzáértőknek teszem fel a kérdésem. Van egy fúrt kutam 160 as csővel bélelve.
Mélysége 48m, a vízoszlop 15,5m magas benne. Membrános szivattyúkat használok, de annyira megbízhatatlanok, hogy valami üzembiztosabbat szeretnék leereszteni. Mivel a telekre került egy kis hétvégi ház, a vízellátást is szeretném vele megoldani. Az a kérdésem hozzátok, hogy milyen szivattyút vegyek ami árban kellemes de élettartamban, megbízhatóságban elfogadható. Az is érdekelne, hogy a felnyomott vizet milyen berendezéssel érdemes továbbítani az épületbe ill. a kerti locsoláshoz.
Előző 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 157 Következő
2343 hozzászólás Oldal: 22 / 157